4ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου -MuSifanto
Σίφνος 4-10 Ιουλίου 2017
Το 4ο Φεστιβάλ Μουσικής Σίφνου, MuSifanto 2017, διοργανώθηκε στις 4-10 Ιουλίου 2017 από το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας» στη Σίφνο σε συνεργασία με το Δήμο Σίφνου.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, στο πλαίσιο του MuSifanto ερμηνευτές υψηλού επιπέδου, από την Ελλάδα και από το εξωτερικό, συναντιούνται στο ξεχωριστό φυσικό περιβάλλον της Σίφνου, στις αρχές κάθε Ιουλίου. Διδάσκουν, δίνουν συναυλίες και ρεσιτάλ, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της μουσικής εκπαίδευσης στο νησί και αποτελούν μέλη μιας μουσικής κοινότητας που αναπτύσσεται στη Σίφνο.
Στο πλαίσιο του φετινού Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, κοντραμπάσου, φλάουτου και μουσικής δωματίου. Μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου “Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη” και μαθητές μουσικής από διάφορα μέρη της Ελλάδας είχαν την ευκαιρία να διδαχθούν από σπουδαίους μουσικούς, να τους ακούσουν να παίζουν στα ρεσιτάλ τους και να εμπνευσθούν από αυτούς.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα περιλάμβανε καθημερινές συναυλίες και ρεσιτάλ. Η είσοδος σε όλες τις συναυλίες ήταν ελεύθερη, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να τις παρακολουθήσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι.
Ο Δήμος Σίφνου και ο Δήμαρχος Ανδρέας Μπαμπούνης αντιλαμβάνονται τον σημαντικό ρόλο που παίζει το Μουσικό Εργαστήριο Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη» στην καλλιέργεια της μουσικής εκπαίδευσης των παιδιών και των νέων του νησιού καθώς και την προσφορά του MuSifanto στα πολιτιστικά δρώμενα της Σίφνου. Για το λόγο αυτό το MuSifanto 2017, όπως και τα 3 προηγούμενα, πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Δήμο, με την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου και του Πολιτιστικού Κέντρου «Μαριάνθη Σίμου».
Σεμινάρια
Το σεμινάριο κιθάρας πραγματοποιήθηκε υπό τη διεύθυνση του καθηγητή και σολίστ κιθάρας Δημήτρη Κουρζάκη και διήρκησε 5 ημέρες. Δίδαξε επίσης ο Άγγελος Μπότσης, ο οποίος είχε και την επιμέλεια της ορχήστρας των κιθαριστών. Ο Κώστας Τοσίδης έδωσε master classes στους προχωρημένους σπουδαστές κιθάρας με έμφαση πάντα στο σύγχρονο ρεπερτόριο, που αποτελεί και τη μουσική του ταυτότητα. Ενδεικτικά αυτής της ταυτότητας αναφέρουμε τη μεταγραφή για κιθάρα της Σονάτας για τσέλο του Gyorgy Ligeti, που κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις Schott, καθώς και το πρότζεκτ που έχει «στα σκαριά» να ηχογραφήσει και τις 4 σονάτες για κιθάρα του Andreas Ourkouzounov. Ο Αλέξανδρος Κάλκος έδωσε μαθήματα ιστορικής ερμηνείας στην κιθάρα με έμφαση στο ρεπερτόριο από την Αναγέννηση έως τον πρώιμο ρομαντισμό. Ο Βαγγέλης Γαγλίας, δάσκαλος του Μουσικού Εργαστηρίου Ικαρίας, δίδαξε τεχνικές φλαμένκο κιθάρας. O Τάκης Γιαννόπουλος και ο Βασίλης Λάμης (δάσκαλοι στα Μουσικά Εργαστήρια Σίφνου και Σερίφου αντίστοιχα) δίδαξαν το σύνολο των μικρών μαθητών. Το σεμινάριο παρακολούθησαν 28 μαθητές από την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, τα Γιάννενα και το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στο παλαιό Δημοτικό Σχολείο στον Αρτεμώνα.
