….«Εγώ ζωγράφισα ένα μπαλόνι που στέγνωνε κάτι ρούχα και έπεσαν… πινέζες!!!»
Ο Γιάννης, κάνει τρία χρόνια κιθάρα. Έχει παίξει τον «Κεμάλ» που του αρέσει πολύ και προς μεγάλη μου έκπληξη παρά το γεγονός ότι δεν πρέπει να ήταν μεγαλύτερος από Β΄Δημοτικού, γνώριζε ότι είναι του Μάνου Χατζιδάκι! Ο Λεωνίδας, μου εξομολογήθηκε ότι θέλει να γίνει κιθαριστής και μου εξήγησε ότι παίξανε όλα τα παιδιά διάφορα κομμάτια στην κιθάρα και θα φτιάξουν μια ταινία όπου θα ακούγεται η μουσική από τις κιθάρες που έπαιξαν. Το ακαδημαϊκό έτος 2013-14, ο ανάλογης ηλικίας Μανώλης, διανύει τον δεύτερο χρόνο εκμάθησης κιθάρας. Γεμάτος περηφάνια, μου είπε ότι έχει παίξει κιθάρα και σε μια πλατεία στη Θεσσαλονίκη! Η Ηλέκτρα, λίγο μεγαλύτερη από τα αγοράκια, μου εξήγησε ότι κάνει κιθάρα δυο χρόνια και της αρέσει πολύ. Όταν τη ρώτησα αν έχει πάει σε συναυλία, μου απάντησε ότι είχε πάει την προηγούμενη χρονιά. Στη ερώτησή μου αν θυμάται ποιός έπαιζε, με αποστόμωσε λέγοντας ντροπαλά: «Εγώ είχα παίξει!»
Αναρωτιέστε που συνέβησαν αυτοί οι «χαριτωμένοι» (ενίοτε δε και «σουρεαλιστικοί») διάλογοι;
Στο 3ο Φεστιβάλ Παλαιού Φαλήρου. Ένα Φεστιβάλ που διοργανώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία από 7 έως και 10 Φεβρουαρίου. Μια πολλή ενδιαφέρουσα διοργάνωση, που χρηματοδοτήθηκε από τα έσοδα του σωματείου «Ο Καλλιτέχνης» που έχει συσταθεί με αποκλειστικό σκοπό την οικονομική ενίσχυση του φεστιβάλ. Υφίσταται όμως χάρη στις μεγάλες προσπάθειες αφενός των καλλιτεχνικών διευθυντών, που δεν είναι άλλοι από το γνωστό κιθαριστικό ντουέτο Αλεξάνδρας Χριστοδήμου και Γιάννη Πετρίδη και αφετέρου της Καλλιτεχνικής Διευθύντριας του Εθνικού Ωδείου (παράρτημα Π. Φαλήρου) Ελένης Ράπτη-Ψαρράκου και του Δημάρχου της περιοχής.
