Δυο επίκαιρα σχόλια του Νίκου Παναγιωτίδη:
1. για τις ώρες της μουσικής
Ο συνδυασμός μέτρων που οδηγούν σε συρρίκνωση το ρόλο της δημόσιας εκπαίδευσης και αυξανόμενο αριθμό εκπαιδευτικών στην απόλυση, είναι σύνθετος: Συγχώνευση σχολείων, αύξηση ωραρίου εργασίας, κατάργηση ειδικοτήτων, μείωση ωρών κάποιων μαθημάτων, πολλαπλασιασμός των εξετάσεων… Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν είναι σχεδιασμένο για να βελτιώσει την εκπαίδευση ή να βοηθήσει τους μαθητές σε κάτι. Και κάπου εκεί ανάμεσα, πήγε να περάσει στα μουλωχτά η κατάργηση του “μη απαραίτητου” μαθήματος της μουσικής μετά την 1η Γυμνασίου.
Η αντίδραση ήταν εντονότατη και, για πρώτη φορά, προήλθε από όλους ανεξαιρέτως τους φορείς των εκπαιδευτικών της μουσικής: της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, των καθηγητών και των αποφοίτων των ΑΕΙ, μέχρι και των Σχολικών Συμβούλων Μουσικής που είναι σύνδεσμος μεταξύ Διοίκησης και Εκπαιδευτικών και η παρέμβασή τους στον υφυπουργό ήταν καταλυτική. Με την ανακοίνωση του οριστικού προγράμματος για φέτος, η κατάργηση αποσύρθηκε και το μάθημα επανήλθε (έστω ως μονόωρο) και στις 3 τάξεις. Πρόκειται για σημαντική νίκη και καθοριστικό, ελπίζω, δίδαγμα για όσους αδρανούν πιστεύοντας πως καμμία αντίσταση δεν έχει νόημα ή αποτέλεσμα.
Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας – και γενικώς στο χώρο της εκπαίδευσης και ειδικώς ως μουσικοί. Για μένα ήταν έκπληξη καθαυτό το γεγονός ότι προκηρύχθηκαν θέσεις αναπληρωτών και ιδιαίτερα για τις μουσικές ειδικεύσεις στα Μουσικά Σχολεία. Σύντομα θα δούμε στην πράξη πόσες πιστώσεις θα δοθούν για να λειτουργήσουν κιόλας, αλλά – ακόμη πιο κρίσιμο – τι μέτρα θα ληφθούν στο άμεσο μέλλον για τον κλάδο: Δυστυχώς η ύπαρξη πολλών χωρίς πτυχίο ΑΕΙ ή επιτυχία σε διαγωνισμό ΑΣΕΠ, παρότι η ευθύνη είναι αποκλειστικά της πολιτείας, στη σημερινή συνθήκη της κατάργησης της μονιμότητας, βάζει τις θέσεις εργασίας τους και κατ’ επέκταση την ύπαρξη του μαθήματος σε αμεσότατο κίνδυνο…
2. για την... πειρατεία
“Πειρατές” αποκάλεσε ο Σίμος Κεδίκογλου τους εργαζόμενους της ΕΡΤ που συνεχίζουν τις εκπομπές από την Αγ. Παρασκευή. Χα!: Μίλησε ο αρχιλοστρόμος του πειρατικού!… Ανάμεσα στην ΕΡΤ που οι εκπομπές της διακόπηκαν με απολύτως αντιδημοκρατικό και παράνομο τρόπο και την ΔΤ που εκπέμπει ενώ …δεν έχει συσταθεί ακόμα, είναι ξεκάθαρο ποιός είναι ο πειρατής.
Η Ένωση των κρατικών ραδιοτηλεοπτικών σταθμών της Ευρώπης (EBU), έχοντας τάξει ως σκοπό την ανεξαρτησία των μελών της, υποστήριξε εξαρχής, εμφατικά και εμπράκτως την ΕΡΤ. Η συνέλευσή της εξέδωσε υποστηρικτικό ψήφισμα και αμέσως διέθεσε τις δορυφορικές της συχνότητες για την μετάδοση του ραδιοφωνικού και τηλεοπτικού σήματος από τους αναλογικούς πομπούς και το διαδίκτυο. Στις σχεδόν 70 μέρες που διήρκεσαν αυτές οι μεταδόσεις μετρήθηκαν στο δίκτυο (με μετρήσεις απολύτως αξιόπιστες, όχι α-λα AGB) 2,5 εκατομμύρια (!) διαφορετικοί χρήστες και 8 εκατομμύρια συνδέσεις. Όμως, μετά από συνάντηση με τους Καψή-Μάναλη, η διοίκηση της EBU ανέτρεψε ουσιαστικά την απόφαση της συνέλευσης, δεσμευόμενη ότι η μετάδοση θα πάψει όταν η ΔΤ εκπέμψει και δελτία ειδήσεων. Και πράγματι, τήρησε την υπόσχεσή της από την πρώτη κιόλας μέρα (!) που εμφανίστηκε η “Πρωινή ενημέρωση” (όχι δελτίο ειδήσεων) στη ΔΤ, οικειοποιούμενη μάλιστα και τον τίτλο της αντίστοιχης εκπομπής στην ΕΡΤ. Χωρίς βεβαίως να ελέγξει (η EBU) την ανεξαρτησία ή την αντικειμενικότητα της εκπομπής, χωρίς καν να λάβει υπόψη την απουσία νομικής υπόστασης του καναλιού, προδιαγραφή προφανώς απαραίτητη για όλα της τα μέλη.
Βεβαίως και δεν είναι δουλειά της EBU να “εκδικάσει” την υπόθεση της ΕΡΤ. Μπορούσε όμως να “ζορίσει” λίγο περισσότερο την κατάσταση, αντί να επιλέξει να κρατήσει “ισορροπίες”, συντασσόμενη με την κυβερνητική λογική, πως νόμος είναι ό,τι λέει ο υπουργός – και όχι ό,τι λέει ο νόμος ή το ανώτατο δικαστήριο. Και ποιός υπουργός; Αυτός που πολύ πριν καταργήσει την ΕΡΤ έχει καταργήσει τον παραδοσιακό θεσμό του λεγόμενου “πρες-ρουμ”, την τακτική δηλαδή ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους, ώστε να μη χρειάζεται ν’ απαντά και στις ερωτήσεις! Τηλεόραση με προσυμφωνημένα πλαίσια, μιά χαρά δημοκρατία του φαίνεται.
Ελπίζω οι δικαστές και ιδίως του Συμβουλίου της Επικρατείας που έχουν κατεξοχήν δικαιοδοσία, να δείξουν περισσότερο θάρρος. Χωρίς, μεταξύ μας, να το πολυπιστεύω.
Νίκος Παναγιωτίδης
http://panagiotidistar.wordpress.com/
Σεπτέμβριος 2013
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας