ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ 2021
Στις 21 Ιουνίου, Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής, υλοποιούνται πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα. Φέτος, ο ευρωπαϊκός θεσμός, ο οποίος τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού, μετρά 22 χρόνια ζωής.
Η Γιορτή της Μουσικής, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1982 στη Γαλλία, με πρωτοβουλία του τότε Γάλλου Υπουργού πολιτισμού, Jack Lang και την υποστήριξη του Γαλλικού Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1985 με πρωτοβουλία της τότε Υπουργού Πολιτισμού της χώρα μας, Μελίνας Μερκούρη και με την ευκαιρία ανάδειξης της Αθήνας ως πρώτης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ο εορτασμός της Ημέρας Μουσικής, θεσπίστηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας[1].
Ο θεσμός εορτασμού Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, όπως τον γνωρίζουμε σήμερα, ξεκίνησε το 1995. Όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στην ιστοσελίδα http://www.europeanmusicday.gr/: «10 χρόνια μετά την Αθήνα, οι εκδηλώσεις εξαπλώθηκαν σε αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με σκοπό την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού δικτύου για τη συνεργασία, την προώθηση και ανταλλαγή καλλιτεχνών, δημιουργήθηκε η διεθνής μη-κερδοσκοπική οργάνωση για την Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής, “AISBL Fête Européenne de la Musique” (“I.N.P.O. European Music Day Association”) με έδρα τις Βρυξέλλες (Ιαν. 1995). Την ίδια χρονιά, οργανώθηκε η πρώτη συνάντηση των ευρωπαίων διοργανωτών στην Βουδαπέστη όπου και υπεγράφη η Συμφωνία της Βουδαπέστης (Μάρτιος 1995). Η Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής (ΕΓΜ) είχε γεννηθεί.
Σήμερα, με έναυσμα την ΕΓΜ πραγματοποιούνται χιλιάδες συναυλίες με πλέον 800.000 ερασιτέχνες και επαγγελματίες μουσικούς να κατακλύζουν πλατείες, δρόμους, σταθμούς, πάρκα, αίθουσες κ.ά., σε όλη την Ευρώπη. Οι εκδηλώσεις διεξάγονται ταυτόχρονα και είναι πάντα δωρεάν για το κοινό.
Πλέον, η Γιορτή της Μουσικής γιορτάζεται με περισσότερες από 25.000 εκδηλώσεις σε όλη την Ευρώπη αναδεικνύοντάς την, ως τη μεγαλύτερη κοινή πολιτιστική διοργάνωση»[2].
Ο Εθνικός Φορέας Συντονισμού των Διοργανωτών της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής και Ιδρυτικό Μέλος του Ελληνικού Δικτύου, είναι η Αστική Μη-Κερδοσκοπική εταιρεία Μ.Ε.Σ.Ο. (Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση). [3] Η Αστική Μη-Κερδοσκοπική Εταιρεία «Μουσικές Εκδηλώσεις Συντονισμός Οργάνωση» (ΑΜΚΕ ΜΕΣΟ) ιδρύθηκε το Νοέμβριο του 1998 με στόχο την θεσμοθέτηση της Ιδέας της Ημέρας της Μουσικής, και την οργάνωση των εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Γιορτής της Μουσικής (ΕΓΜ) στην Ελλάδα[4].
Στο πλαίσιο αυτής της παρουσίασης, θα αναφερθούμε σε επιλεγμένες εκδηλώσεις συμφωνικής μουσικής και μουσικής δωματίου, που τιμούν την ξεχωριστή, μουσική μέρα.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΗΣ ΕΡΤ στο Ηρώδειο
Δελτίο Τύπου[5]
Η ΕΡΤ2, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου γιορτάζει την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με το πιο πλούσιο και μελωδικό πρόγραμμα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, στις 21:00, παρουσιάζει, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, μια ξεχωριστή συναυλία στο Ηρώδειο, στην πρώτη μεγάλη φετινή εμφάνισή της παρουσία κοινού.
Η συναυλία θα μεταδοθεί απευθείας από την ΕΡΤ2 και το Τρίτο Πρόγραμμα.
Η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα, υπό τη διεύθυνση του πολυβραβευμένου μαέστρου Γιώργου Πέτρου, θα ερμηνεύσει δύο αριστουργήματα του ρομαντικού ρεπερτορίου, «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» του Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883) και τη Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, του Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856).
«Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ» είναι ένα κομψοτέχνημα για ορχήστρα και από τα λιγοστά μη οπερατικά έργα του σπουδαίου Γερμανού συνθέτη. Πρόκειται για ένα συμφωνικό ποίημα το οποίο ο Βάγκνερ έγραψε ως δώρο γενεθλίων στη δεύτερη γυναίκα του Κόζιμα -κόρη του συνθέτη Φραντς Λιστ- μετά τη γέννηση του παιδιού τους, Ζίγκφριντ, το 1869.
Το πρωί των Χριστουγέννων του 1870, ο συνθέτης, επικεφαλής μικρής ορχήστρας, πρωτόπαιξε το κομμάτι στα σκαλιά της βίλας του στο Τρίμπσεν της Λουκέρνης, ξυπνώντας ευχάριστα τη γυναίκα του, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν. Αν και ο Βάγκνερ ήθελε το συγκεκριμένο έργο να παραμείνει ιδιωτική σύνθεση, τελικά επέκτεινε την ενορχήστρωση και χρησιμοποίησε στοιχεία του στην όπερα «Ζίγκφριντ», η οποία παρουσιάστηκε το 1876.
Η Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61, γράφτηκε μεταξύ 1845-46 κι ενώ ο Σούμαν είχε ήδη εμφανίσει συμπτώματα παράνοιας, γεγονός που καθυστέρησε την ολοκλήρωση του έργου, χωρίς ωστόσο να μειώνει στο ελάχιστο την ωριμότερη, πλέον, και λαμπερή γραφή του. Ολόκληρη η Δεύτερη Συμφωνία χαρακτηρίζεται από την αντίσταση του πνεύματος και την πάλη στην αρρώστια και στις πνευματικές διαταραχές του συνθέτη. Σε αυτήν ο Σούμαν παρουσιάζει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο σύνθεσης, μιας και πριν τη γράψει, μελέτησε σοβαρά τα κεφάλαια της μορφολογίας και της αντίστιξης.
Πρόγραμμα
Ρίχαρντ Βάγκνερ (1813-1883): «Το ειδύλλιο του Ζίγκφριντ», WWV 103
Συμφωνικό ποίημα για ορχήστρα
Ρόμπερτ Σούμαν (1810-1856): Συμφωνία αρ. 2 σε ντο μείζονα, έργο 61
Sostenuto assai – Αllegro ma non troppo
Scherzo (Αllegro vivace)
Adagio espressivo
Allegro molto vivace
Παρουσίαση: Αλεξάνδρα Γιαλίνη
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ
Μουσική διεύθυνση: Γιώργος Πέτρου
Προϊστάμενος τμήματος ηχογραφήσεων Μουσικών Συνόλων: Μιχάλης Συγλέτος
Ηχοληψία: Μιχάλης Συγλέτος, Νίκος Θεοδωρακόπουλος
Δ/νση παραγωγής ΕΣΟ: Μαρία Κοπανά
Δ/νση παραγωγής: Μαριάννα Ροζάκη
Δ/νση φωτογραφίας: Βασίλης Μητρόπουλος
Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Φωτογραφίες: Λευτέρης Σαμοθράκης
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.ert.gr/promo/ethniki-symfoniki-orchistra-tis-ert/
ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Δελτίο Τύπου[6]
ΡΕΣΙΤΑΛ ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΟΥΛΟΥΔΑΚΗ
5ο Διαδικτυακό Φεστιβάλ «Θυμήσου, σώμα...»
