Εορτασμός 30 χρόνων Ωδείου Φ. Νάκας
Παρουσίαση καλλιτεχνικού προγράμματος της αίθουσας συναυλιών
2019-2020
Με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από την ίδρυση του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, ο συναυλιακός χώρος, άνοιξε τις πύλες του και υποδέχεται το φιλόμουσο κοινό με ένα ιδιαιτέρως επιμελημένο πρόγραμμα μουσικών εκδηλώσεων.
Οι θεατές έχουν την ευκαιρία να «ταξιδέψουν» νοερά στον «μαγικό» κόσμο της μουσικής, γνωρίζοντας ποικίλους-ενίοτε δε και σπάνιους μουσικούς πολιτισμούς. Το πρόγραμμα συναυλιών έχει δομηθεί σε ένα ευρύ μελωδικό φάσμα εποχών, καθώς ξετυλίγεται μια πλούσια παλέτα μουσικών ειδών: μουσική Μπαρόκ, μουσική χωρών εκτός του δυτικού Πολιτισμού (Αζερμπαιτζάν, Ρωσία, Ισλανδία, Ιαπωνία), αναδεικνύοντας έτσι και μία ενδιαφέρουσα εθνομουσικολογική διάσταση. Από το πρόγραμμα, δεν λείπουν οι συναυλίες παραδοσιακής, σύγχρονης, καθώς και Jazz μουσικής. Με αυτή τη διαθεματική προσέγγιση, ο θεατής «ανακαλύπτει» διαφορετικά είδη της μουσικής, εξοικειώνεται με τον αντιστοίχως διαφορετικό τρόπο γραφής και ερμηνείας, αποκτώντας έτσι μία σφαιρική μουσική και αισθητική αντίληψη.
Από τις 13 Νοεμβρίου, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί πολύ ενδιαφέρουσες και σε πολλές περιπτώσεις επιμορφωτικές εκδηλώσεις. Η εναρκτήρια συναυλία με τίτλο: «Μέλος ποιείν», έδωσε μια θαυμάσια ευκαιρία στο κοινό να απολαύσει την Τέχνη της ποίησης μέσα από την πένα των μεγάλων ποιητών: Μανόλη Αναγνωστάκη, Γιώργου Σεφέρη, Νίκου Γκάτσου και πολλών ακόμα επιφανών ποιητών, έργα των οποίων παρουσίασαν με τη δική τους ξεχωριστή ερμηνεία, οι καταξιωμένοι μουσικοί: Κώστας Θωμαϊδης (φωνή), Κώστας Σίσκος (κόρνο), Νέλλη Οικονομίδου (βιολί) και Τριαντάφυλλος Μπαρταγιάς (κιθάρα-ενορχηστρώσεις).
Το πρόγραμμα συναυλιών του Ωδείου Φ. Νάκας 2019-20, βασίζεται στους ακόλουθους θεματικούς άξονες:
ΡΕΣΙΤΑΛ
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται το ιδιαιτέρως πρωτότυπο Ρεσιτάλ μαρίμπας του Θεόδωρου Μιλκόβ με τίτλο:“Philip Glass tribute”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου, καθώς και το επίσης ενδιαφέρον Ρεσιτάλ για δυο πιάνα-4 χέρια, με σολίστ, τις Στέλλα Κούκου και Άννυ Μαρκοδημητράκη, που το κοινό απόλαυσε στις 11 Δεκεμβρίου.
Πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, είναι και τα ρεσιτάλ που έχουν προγραμματιστεί για τη νέα χρονιά[1]:
ρεσιτάλ Πιάνου της Κατερίνας Καραμπάτσα (24 Ιανουαρίου 2020), του Δημήτρη Κεραμιδάκη, “Piano Disintegration” (31 Iανουαρίου 2020) και της Παρασκευής Ράτη (1η Φεβρουαρίου). Έπονται τα ακόλουθα ρεσιτάλ:
Τρομπονιού του Αλέξανδρου Κόκκορη, συνοδεία πιάνου από τον Αλέξανδρο Μακρή (15 Φεβρουαρίου), Κλασικής Κιθάρας του Ιάκωβου Κολανιάν (21 Φεβρουαρίου), Βιολιού στις Χριστίνας Ράπτη (4 Απριλίου), Άρπας, της Αθανασίας Μάνου (8 Απριλίου), Κλασικής Κιθάρας του Νίκου Μπαρουτσάκη (11 Απριλίου), Πιάνου Svetlana Karpunkina “From Heart to Heart, From Schubert & Chopin to Scriabin” (8 Μαΐου), Κλασικής Κιθάρας Βασίλη Πούλιου (16 Μαΐου) και τέλος, ρεσιτάλ Πιάνου του Γιάννη Σύμκο (23 Μαΐου).
