3ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΙΦΝΟΥ -MUSIFANTO
Σίφνος 5-11 Ιουλίου 2016
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Εισαγωγή
Το 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου, MuSifanto 2016, διοργανώθηκε στις 5-11 Ιουλίου 2016 από το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» στη Σίφνο.
Στόχος του Φεστιβάλ είναι να δημιουργηθεί στο νησί μια μουσική πλατφόρμα με μουσικούς υψηλού επιπέδου, διεθνώς αναγνωρισμένους, σε ένα ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον. Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν πιστεύουν στην αξία της μουσικής εκπαίδευσης και στη σημασία της καλλιτεχνικής επικοινωνίας και συμβάλλουν στη δημιουργία και ανάπτυξη μιας μουσικής κοινότητας για την οποία η Σίφνος μπορεί να γίνει ένα καλοκαιρινό «σπίτι» έμπνευσης, ανοιχτό στις μουσικές τους προτάσεις.
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, κοντραμπάσου και ένα σεμινάριο μουσικής δωματίου. Μαθητές των νησιωτικών Μουσικών Εργαστηρίων του Συνδέσμου, μαθητές μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας, ακόμα και δύο Ελληνόπουλα που ήρθαν ειδικά από τη Γαλλία, για να παρακολουθήσουν τα σεμινάρια, είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από σπουδαίους μουσικούς, να τους ακούσουν να παίζουν στα ρεσιτάλ τους και να εμπνευσθούν από αυτούς.
Το πρόγραμμα περιλάμβανε καθημερινές συναυλίες με πολλά και διαφορετικά είδη μουσικής, από τον Μεσαίωνα ως τον 21ο αιώνα, με έμφαση στην κλασική μουσική, αλλά και σταθμούς -μεταξύ άλλων- στα soundtracks, στον Astor Piazzolla και τον Μάνο Χατζιδάκι. Οι καλλιτέχνες συμμετείχαν αφιλοκερδώς και η είσοδος σε όλες τις συναυλίες ήταν ελεύθερη ώστε να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Σίφνου και σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σίφνου.
Σεμινάρια
Το σεμινάριο κιθάρας πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και σολίστ κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη και διήρκησε 5 ημέρες. Δίδαξαν επίσης ο Άγγελος Μπότσης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας των κιθαριστών, ο Αλέξανδρος Κάλκος καθώς και η πολυβραβευμένη κιθαρίστρια Shani Inbar, προσκεκλημένη του Φεστιβάλ από το Ισραήλ. O Τάκης Γιαννόπουλος και ο Βασίλης Λάμης (δάσκαλοι στα Μουσικά Εργαστήρια Σίφνου και Σερίφου) δίδαξαν το σύνολο των μικρών μαθητών. Στη διάρκεια του σεμιναρίου έγινε παρουσίαση της κιθάρας flamenco από τον Βαγγέλη Γαγλία (καθηγητή κιθάρας του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας), του αναγεννησιακού λαούτου από τον Αλέξανδρο Κάλκο και της θεόρβης από το Βασίλη Τιγγιρίδη. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 35 μαθητές από την Αθήνα, τα Γιάννενα και τα Μουσικά Εργαστήρια Λήμνου, Ικαρίας και Σίφνου.
Ο Βασίλης Παπαβασιλείου γράφει για το σεμινάριο κοντραμπάσου: «Τρίτη χρονιά για το MuSifanto και ήδη δείχνει μεστό και ώριμο. Είχαμε έντεκα ενεργούς μαθητές, ηλικίας από 14 ως 35 χρονών. Ο Michael Klinghoffer και εγώ, δώσαμε από 4 ιδιαίτερα μαθήματα σε κάθε μαθητή, ενώ στον ενδιάμεσο χρόνο, δόθηκαν και πολλά ομαδικά μαθήματα, όπως αγωγή συμφωνικής ορχήστρας, μουσική δωματίου, σύνολα για πολλά κοντραμπάσα, και αυτοσχεδιασμός. Ο Oswald Αμιράλης συνέβαλε με τη συνθετική ευελιξία του, χαρίζοντας μας νέες ιδέες. Έμπνευση, προσπάθεια, επιβράβευση! Ευχαριστώ θερμά όλους, μα όλους, όσους εργαστήκαν και τούτη τη χρονιά, για το MuSifanto.»