Διάρκεια: από 21/6/21 έως 31/12/2021
Ρεσιτάλ του Γιώργου Μουλουδάκη με τα έργα για κιθάρα στα οποία βασίστηκαν οι χορογραφίες του Β΄ Μέρους του 5ου Διαδικτυακού Φεστιβάλ της ΕΛΣ Θυμήσου, σώμα…
Ακούγονται τα έργα:
Μάνος Χατζιδάκις, Κρητικός χορός • Ποιος είν’ τρελός από έρωτα • Σ’ αγαπώ (από το έργο Σουίτα για κιθάρα)
Νίκος Κυπουργός, Κυνηγητό για τρεις • Το αλογάκι της Παναγίας • Το μονοπάτι για το σπίτι (από το έργο Εννέα μουσικές εικόνες για κιθάρα)
Νίκος Μαμαγκάκης, Αρετούσα • Χασάπικο (από το έργο Εγκώμιο στον Μάνο Χατζιδάκι)
Γιώργος Μουλουδάκης, Παράξενο τραίνο • Νυχτερινή πτήση (από τη σουίτα Ο νέος και η κουκουβάγια) • Στο σαλόνι (από τον κύκλο Ρολόγια) • Γαλάζιο αμαξάκι (από τη σουίτα Ο νέος και η κουκουβάγια)
Πρόκειται για μια επιλογή από έργα για κιθάρα αφιερωμένα στον Γιώργο Μουλουδάκη από τους Μάνο Χατζιδάκι, Νίκο Κυπουργό και Νίκο Μαμαγκάκη, πλαισιωμένα από τέσσερα δικά του έργα. Ο ίδιος σημειώνει: «Ο χορός, όπως η μεταπολεμική γενιά τον αντιλαμβανόταν –γιορτή και ιεροτελεστία που ισχυροποιεί τους δεσμούς της κοινότητας– δεσπόζει εδώ, και διακόπτεται μόνον από νησίδες λυρισμού. Ο τρόπος της όρχησης σε αυτά τα έργα κατάγεται απ’ την αφομοιωμένη μες στον αστικό ιστό παράδοση της πολυρρυθμίας, της ίδιας παράδοσης που γέννησε το ρεμπέτικο και τους ελληνικούς χορούς. Η νέα εκτέλεση των έργων, που έγινε για την Εθνική Λυρική Σκηνή, προτάσσει την ισορροπία Διονυσιακού και Απολλώνιου, που η κιθάρα –όργανο γιορτής κι εξομολόγησης– φέρει στη μνήμη της πρωταρχικής της φύσης. Πάνω στον στέρεο καμβά αυτού του μουσικού υλικού στήνονται οι χορογραφίες των Μαρίας Κουσουνή, Ελευθερίας Στάμου, Φώτη Διαμαντόπουλου και Τατιάνας Παπαδοπούλου, που υπογραμμίζουν, στον παράλληλο κόσμο της κίνησης, τα συγγενή μας σήμερα στοιχεία με τον ψυχισμό εκείνης της γενιάς. Χτίζονται έτσι μικρές αυτοτελείς γέφυρες ανάμεσα στους δυο αιώνες, και μπαίνει ξανά το ερώτημα της συνέχειας, του αδιάρρηκτου σώματος της έκφρασης στον τόπο μας».
Συντελεστές – Διανομή
Σκηνοθεσία: Mιχάλης Ασθενίδης
Διεύθυνση φωτογραφίας: Φώτης Ζυγούρης
Περισσότερες πληροφορίες: https://tv.nationalopera.gr/diaduktiaka-festival/resital-giorgou-mouloudaki/
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΘΗΝΩΝ
Δελτίο Τύπου[7]
H Γιορτή της Μουσικής στον Κήπο του Μεγάρου
21 Ιουνίου 2021, 20:00
Είσοδος ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας)
Η παγκόσμια Γιορτή της Μουσικής, κάθε χρόνο στις 21 Ιουνίου, την ημέρα του θερινού ηλιοστασίου, είναι πλέον ένας καθιερωμένος διεθνής θεσμός που από το 1981 μέχρι σήμερα έχει εξαπλωθεί σε εκατοντάδες πόλεις ανά την υφήλιο. Διοργανώθηκε πρώτη φορά στον Κήπο του Μεγάρου το 2013 και είναι πλέον το απόλυτο must των μουσικών καλοκαιριών μας στην πόλη. Φέτος, σε δύο διαφορετικές σκηνές θα απολαύσουμε τρεις εκδηλώσεις, στις οποίες συμμετέχουν οι Athens Classical Players –οι σολίστ εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που είναι η resident orchestra του Μεγάρου– το ελληνικό σχήμα Εncardia και το γυναικείο φωνητικό σύνολο chórεs της Μαρίνας Σάττι (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη (με δελτία προτεραιότητας και link επιβεβαίωσης 2 ώρες πριν από την έναρξη). Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα υγειονομικής προστασίας.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
