Αυλαία για το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας
και τον
3ο Διαγωνισμό Κιθάρας Καλαμάτας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης»
Έχω πολλούς λόγους για να αγαπώ την Καλαμάτα. Κατ’ αρχήν, είναι η πόλη καταγωγής του πατέρα μου και ο τόπος με τις περισσότερες και τις ωραιότερες αναμνήσεις διακοπών των παιδικών μου χρόνων. Είναι επίσης μια πόλη σε μια από τις ομορφότερες γωνίες της Ελλάδας και μια από τις πιο ζωντανές και πολιτισμένες πόλεις, είχα άλλωστε την ευκαιρία να το διαπιστώσω αυτό αρκετές φορές ως μουσικός εκτελεστής στις συναυλίες της.
Έχω κι άλλους λόγους για να αγαπώ την Καλαμάτα, όμως για να τους απαριθμήσω όλους χρειάζεται… κρασάκι και γουρουνοπούλα. Ας περιοριστώ λοιπόν στoν πιο πρόσφατο, που την αύρα νιώθω ακόμα και τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές: Το Φεστιβάλ Κιθάρας της Καλαμάτας και τον Διαγωνισμό του, που έχει την τιμή να φέρει το όνομα του σεβαστού και αγαπημένου δασκάλου μας του Γεράσιμου Μηλιαρέση.
Το 3ο Φεστιβάλ (Κλασικής) Κιθάρας Καλαμάτας ολοκλήρωσε λοιπόν με επιτυχία τις δραστηριότητές του. Βάση του όπως πάντα το Δημοτικό Ωδείο της Καλαμάτας, αρωγός του ο Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων της Κ.Ε. ΦΑΡΙΣ, κι όλα λειτούργησαν σε υψηλό καλλιτεχνικό επίπεδο, με υποδειγματική ακρίβεια στην οργάνωση. Και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, μιας και στο τιμόνι αυτής της προσπάθειας είναι ένας από τους σοβαρότερους και σημαντικότερους ανθρώπους του μουσικού μας πολιτισμού, ο καταξιωμένος πιανίστας και ραδιοφωνικός παραγωγός του Τρίτου Προγράμματος Διονύσης Μαλλούχος, με την ιδιότητα του εδώ ως διευθυντής του ΔΩΚ.
Οπωσδήποτε δεν έχω την πλήρη πληροφόρηση ώστε να δώσω και ονομαστικά τα εύσημα στα υπόλοιπα στελέχη του ωδείου που συνετέλεσαν στην διοργάνωση, καθηγητές και διοικητικούς, όμως θέλω να ομολογήσω πως ολόκληρος ο πολιτιστικός αυτός οργανισμός μου άφησε για μια ακόμα φορά θετικότατες εντυπώσεις. Κι εδώ θα μου επιτρέψετε μια παρένθεση: Οφείλω να ομολογήσω πως η πολύχρονη εμπειρία μου στο χώρο της μουσικής εκπαίδευσης δεν μου έχει δώσει, δυστυχώς, πολλά παραδείγματα σοβαρών δημοτικών ωδείων. Δεν είμαι καθόλου αντίθετος στην ιδέα, όμως έχω σοβαρές αντιρρήσεις για τον τρόπο που λειτουργούν πολλά από αυτά. Τα συνήθως χαλαρά καλλιτεχνικά κριτήρια επιλογής των διδασκόντων και οι χαμηλές απαιτήσεις όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών συνεισφέρουν στο να απαξιώνεται η ουσία της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και η αξία των επαγγελματιών μουσικοδιδάσκαλων που την ασκούν στον τόπο μας. Είναι κρίμα που από πολιτιστικοί οργανισμοί με μεγάλη δυναμική, καταλήγουν να λειτουργούν ως μια χαμηλού κόστους «βιτρίνα πολιτισμού», που απλά εξωραΐζει το προφίλ κάποιων τοπικών παραγόντων.