Ο σολίστ κοντραμπάσου και κορυφαίος Α’ της Συμφωνικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Βασίλης Παπαβασιλείου περιγράφει το σεμινάριο κοντραμπάσου ως εξής: «Αν ρωτούσε κάποιος τί κρατάει ένας μαθητής, ένας δάσκαλος, στη μνήμη του από έναν καλοκαιρινό κύκλο μαθημάτων μουσικής, θα έλεγα ότι είναι κάποιες μαγικές και αναπάντεχες στιγμές, στιγμές που σε κάνουν να πιστεύεις ότι όλα τα στοιχεία, η προσπάθεια, η έμπνευση, η χαρά, ταίριαξαν σε μια ιδανική σχέση. Στο MuSifanto 2017 νιώθω ότι υπήρξαν αρκετές τέτοιες στιγμές. Τα μαθήματα του κοντραμπάσου επικεντρώθηκαν φέτος στην αγωγή συνόλου και στη μουσική δωματίου, ενώ η παρουσία ενός λιλιπούτειου κοντραμπασίστα (μόλις 7 ετών) ανοίγει την προοπτική για τη δημιουργία ενός τμήματος Mini Basse από την επόμενη χρονιά, με διεθνείς συνεργασίες.» Το σεμινάριο κοντραμπάσου υλοποιήθηκε με τη συμβολή του Oswald Αμιράλη και το παρακολούθησαν ένας εφτάχρονος μαθητής και τρεις ενήλικες από τη Θεσσαλονίκη, την Π. Φώκαια και τον Πειραιά.
Το σεμινάριο πιάνου σε διδασκαλία της σολίστ Μυρτώς Ακρίβου είχε 14 ενεργές συμμετοχές, κυρίως από μαθητές του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη» (διδασκαλία Δάφνης Τόκκα), αλλά και από την Αττική. Τα μαθήματα πραγματοποιήθηκαν στους φιλόξενους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και του Μουσικού Εργαστηριού Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη».
Φέτος για δεύτερη φορά διοργανώθηκε σεμινάριο μουσικής δωματίου σε διδασκαλία της σολίστ του φλάουτου Αμαλίας Κουντούρη. Συμμετείχαν 14 μαθητές του πιάνου από το Μουσικό Εργαστήρι Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου-Καρόρη». Με τους μαθητές αυτούς δημιουργήθηκε η ορχήστρα ξυλοφώνων του Μουσικού Εργαστηρίου, στην οποία στη συνέχεια προστέθηκαν 2 φλάουτα, ένα βιολοντσέλο, 3 κιθάρες και 2 κρουστά. Υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη, η ορχήστρα προετοιμάστηκε και έπαιξε στο μουσικό περίπατο και στην τελική συναυλία των σεμιναρίων πιάνου και μουσικής δωματίου. Η συμμετοχή των μαθητών σε ένα μεγάλο μουσικό σχήμα (ορχήστρα Εργαστηρίου, ορχήστρα Κιθαριστών), που τους μαθαίνει να συνεργάζονται και να ακούν ο ένας τον άλλον, είναι μια από τις πιο σημαντικές προσφορές του MuSifanto στους συμμετέχοντες στα σεμινάρια.
Το σεμινάριο φλάουτου σε διδασκαλία Αμαλίας Κουντούρη είχε 2 μαθήτριες από την Αττική και τη Βέροια.
Ρεσιτάλ και Συναυλίες
4 Ιουλίου 2017 – Νεφέλη Μούσουρα - Ρεσιτάλ πιάνου
Η εξαιρετική νέα σολίστ Νεφέλη Μούσουρα, που ήρθε από το Mozarteum του Salzburg γεμάτη διακρίσεις και βραβεία, έδωσε ένα ενδιαφέρον και απαιτητικό ρεσιτάλ πιάνου με έργα των: W.A. Mozart, Fr. Chopin και Fr. Liszt. Η Νεφέλη Μούσουρα εντυπωσίασε με την ερμηνεία της και καταχειροκροτήθηκε. Μετέδωσε στο κοινό το πάθος και την αγάπη της για τη μουσική και σκιαγράφησε με ευαισθησία την προσωπικότητα του κάθε δημιουργού.
5 Ιουλίου 2017 - «Κι από τις στάχτες αναγεννιέται...» - Μουσική Δωματίου
Η Αμαλία Κουντούρη (φλάουτο) και η Μυρτώ Ακρίβου (πιάνο) παρουσίασαν μια συναυλία μουσικής δωματίου με τίτλο «Κι από τις στάχτες αναγεννιέται...». Με ευαισθησία και μουσικότητα ερμήνευσαν έργα των: Cl. de Grandval, M. Bonis, G. Barrère, K. Hoover, L. Boulanger, H. Khoury, T. Younis, από την Γαλλία, τις Η.Π.Α, τον Λίβανο και την Ιορδανία. Όπως εξήγησαν οι δύο μουσικοί, ο άξονας, πάνω στον οποίο κινήθηκαν οι επιλογές τους, ήταν η σύνδεση της μουσικής έκφρασης με την ιστορική πραγματικότητα της κάθε περιοχής μέσα στην οποία έζησαν και δημιούργησαν οι συγκεκριμένοι συνθέτες.