20:00-20:30
Athens Classical Players
Η Γιορτή της Μουσικής αρχίζει με τους Athens Classical Players, που έρχονται στον Κήπο με χορευτική διάθεση! Το Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών επέλεξε από το ρεπερτόριό του φωτεινές μελωδίες γνωστών συνθετών και δημιούργησε ένα πρόγραμμα που ονόμασε «Μουσικό ηλιοστάσιο»! Σε αυτό το ταξίδι από τη μια άκρη της Ευρώπης ως την άλλη, οι Athens Classical Players θα μας συστήσουν τους «Ρουμανικούς λαϊκούς χορούς για ορχήστρα εγχόρδων» Sz.56, BB 68 του ούγγρου μουσουργού και εθνομουσικολόγου Μπέλα Μπάρτοκ [Béla Bartók]. Στη συνέχεια, μας μεταφέρουν νοερά στην Αγγλία, με τη Σερενάτα για έγχορδα, έργο 20 του Βρετανού Έντουαρντ Έλγκαρ [Edward Elgar], ενός συνθέτη που εμπνεύστηκε τις δημιουργίες του όχι μόνο από την παράδοση της πατρίδας του αλλά και άλλων χωρών. Το «Μουσικό ηλιοστάσιο» κλείνει με μία από τις δημοφιλέστερες συνθέσεις του αρμενικής καταγωγής Aράμ Χατσατουριάν, το «Χορό των σπαθιών» από το μπαλέτο Γκαγιανέ. Θα ακουστεί ακόμη το «Βαλς» από τη Σουίτα Masquerade, έργο 48a, επίσης του Χατσατουριάν.
Athens Classical Players– μέλη:
Σύνολο εγχόρδων της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών
Α’ βιολιά
Γιώργος Μάνδυλας (εξάρχων)
Δημήτρης Αγγελίδης
Δήμητρα Τριανταφύλλου
Αλέξανδρος Γαβριηλίδης-Πετρίν
Β’ Βιολιά
Βασίλης Σούκας
Ίρις Λουκά
Χριστόφορος Καραθανάσης
Βιόλες
Αντίλοχος Τρανός
Πέτρος Βλάσσης
Βιολοντσέλα
Αστέριος Πούφτης
Χριστίνα Κούτρου
Κοντραμπάσο
Γιάννης Μπαμπαλούκας
20:40-21:15
Συγκρότημα Encardia
Το φωνητικό και μουσικό σχήμα Encardia, που εμπνέεται από την πλούσια παράδοση της Κάτω Ιταλίας, μας υποδέχεται στον Κήπο του Μεγάρου με μια αγκαλιά τραγούδια από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Το συγκρότημα αποτελείται από τους Μιχάλη Κονταξάκη (κιθάρα, τραγούδι), Κώστα Κωνσταντάτο (κρουστά, μαντολίνο, τραγούδι), Ναταλία Κωτσάνη (τραγούδι, κρουστά), Bαγγέλη Παπαγεωργίου (ακορντεόν, φυσαρμόνικα, τραγούδι) και Δημήτρη Τσεκούρα (κοντραμπάσο, τραγούδι) και έχει διαγράψει σημαντική διεθνή πορεία, τόσο με τις ζωντανές εμφανίσεις του –ξεπερνούν τις 2.500– όσο και με τις δισκογραφικές του δουλειές που έχουν αποσπάσει ενθουσιώδεις κριτικές. Οι Encardia έχουν επίσης στο ενεργητικό τους συνεργασίες με καταξιωμένους έλληνες και ξένους καλλιτέχνες και συγκροτήματα, ενώ οι μουσικοθεατρικές τους παραστάσεις έχουν αφήσει άριστες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς. Στην εμφάνισή τους στον Κήπο τούς πλαισιώνουν κινησιολογικά οι χορευτές Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα και Jan Labner.
