3η ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ
ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΚΙΘΑΡΑΣ
Αρίων
ΛΕΣΒΟΣ - ΜΟΛΥΒΟΣ
1-6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2014
Είναι πολύ ευχάριστο που τα τελευταία χρόνια έχουν ενεργοποιηθεί άνθρωποι σε πανέμορφα μέρη της Ελλάδας δημιουργώντας αυτόνομα μικρά ή μεγαλύτερα μουσικά φεστιβάλ. Με πολλές δυσκολίες πρέπει να ομολογήσουμε, αλλά σε καλύτερες μάλλον βάσεις από τα παλαιότερα φεστιβάλ, τα οποία ναι μεν ξεκινούσαν με καλές προθέσεις τοπικών παραγόντων, όμως η εξάρτηση από την εκάστοτε τοπική ή κεντρική εξουσία τα οδηγούσε στο να γίνουν τα «μαγαζιά» του τάδε και του δείνα ατζέντη.
Κύκλοι καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων σε υπέροχα μέρη όπως ο Μόλυβος, το Πήλιο, η Πρέβεζα, η Σύρος, η Πάτμος, η Σίφνος, η Ύδρα, η Αίγινα, η Λίμνη Πλαστήρα κλπ κλπ κλπ δίνουν τη δυνατότητα για υψηλού επιπέδου πολιτιστικό τουρισμό, που αναβαθμίζει την εικόνα της χώρας μας στους ξένους επισκέπτες.
Μια ακόμα θετική πλευρά πολλών εξ αυτών των φεστιβάλ είναι η ευκαιρία να συνδυάσουν το τερπνό με το ωφέλιμο όσοι σπουδάζουν τη μουσική. Τα «καλοκαιρινά σχολεία» δίνουν τη δυνατότητα για θαυμάσιες διακοπές με παράλληλη παρακολούθηση μαθημάτων, σεμιναρίων, διαγωνισμών και εκδηλώσεων. Κι όλα αυτά με ένα πολύ λογικό κόστος.
Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα και επιτυχημένα φεστιβάλ, που εστιάζει περισσότερο στην κιθάρα, είναι η Θερινή Μουσική Ακαδημία Αρίων στη Λέσβο. Με βάση τον πανέμορφο Μόλυβο, με στήριξη του τοπικού φορέα τουρισμού και οργάνωση από την κιθαρίστα και διδάσκουσα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο Κορίνα Βουγιούκα.
Φέτος είχα την τιμή να προσκληθώ για να διδάξω και να δώσω μια διάλεξη. Πρέπει να ομολογήσω πως ήταν μια θαυμάσια εμπειρία. Σε έναν υπέροχο τόπο που εμπνέει για μουσική ενασχόληση, ανάμεσα σε ευγενείς, θετικούς και άξιους ανθρώπους, που με απόλυτη επιτυχία κατάφεραν να ενεργοποιήσουν τη δημιουργικότητα των ερμηνευτών, των διδασκομένων αλλά και των διδασκόντων.
Κώστας Γρηγορέας
http://www.grigoreas.gr/
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Ολοκληρώθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία η 3η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας ‘Αρίων’. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, στον ειδυλλιακό και φιλόξενο Μόλυβο, 80 συμμετέχοντες και 26 προσκεκλημένοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, έφεραν σε πέρας ένα απαιτητικό καθημερινό πρόγραμμα: εργαστήρια, σεμινάρια, συναυλίες, παραστάσεις, διαλέξεις και διαγωνισμούς. Όλα αυτά με την αρμυρή γεύση από τις κλεφτές βουτιές στον Πλατύ Γιαλό και την Ψειρού, αλλά και τις βραδυνές παρέες.
Ρίχνοντας μια ματιά στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες, ίσως αναρωτηθεί κανείς τι σχέση έχουν με μια θερινή ακαδημία κιθάρας ερμηνευτές εγχόρδων, τσέμπαλου, ηθοποιοί, τραγουδιστές, συνθέτες ή μουσικοπαιδαγωγοί. Καμία, εάν έχει κανείς στο μυαλό του το πρότυπο ενός τυπικού φεστιβάλ κιθάρας.
