ΟΛΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ J.S. BACH (BWV 1 - BWV 1120) ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ pdf [Από τον Σταύρο Κατηρτζόγλου]

 Σταύρου Κατηρτζόγλου
ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ J.S. BACH (BWV 1 - BWV 1120)
ΣΕ ΕΝΑ ΕΝΙΑΙΟ ΑΡΧΕΙΟ pdf

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ e-book 

 

ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΟ e-book

 

 

 

Σχόλια για την συλλογή έργων του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, έργα BWV 1 έως BWV 1120

 

Είναι απίστευτος ο όγκος και η ποιότητα του έργου του J.S.Bach ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%93%CE%B9%CF%8C%CF%87%CE%B1%CE%BD_%CE%A3%CE%B5%CE%BC%CF%80%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%B1%CE%BD_%CE%9C%CF%80%CE%B1%CF%87 ). Δύο στους τρεις μουσικούς ευρωπαϊκής μόρφωσης όταν ερωτηθεί, θεωρεί τον Μπαχ μεγαλύτερο συνθέτη όλων των εποχών. Έτσι, ως φόρο τιμής προς το μεγάλο Κάντορα, έφτιαξα και μοιράζομαι μαζί σας, αυτή την ηλεκτρονική συλλογή όλων σχεδόν των έργων του BWV 1 έως BWV 1120 σε ένα ενιαίο αρχείο pdf με δομημένο κατάλογο - ευρετήριο.

 

Ο κατάλογος BWV

Το 1950 δημοσιεύθηκε ο κατάλογος Bach-Werke-Verzeichnis ( https://en.wikipedia.org/wiki/Bach-Werke-Verzeichnis ) παραχωρώντας έναν μοναδικό αριθμό με πρόθεμα BWV για κάθε γνωστή σύνθεση του Bach. Ο κατάλογος δημιουργήθηκε από τον Wolfgang Schmieder ( https://en.wikipedia.org/wiki/Wolfgang_Schmieder )ο οποίος κατέταξε τα έργα κατά είδος σύνθεσης χωρίς να ενδιαφέρεται για τη χρονολογική σειρά.

Έτσι πρώτα έχουμε τις καντάτες (BWV 1 έως BWV 220), στη συνέχεια τα Μοτέτα (BWV 225 έως

BWV 230), μετά τις λειτουργίες κλπ.

Από τότε μέχρι σήμερα η μουσικολογική έρευνα έχει βελτιώσει τη λίστα BWV προσθέτοντας σημειώσεις για πολλά από τα έργα, αποδίδοντας άλλα από αυτά σε άγνωστους συνθέτες, άλλα των οποίων τα θέματά τους γράφτηκαν από άλλους συνθέτες όπως ΒWV975 (Vivaldi), ή όπως τα έργα BWV 520 – 523 που φαίνεται ότι γράφτηκαν από τον οργανίστα Johann Ludwig Krebs και όχι από τον Bach.

Σήμερα ο κατάλογος μετά το έργο 1080 έχει ανανεωθεί και προεκταθεί μετά από νεότερες έρευνες μέχρι τον αριθμό 1163.

 

Η συλλογή έργων του Bach σε ένα αρχείο pdf

Στις μέρες μας δεν είναι δύσκολο να ανακτήσεις ένα έργο του Bach. Το πλεονέκτημα μιας συγκροτημένης συλλογής είναι ότι παρέχει μια συνολική εικόνα του τεράστιου αυτού έργου, έτσι ώστε να διευκολύνει τη συγκριτική μελέτη, την ανάλυση, τη μαθητεία κλπ.

Όλα τα έργα της συλλογής διατίθενται ελεύθερα στο διαδίκτυο με δικαιώματα Public Domain ( https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C_%CE%BA%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1 ) (ελεύθερης δημόσιας χρήσης) ενώ πολύ λίγα είναι δικαιωμάτων Creative Commons ( https://el.wikipedia.org/wiki/Creative_Commons ).

 

Μερικές από τις διευκολύνσεις της συλλογής για την καλύτερη πλοήγηση είναι:

-                         Στο αρχικό έργο κάθε κατηγορίας έχει προστεθεί ένα κόκκινο κουμπί play , πατώντας μπορείτε να μεταβείτε στο αντίστοιχο βιντεοσκοπημένο έργο youtube. Στον υποκατάλογο

«Instrumental Works” το κουμπί είναι διαθέσιμο για όλα σχεδόν τα έργα.

-                         Στον έγχρωμο κατάλογο περιεχομένων του pdf έγινε προσπάθεια να διαχωριστούν όσο το δυνατόν περισσότερο τα διάφορα είδη συνθέσεων. Εκεί όπου ήταν δυνατό δημιουργήθηκαν υποομάδες έργων πχ. οι Καντάτες έσπασαν σε Church, Secular και Incomplete.

-                         Ιδιαίτερα τα έργα για λαούτο έχουν ιδιαίτερους φακέλους με περισσότερες της μίας εκδόσεις καθώς και τα χειρόγραφα πρωτότυπα.

-                         Στην αρχή περιλαμβάνονται δύο λίστες BWV. Στην πρώτη αναφέρονται σε κάθε αριθμό καταλόγου συνοπτικά ο τίτλος του έργου πχ. ΒWV 1: Cantata “Wie schön leuchtet der Morgenstern”. Στη δεύτερη λίστα παρέχονται πληροφορίες για το έργο όπως για τα όργανα που γράφτηκε, για το έτος που συντέθηκε, αν πρόκειται για διασκευή (όπως από Vivaldi, Telemann κλπ.), αν το έργο θεωρείται ημιτελές ή αμφισβητούμενης πατρότητας, τέλος σημειώνεται ο συσχετισμός του με άλλο έργο του καταλόγου Bach.

-                         Η συλλογή περιλαμβάνει μόνο λίγα από τα έργα που θεωρούνται δεύτερες ή τρίτες εκδοχές και χαρακτηρίζονται μετά τον αριθμό από μικρό γράμμα (a,b), πχ. BWV574a.

 

Από τα έργα μετά το 1080 (Τέχνη της Φούγκας) στην παρούσα συλλογή περιλαμβάνονται μόνο τα Chorale Preludes BWV1090-1120 και μερικές συνθέσεις από το τετράδιο της Άννας Μαγδαληνής του καταλόγου Anh. Ο κατάλογος Anh (Anhang) περιλαμβάνει έργα που είτε χάθηκαν, είτε αμφισβητούνται ότι γράφτηκαν από τον Bach ή καταγράφηκαν ως έργα του αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι γράφτηκαν από άλλο συνθέτη.

Εύχομαι καλή πλοήγηση στο έργο του Μπαχ!


Σταύρος Κατηρτζόγλου
Ιανουάριος 2019

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας ( https://grigoreastar.wordpress.com/ )
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου


Εγγραφείτε για διμηνιαία ενημέρωση (email) με τα πρόσφατα άρθρα στο TaR