Συγκρότημα Encardia– μέλη:
Κώστας Κωνσταντάτος τραγούδι, μαντολίνο, κρουστά
Βαγγέλης Παπαγεωργίου ακορντεόν, τραγούδι
Ναταλία Κωτσάνη τραγούδι, κρουστά
Μιχάλης Κονταξάκης κλασική κιθάρα, τραγούδι
Δημήτρης Τσεκούρας κοντραμπάσο, τραγούδι
Χορεύουν: Δάφνη Σταθάτου, Αναστασία Δρούγα, Jan Labner
21:25-22:10
chórεs
Χορός, Χορωδία, Chorus, Κόρες: ήχοι, λέξεις, έννοιες που συνδυάστηκαν και σχημάτισαν τις chórεs [ˈkɔɾɛs], ένα αμιγώς γυναικείο χορωδιακό σύνολο με πολυσυλλεκτικό ρεπερτόριο (μουσική διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα). Οι chórεs μάς καλούν στη φετινή Γιορτή της Μουσικής, σε ένα «οδοιπορικό» στη δημοτική παράδοση της Μικράς Ασίας, των Δωδεκανήσων, της Δυτικής Μακεδονίας, της Μάνης και της Ηπείρου, αλλά και της Ουγγαρίας, με τραγούδια που επεξεργάστηκαν μουσικά γνωστοί έλληνες συνθέτες, όπως ο Φίλιππος Τσαλαχούρης, ο Χρήστος Σαμαράς και ο Αλέξανδρος Καψοκαβάδης. Απόρροια μιας σειράς εκδηλώσεων για την ανάδειξη του διεθνούς παραδοσιακού ρεπερτορίου, οι οποίες διοργανώθηκαν από τη Μαρίνα Σάττι (καλλιτεχνική διεύθυνση) το 2016, το σύνολο αριθμεί πλέον περισσότερες από 150 γυναίκες ηλικίας 13 έως 55 ετών, που αναβιώνουν παραδοσιακά τραγούδια με τον δικό τους μοναδικό τρόπο, παράγοντας τον ήχο του σήμερα με αναφορές και μνήμες από το χθες.
chórεs – μέλη:
Δέσποινα Γεώργα
Ματίνα Γλένη
Μαρίνα Εμμανουηλίδου
Αναστασία Ευδαίμων
Ελεονώρα Ζαχαριά
Γεωργία Ζαχαριάδη
Αναστασία Καραχρήστου
Ναταλία Κατσιμάνη
Χρύσα Κλεισιάρη
Κατερίνα Κουτσονικόλα
Άριελ Κράρουπ
Ειρήνη Μασάλη
Εβελίνα Μεγαλοκονόμου
Αλκμήνη Μπασακάρου
Σίσσυ Ορφανίδη
Δάφνη Παγουλάτου
Ειρήνη Παπάζογλου
Αιμιλία Παπαπέτρου
Ινώ Πικιώνη
Δανάη Πολίτη
Δανάη Στεργίου
Δανάη Χαντά – Μάρτιν
Κατερίνα Χατζηαθανασίου
Διεύθυνση: Ειρήνη Πατσέα
ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Δελτίο Τύπου[8]
ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΜΕ 32 ΣΟΝΑΤΕΣ ΓΙΑ ΠΙΑΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 250 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΠΕΤΟΒΕΝ
Οι συναυλίες θα μεταδίδονται καθημερινά έως το Σάββατο 03 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα, από το κανάλι του Οργανισμού στο Youtube https://www.youtube.com/user/Tchgreece, με την πρώτη να μεταδίδεται ανήμερα της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής, τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021.
«Κύκλος Beethoven-32 σονάτες για πιάνο» ονομάζεται ο κύκλος των 13 διαδικτυακών ρεσιτάλ που ετοίμασε το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ως αφιέρωμα για τη συμπλήρωση 250 χρόνων από τη γέννηση του σπουδαίου συνθέτη Ludwig Van Beethoven (1770-1827).
Η συμπαραγωγή μαγνητοσκοπήθηκε εξ ολοκλήρου στους χώρους του Ο.Μ.Μ.Θ. και χρησιμοποιήθηκε πιάνο Steinway. Μέρος της χρηματοδότησης προέρχεται από την Επιτροπή Ερευνών και Διαχείρισης του ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο της ερευνητικής του πολιτικής. Επιστημονικά υπεύθυνος και συντονιστής του έργου ανέλαβε ο πιανίστας και καθηγητής του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ, Ούβε Μάτσκε.