Όμως ο ‘Αρίων’, πρεσβεύει μια διαφορετική φιλοσοφία προσέγγισης της κιθάρας, καθώς την αντιμετωπίζει ως μέσο και όχι ως αυτοσκοπό. Ως μέσο μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, ως μέσο αισθητικής καλλιέργιας. Ως μέσο δημιουργίας διαύλων επικοινωνίας και σύμπραξης με άλλα μουσικά όργανα και άλλα είδη τέχνης.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο απολογισμό, θα ήθελα ως καλλιτεχνική διευθύντρια να επισημάνω ότι τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την ενεργό συμμετοχή του Φορέα Τουρισμού Μολύβου που με επιμονή για τον ουσιαστικό πολιτισμό, αισιοδοξία, δημιουργικότητα και πνεύμα συνεργασίας καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση της Θερινής Ακαδημίας με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.
Ας ανανεώσουμε λοιπόν το ραντεβού μας στο Μόλυβο για το επόμενο καλοκαίρι!
Κορίνα Βουγιούκα
(Καλλιτεχνική Διευθύντρια)
3η Θερινή Ακαδημία Κιθάρας Αρίων
Οι προσκεκλημένοι
Κορίνα Βουγιούκα: Κιθαρίστα, διδάσκουσα κιθάρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και καλλιτεχνική υπεύθυνη της Θερινής Ακαδημίας Κιθάρας Αρίων.
Stela Dinkova: Κιθαρίστα, διδάσκουσα κιθάρας στην Ακαδημία Μουσικής, Χορού και Καλών Τεχνών του Πλόβντιβ.
Lex Eisenhardt: Κιθαριστής, ερμηνευτής νυκτών οργάνων εποχής (βιχουέλα, μπαρόκ και ρομαντική κιθάρα) και καθηγητής του Κονσερβατορίου του Άμστερνταμ.
Σπύρος Γκικόντης: Βιολονίστας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου και καλλιτεχνικός υπεύθυνος της Ionian Camerata.
Κατερίνα Μιχοπούλου: Τσεμπαλίστρια, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Γιάννης Τουλής: Τσελίστας, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Κώστας Γρηγορέας: Kιθαριστής, συνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός.
Αρχισυντάκτης του διαδικτυακού μουσικού περιοδικού Tar.gr.
Μανώλης Μαυροματάκης: Ηθοποιός.
Ρόζα Πουλημένου: Λυρική τραγουδίστρια, Ε.Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου.
Τάσος Ρωσόπουλος: Συνθέτης.
Ελένη Σκάρκου: Συνθέτρια και κιθαρίστα.
Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και της Συντακτικής ομάδας του περιοδικού Πολύτονον
Στάθης Σούλης: Μαέστρος.
Το Παιδικό εργαστήρι εδίδαξαν οι:
-Δήμητρα Παπασταύρου, διδάσκουσα πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ειδικευμένη σε πρότυπες μεθόδους ομαδικής διδασκαλίας μουσικής
-Δήμητρα Τρυπάνη, συνθέτρια, λέκτωρας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών Ιονίου Πανεπιστημίου
Ο κιθαριστής Γιώργος Μπεχλιβάνογλου και το νεανικό σύνολο Μαδριγαλιστές, του οποίου έχει την επιμέλεια
Οι δράσεις
-Καθημερινά σεμινάρια για σόλο ερμηνεία και για κιθαριστικά μουσικά σύνολα.
- Εργαστήρια ορχήστρας κιθαριστών και μουσικών συνόλων με καθημερινές πρόβες που κατέληξαν σε συναυλία.
- Εργαστήρια μουσικής δωματίου για κιθάρα και έγχορδα.