Αλεξάνδρα Χριστοδήμου – Γιάννης Πετρίδης στο χώρο του Εθνικού Ωδείου (παράρτημα, Π. Φαλήρου)
«Θέλουμε να τονίσουμε ότι και φέτος το φεστιβάλ ήταν αυτεπιδοτούμενο και είμαστε πολύ χαρούμενοι που τα καταφέραμε και αισιόδοξοι για το μέλλον!» δήλωσαν στο TaR ο Γιάννης Πετρίδης και η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και πρόσθεσαν: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσοι συμμετείχαν στο φετινό φεστιβάλ, κατ' αρχάς τους σολίστ, τον Jerry Willard, την Έφη Μηνακούλη και την Κατερίνα Κτώνα, τον Αντώνη Κουφουδάκη, την Γεωργία Παπαδάτου, την Βασιλική Λεοντάρη για το διαδραστικό παιχνίδι με τα παιδιά, τα μέλη της επιτροπής στον διαγωνισμό,(σ.σ. Jerry Willard, Κώστα Γρηγορέα, Στέλιο Μούστο, Νίκο Μανιταρά, Σοφία Στριγγάρη και Αντώνη Κουφουδάκη). καθώς και όλους τους συμμετέχοντες, ενεργά μέλη, ακροατές και το κοινό στις συναυλίες. Χωρίς αυτούς δεν θα είχαμε φεστιβάλ» εξηγούν εμφατικά οι δυο καλλιτεχνικοί διευθυντές, οι οποίοι ευγενώς φερόμενοι δεν παραλείπουν να ευχαριστήσουν και ορισμένους γονείς και μαθητές, οι οποίοι προσέφεραν τα μέγιστα σε ό,τι αφορά την όλη διοργάνωση, όχι μόνο πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ«Και βεβαίως τους χορηγούς μας, τον Πολιτιστικό σύλλογο "ο Καλλιτέχνης", τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου, το Εθνικό Ωδείο Παλαιού Φαλήρου, τον Μουσικό Οίκο Παπαγρηγορίου - Νάκας και το δικτυακό περιοδικό Tar!» καταλήγουν εκφράζοντας τις ευχαριστίες τους οι σολίστ, Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννης Πετρίδης.
Θα θέλαμε λίγο να «σταθούμε» στην οργανωτική βοήθεια εκ μέρους των γονέων κάποιοι εκ των οποίων ήταν «επί ποδός» σε όλη διάρκεια του φεστιβάλ και κράτησαν μια στάση που πραγματικά ήταν συγκινητική: άλλος ανέλαβε τη βιντεοσκόπηση, άλλος ανέλαβε τη φωτογράφηση και όλα αυτά με ιδιαίτερη προθυμία και διάθεση για εθελοντική εργασία.
Σημειωτέον ακόμη, ότι ο Δήμαρχος παραχώρησε (όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις) την αίθουσα εκδηλώσεων του Πνευματικού Κέντρου του Π. Φαλήρου στην οποία «φιλοξενήθηκαν» όλες οι συναυλίες του Φεστιβάλ, καθώς και ο διαγωνισμός κιθάρας που ακολούθησε την τελευταία ημέρα της διοργάνωσης. Μάλιστα, ο Δήμαρχος ήταν παρόν και συνεχάρη τους γονείς που εν μέσω κρίσης δαπανούν χρήματα για τις μουσικές σπουδές των παιδιών τους.
Η έναρξη της διοργάνωσης προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Παρασκευής, 7 Φεβρουαρίου. Το πρόγραμμα, περιελάμβανε δυο ενδιαφέρουσες συναυλίες. Ο διπλωματούχος σολίστ κλασικής κιθάρας, Κωνσταντίνος Τάκο, (ο οποίος είναι ακόμη μαθητής Λυκείου!) ερμήνευσε έργα: Mauro Giuliani, Isaac Albéniz, Francisco Tárrega , William Walton, Roland Dyens και Carlo Domeniconi.
Zoltán Óváry
Στη συνέχεια, ακολούθησε το ρεσιτάλ του Zoltán Óváry, ο οποίος έχει αποφοιτήσει από το Conservatory of Music of Debrecen University, 2001-2005. Στο ρεσιτάλ του, ερμήνευσε έργα των John Dowland, Johann Sebastian Bach, Fernando Sor, Federico Moreno Tórroba και Joaquim Malats.
Το Σάββατο το πρωί, οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν μαθήματα με τους Γιάννη Πετρίδη και Αλεξάνδρα Χριστοδήμου.
Γιάννης Πετρίδης εν ώρα μαθήματος
Η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου την ώρα της διδασκαλίας
To απόγευμα της ίδιας μέρας, περίμενε τους μικρούς μαθητές της διοργάνωσης μια πολύ ευχάριστη έκπληξη: Η σολίστ κλασικής κιθάρας και φιλόλογος, Βασιλική Λεοντάρη, είχε σχεδιάσει ένα πολύ ενδιαφέρον εκπαιδευτικό πρόγραμμα.