Είναι ένα καλλιτεχνικό και παιδαγωγικό έργο ιδιαίτερου συμβολισμού στον απόηχο της πανδημίας, με τη συμμετοχή 26 νέων καλλιτεχνών φοιτητών της ειδίκευσης πιάνου, καθώς και του καλλιτεχνικού αντικειμένου του Τμήματος Μ.Ε.Τ. των τάξεων του καθηγητή Ούβε Μάτσκε, του αναπληρωτή καθηγητή Ιγκόρ Πέτριν και των διδασκόντων Παρασκευή Γιαμοπούλου και Χριστίνα Σιδηρόπουλου.
Το μουσικό επετειακό αφιέρωμα για το έτος Μπετόβεν επρόκειτο να πραγματοποιηθεί τον Νοέμβριο του 2020 αλλά αναβλήθηκε εξαιτίας της πανδημίας. Τώρα, σχεδιάστηκε και εγκρίθηκε εκ νέου από τους συνεργαζόμενους φορείς. Όσον αφορά τους φοιτητές και τους διδάσκοντες, διαχειρίστηκαν τις συναυλίες ως μια καλλιτεχνική και παιδαγωγική πρόκληση, η οποία αντανακλά τον αυξημένο ρόλο και το υψηλό επίπεδο της πανεπιστημιακής μουσικής εκπαίδευσης που συντελείται στη Θεσσαλονίκη.
Το πρόγραμμα των ρεσιτάλ (21/6/2021- 03/07/2021) είναι το εξής:
1ο Ρεσιτάλ (Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 1 σε φα ελάσσονα, έργο 2 αρ. 1
Sonata No. 1 in F minor, Op. 2 No. 1
I. Allegro
II. Adagio
III. Menuetto. Allegretto – Trio
IV. Prestissimo
Σολίστ: Τατιάνα Νικολοπούλου
Σονάτα αρ. 3 σε ντο μείζονα, έργο 2 αρ. 3
Sonata No. 3 in C major, Op. 2 No. 3
I. Allegro con brio
II. Adagio
III. Scherzo. Allegro – Trio
IV. Allegro assai
Σολίστ: Φοίβος Φίλκας
2ο Ρεσιτάλ (Τρίτη 22 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 2 σε λα μείζονα, έργο 2 αρ. 2
Sonata No. 2 in Α major, Op. 2 No. 2
I. Allegro vivace
II. Largo appassionato
III. Scherzo. Allegro – Trio
IV. Rondo. Grazioso
Σολίστ: Τατιάνα Νικολοπούλου
Σονάτα αρ. 4 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 7
Sonata No. 4 in E flat major, Op. 7
I. Allegro molto e con brio
II. Largo, con gran espressione
III. Allegro
IV. Rondo. Poco allegretto e grazioso
Σολίστ: Χρυσή Τιμιάνη
3ο Ρεσιτάλ (Τετάρτη 23 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ.5 σε ντο ελάσσονα, έργο 10 αρ. 1
Sonata No. 5 in C minor, Op. 10 No. 1
I. Allegro molto e con brio
II. Adagio molto
III. Finale. Prestissimo
Σολίστ: Έφη Καραβαγγέλη
Σονάτα αρ.6 σε φα μείζονα, έργο 10 αρ. 2
Sonata No. 6 in F major, Op. 10 No. 2
I. Allegro
II. Allegretto
III. Presto
Σολίστ: Λία Συμονίδου
Σονάτα αρ. 7 σε ρε μείζονα, έργο 10 αρ.3
Sonata No. 7 in D major, Op. 10 No. 3
I. Presto
II. Largo e mesto
III. Menuetto. Allegro – Trio
IV. Rondo. Allegro
Σολίστ: Δημήτρης Φαρμάκης
4ο Ρεσιτάλ (Πέμπτη 24 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 25 σε σολ μείζονα, έργο 79
Sonata No. 25 in G major, Op. 79
I. Presto alla tedesca
II. Andante
III. Vivace
Σολίστ: Ηρώ Μενέγου
Σονάτα αρ. 19 σε σολ ελάσσονα, έργο 49 αρ. 1
Sonata No. 19 in G minor, Op. 49 No. 1
I. Andante
II. Rondo. Allegro
Σολίστ: Θέκλα Μιχαήλ
Σονάτα αρ. 20 σε σολ μείζονα, έργο 49 αρ. 2
Sonata No. 20 in G major, Op. 49 No. 2
I. Allegro ma non troppo
II. Tempo di Menuetto
Σολίστ: Παυλίνα Πισσουρίου
Σονάτα αρ. 9 σε μι μείζονα, έργο 14 αρ. 1
Sonata No. 9 in E major, Op. 14 No. 1
I. Allegro
II. Allegretto
III. Rondo. Allegro comodo
Σολίστ: Κωνσταντίνος Παπαδάκης