Ρεσιτάλ Κλασικής Κιθάρας Ιάκωβου Κολανιάν στις 21 Φεβρουαρίου 2020
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΔΩΜΑΤΙΟΥ
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται πολλές εξαιρετικές συναυλίες. Ήδη έχουν πραγματοποιηθεί ενδιαφέρουσες συναυλίες μπαρόκ μουσικής. Μια τέτοια περίπτωση αποτέλεσε η συναυλία - αφιέρωμα στον G.F. Telemann που πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου, με τίτλο: «Ο εξαίσιος κύριος Telemann και η εποχή του» με το σύνολο μουσικής δωματίου Diverse & Bizarre, αποτελούμενο από τους μουσικούς: Aναστασία Μηλιώρη (μπαρόκ βιολί-Καλλιτεχνική διεύθυνση) Κίρα Σαπλαχίδου (φλάουτο τραβέρσο) Στέλλα Νικολαϊδη (μπαρόκ όμποε) Fabiola Ojeda (μπαρόκ βιολοντσέλο) και Σεβαστιανό Μοτορίνο (τσέμπαλο).
Σε μπαρόκ ατμόσφαιρα, ήταν και η συναυλία της 25ης Νοεμβρίου με το ΝΥΞ trio – Bασίλη Σούκα (μπαρόκ βιολί), Άγγελο Ρεπαπή (βιόλα ντα γκάμπα) και Σεβαστιανό Μοτορίνο (τσέμπαλο).
Στην μπαρόκ εποχή ήταν αφιερωμένο και πολύ ενδιαφέρον ρεσιτάλ της 29ης Νοεμβρίου του κιθαριστικού συνόλου Guitarte. Το κιθαριστικό σύνολο, ίδρυσε και διευθύνει ο σολίστ Νίκος Χατζηελευθερίου, με συνοδοιπόρους[1] τους Χρήστο Φακλάρη, Φραγκούλη Καραγιαννόπουλο, Άννα Σαρτζίδου, Μαρία Παπαμιχαήλ, Χριστίνα Πολυκρέτη και Νεκτάριο Σακελλαρίου. Στη συναυλία ερμηνεύτηκαν έργα των
A. Corelli, F. Geminiani, G.F. Handel, A. Vivaldi, κατά περίπτωση για 5 ή 7 κιθάρες, σε μια ατμοσφαιρική συναυλία που δανείστηκε τον τίτλο του ομώνυμου ηχογραφήματος του κιθαριστικού συνόλου: “4 Concerti Grossi – a preparal l΄avvenire.”
Σε εντελώς άλλη ατμόσφαιρα, το Duo Reencontros αποτελούμενο από τις διεθνώς καταξιωμένες μουσικούς Sofia Brito (όμποε) και Ingrid Sotolarova (πιάνο), ήρθαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συνέπραξαν με την διεθνώς καταξιωμένη φλαουτίστα και συνθέτη, Σοφία Μαυρογενίδου, προσφέροντας στο κοινό μια εξαίσια μουσική βραδιά. Σημειωτέον δε, ότι η συναυλία πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα των Πρεσβειών της Τσέχικης Δημοκρατίας και της Πορτογαλίας στην Ελλάδα.
Τη νέα χρονιά και συγκεκριμένα στις 14 Ιανουαρίου, οι γνωστοί σολίστ, Μαρία Ανισέγκου (βιολοντσέλο) και Στέφανος Νάσος (πιάνο) μας υπόσχονται μια γεμάτη λυρισμό βραδιά μουσικής δωματίου, ερμηνεύοντας δυο πολύ αγαπητά στο κοινό, όσο και δημοφιλή έργα: τη Σονάτα του L.v. Beethoven για πιάνο και τσέλο αρ. 3 σε λα μείζονα, op.69, καθώς και τη Σονάτα του Ed. Grieg για τσέλο και πιάνο σε λα ελάσσονα, op. 36.
Εξίσου ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσιάζει η συναυλία, που θα γίνει στις 22 Ιανουαρίου, με τίτλο: «Τρείς Χρονολογίες σε μια αόρατη σύνδεση». Τρεις σολίστ, η Δήμητρα Μαντζουράτου (πιάνο), η Μαργαρίτα Πλέστη (βιολί) και η Γεωργία Κύπρου (βιολοντσέλο) καλούνται να ερμηνεύσουν δυο εμβληματικά έργα της Κλασικής και Ρομαντικής περιόδου: το Piano Trio in C minor, op. No 3 του Beethoven και το Piano Trio in E-flat major, D. 929, του Schubert.