Το Δημοτικό Ωδείο της Καλαμάτας αντιθέτως, αποτελούσε πάντοτε μία από τις ποιοτικές εξαιρέσεις, από την εποχή του πρώτου διευθυντή του Γιώργου Κουρουπού. Από την αρχή της λειτουργίας του (1985) ήταν στελεχωμένο με διακεκριμένους μουσικούς, μια παράδοση που την συνεχίζει μέχρι και σήμερα. Καθρέπτης όλων αυτών οι εκδηλώσεις του και φυσικά η συμμετοχή του κοινού σε αυτές.
Καθρέπτης κρυστάλλινος και το φεστιβάλ κιθάρας, με δυο εξαιρετικά ρεσιτάλ που είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και με εντυπωσιακή παρουσία του μουσικόφιλου κοινού της πόλης (κλικ εδώ για να δείτε το πρόγραμμα).
Οι Αντώνης Κουφουδάκης και Μαίρη Νικολάου, στο πρώτο ρεσιτάλ, ερμήνευσαν με γοητευτικό ήχο και εξαιρετική μουσικότητα ένα χορταστικό πανόραμα από ελκυστικά και απαιτητικά σόλο έργα ελλήνων και ξένων συνθετών. Οι κιθαριστές συνέπραξαν μάλιστα και ως ντούο σε μια όμορφη διασκευή της Μαίρης Νικολάου.
Οι Άγγελος Μπότσης και Δημήτρης Κουρζάκης, στο δεύτερο ρεσιτάλ, ερμήνευσαν με τον πιο πειστικό και εντυπωσιακό τρόπο τέσσερα από τα σπουδαιότερα (τεχνικά και ερμηνευτικά) έργα του σόλο ρεπερτορίου της κιθάρας, έργα που σπανίως δυστυχώς ακούγονται στα συνήθως εστιασμένα στον εντυπωσιασμό σύγχρονα ρεσιτάλ κιθάρας.
Και «το κερασάκι», ή ίσως να πω «το παστέλι» λόγω τόπου; Ο Διαγωνισμός νέων (και νεότατων) κιθαριστών. Σε εποχές με τόσες πρακτικές δυσκολίες, τι πιο ενθαρρυντικό από το να βλέπεις γονείς που προσπαθούν για την αισθητική καλλιέργεια των παιδιών τους; Και τι πιο θετικό από το να βλέπεις νέα παιδιά να αγαπούν την Τέχνη και να αφιερώνονται σε αυτή, πετυχαίνοντας μάλιστα ζηλευτά αποτελέσματα;
Ο Διαγωνισμός Κιθάρας «Γεράσιμος Μηλιαρέσης» μας έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσουμε νέους και νεότατους μουσικούς που, χωρίς να απομακρύνονται από το δρόμο της γενιάς τους, χαράσσουν σιγά-σιγά και το δικό τους προσωπικό μουσικό δρόμο, αυτόν που θα τους συντροφεύει «για μια ζωή» ως μουσικούς η ως μουσικόφιλους.
Άξιοι λοιπόν οι βραβευθέντες, άξιοι και αυτοί που η βράβευσή τους θα περιμένει μέχρι την επομένη διοργάνωση! Και φυσικά άξιοι οι καθηγητές τους που τους βοηθούν να ανακαλύψουν το δικό τους μοναδικό ταλέντο και τους μαθαίνουν (όπως διαπιστώσαμε ως κριτική επιτροπή) τον τρόπο να παίζουν τη μουσική με ψυχή, αλλά και με χαμόγελο.
Κώστας Γρηγορέας
Μάιος 2014
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
(Δελτίο Τύπου)
Ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας (24-25-26 Απριλίου 2014), το οποίο οργάνωσε το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού "ΦΑΡΙΣ" του Δήμου Καλαμάτας, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ, με την πανηγυρική εκδήλωση για την απονομή των βραβείων και μικρή συναυλία των διακριθέντων νέων κιθαριστών του 3ου Διαγωνισμού Κιθάρας Καλαμάτας "Γεράσιμος Μηλιαρέσης" (που διεξάγεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ), το Σάββατο 26 Απριλίου το μεσημέρι στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής.
Η επιτροπή σε ώρα ...διαγωνιστικής εργασίας στο ΔΩΚ.