Σονάτα αρ.10 σε σολ μείζονα, έργο 14 αρ. 2
Sonata No. 10 in G major, Op. 14 No. 2
I. Allegro
II. Andante
III. Scherzo. Allegro assai
Σολίστ: Δημήτρης Κουνέλης
5ο Ρεσιτάλ (Παρασκευή 25 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ.8 σε ντο ελάσσονα, έργο 13 «Παθητική»
Sonata No. 8 in C minor, Op. 13 «Pathétique»
I. Grave- Allegro molto e con brio
II. Adagio cantabile
III. Rondo. Allegro
Σονάτα αρ. 12 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 26
Sonata No. 12 in A flat major, Op. 26
I. Andante con variazioni I – V
II. Scherzo. Allegro molto – Trio
III. Marcia funebre sulla morte d` un Eroe. Andante maestoso
IV. Allegro
Σολίστ: Ανδρέας Νικολάου
Σονάτα αρ. 22 σε φα μείζονα, έργο 54
Sonata No. 22 in F major, Op. 54
I. In tempo d` un Menuetto
II. Allegretto
Σολίστ: Παρασκευή Τζούκα
6ο Ρεσιτάλ (Σάββατο 26 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 13 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 27 αρ.1
Sonata No. 13 in E flat major, Op. 27 No. 1
Andante – Allegro – Tempo I
Allegro molto e vivace
Adagio con espressione – Allegro vivace – Tempo I - Presto
Σολίστ: Κέιλεμπ Σπυράλατος
Σονάτα αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27 αρ.2 «Υπό το Σεληνόφως»
Sonata No. 14 in C sharp minor, Op. 27 No. 2 «Moonlight»
I. Adagio sostenuto
II. Allegretto – Trio
III. Presto agitato
Σολίστ: Αθανάσιος Μιχαήλ Ραμαδανίδης
Σονάτα αρ. 15 σε ρε μείζονα, έργο 28 «Ποιμενική»
Sonata No. 15 in D major, Op. 28 «Pastorale»
I. Allegro
II. Andante
III. Scherzo. Allegro vivace – Trio
IV. Rondo. Allegretto ma non troppo
Σολίστ: Ανδρέας Μαρίνου
7ο Ρεσιτάλ (Κυριακή 27 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ.16 σε σολ μείζονα, έργο 31 αρ. 1
Sonata No. 16 in G major, Op. 31 No. 1
IV. Allegro vivace
V. Adagio grazioso
VI. Rondo. Allegretto
Σολίστ: Ναταλία Γιαννάκη
Σονάτα αρ.18 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 31 αρ. 3
Sonata No. 18 in E flat major, Op. 31 No. 3
I. Allegro
II. Scherzo. Allegretto vivace
III. Menuetto. Moderato e grazioso – Trio
IV. Presto con fuoco
Σολίστ: Δημήτριος Πούλιος
8ο Ρεσιτάλ (Δευτέρα 28 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ.17 σε ρε ελάσσονα, έργο 31 αρ. 2 «Τρικυμία»
Sonata No. 17 in D minor, Op. 31 No. 2 «Tempest»
I. Largo – Allegro
II. Adagio
III. Allegretto
Σολίστ: Παρασκευή Γρηγορίου
Σονάτα αρ.11 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 22
Sonata No. 11 in B flat major, Op. 22
I. Allegro con brio
II. Adagio con molta espressione
III. Menuetto
Σολίστ: Ανδρέας Νικολάου
9ο Ρεσιτάλ (Τρίτη 29 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 21 σε ντο μείζονα, έργο 53 «Waldstein»
Sonata No. 21 in C major, Op. 53 «Waldstein»
I. Allegro con brio
II. Introduzione . Adagio molto –
Rondo. Allegretto moderato –
Prestissimo
Σολίστ: Ναταλία Γιαννάκη
Σονάτα αρ.23 σε φα ελάσσονα, έργο 57 «Appassionata»
Sonata No. 23 in F minor, Op. 57 «Appassionata»
I. Allegro assai
II. Andante con moto
III. Allegro ma non troppo – Presto
Σολίστ: Άννα Βουρκουτιώτη
