Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR
 αρχική σελίδα    ποιοι είμαστε    κονTaRομαχίες (forum)    σύνδεσμοι    επικοινωνήστε μαζί μας

 Γρήγορη Αναζήτηση:

 

Αναλυτική Αναζήτηση ->

 

 Ημερολόγιο Γεγονότων:  Ημερολόγιο Γεγονότων
Ημ/νία : 09 Jun 2018
*

Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρη Βογιατζή»
Κυκλάδων 11, Αθήνα


RAVEN
REVISITED

Όπερα του Κωστή Κριτσωτάκη σε λιμπρέτο Νίνας Ράπη

από την ομάδα όπερας TheMediumProject σε πρώτη εκτέλεση

 

9,10,11,15,16,17 Ιουνίου 2018, στις 21:15

Θέατρο οδού Κυκλάδων «Λευτέρη Βογιατζή»

Η ομάδα όπερας TheMediumProject επιστρέφει με μία νέα όπερα βασισμένη στη ζωή και τα έργο του Έντγκαρ Άλαν Πόε.

Μετά το Trouble in Tahiti και το The Shell Game, οι TheMediumProject παρουσιάζουν το νέο έργο του Κωστή Κριτσωτάκη, μία σύγχρονη μονόπρακτη όπερα δωματίου «νεορομαντικού» ύφους, σε τρία μέρη για 2 τραγουδιστές, έναν αφηγητή, χορωδιακό σύνολο και πιάνο.

Η κεντρική ιδέα γύρω από την οποία ξετυλίγεται η ιστορία είναι βασισμένη στο πασίγνωστο ποίημα του Πόε Το κοράκι. Βασικοί ήρωες είναι η Λενόρ και ο Ποιητής. Ο Ποιητής, θρηνώντας το χαμό της αγαπημένης του, είναι διχασμένος ανάμεσα στον Ένα, ο οποίος καταφεύγει στη λογική, και τον Άλλο, που είναι ανίκανος να χειριστεί την απώλεια ενώ βυθίζεται στην εμμονή με το θάνατο και σταδιακά χάνει την αίσθηση της πραγματικότητας.

Το Raven Revisited είναι μια όπερα που ακροβατεί μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας φωτίζοντας στιγμιότυπα από τη ζωή του μυστηριώδη ποιητή Έντγκαρ Άλαν Πόε και της ιδιόμορφης σχέσης του με τις γυναίκες. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, ο Πόε έχασε όλες τις γυναίκες που αγαπούσε τη μία μετά την άλλη. Πρώτα η μητέρα του, στη συνέχεια η γυναίκα που τον υιοθέτησε και τέλος ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, η σύζυγος του, πέθαναν όλες από φυματίωση. Η απουσία τους διαφαίνεται έντονα στη γραφή του ποιητή, ο οποίος συχνά επικεντρώνεται στον θάνατο και στην απώλεια μιας όμορφης γυναίκας. Το λιμπρέτο του Raven Revisited είναι μια ερωτική ιστορία σύγκρουσης ανάμεσα στην  πραγματικότητα της υπαρξιακής οδύνης και την απόλυτη ελευθερία της φαντασίας αναδεικνύοντας τη σκοτεινή ομορφιά του θανάτου που κυριαρχεί στην ποιητικό κόσμο του Πόε.

 

Σημείωμα των δημιουργών

Στο «Raven Revisited» ο ποιητής αρνούμενος να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα δημιουργεί έναν παράλληλο ονειρικό κόσμο όπου πρωταγωνιστεί η πολυαγαπημένη του Λενόρ, η αρχετυπική μορφή όλων των γυναικών της ζωής του. Όμως το όνειρο γίνεται εφιαλτικό όταν οι πραγματικές αναμνήσεις αναδύονται επί σκηνής οδηγώντας τον σ’ ένα ταξίδι μυστηρίου από το οποίο δεν θα επιστρέψει ποτέ. Το λιμπρέτο του «Raven Revisited» είναι ένα ψυχογράφημα του ίδιου του Ποιητή Πόε όπως αποκαλύπτεται από τα ποιήματα του, τα επίμονα μοτίβα του, τον προφανή εσωτερικό διχασμό του ανάμεσα στην τάξη και το χάος, το πραγματικό και το φαντασιακό, την απώλεια και την άρνηση της, την απύθμενη ανάγκη για αιώνιο, αγνό έρωτα και τη μόνιμη αίσθηση του Ξένου που τον περιέβαλε. Το «Raven Revisited» αποδομεί τα ποιήματα του Πόε αλλά διατηρεί τη γλώσσα τους, με στόχο να δημιουργήσει ένα σύγχρονο έργο με διαχρονικούς προβληματισμούς. Η ατμόσφαιρα, η ομορφιά, η μουσικότητα, η ένταση αλλά και η μαθηματικής ακρίβειας δομή των ποιημάτων του Πόε είναι οι πηγές της έμπνευσης για τη δημιουργία αυτού του νέου έργου.

 

Συντελεστές

Μουσική: Κωστής Κριτσωτάκης

Λιμπρέτο: Νίνα Ράπη

Σκηνοθεσία: Ράϊα Τσακηρίδη

Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας

Δραματουργία: Μαρίνα Μέργου

Σκηνοθεσία-Κοστούμια: Παύλος Θανόπουλος

Κίνηση: Φωτεινή Πασσά

Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης

 

Τραγουδούν

Μαριλένα Χρυσοχοΐδη

Γιώργος Παπαδημητρίου

Στρατής Στηλ

Πέννυ Δεληγιάννη, Άννυ Φασσέα, Ελεονώρα Γαϊτάνου, Νίκος Ζιάζιαρης, Ηλίας Καπάνταης

 

Πιάνο: Θοδωρής Ιωσηφίδης / Κωστής Κριτσωτάκης

 

Στις 21:15

 

Τηλέφωνο: 21 0821 7877

Γενική είσοδος: 12 ευρώ


 

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας

εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center