Η σολίστ Βασιλική Λεοντάρη
Η Βασιλική Λεοντάρη, συγκέντρωσε μαθητές (κυρίως τάξεων δημοτικού σχολείου) και τους διάβασε το βιβλίο του Ευγένιου Τριβιζά «Η πινεζοβροχή». Τα παιδιά ζωγράφισαν με αφορμή την ιστορία. Επίσης ηχογράφησαν στο πλαίσιο του ίδιου εκπαιδευτικού προγράμματος τα κομμάτια κιθάρας τα οποία επρόκειτο να παίξουν στο πλαίσιο των μαθημάτων του σεμιναρίου. Στη συνέχεια κλήθηκαν να εντάξουν τα ηχητικά αποσπάσματα (τα κομμάτια κιθάρας που οι ίδιοι είχαν παίξει) σε κάθε στάδιο της ιστορίας. Το μοντάζ έργων ζωγραφικής και ήχων, οδήγησε στη δημιουργία μιας ερασιτεχνικής, πλην όμως πολύ συμπαθητικής, ταινίας μικρού μήκους, η οποία προβλήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών του Φεστιβάλ. Mιλώντας στο TaR η Βασιλική Λεοντάρη εξήγησε την κεντρική ιδέα αυτού του εγχειρήματος, καθώς επίσης και τους εκπαιδευτικούς στόχους του:
«Η ιδέα ήταν τα παιδιά να γίνουν δημιουργοί μιας ταινίας. Είχα επιλέξει το παραμύθι του Ευγένιου Τριβιζά, «Η πινεζοβροχή». Αφού διαβάσαμε το παραμύθι όλοι μαζί, έπρεπε τα παιδιά να αποφασίσουν από τα κομμάτια για κιθάρα που παίζουν ποια ταιριάζουν σε ποια σκηνή του παραμυθιού (τα οποία τα ηχογραφήσαμε). Μετά είχα χωρίσει το παραμύθι σε φράσεις, σε εικόνες, τους μοίρασα τα χαρτιά με τις εικόνες και εκείνα έφτιαξαν τη ζωγραφιά. Πήρα αυτό το υλικό, ( ζωγραφιές και ηχογραφήσεις) και έφτιαξα ένα video όπου θα περιλαμβάνει το παραμύθι με εικονογράφηση και μουσική επένδυση των παιδιών» εξήγησε η σολίστ κιθάρας Βασιλική Λεοντάρη. Αλλά στο σημείο αυτό θα θέλαμε να υπογραμμίσουμε ότι το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν είχε μόνο έναν ενδιαφέροντα σχεδιασμό, αλλά αποσκοπούσε σε συγκεκριμένους παιδαγωγικούς σκοπούς: «Ο στόχος είναι μια πρόταση ομαδικής διδασκαλίας της μουσικής, γιατί στο μάθημα του οργάνου τα παιδιά λόγω της φύσης της διδασκαλίας είναι τετ α τετ συνέχεια με το δάσκαλο. Και όποτε έχουμε πρόταση ομαδικού μαθήματος, αυτή περιορίζεται στο να παίξει ο καθένας το κομμάτι και ν΄ ακούσει τους υπόλοιπους. Είναι και αυτό θεμιτό εν είδει πρόβας. Αυτό τους κάνει συνδημιουργούς σε κάτι και τους δίνει τη θέση ότι ανήκουν σε μια ομάδα. Δυστυχώς τα περισσότερα παιδιά που εγκαταλείπουν το όργανο το εγκαταλείπουν επειδή βαρέθηκαν αυτό το «μόνοι τους» με το δάσκαλο. Ενώ η κοινωνικότητα τους δίνει άλλη ώθηση. Επίσης πάντοτε συνειδητοποιούν με αυτό τον τρόπο ότι η μουσική εκφράζει συναισθήματα» εξήγησε η κυρία Λεοντάρη. Όσο για τους μικρούς κιθαριστές; το απόλαυσαν δεόντως!