Στις 10 Φεβρουαρίου, το σύνολο μουσικής δωματίου Piano Quartet, αποτελούμενο από στις μουσικούς Θάλεια Αθανίτη (πιάνο), Χριστόφορο Καραθανάση (βιολί), Κρυσταλία Γαϊτάνου (βιόλα), Γεωργία Κύπρου (βιολοντσέλο) θα ερμηνεύσουν ενδιαφέροντα έργα μουσικής δωματίου. Ειδικότερα, το Piano Quartet in G minor K.478 του W.A. Mozart, καθώς και το Piano Quartet in A major op 30 του E. Chausson.
Στις 17 Φεβρουαρίου, οι σολίστ Σπύρος Τραυλός (βιολί) και Αντριάνα Ευαγγελάτου (πιάνο) θα παρουσιάσουν συναυλία με έργα A. Dvorzak, F. Chopin, A. Khachaturian, C. Debyssy, T.A. Vitali, καθώς και Χ. Πλατάνου.
Στις 9 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία μουσικής δωματίου που ταξιδεύει το κοινό σε διαφορετικές εποχές, με θέμα: «Από τον Κλασικισμό στον 21ο αιώνα». Σολίστ: Eλευθερία Πολογεώργη (φλάουτο), Ειρήνη Αμανατιάδου (κλαρινέτο), Αριάδνη Οικονομίδου (πιάνο). Το τρίο ερμηνεύει έργα L.v.Beethoven, C. Debussy, A. Szalowski, C. Frank και G. Connesson.
Στις 14 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί μεγάλο αφιέρωμα στο βιολοντσέλο, με τίτλο: «Με τη φωνή του τσέλου: Eλεγεία, Σονάτα και μελωδίες για τσέλο και πιάνο». Σολίστ: η Ήβη Παπαθανασίου (τσέλο) και ο Κώστας Χάρδας (πιάνο). Οι δυο σολίστ, θα ερμηνεύσουν έργα των Samuel Barber, Bohuslav Martinů, Gabriel Fauré, Arvo Pärt, καθώς και έργα κινηματογραφικής μουσικής των συνθετών Wim Mertens, Philip Glass και Ástor Piazzolla σε μεταγραφή των καταξιωμένων μουσικών, Ήβης Παπαθανασίου και Κώστα Χάρδα.
Στις 23 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί μια ιδιαιτέρως πρωτότυπη συναυλία με τίτλο:“Tune thy Music to thy Heart”. Συνθέτες του 20ου αιώνα, (Ε.W. Korngold, R. Quilter, Γιώργος Στεφανακίδης, μελοποιούν ελισαβετιανή ποίηση «δίνοντας νέα ζωή σε παλιές λέξεις, ο καθένας μέσα από το προσωπικό του ύφος, αναζητούν την άχρονη ομορφιά της τέχνης στο βάθος του χρόνου που κουβαλά ο ελισαβετιανός ποιητικός λόγος». Ερμηνεύουν οι σολίστ: Μάιρα Μηλολιδάκη (σοπράνο), Έφη Μηνακούλη (θεόρβη και αναγεννησιακό λαούτο) Γιώργος Στεφανακίδης (live electronics, κιθάρα, frame drum, άρπα) Tίτος Γουβέλης (πιάνο) και Εβελίνα Αραπίδη (απαγγελία).
Στις 27 Μαρτίου το γνωστό κιθαριστικό ντουέτο D&A Guitar Duo, Δημήτρης Κουρζάκης και Άγγελος Μπότσης, στη συναυλία τους Blau Mar, ερμηνεύουν σε πρώτη εκτέλεση το βραβευμένο στo Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βέροιας (2019) έργο του Ρώσου Konstantin Vassiliev, με τίτλο: “The Magic Phoenix”. Eπίσης οι σολίστ ερμηνεύουν έργα των Isaac Albéniz, Ástor Piazzolla και Μιχάλη Τραυλού.
Στις 28 Μαρτίου έχει προγραμματιστεί συναυλία με έργα σύγχρονης μουσικής από τα τέλη του 20ου αιώνα ως και σήμερα. Το σύνολο μουσικής δωματίου Kompass Ensemble, το οποίο εδρεύει στο Freiburg, αποτελείται από τους μουσικούς: Έλενα Ράλλη (πιάνο), Swaantje Kaiser (βιολί) και Kang-Jung Sung (κρουστά). Μουσική Διεύθυνση: Gabriela Ortiz Würth. Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Maximiliano Soto Mayorga.
Οι συναυλίες μουσικής δωματίου, ολοκληρώνονται την 1η Απριλίου 2019, όπου θα πραγματοποιηθεί συναυλία- αφιέρωμα στον L.v.Beethoven, με αφορμή τον εορτασμό των 250 χρόνων από τη γέννησή του. Έργα του θα ερμηνεύσουν οι αναγνωρισμένοι σολίστ: Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Βασίλης Λύκος (βιολοντσέλο) και Διονύσης Μαλλούχος (πιάνο).
ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ
«Μεγάλη Δευτέρα σε Δύση και Ανατολή», είναι ο τίτλος της Πασχαλινής Συναυλίας του Ωδείου Φ. Νάκας. Πρόκειται για «ένα πρόγραμμα, στο οποίο οι ήχοι της Μεσογείου φέρνουν κοντά Ανατολή και Δύση με έργα σύγχρονα των Κώστα Γρηγορέα, Χάρη Λαμπράκη και Μάνου Χατζιδάκι, αλλά παραδοσιακά και βυζαντινά στο πνεύμα της Μεγάλης Εβδομάδας». Οι λεπτές αποχρώσεις των μουσικών συνθέσεων και η περισσή ευαισθησία των ερμηνειών, θα δημιουργήσει ένα κλίμα κατάνυξης και περισυλλογής, εντάσσοντας το κοινό στην ατμόσφαιρα της Μεγάλης Εβδομάδας.
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ ΤΗΣ ΈΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ
H Ένωση Ελλήνων Μουσουργών διοργανώνει σειρά συναυλιών με έργα λόγιας μουσικής Ελλήνων Συνθετών. Ειδικότερα:
Στις 28 Ιανουαρίου, διοργανώνεται συναυλία με τίτλο: «Mυστική Ακολουθία ΙΙ» με έργα: Θόδωρου Αντωνίου (1935-2018), Κώστα Γρηγορέα, Χαράλαμπου Εκμεκτσόγλου (1913-1990), Θανάση Κουμεντέρη, Νίκου Μπαλογιάννη, Σάββα Τσιλιγκιρίδη και Ελένης Σκάρκου. Ο Νίκος Μπαλογιάννης, θα ερμηνεύσει κλασική κιθάρα. Την καλλιτεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης έχουν ο Πρόεδρος της Ε.Ε.Μ.,
κ. Ιωσήφ Παπαδάτος και ο Γ.Γ. της Ε.Ε.Μ., κ. Ιάκωβος Κονιτόπουλος.
Στις 25 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί συναυλία με τίτλο: “Straight 299”. Το Hermes Duo- Ευτυχία Βενιωτά (πιάνο), Γιώργος Λυγερίδης (σαξόφωνο), θα ερμηνεύσει έργα William Αντωνίου, Ηλία Νικολαϊδη, Πάρι Παρασχόπουλου, Μενέλαου Πειστικού, Χρήστου Σαμάρα και Σάββα Τσιλιγκιρίδη.
Στις 31 Μαρτίου, εντάσσεται στο πρόγραμμα συναυλία με τίτλο: «Τέσσερα συν ογδόντα οκτώ» με έργα Νίκου Σκαλκώτα, Βασίλη Γκότση, Ορφέα Δέμη, Σπύρου Δεληγιαννόπουλου, Ορέστη Ζαφειρόπουλου, σε ερμηνεία Ορέστη Ζαφειρόπουλου (βιολοντσέλο) και Παναγιώτη Γιανακάκη (πιάνο). Επίσης
ο Χριστόφορος Μιρόσνικοβ (βιολοντσέλο) και η Ναταλία Μιροσνίκοβα (πιάνο), θα ερμηνεύσουν έργα των: Λεωνίδα Κανάρη, Ιάκωβου Κονιτόπουλου και Avro Pärt.
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ ΣΕ ΣΥΝΘΕΤΕΣ ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ της ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΟΥΣΟΥΡΓΩΝ
Στο πλαίσιο αυτό, ήδη έχει πραγματοποιηθεί μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση - Αφιέρωμα στον
Γ.Α. Παπαϊωάνου (1910-1989) την Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου. Σημαντικές επισημάνσεις για τη ζωή και κυρίως το έργο του αειμνήστου συνθέτη, διατύπωσαν ο Καλλιτεχνικός Δ/ντης του Ωδείου Φ. Νάκας, σολίστ και συνθέτης, Ευάγγελος Κοκκόρης, καθώς και ο σολίστ και Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Κώστας Χάρδας. Εκπροσωπώντας την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, χαιρετισμό απηύθυνε ο Γ.Γ., κ. Ιάκωβος Κονιτόπουλος, η ομιλία του οποίου αποτέλεσε την αφορμή να επαναπροσδιοριστεί ο όρος έντεχνη μουσική δημιουργία. Παράλληλα, ο ομιλών, υπογράμμισε την ανάγκη περαιτέρω ευαισθητοποίησης της Πολιτείας για την προστασία και ανάδειξη του έργου των συνθετών λόγιας μουσικής της Εθνικής μας Σχολής.