Το σεμινάριο πιάνου σε διδασκαλία Διονύση Μαλλούχου είχε 11 ενεργές συμμετοχές, κυρίως από μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» (διδασκαλία Δάφνης Τόκκα), αλλά και από την Ικαρία και τη Γαλλία. Το ρεπερτόριο φέτος είχε μια ιδιαίτερη ματιά στον Fr. Chopin με τρία έργα του που σχολιάστηκαν, αλλά το χαρακτηριστικό ήταν (όπως κάθε χρόνο) η ποικιλία, αφού οι σπουδαστές (από 8 ως 18 ετών) παρουσίασαν συνθέσεις από A. Piazzolla ως Β. Bartók. Τα μαθήματα έγιναν στον φιλόξενο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».
Φέτος για πρώτη φορά διοργανώθηκε σεμινάριο μουσικής δωματίου σε διδασκαλία Αμαλίας Κουντούρη. Συμμετείχαν 10 μαθητές του πιάνου και 3 της κιθάρας από το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη». Οι μαθητές του Εργαστηρίου είχαν μελετήσει τις παρτιτούρες των έργων με τη βοήθεια των δασκάλων τους Δάφνης Τόκα και Τάκη Γιαννόπουλου. Το σεμινάριο πλαισιώθηκε από 4 μαθητές που ήρθαν από την Ελλάδα και τη Γαλλία και έπαιξαν κλαρινέτο, φλάουτο, βιολί και βιολοντσέλο.
Συναυλίες
6 Ιουλίου 2016 - Μουσική δωματίου
Οι συναυλίες του Φεστιβάλ ξεκίνησαν στις 6 Ιουλίου 2016. Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο «Μαριάνθη Σίμου» το πρόγραμμα ξεκίνησε με μουσική δωματίου: μία συναυλία της Αμαλίας Κουντούρη με παιδιά του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου - Καρόρη», της τάξης του πιάνου, με τα οποία η Αμαλία έπαιξε σε ντουέτα (φλάουτο εκείνη και πιάνο τα παιδιά) έργα J. Strauss υιoύ, L. v. Beethoven, Fr. Schubert, M. Clementi κ.ά. Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η σολίστ Έλενα Ράλλη έδωσε ρεσιτάλ πιάνου με έργα J. S. Bach, L. v. Beethoven Fr. Chopin, M. Ravel και εντυπωσίασε το κοινό με την εξαιρετική της ερμηνεία.
7 Ιουλίου 2016 - Συναυλία εγχόρδων
Η επόμενη βραδιά του Musifanto ήταν αφιερωμένη στα έγχορδα με μία συναυλία των σολίστ – καθηγητών των μουσικών σεμιναρίων του Φεστιβάλ. Ο πρώτος ιστορικά δάσκαλος κιθάρας στο Μουσικό Εργαστήρι της Σίφνου Αλέξανδρος Κάλκος (αναγεννησιακό λαούτο) έπαιξε έργα των J. Dowland και R. Johnson. Ο Βασίλης Τιγγιρίδης (θεόρβη) έπαιξε μουσική του G. Kapsberger. Το D&A GuitarDuo - Δημήτρης Κουρζάκης - Άγγελος Μπότσης- (κιθάρες) παρουσίασαν μουσική των M. de Falla, A. Piazzolla και J. Dowland. Ο Βασίλης Παπαβασιλείου (κοντραμπάσο) ερμήνευσε ένα έργο του Oswald Αμιράλη και με το Διονύση Μαλλούχο (πιάνο) G. Bottesini. Ο κοσμήτορας στην Ακαδημία μουσικής και χορού της Ιερουσαλήμ Michael Klinghoffer (κοντραμπάσο) και η Shani Inbar (κιθάρα), που ήρθαν από το Ισραήλ ειδικά για το MuSifanto, παρουσίασαν έργα των: B. Marcello, Fr. Schubert, M. de Falla, E. Granados, G. Fauré κ.ά.