Ο σολίστ Αντώνης Κουφουδάκης
Το βράδυ του Σαββάτου ακολούθησαν δυο ακόμη ρεσιτάλ κιθάρας. Στις 20.00 ο σολίστ Αντώνης Κουφουδάκης, καθηγητής σήμερα στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας, ερμήνευσε έργα Francisco Tárrega, Joaquin Turina, Στάθη Γυφτάκη, Astor Piazzolla και Κυριάκου Τζωρτζινάκη.
Ακολούθησε το ρεσιτάλ κιθάρας του Αμερικανού διεθνούς φήμης σολίστ κιθάρας, ο οποίος έχει εξειδίκευση μεταξύ άλλων και στην παλαιά μουσική, Jerry Willard.
Ο σολίστ και καθηγητής Jerry Willard
Όπως αναφέρεται στο βιογραφικό του σημείωμα «είναι ένας αναγνωρισμένος ερμηνευτής όλων των νυκτών οργάνων (archlute, αναγεννησιακό λαούτο, μπαρόκ κιθάρα, κιθάρα του 19ου αιώνα) αλλά και σύγχρονη κιθάρα». Ο J. Willard μένει στη Νέα Υόρκη και διδάσκει στο State University of New York στο Stony Brook. Στη συναυλία ερμήνευσε έργα των Santiago de Murcia (1673-1739), Gaspar Sanz (1640-1710) με μπαρόκ κιθάρα. Στη συνέχεια ερμήνευσε έργα του Nicholas Alexsandrov με Panormo. To ρεσιτάλ του ολοκληρώθηκε με έργα των Baden Powell (1937-2000), Eduardo Sainz de la Maza (1903-1982), Scott Joplin (1867-1917) και Koji Kondo (1961-) ερμηνευμένα με σύγχρονη κιθάρα.
Την Κυριακή το πρωί οι μαθητές παρακολούθησαν μαθήματα σεμιναριακού χαρακτήρα στο Εθνικό Ωδείο με τον Jerry Willard.
Ο J.Willard κατά τη διάρκεια των μαθημάτων
Το απόγευμα, στον ίδιο χώρο, ο Jerry Willard αφιέρωσε χρόνο για να μιλήσει με τους συμμετέχοντες και να επιλύσει απορίες κυρίως σε ό,τι αφορά την ερμηνεία με όργανα εποχής.
Ο Jerry Willard μαζί με τους σολίστ και κατασκευαστές κιθάρας, Γιώργο Μπεχλιβάνογλου και Χρήστο Τσάβαλο οι οποίοι φρόντισαν κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ να εκτείθενται κιθάρες κατασκευής τους.
Το βράδυ της Κυριακής, ακολούθησε ένα πολύ ενδιαφέρον ρεσιτάλ του σολίστ Γιάννη Πετρίδη και εν συνεχεία ως ντουέτο με την Αλεξάνδρα Χριστοδήμου.
Η συναυλία «άνοιξε» με μια έκπληξη: Ο Jerry Willard και το κιθαριστικό ντουέτο, ερμήνευσαν ένα ρεμπέτικο κομμάτι σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διασκευή για τρείς κιθάρες!
Την τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, διενεργήθηκε ο διαγωνισμός κλασικής κιθάρας που περιελάμβανε τρείς κατηγορίες μαθητών: Έως 13 ετών, 13-16 ετών και χωρίς όριο ηλικίας
Διακριθέντες στον Διαγωνισμό του Α' κατηγορία (έως 12 ετών) Α' βραβείο Μονογιού Μαρία -Νεφέλη |
Mετά την απονομή των βραβείων, η συναυλιακή βραδιά «άνοιξε» με το ρεσιτάλ της νεαρής Γεωργίας Παπαδάτου, η οποία ερμήνευσε έργα των Agustin Barrios Mangore, Leo Brouwer και Joaquin Turina.