Ενδιαφέρουσες βιωματικές εμπειρίες κατέθεσε και ο συνθέτης και αρχιμουσικός Αλέξης Αγραφιώτης. Η διάλεξή του, εμπλουτίστηκε από μουσικά παραδείγματα και έργα ερμηνευμένα από σύνολο μουσικής δωματίου, αποτελούμενο από τους μουσικούς: Νίκο Νικόπουλο/Κωνσταντίνα Βεντούρη-Ρούσσου (φλάουτο), Τριαντάφυλλο Μαρούγκα, (κλαρινέτο) Κώστα Χάρδα/Κωνσταντίνα Πολυχρονοπούλου (πιάνο), Ήβη Παπαθανασίου/Μυρτώ Γούζιου (βιολοντσέλο). Ο αρχιμουσικός, Αλέξης Αγραφιώτης διηύθυνε το σύνολο, το οποίο σε σύμπραξη με τη σοπράνο Μάϊρα Μηλολιδάκη, ερμήνευσαν έργα του τιμώμενου συνθέτη.
Στις 18 Δεκεμβρίου, η Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Δημήτρη Δραγατάκη και το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, διοργανώνουν «Αφιέρωμα στον Δημήτρη Δραγατάκη (22/01/1914-18/12/2001). Πρόκειται για μια πολύ σημαντική μουσική βραδιά, με εξόχως ενδιαφέρουσες επιστημονικές και καλλιτεχνικές διαστάσεις, καθότι το αφιέρωμα περιλαμβάνει: «Παρουσίαση του Καταλόγου Έργων του Συνθέτη – Συναυλία - Έκθεση». Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται η παρουσίαση της έκδοσης: «Συστηματικός και Βιο-Βιβλιογραφικός Κατάλογος έργων Δημήτρη Δραγατάκη» της μουσικολόγου Δρ. Μαγδαληνής Καλοπανά.
Σε τελείως άλλη αισθητική και εποχή, εντάσσεται το αφιέρωμα στον συνθέτη κινηματογραφικής μουσικής Michel Legrand «μικρός φόρος τιμής στον συνθέτη που έφυγε πέρσι από τη ζωή αφήνοντας πίσω του μια τεράστια παρακαταθήκη». Έργα του θα ερμηνεύσουν οι σολίστ: Ευάγγελος Κοκκόρης (φλάουτο), Πάρης Γκαγκαστάθης (πιάνο), Αλέξανδρος Τράμπας (κοντραμπάσο), Νίκος Σκομόπουλος (ντράμς).
ΕΘΝΙΚ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η συναυλία που πραγματοποιήθηκε στις 15 Νοεμβρίου, με το Ferah trio, αποτελούμενο από τους μουσικούς: Γεράσιμο Παπαδόπουλο (φωνή-ούτι), Αχιλλέα Τίγκα (νέι) και Στέφανο Αγιόπουλο (κρουστά), που παρακίνησαν το κοινό να ταξιδέψει «σε όλο το φάσμα των τροπικών παραδόσεων της Ανατολής».
Στις 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε το Ρεσιτάλ του μουσικού οργάνου της Ιαπωνικής Παράδοσης shakuhachi, από τον δάσκαλο Seiun Saruta.
Ρεσιτάλ του μουσικού οργάνου της Ιαπωνικής Παράδοσης shakuhachi από τον δάσκαλο Seiun Saruta.
Ενδιαφέρουσες έθνικ συναυλίες επιφυλάσσει και η νέα χρονιά. Στις 13 Μαρτίου, έχει προγραμματιστεί αφιέρωμα με τίτλο: «Μουσική από την Ελλάδα και την Τουρκία». Σολίστ, ο Νίκος Μάνδηλας (βιολί) και η Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο). Όπως χαρακτηριστικά αναγράφεται στο έντυπο πρόγραμμα: «Με άξονα τα έργα των Ελλήνων Δημήτρη Μητρόπουλου και Νίκου Σκαλκώτα και των Τούρκων Fasil Say και Adnan Saygun, οι οποίοι ανήκουν στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μουσικής δημιουργίας των δυο χωρών, ο Νίκος Μάνδηλας και η Πόπη Μαλαπάνη, μας υπενθυμίζουν ότι στην πραγματικότητα οι δυο λαοί δεν έχουν διαφορές στην κουλτούρα και την τέχνη, αντίθετα έχουν ομοιότητες».
Στις 3 Απριλίου, θα δοθεί η ιδιαιτέρως πρωτότυπη συναυλία με τίτλο: «Περπατώντας στις Άνδεις» με τους “Los del Sur” που συναπαρτίζεται από τους μουσικούς: Martha Moreleón (φωνή, κρουστά), Alejandro Diaz (κιθάρα, ινδιάνικα πνευστά, κρουστά, φωνή), Pedro Fabián (ινδιάνικα έγχορδα και πνευστά, καχόν, κρουστά, φωνή) Herman Mayer (Mπάσο, κιθάρα, κρουστά, φωνή) Oscar Pozo (ινδιάνικα πνευστά, φωνή).