Η επιτροπή του διαγωνισμού, την οποία φέτος αποτελούσαν ο Κώστας Γρηγορέας, σολίστ κιθάρας, συνθέτης και συνιδρυτής του μουσικού ιστότοπου www.tar.gr (ως Πρόεδρος) και οι Μαίρη Νικολάου, σολίστ κιθάρας, Δημήτρης Κουρζάκης, σολίστ κιθάρας και Άγγελος Μπότσης, σολίστ κιθάρας (ως μέλη), απένειμε ομόφωνα τα πιο κάτω βραβεία, διακρίσεις και επαίνους:
Μικρή Κατηγορία (γεννηθέντες μετά την 1η Ιανουαρίου 2001):
Α΄ Βραβείο:
Αποστολόπουλος Δημήτρης
(έπαθλο μια κιθάρα, προσφορά του Μουσικού Οίκου «Παπαγρηγορίου – Νάκας» των Αθηνών)
Ο Πρόεδρος της ΦΑΡΙΣ Νίκος Μπασακίδης με τον Δημήτρη Αποστολόπουλο, Α' Βραβείο στη Μικρή Κατηγορία του 3ου Διαγωνισμού Κιθάρας ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ "Γεράσιμος Μηλιαρεσης"
Β΄ Βραβείο:
Κακούρος Δημήτρης
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Β΄ Βραβείο:
Πολυχρονόπουλος Νίκος
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Γ΄ Βραβείο:
Μανωλόπουλος Κωνσταντίνος
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 80,00 ευρώ)
Διακρίσεις:
Τεντζογλίδη Δηδώ & Πετρόπουλος Γιάννης
Έπαινοι:
Κοτσομύτης Τάσος, Παναγιωτοπούλου Ερικαίτη, Αποστολόπουλος Γιώργος, Καλογερόπουλος Δημήτρης, Καλαμαρά Ειρήνη-Ζωή
Ειδική Διάκριση
για την ερμηνεία του υποχρεωτικού έργου του διαγωνισμού στη Μικρή Κατηγορία (Νανούρισμα του Peter Nuttall σε μεταγραφή του συνθέτη και καθηγητή κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας Θόδωρου Παναγόπουλου):
Κακούρος Δημήτρης
Οι συμμετέχοντες στη Μικρή Κατηγορία, μαζί με την κριτική επιτροπή και καθηγητές του ΔΩΚ
Ο διευθυντής του ΔΩΚ Διονύσης Μαλλούχος
Μεγάλη Κατηγορία (γεννηθέντες μετά την 1η Ιανουαρίου 1998):
Α΄ Βραβείο:
Πέτρουλας Θάνος
(έπαθλο μια κιθάρα, προσφορά του Μουσικού Οίκου «Παπαγρηγορίου – Νάκας» των Αθηνών)
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Γρηγορέας με τον Θάνο Πέτρουλα, Α' Βραβείο στη Μεγάλη Κατηγορία.
Β΄ Βραβείο:
Λουκάς Αθηναίος-Αθηνάδης
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 120,00 ευρώ)
Γ΄ Βραβείο:
Μαργέλη Γαβριηλία
(και δωροεπιταγή από το Σύλλογο Γονέων για μουσικό υλικό αξίας 80,00 ευρώ)
Διάκριση:
Σιψάς Άκης
Έπαινος:
Λάμπου Μάρτζυ
Ειδική Διάκριση
για την ερμηνεία του υποχρεωτικού έργου του διαγωνισμού στη Μεγάλη Κατηγορία (Mattina Luminosa του Κώστα Γρηγορέα):
Πέτρουλας Θάνος
Φωτογραφία με όλους τους διακριθέντες του διαγωνισμού, τα μέλη της Επιτροπής και τους καθηγητές κιθάρας του ΔΩΚ, στην Αίθουσα της Φιλαρμονικής.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων των Σπουδαστών των Σχολών της ΦΑΡΙΣ Αλέξανδρος Μπουφέας στην ανασκόπηση της τρίχρονης παρουσίας του Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας.