H Γεωργία Παπαδάτου
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα πολύ ενδιαφέρον ρεσιτάλ παλαιάς μουσικής, η ιδιαίτερη πρωτοτυπία του οποίου έγκειται στο γεγονός ότι η δομή του προγράμματος βρισκόταν σε αντιστοιχία με τη θεωρία του Ιπποκράτη «περί ψυχικών διαθέσεων του ανθρώπου».
Κατερίνα Κτώνα
Η Κατερίνα Κτώνα (τσέμπαλο) και Έφη Μινακούλη (τραγούδι, θεόρβη και λαούτο) ερμήνευσαν έργα John Dowland, Johann Jakob Froberger,Johann Kuhnau, Claudio Monteverdi, Jacques Duphly,Johannes Hieronymus Kapsberger, Johann Sebastian Bach, Jan Peterszoon Sweelinck, Jean Philippe Rameau και Juan del Encina.
Τα έργα των ανωτέρω συνθετών (σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερα του ενός του ιδίου συνθέτη) κατατάχθηκαν ως κατάλληλα για κάθε κατηγορία διάθεσης και χαρακτήρα ανθρώπου σύμφωνα πάντοτε με την Ιπποκράτειο θεωρία: «Mελαγχολικός, Χολερικός, Φλεγματικός, Αιματώδης». Με αυτή τη δομή παρουσιάστηκε και το πρόγραμμα, το οποίο ολοκληρώθηκε με «μουσικά αντίδοτα για την εξισορρόπηση των ψυχικών διαθέσεων».
Έφη Μινακούλη
Ας μας επιτραπεί να εκφράσουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι ένα σημαντικό τμήμα του μέχρι εκείνη την ώρα πολυπληθούς κοινού αποφάσισε μετά την απονομή των βραβείων να αποχωρήσει . Η συναυλία που ακολούθησε ήταν εξαιρετική και όσοι επέλεξαν αυτή την τακτική, όχι μόνο δεν κέρδισαν χρόνο, αλλά αντιθέτως έχασαν μια σπουδαία μουσική πανδαισία!
Ο τελικός απολογισμός; Η αίσθηση που είχαμε, επιβεβαιώθηκε και από τους δυο καλλιτεχνικούς διευθυντές: “ Πολλές συμμετοχές, ενθουσιώδη ακροατήρια, κέφι και όρεξη για ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών!» αναφέρουν η Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και ο Γιάννης Πετρίδης, συμπεραίνοντας:
«Πιστεύουμε ότι πετύχαμε τον στόχο μας που ήταν ένα τετραήμερο στο οποίο η καρδιά της κιθάρας χτυπούσε στο Παλαιό Φάληρο. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η μεγάλη συμμετοχή μικρών μαθητών σε συνδυασμό με το πολύ καλό τους επίπεδο, φαίνεται ότι έχουμε πολλά να περιμένουμε από τις νέες γενιές εκκολαπτόμενων κιθαριστών.»
Τίνα Βαρουχάκη
varouchaki@gmail.com
Μάρτιος 2014
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
ΥΓ. Ευχαριστούμε πολύ τον αρχιτέκτονα – μηχανικό, Ιωσήφ Αρμακόλα, ο οποίος με ιδιαίτερη προθυμία παραχώρησε στο TaR πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Βιογραφικά σολίστ
Γιάννης Πετρίδη- Αλεξάνδρα Χριστοδήμου: http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Alexandra_giannes.html
Jerry Willard:
http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Jerry.html
Zoltán Óváry:
http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Zoltan.html
Έφη Μινακούλη - Κατερίνα Κτώνα: http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Ephe_Katerina.html
Βασιλική Λεοντάρη: http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Basilike.html
Αντώνης Κουφουδάκης http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Antones.html
Γεωργία Παπαδάτου: http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Georgia.html
Κωνσταντίνος Τάκο: http://www.alexandrayannis.com/pfaliro2014/Palaio_Faliro_Guitar_Festival_2014/Konstantinos.html