ΤΖΑΖ ΚΑΙ ΡΟΚ
Στις 2 Δεκεμβρίου, η συναυλία Monk΄s mood, παρακίνησε το κοινό σε «ένα ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του Monk» με όχημα τον ήχο του πιανίστα, Παντελή Μπενετάτου.
Στις 15 Ιανουαρίου, το κουιντέτο Χάλκινων Πνευστών Melos Brass - Σοφία Σιωρά & Σπύρος Αρκούδης (τρομπέτα), Αντώνης Λαγός (κόρνο), Γιώργος Κρίμπερης (τρομπόνι) και Σάκης Μυρώνης (τούμπα), υπόσχονται ένα μουσικό ταξίδι σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης: «Η διαδρομή μας ξεκινάει από την κλασική Ρωσία με τον Victor Ewald. Kάνουμε μια στάση στην Ελλάδα, για να συνομιλήσουμε με τον Γιάννη Ζουγανέλη και-ποιος ξέρει-κάτι απρόοπτο μπορεί να συμβεί. Η συνέχεια του ταξιδιού θα μας βρει στην Ολλανδία και τον Jan Koetsier να γράφει ένα μικρό μαρς τσίρκου, όπου με ένα ρυθμικό εύθυμο βηματισμό θα μας περάσει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και θα μας συστήσει τον Αμερικάνο Jan Bach. Eκείνος με τη σειρά του θα μας παρασύρει σε χορούς κυκλικούς και ελπίζουμε η ζάλη τους στο τέλος της διαδρομής να μας βρει να χορεύουμε όλοι μαζί…»[1]
Σε μια ατμόσφαιρα αθωότητας παραπέμπει η συναυλία: “Through the eyes of a child” που έχει προγραμματιστεί για τις 27 Ιανουαρίου. Το Γιάννης Γιαννάκος quartet, αποτελούμενο από τους μουσικούς, Γιάννη Γιαννάκο (κιθάρα), Δημήτρη Σεβδαλή (πιάνο), Αλέξανδρο Τράμπα (κοντραμπάσο) και Βασίλη Πουσαίου (ντράμς) υπόσχεται «στιγμές του jazz ρεπερτορίου που έχουν ως κοινό παρονομαστή τον λυρισμό και την απλότητα που αντικατοπτρίζονται στην παιδική ψυχή».
Στις 12 Φεβρουαρίου, το σύνολο Paris Gagastathis Quartet «παρουσιάζει ζωντανά για πρώτη φορά στο Ωδείο Φ. Νάκας τη μουσική του υπό έκδοση album του». Στη συναυλία εντάσσεται αφιέρωμα: «στον κορυφαίο σαξοφωνίστα John Coltrane που με την “προωθημένη” μουσική του έσπρωξε την τζαζ ακόμα πιο πέρα από τα όριά της».
Στις 12 Μαρτίου, «Η Αγγελική Τουμπανάκη θα δημιουργήσει με τη χρήση ειδικών μηχανημάτων μια ποικιλία ήχων και ηχητικών εφέ, με την αποκλειστική χρήση της φωνής, παρουσιάζοντας δομημένες υπάρχουσες φωνητικές συνθέσεις, αλλά και αυθόρμητες». Η συναυλία έχει τίτλο: “Breath Vibration Vocalization!” και περιλαμβάνει φωνή, FXS, looping και κρουστά.
Στις 13 Μαΐου, παρουσιάζεται το διαθεματικό μουσικό δρώμενο που συνδυάζει τη μουσική Tέχνη με αυτή των Εικαστικών, με θέμα:“Dali΄s Drama Queen: from classic, rock to arena”.
Συντελεστές:
Φωτεινή Κωστάκου (Σύλληψη πρωτότυπης ιδέας, ερμηνεία, σκηνικά, κοστούμια)
Aλίκη Σπανού (χορογραφία, κινησιολογία, ερμηνεία)
Ειρήνη Στάμου (φλάουτο)
Χριστίνα Κολλιοπούλου (πιάνο)
Ιάσωνας Τζίτζης (video art)
Kαλλιτεχνική επιμέλεια: Art Fantaisie.
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, η συναυλία που δόθηκε στις 28 Νοεμβρίου με τίτλο: “Classic folk” .
