www.myspace.com
"Παράδεισος" ή άβυσσος;
(Μέρος Πρώτο)
Τον τελευταίο καιρό, όλο και περισσότεροι μουσικοί και καλλιτέχνες φτιάχνουν τη δική τους σελίδα στο myspace. Τι είναι λοιπόν αυτό το myspace; Τι προσφέρει και τι δυνατότητες δίνει σε όλους αυτούς που το χρησιμοποιούν;
1) Το myspace σου δίνει δωρεάν χώρο να φτιάξεις τη σελίδα σου, να “ανεβάσεις” μουσική σου (το πολύ τέσσερα κομμάτια) και βίντεο. Έτσι, κάτι που θα ήταν απίθανο πριν από μερικά χρόνια, σήμερα είναι υπόθεση λίγων λεπτών.
2) Αφού έχεις δημιουργήσει τη σελίδα σου, μπορείς να κάνεις “φιλίες”, να προσεγγίσεις άλλους μουσικούς και να αναπτύξεις μια επικοινωνία. Να ακούσεις και να ακουστείς, να στείλεις μηνύματα και σχόλια.
Μέχρι εδώ όλα καλά. Σου παρέχεται λοιπόν η δυνατότητα να αποφύγεις οποιαδήποτε σχέση με τις δισκογραφικές εταιρίες και να προβάλλεις τη δουλειά σου, να εκθέσεις τις απόψεις σου. Και βέβαια, μέσα στα πλαίσια μιας ιντερνετικής παγκόσμιας μουσικής κοινότητας, μπορείς να έρθεις σε επαφή με μουσικούς από όλα τα μέρη του κόσμου.
Παράδειγμα: Κάποιο συγκρότημα “μετρίου βεληνεκούς” φτιάχνει σελίδα στο myspace και μέσα σε ένα μήνα έχουν επισκεφτεί τη σελίδα αυτή πεντακόσιοι με χίλιους επισκέπτες, από την Ελλάδα, την Ευρώπη αλλά κι από την Αμερική και την Ιαπωνία. (Εντυπωσιακό;).
Πρόβλημα πρώτο: Η ταξινόμηση των διάφορων καλλιτεχνών σύμφωνα με το είδος μουσικής που οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι εκφράζουν, η οποία μπορεί να είναι παραπλανητική (για παράδειγμα, στην κατηγορία “classical” στην Ελλάδα συνυπάρχουν η Μαρία Κάλλας, ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Αντώνης Ρέμος και η Εύα Φάμπα).
Χρήσιμο εργαλείο: Η δυνατότητα αναζήτησης σελίδων καλλιτεχνών σύμφωνα όχι μόνο με το είδος μουσικής αλλά και με τις επιρροές που ο ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει (για παράδειγμα, μπορώ να αναζητήσω όλες τις σελίδες τζαζ μουσικών που αναφέρουν ως επιρροή τους τον Keith Jarrett).
Συμπέρασμα πρώτο: Το να φτιάξεις σελίδα στο myspace είναι εντυπωσιακά απλό και εύκολο, απαιτεί όμως αρκετό χρόνο η “συντήρησή” της. Η αναζήτηση νέων “φίλων”, η επίσκεψη σελίδων, η ακρόαση όλου αυτού του όγκου μουσικής, η στοιχειώδης διατήρηση κάποιας επικοινωνίας…
Κλείνοντας αυτό το πρώτο μέρος, ένα ερώτημα προκύπτει (σχετική συζήτηση έχει γίνει και στο φόρουμ, με αφορμή το youtube). Είναι όντως το myspace παράδεισος για τους απανταχού μουσικούς ή μουσικόφιλους, ικανό να αλλάξει προς το καλύτερο τον τρόπο με τον οποίο παράγεται και διακινείται η μουσική, ή είναι απλώς άλλος ένας τρόπος να ακούμε μουσική και ένα μέσο που δημιουργεί την ψευδαίσθηση μιας παγκόσμιας “ιντερνετικής” καριέρας στους φιλόδοξους δημιουργούς οδηγώντας τους σε μια περίεργη και πολύχρωμη άβυσσο;
Βασίλης Τζαβάρας
(Ιούνιος 2007)