Ρεσιτάλ και Σεμινάρια
Το 3ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας περιλάμβανε ακόμα μαθήματα, σεμινάρια που πρόσφεραν ο Κώστας Γρηγορέας και η Μαίρη Νικολάου, καθώς και δύο εξαιρετικές συναυλίες, με διαφορετικό προσανατολισμό στο ρεπερτόριο, αλλά εξίσου ενδιαφέρουσες και από πλευράς προγράμματος και από πλευράς ερμηνευτικής, αμφότερες στη φιλόξενη Αίθουσα Συναυλιών της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαμάτας.
Αντώνης Κουφουδάκης (ρεσιτάλ)
Για τρίτη χρονιά φέτος, η εβδομάδα μετά το Πάσχα στην Καλαμάτα γέμισε με εξάχορδα χαμόγελα. Νέοι κιθαριστές που παρουσιάζονται σε επίπεδο διαγωνισμού με πειστικότητα και ειλικρίνεια, που δίνουν κουράγιο και συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, καθηγητές που τους προετοιμάζουν και τους εμπνέουν, γονείς που τους καμαρώνουν και τους στηρίζουν, προσκεκλημένοι σολίστ που τους συμβουλεύουν και τους χαίρονται, μουσικόφιλο κοινό που προσέρχεται και χειροκροτεί.
Μαίρη Νικολάου (ρεσιτάλ)
Έλληνες συνθέτες (Κουμεντάκης, Τραυλός, Τζωρτζινάκης, Κυπουργός, Μπουντούνης, Γρηγορέας, Γυφτάκης, Παναγόπουλος) παρουσιάζονται σε υψηλό συναυλιακό επίπεδο δίπλα σε έργα-σταθμούς του κιθαριστικού ρεπερτορίου για τον 20ο αιώνα (Nocturnal του Britten, Σονάτα αρ.3 του Ponce και Σονάτα του Ginastera) από τη Μαίρη Νικολάου και τον Αντώνη Κουφουδάκη (και καθηγητή κιθάρας στο Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας) την Πέμπτη, 24 Απριλίου και από τον Δημήτρη Κουρζάκη και τον Άγγελο Μπότση, την Παρασκευή, 25 Απριλίου.
Άγγελος Μπότσης (ρεσιτάλ)
Δημήτρης Κουρζάκης (ρεσιτάλ)
Ακούστηκαν ακόμα έργα S. Assad, Brahms, Tárrega, Turina, Piazzolla, καθώς και μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου για νέους κιθαριστές στο πλαίσιο του Διαγωνισμού.
Βλέμμα στο μέλλον, προσδοκίες όλων μας, αυτά τα νέα παιδιά, τολμηρά και χαμογελαστά, συγχρόνως όμως συγκεντρωμένα σε μια προσπάθεια με πολύτιμο περιεχόμενο αλλά και επιβράβευση καθημερινή και μακροπρόθεσμη, προσωπική και κοινωνική, ένα χτύπημα στον ώμο που επαναλήφθηκε τόσες φορές αυτές τις τρεις μέρες, όσες και οι ανάσες μας. Οι Μουσικές. Ανάσες ζωής και ελπίδας.
4ο Φεστιβάλ Κιθάρας Καλαμάτας 16-17-18 Απριλίου 2015.
Θα είμαστε όλοι εκεί!
Από αριστερά, Αντώνης Κουφουδάκης σολίστ κιθάρας & καθηγητής κιθάρας στο ΔΩΚ, Θόδωρος Παναγόπουλος καθηγητής κιθάρας στο ΔΩΚ, Κώστας Γρηγορέας σολίστ κιθάρας, συνθέτης, Πρόεδρος της Επιτροπής, Διονύσης Μαλλούχος διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, Άγγελος Μπότσης σολίστ κιθάρας, Μαίρη Νικόλαου σολίστ κιθάρας, Δημήτρης Κουρζάκης σολίστ κιθάρας.
Μαίρη Νικολάου – Αντώνης Κουφουδάκης (ντούο)
Οι φωτογραφίες είναι του Σταύρου Βόλλαρη.