H υψίφωνος, Μαρία-Ηλιάνα Κατσούρα και ο βαρύτονος Θάνος Καρακάσης, συνέπραξαν με τους επίσης καταξιωμένους μουσικούς, Ηλία Σδούκο (βιολί, βιόλα) Χριστόφορο Μιρόσνικοφ (βιολοντσέλο) και Πόπη Μαλαπάνη (πιάνο) για να ερμηνεύσουν «ένα μουσικό ταξίδι στις γειτονιές του κόσμου». Η εικαστικός, Δήμητρα Λαμπρέτση, συνέβαλε στην ανάδειξη της παράλληλης πορείας των δυο τεχνών.
Στις 12 Δεκεμβρίου, η συναυλία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φ. Νάκας, σε Επιμέλεια-Διδασκαλία της Μαρίας Πλουμή, θα πραγματοποιήσει συναυλία με τίτλο: «Λαϊκές Μουσικές Παραδόσεις».
ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ ΩΔΕΙΟΥ
Διδάσκοντες και διδασκόμενοι ετοιμάζουν με λαχτάρα τη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Ορχήστρας Εγχόρδων και της Χορωδίας του Ωδείου Φ. Νάκας, στις 17 Δεκεμβρίου 2019.
Θα ερμηνευτούν έργα: G. F. Händel, F. Schubert, M. Mussorgsky, A. Glazunov, αλλά και Χριστουγεννιάτικοι Ύμνοι από όλο τον κόσμο. Με την Ορχήστρα του Ωδείου θα συμπράξει ο σολίστ κλασικής κιθάρας, Γιώργος Τοσικιάν. Διδασκαλία-Μουσική Διεύθυνση: Mιχάλης Παπαπέτρου.
Στο κλίμα των ημερών και η συναυλία που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2019: oι παιδικές και νεανικές Ορχήστρες και Χορωδίες του Ωδείου θα «ανεβάσουν» το γνωστό και αγαπημένο μικρών και μεγάλων μουσικό παραμύθι των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα: «Η Αγέλαστη Πολιτεία».
Διδασκαλία-Διεύθυνση Ορχηστρών: Νέλλη Οικονομίδου, Νεφέλη Λιούτα
Διδασκαλία-Διεύθυνση Χορωδιών: Αλεξάνδρα Κλάδη, Τάνια Γιαννούλη
Οι μαθητές έχουν πλούσιο συναυλιακό πρόγραμμα και το νέο έτος:
Στις 19 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί Συναυλία των Εργαστηρίων Φωνητικής Stage Performance και Ξένου Ρεπερτορίου με τη Σοφία Λαζοπούλου και τους μαθητές της.
Στις 8 Μαρτίου, θα παρουσιαστεί το Junior Original Concert, με νεανικά έργα των μικρών συνθετών του Ωδείου.
Στις 27 Μαΐου, θα πραγματοποιηθεί συναυλία λήξης του διδακτικού έτους με την Ορχήστρα Εγχόρδων και τη Χορωδία του Ωδείου Φ. Νάκας.
Το πρόγραμμα συναυλιών αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 5 Ιουνίου 2020, όπου οι παιδικές, νεανικές Ορχήστρες και Χορωδίες του Ωδείου θα παρουσιάσουν το musical «Φλώρα», το οποίο βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο της Αλεξάνδρας Κλάδη.
Συντελεστές: Αλεξάνδρα Κλάδη (Λιμπρέτο-Μουσική-Ενορχήστρωση).
Νέλλη Οικονομίδου: Προσαρμογή Ενορχήστρωσης, Διδασκαλία και Διεύθυνση Ορχηστρών
Νεφέλη Λιούτα: Διδασκαλία και Διεύθυνση Ορχηστρών
Αλεξάνδρα Κλάδη και Τάνια Γιαννούλη: Διδασκαλία και Διεύθυνση Xoρωδιών.
Εν κατακλείδι, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, πραγματοποιούνται με μεγάλη επιτυχία διαδραστικά εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία, έτσι ώστε τα παιδιά να έρθουν σε μία πρώτη επαφή με τη σημαντική τέχνη της μουσικής. Σε ό,τι αφορά τις παιδικές παραστάσεις, αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη έχει ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα πραγματοποιείται κάθε Πέμπτη, ως τον Μάϊο, μια παράσταση για σχολεία με τίτλο: «Φεγγαροκλωστή».
Όπως αναγράφεται στο έντυπο πρόγραμμα, πρόκειται για μια «διαδραστική εκπαιδευτική παράσταση για τη νύχτα και τα όνειρα».
Η παράσταση, απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. «Με οδηγό μια ιστορία της Β. Γιαρένη, τα παιδιά δημιουργούν τη δική τους μουσικοθεατρική παράσταση.»