- Διάλεξη-ρεσιτάλ επάνω στο Ιταλικό Μπαρόκ αλλά και στα έργα του Fernando Sor και της ευρύτερης κλασικής περιόδου από τον Lex Eisenhardt.
- "Ο κιθαριστής στην εποχή του διαδικτύου": διάλεξη από τον Κώστα Γρηγορέα.
- Midi, synthesizer και νέες τεχνολογίες’: διάλεξη από την Ελένη Σκάρκου.
- Διάλεξη για την Παλαιά Μουσική από την Κατερίνα Μιχοπούλου
- Παιδικό μουσικοθεατρικό εργαστήρι, που έδωσε παράσταση με κείμενα, τραγούδια και ηχοτόπια που ήταν δημιουργίες των παιδιών, με την επίβλεψη των υπευθύνων καθηγητριών Δήμητρας Παπασταύρου και Δήμητρας Τρυπάνη
Οι διαγωνισμοί
Κατηγορία έως 14 ετών
1ο βραβείο: Δημήτρης Σουκαράς
2ο βραβείο: Dayana Racheva και Γιώργος Αρβανίτης
Διάκριση: Γιώργος Αγιάσογλου
Κατηγορία χωρίς όριο ηλικίας
2ο βραβείο: Γιάννος Καμζόλας
Κιθαριστικά σύνολα
1ο βραβείο: Μουσικό σύνολο ‘Academica’ από τη Βουλγαρία.
2ο βραβείο: Μουσικό σύνολο ‘Μαδριγαλιστές’ με υπεύθυνο τον Γ. Μπεχλιβάνογλου.
Οι συναυλίες
1/8: Ρεσιτάλ κιθάρας της Stella Dinkova.
2/8: 1o μέρος: Διάλεξη-ρεσιτάλ του Lex Eisenhardt.
2ο μέρος: Συναυλία για βιολί, τσέλο και τσέμπαλο με έργα Vivaldi των Σπύρου Γκικόντη, Γιάννη Τουλή και Κατερίνας Μιχοπούλου.
3/8: Συναυλία της Καμεράτας Κέρκυρας (διεύθυνση: Σπύρος Γκικόντης).
4/8: Παράσταση του παιδικού μουσικοθεατρικού εργαστηρίου (υπεύθυνες: Δήμητρα Παπασταύρου, Δήμητρα Τρυπάνη).
5/8: Συναυλία συμμετεχόντων θερινής Ακαδημίας 'Αρίων'.
(Η ορχήστρα κιθαριστών ερμήνευσε το έργο της Ελένης Σκάρκου με τίτλο "Εφταλού" (τοπωνύμιο Λέσβου) για ορχήστρα κιθάρας, midi guitar και προηχογραφημένο υλικό, γραμμένο και αφιερωμένο στους σπουδαστές της 3ης Ακαδημίας Κιθάρας "Αρίων". Την ορχήστρα διηύθηνε η Stella Dinkova).
6/8: Αληθινές και φανταστικές ιστορίες για μικρούς και μεγάλους.
1o μέρος: Μουσικό Παραμύθι 'Το Νερολούλουδο', με αφηγητή το βραβευμένο ηθοποιό Μανώλη Μαυροματάκη και την Καμεράτα Κέρκυρας. Μουσική: Τάσος Ρωσόπουλος, Κείμενο: Γιώργος Κοροπούλης. Διεύθυνση: Στάθης Σούλης.
[Το έργο δημιουργήθηκε μετά από παραγγελία του ‘Ελληνικού Σχεδίου’ και παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ωνασείου το Μάρτιο του 2014].
2ο μέρος: Τραγουδώντας Χατζιδάκι, με τη Ρόζα Πουλημένου (τραγούδι), τον Στάθη Σούλη (πιάνο), τον Κων/νο Λεοντάρη (βιολί).
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
Φωτογραφίες: Τ. Ρωσόπουλος, Ε. Σκάρκου, Κ. Γρηγορέας