8 Ιουλίου 2016 - Μουσικός περίπατος
Την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016 το Musifanto βγήκε Μουσικό Περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό του Αρτεμώνα. Αφετηρία ένα μικρό ρεσιτάλ από τον Αλ. Κάλκο (αναγεννησιακό λαούτο: A Musical Dream, μουσική από την εποχή της Βασίλισσας Ελισάβετ και του Ουίλιαμ Σαίξπηρ). Σχεδόν 300 άνθρωποι, από διάφορες εθνικότητες και όλες τις ηλικίες, ακολούθησαν τη διαδρομή, σταματώντας σε αυλές παραδοσιακών σπιτιών, κήπους και προαύλια εκκλησιών για να ακούσουν μικρά μουσικά σύνολα που τα αποτελούσαν οι δάσκαλοι και οι μαθητές των σεμιναρίων: οι Cantus Firmus (κοντραμπάσο με βιολοντσέλο), η Α. Κουντούρη και ο Β. Τιγγιρίδης (φλάουτο με θεόρβη), ο Β. Παπαβασιλείου με μαθητές του σεμιναρίου κοντραμπάσου, η Α. Κουντούρη και οι μαθητές του σεμιναρίου μουσικής δωματίου, το Κιθαριστικό Σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» υπό τη διεύθυνση του Γ. Νάκη με τη Στ. Νάκη (τραγούδι), δύο φωνές σε ένα Σαιξπηρικό διάλογο, το σιφναίικο τακίμι Σπύρος και Γρηγόρης Λεμπέσης και η χορωδία ενηλίκων του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου σε διδασκαλία της Ήρμας Παπαναστασίου. Ένα κέρασμα από την πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου Μ. Ναδάλη περίμενε μικρούς και μεγάλους στο τέλος του περιπάτου.
9 Ιουλίου 2016 - Συναυλία στα Φυρόγια
Το Σάββατο 9 Ιουλίου 2016, η Σαβίνα Γιαννάτου (τραγούδι) και ο Κώστας Γρηγορέας (κιθάρα) παρουσίασαν στα Φυρόγια, το μεσαιωνικό μοναστήρι με την βυζαντινή εκκλησία, ένα πρόγραμμα με συνθέσεις από την Αυλή του βασιλιά Αλφόνσου του Σοφού (Cantigas de Santa Maria), την Ισπανία της Αναγέννησης, την Ελισαβετιανή Αγγλία του John Dowland, τις χώρες της Μεσογείου και τραγούδια του Μάνου Χατζιδάκι και της Λένας Πλάτωνος. Όλα τα διαθέσιμα καθίσματα αλλά και τα πεζούλια και τα σκαλοπάτια και τα δώματα γέμισαν ασφυκτικά από κόσμο κάθε ηλικίας. Ανάμεσά τους πάρα πολλοί αλλοδαποί επισκέπτες του νησιού. Ο δυνατός βοριάς και η σχετικά έντονη για την εποχή ψύχρα μετριάστηκαν από τη ζεστή φωνή της Σαβίνας Γιαννάτου και την μοναδική κιθάρα του Κώστα Γρηγορέα, που άφησαν μαγεμένους τους ακροατές.
10 Ιουλίου 2016 - Συναυλία κιθάρας και κοντραμπάσου
Οι χορδές της κιθάρας και του κοντραμπάσου «γέμισαν» το βράδυ της Κυριακής 10 Ιουλίου 2016 με τις μελωδίες τους την πλατεία του Κάτω Πεταλιού. Η συναυλία αυτή ήταν η κατάληξη των μαθημάτων των σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσου. Τον συντονισμό είχε ο Δημήτρης Κουρζάκης. Παρουσιάστηκαν έργα των Fr. Tarrega, Is. Albeniz, J.S. Bach, M. de Falla, En. Mοrricone και G. Bizet για σόλο κιθάρα καθώς και για μουσικά σύνολα, όπως οι «Furiosi» του Νεοκλασσικού Ωδείου σε επιμέλεια του Άγγελου Μπότση, το κιθαριστικό σύνολο Ροδοτοπίου Ιωαννίνων «Η Πασσαρών» υπό την διεύθυνση του Γιώργου Νάκη και τέλος η «Ορχήστρα Μαθητών Σεμιναρίων Κιθάρας και Κοντραμπάσου» σε διδασκαλία Άγγελου Μπότση. Εκτός προγράμματος έπαιξαν επίσης ο Oswald Αμιράλης με την Αμαλία Κουντούρη μία σύνθεση του Oswald Αμιράλη.