Οι δύο πρώτες συναυλίες του MuSifanto δόθηκαν στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου».
6 Ιουλίου 2017 – Κώστα Τοσίδης - Ρεσιτάλ κιθάρας
Προσκεκλημένος του 4ου MuSifano ήταν και ο Κώστας Τοσίδης, ένας από τους πιο δημιουργικούς σύγχρονους Έλληνες κιθαριστές, βοηθός του Eliot Fisk στο Mozarteum University Salzburg και ιδρυτικό μέλος του Miscelanea Guitar Quartet. Με 4 cd σύγχρονης μουσικής για κιθάρα στο ενεργητικό του, ο Κώστας Τοσίδης έδωσε ρεσιτάλ με ανάλογο ρεπερτόριο. Συνθέτες όπως Peteris Vasks, Gyorgy Ligeti, Darius Milhaud, Andreas Ourkouzounov και Feliu Gasull I Altisent ακούστηκαν καταμεσής του Αιγαίου στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου "Μαριάνθη Σίμου". Ο Κώστας Τοσίδης παρουσίασε στο κοινό της Σίφνου το εντυπωσιακά δύσκολο - τόσο για τον κιθαριστή, όσο και για το ακροατήριο - ρεπερτόριο, απόλυτη ένδειξη του οποίου ήταν η αυθόρμητη κίνηση μικρών μαθητών του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου να σπεύσουν στα παρασκήνια στο τέλος του ρεσιτάλ για να ζητήσουν αυτόγραφο!
7 Ιουλίου 2017 – Μουσικός Περίπατος
Στις 7 Ιουλίου 2017 με το φεγγάρι παρέα και τα απέναντι νησιά να αναδύονται από τη θάλασσα, το MuSifanto βγήκε για να κάνει έναν Μουσικό Περίπατο, μια από τις πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Κάθε χρόνο και περισσότεροι, ακολουθούν μια ξεχωριστή διαδρομή με οδηγό τη μουσική.
Φέτος, αφετηρία ήταν ο Αγ. Κωνσταντίνος στον Αρτεμώνα, μια τρίκλητη εκκλησία με θόλο που κτίστηκε το 1462. Στην αυλή του ερμήνευσε μουσική η ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη», αποτελούμενη από ξυλόφωνα, βιολοντσέλο, κιθάρα και άλλα μουσικά όργανα, με μαέστρο το Ματθαίο Λεγάκη. Στη συνέχεια περνώντας από παραδοσιακούς οικισμούς του νησιού, μέσα σε ολάνθιστες αυλές σπιτιών και εκκλησιών, μικρές πλατείες και στενά δρομάκια οι «περιπατητές» παρακολούθησαν ερμηνείες διαφορετικών ειδών και ύφους, από τους μουσικούς: Κιθαριστικό σύνολο του Νεοκλασσικού Ωδείου FURIOSI, Άγγελο Μπότση, Αμαλία Κουντούρη, Δημήτρη Βόβλα, Μυρτώ Ακρίβου, Όσβαλντ Αμιράλη, Αλέξανδρο Κάλκο, Σεμέλη Κωστούρου, Ειρήνη Καράγιαννη, Δημήτρη Κουρζάκη και Βαγγέλη Γαγγλία. Στον Μουσικό Περίπατο παρουσιάστηκε και ένα μικρό θεατρικό δρώμενο πάνω σε ένα απόσπασμα από την Τρικυμία του Shakespeare, από την ομάδα «Τώρα παίΖουμε» και τη Μαίρη Λογοθέτη, με μικρά και μεγάλα παιδιά που ασχολούνται με το θέατρο και με την Έλλη Λουκά να παίζει φλάουτο. Ο Μουσικός Περίπατος κατέληξε στην Παναγία τη Γερανιοφόρα (Ουρανοφόρα, αυτή που φέρει τον ουρανό!), μια εκκλησία του 17ου αι. στην Απολλωνία. Εκεί ήχησαν τα Διπλοκάμπανα (γιορταστικός τρόπος κωδωνοκρουσίας) από το Νικολό Μπαϊράμη. Τραγούδησε επίσης η Χορωδία του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη» με τη συνοδεία του παραδοσιακού βιολιστή Σπύρου Λεμπέση υπό τη διεύθυνση της Ήρμας Παπαναστασίου και τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Σίφνου παρουσίασαν ένα αρχαίο δρώμενο, το «Λωλοπανήγυρο», που έχει φτάσει ως τις μέρες μας.