Επιμέλεια προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης, Βάσω Γιαρένη, Δέσποινα Σαλκιτζόγλου
Εικόνες-κείμενα: Bάσω Γιαρένη
Μουσική, μουσικοκινητική επεξεργασία, πιάνο: Δέσποινα Σαλκιτζόγλου
Βιολί: Στέλλα Ζιοπούλου
Μουσικοκινητική εμψύχωση: Δέσποινα Σαλκιτζόγλου, Ειρήνη Μουσάδη, Μαρία Τσαγκαλία, Στέλλα Ζιοπούλου.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Ωδείου Φ. Νάκας, πραγματοποιούνται εκτός των συναυλιών και πολύ ενδιαφέρουσες διαλέξεις, με σκοπό να παρουσιάσουν μεγάλες προσωπικότητες του μουσικού περιβάλλοντος, οι οποίες με τη δράση τους συνέβαλαν καταλυτικά στην εξέλιξη της μουσικής τέχνης.
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε τον κύκλο Διαλέξεων: «Οι συνθέτες που άλλαξαν την εποχή τους – Κύκλος Διαλέξεων «Πορτρέτα»
Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται τα εξής αφιερώματα:
20 Ιανουαρίου: Διάλεξη με θέμα: “John Cage, No such thing as silence”. Eισηγητής: Αλέξης Πορφυριάδης
26 Φεβρουαρίου: Διάλεξη με θέμα: “Luigi Nono, o μαέστρος των ήχων της σιωπής”. Eισηγητής: Eυάγγελος Κοκκόρης
24 Mαρτίου: Διάλεξη με θέμα: “L v. Beethoven. Οι 32 Σονάτες για πιάνο: Μορφή και μουσικό νόημα”. Eισηγητής: Κώστας Χάρδας.
FORUM
Στο πλαίσιο του τακτικού μαθήματος μουσικής δωματίου, της τάξης του Κωνσταντίνου Αυγερινού, διοργανώνονται μια σειρά διαλέξεων, οι οποίες κινούνται σε ποικίλους θεματικούς άξονες και έχουν διαφορετικό προσκεκλημένο Εισηγητή σε κάθε συνάντηση.
Ήδη στις 30 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Forum: Eξελίσσοντας τη μουσική δωματίου: Aρχαία Όργανα – Καινούργιοι ήχοι. Εισηγητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Στέφος, διδάσκων τρομπονιού, μελετητής αρχαιοελληνικής μουσικής και ιδρυτής της ορχήστρας αρχαιοελληνικών μουσικών οργάνων «ΛύρΑυλος».
Τη νέα χρονιά, στο πλαίσιο Forum: Eξελίσσοντας τη μουσική δωματίου, περιλαμβάνονται οι ακόλουθες διαλέξεις:
8 Φεβρουαρίου: Στο μυαλό του τρομπονίστα. Εισηγητές: Kωνσταντίνος Αυγερινός, Βαγγέλης Καραμπάς, Ανδρέας Ρολάνδος Θεοδώρου, Γιώργος Κρίμπερης, Κώστας Αλεξανδρής.
21 Μαρτίου: Ένα νέο μουσικό περιβάλλον. Εισηγητής: Eυάγγελος Κοκκόρης.
16 Μαΐου: Στα χνάρια της τζαζ. Εισηγητής: Αντώνης Ανδρέου.
Στο πλαίσιο των επιμορφωτικών δράσεων του Ωδείου Φ. Νάκας, διοργανώνονται σεμινάρια (masterclasses), με αξιόλογους μουσικούς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από το Εξωτερικό. Υπό αυτές τις συνθήκες, δίνεται η δυνατότητα στους νέους σπουδαστές μουσικής να αναπτύξουν τις ικανότητές τους, τη δεξιοτεχνία τους, να γνωρίσουν προσωπικότητες της μουσικής, να ενδυναμώσουν την κοινωνικοποίησή τους σε ένα μουσικό περιβάλλον και εν τέλει να ανακαλύψουν βαθύτερα την ίδια τη μουσική.
Περισσότερες πληροφορίες για συναυλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, περιλαμβάνονται στο αναλυτικό πρόγραμμα: http://b2b.nakas.gr/DomainFileStorage/BD_Nakas/Banners/ENTYPA-ODEIOU-2019-2020/Entypo-Synayliwn-Seminariwn-2019-2020-ONLINE.pdf |
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR
Eπιμέλεια παρουσίασης
Τίνα Βαρουχάκη και Γιώτα Ευταξία
(Δεκέμβριος 2019)
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)
[1] Τα Ρεσιτάλ και όλες οι μουσικές εκδηλώσεις παρατίθενται χρονολογικά σε κάθε μια από τις κατηγορίες
[2] Τα ονόματα των μελών του κιθαριστικού συνόλου, παρατίθενται με τη σειρά που αναγράφονται στο έντυπο πρόγραμμα.
[3] Πηγή: Δελτίο Τύπου Συναυλίας