11 Ιουλίου 2016 - Συναυλία πιάνου και μουσικής δωματίου
Τη Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016 οι μαθητές που συμμετείχαν στα σεμινάρια πιάνου και μουσικής δωματίου έπαιξαν μπροστά στο κοινό της κατάμεστης αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου». Το πρόγραμμα επιμελήθηκε ο σολίστ του πιάνου Διονύσης Μαλλούχος, συντονιστής του Γ΄ Προγράμματος της ΕΡΤ, με τη συνεργασία της Αμαλίας Κουντούρη. Συνέπραξαν οι μουσικοί: Gaëlle Κουρουπάκη πιάνο και Τέα Ντάφλα βιολοντσέλο. Παρουσιάστηκαν έργα των Fr. J. Haydn, J. Strauss υιού, J. F. Burgmuller, Fr. Chopin, Β. Bartók και Μ. Χατζιδάκι για πιάνο και συνδυασμούς άλλων μουσικών οργάνων. Οι μαθητές έπαιξαν με τεχνική και συναίσθημα. Γονείς και φίλοι καταχειροκρότησαν τα παιδιά, που στο τέλος παρέλαβαν τα διπλώματά τους.
Πέρα από τις συναυλίες
Η τελευταία μέρα του MuSifanto συμπληρώθηκε από τον πρωτότυπο Αντίλογο (debate) των μαθητών και των αποφοίτων του Λυκείου Παπάγου. Θέμα: «Είναι τα realities τραγουδιού μουσικά σχολεία;» Δύο τριμελείς ομάδες ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους με λόγο και αντίλογο, σε ένα μάθημα υποδειγματικού, ψύχραιμου, συγκροτημένου, διαλόγου με επιχειρήματα, ανοικτού στην άποψη του «άλλου» και χωρίς τη βεβαιότητα ότι κάποιος κατέχει την απόλυτη αλήθεια.
Στο 3ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου προβλήθηκαν επίσης δύο ντοκιμαντέρ:
Σε μεσονύχτια προβολή, η ταινία του Laurence Petit-Jouvet Peter Kowald | Off The Road, ένα αφιέρωμα στο μεγάλο αυτοσχεδιαστή του κοντραμπάσου με παράλληλους αυτοσχεδιασμούς από τη Σαβίνα Γιαννάτου και τους μουσικούς του σεμιναρίου κοντραμπάσου.
Στα εγκαίνια του Φεστιβάλ, η ταινία του Γιάννη Βαμβακά Παίζοντας με τα χρώματα, αφιερωμένη στο ζωγράφο και ακαδημαϊκό Παναγιώτη Τέτση, που υπήρξε από τα ιδρυτικά μέλη του Συνδέσμου «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» και αγάπησε σαν δεύτερη πατρίδα του τη Σίφνο.
Ευχαριστίες
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους όσους βοήθησαν για την πραγματοποίηση του MuSifanto 2016. Οι μουσικοί το θεώρησαν «δικό τους» και συμμετείχαν αφιλοκερδώς και με όλη τους την καρδιά. Οι εθελοντές και οι φίλοι του Φεστιβάλ, και στην Αθήνα και στη Σίφνο, εργάστηκαν, προσέφεραν με όποιο τρόπο μπορούσαν και άνοιξαν με προθυμία τα σπίτια τους για να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες. Δεν υπήρξε κανένας που να μην ανταποκριθεί με χαμόγελο σε ό,τι χρειάστηκε: από τον καλλιγράφο των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας Craig Poland Smith που προσέφερε το λογότυπο του MuSifanto μέχρι τα μικρά παιδιά που μετέφεραν καρέκλες και μοίραζαν τα προγράμματα.
Μπορείτε να δείτε περισσότερα για το Φεστιβάλ στα παρακάτω links:
# Κατεβάστε το πρόγραμμα συναυλιών του Φεστιβάλ
# Download the Events Program of the Festival
# Κατεβάστε το ενημερωτικό δελτίο
# Κατεβάστε το ραδιοφωνικό μήνυμα του Φεστιβάλ
# Παρακολουθήστε τα νέα του Φεστιβάλ στη σελίδα του Συνδέσμου στο Facebook!
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)