8 Ιουλίου 2017 -"Cantaré με φωνή και δύο κιθάρες" - Συναυλία στα Φυρόγια
Στο μοναστήρι του 18ου αιώνα “Παναγιά τα Φυρόγια”, παρουσιάστηκε μια συναυλία – μουσικός διάλογος ανάμεσα στη διεθνούς φήμης μέτζο σοπράνο Ειρήνη Καράγιαννη και τους κιθαριστές Δημήτρη Κουρζάκη και Άγγελο Μπότση. Ερμήνευσαν ένα ευρύ ρεπερτόριο που περιελάμβανε μεταξύ άλλων έργα των: Μ. de Falla, F.G. Lorca, Γάλλων συνθετών και του Μ. Χατζιδάκι. Η αυλή του μοναστηριού με την πανσέληνο να την αγκαλιάζει γέμισε ασφυκτικά από ακροατές διαφορετικής ηλικίας και εθνικότητας που έφυγαν μαγεμένοι.
9 Ιουλίου 2017 – Συναυλία των σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσου
Στην Πλατεία του Κάτω Πεταλιού πραγματοποιήθηκε η συναυλία κιθάρας και κοντραμπάσου με ερμηνευτές τους σπουδαστές των αντίστοιχων σεμιναρίων και το Κιθαριστικό Σύνολο του Νεοκλασσικού Ωδείου FURIOSI. Συντονιστής της βραδιάς ήταν ο Δημήτρης Κουρζάκης. Παρουσιάστηκαν έργα των: C. Hartog, J. Turina, Au. Barrios Mangoré, M. de Falla, A. Ginastera, W.A. Mozart, J. Brahms, P.I. Tchaikovsky, G. Verdi, J.K. Mertz, J. Walton, E. Morricone και L. McKennitt. Ο μαέστρος και καλλιτεχνικός διευθυντής των μουσικών συνόλων της ΕΡΤ Αναστάσιος Συμεωνίδης ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση του Φεστιβάλ να διδάξει και να διευθύνει την Ορχήστρα των Σεμιναρίων κιθάρας και κοντραμπάσσου του 4ου MuSifanto.
10 Ιουλίου 2017 – Συναυλία των σεμιναρίων πιάνου, φλάουτου και μουσικής δωματίου
Στο Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» πραγματοποιήθηκε η συναυλία πιάνου, μουσικής δωματίου και φλάουτου με ερμηνευτές τους μαθητές των αντίστοιχων σεμιναρίων. Η συναυλία τελείωσε πανηγυρικά με την ορχήστρα του Μουσικού Εργαστηρίου Σίφνου υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Ματθαίου Λεγάκη. Το συντονισμό της συναυλίας είχε η Αμαλία Κουντούρη. Η ίδια, η Μυρτώ Ακρίβου και η Δάφνη Τόκκα ερμήνευσαν με τους μαθητές τους έργα των: F. Lehar, Ν. Σιδερή, G. Bizet, I. Ivanovici, D. Shostakovich, F. Burgmuller, M. Clementi, J.S. Bach, C. Debussy, W. A. Mozart, V. Monti, Μ. Χατζιδάκι, G.D. Weiss και B. Thiele.
Ευχαριστίες
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις ευχαριστίες μας προς όλους όσοι βοήθησαν για την πραγματοποίηση του MuSifanto 2017 και πρώτα τους μουσικούς που το θεώρησαν «δικό τους». Οι εθελοντές και οι φίλοι του Φεστιβάλ, στην Αθήνα και στη Σίφνο, εργάστηκαν, προσέφεραν με όποιο τρόπο μπορούσαν και άνοιξαν με προθυμία τα σπίτια τους για να φιλοξενηθούν οι συμμετέχοντες. Τέλος ο Δήμος Σίφνου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, το Πολιτιστικό Κέντρο Σίφνου «Μαριάνθη Σίμου» και οι υπόλοιποι φορείς του νησιού υποστήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την υλοποίηση του Φεστιβάλ, αντιλαμβανόμενοι πλήρως τα οφέλη που προσφέρει το MuSifanto στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού καθώς και το Μουσικό Εργαστήρι «Φραγκίσκη Ψαχαροπούλου Καρόρη» στη μουσική εκπαίδευση των παιδιών και των νέων που φοιτούν σε αυτό.
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)