10ο Ρεσιτάλ (Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 24 σε φα δίεση μείζονα, έργο 78
Sonata No. 24 in F sharp major, Op. 78
I. Adagio cantabile – Allegro ma non troppo
II. Allegro vivace
Σολίστ: Παρασκευή Τζούκα
Σονάτα αρ. 27 σε μι ελάσσονα, έργο 90
Sonata No. 27 in E minor, Op. 90
I. Mit Lebhaftigkeit und durchaus mit Empfindung und Ausdruck
II. Nicht zu geschwind und sehr singbar vorzutragen
Σολίστ: Φοίβος Φίλκας
Σονάτα αρ. 28 σε λα μείζονα, έργο 101
Sonata No. 28 in A major, Op. 101
I. Allegretto ma non troppo
II. Vivace alla Marcia
III. Adagio ma non troppo, con affetto – Allegro
Σολίστ: Δημήτριος Κρεατσούλας
11ο Ρεσιτάλ (Πέμπτη 01 Ιουλίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 30 σε μι μείζονα, έργο 109
Sonata No. 30 in E major, Op. 109
I. Vivace ma non troppo-
Adagio espressivo
II. Prestissimo
III. Tema. Andante molto cantabile ed espressivo – Variazioni I-VI
Σολίστ: Μαρία Βλαχοδήμου
Σονάτα αρ. 31 σε λα ύφεση μείζονα, έργο 110
Sonata No. 31 in A flat major, Op. 110
I. Moderato cantabile molto espressivo
II. Allegro molto
III. Adagio ma non troppo – Fuga. Allegro ma non troppo
Σολίστ: Τζένη Πούλιου
12ο Ρεσιτάλ (Παρασκευή 02 Ιουλίου, στις 18.00)
Σονάτα αρ. 26 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 81a «Les Adieux»
Sonata No. 26 in E flat major, Op. 81a «Les Adieux»
I. Adagio – Allegro (Les Adieux)
II. Andante espressivo (L`Absence)
III. Vivacissimamente (Le Retour)
Σολίστ: Σαπφώ Κουτρουμανίδου
Σονάτα αρ. 32 σε ντο ελάσσονα, έργο 111
Sonata No. 32 in C minor, Op. 111
I. Maestoso – Allegro con brio ed appassionato
II. Arietta . Adagio molto semplice e cantabile
Σολίστ: Δημήτριος Μέξης
13ο Ρεσιτάλ (Σάββατο 03 Ιουλίου 2021, στις 18.00)
Σονάτα αρ.29 σε σι ύφεση μείζονα, έργο 106 «Hammerklavier»
Sonata No. 29 in B flat major, Op. 106 «Hammerklavier»
I. Allegro
II. Scherzo . Assai vivace – Presto
III. Adagio sostenuto
IV. Largo – Allegro risoluto
Σολίστ: Ελευθέριος Μισιργής
ΣΤΑΣΥ ΚΑΙ ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΑΘΗΝΩΝ ΓΙΟΡΤΑΖΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών προσέγγισης ενός ευρύτερου κοινού προς την κατεύθυνση εξοικείωσης με τη μουσική δωματίου, πρωτοτυπεί στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής. Το ακόλουθο δελτίο τύπου, περιγράφει τις λεπτομέρειες αυτής της ενδιαφέρουσας σύμπραξης:
«Οι Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑΣΥ), συμμετέχοντας και εφέτος στην Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής, υποδέχονται την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Η 21η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής, γιορτάζεται φέτος με την αναμετάδοση σημαντικών έργων της παγκοσμίως λόγιας μουσικής σκηνής από τα μεγάφωνα των σταθμών της ΣΤΑΣΥ. Αυτή την ξεχωριστή μέρα, οι διαδρομές επενδύονται με εμβληματικά έργα κλασικής, προκλασικής, μπαρόκ, ρομαντισμού αλλά και σύγχρονης μουσικής, καθώς και έργα μουσικής δωματίου ερμηνευμένα από την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συστήνεται στο επιβατικό κοινό σε ένα χώρο απρόσμενο και με τη δύναμη της μουσικής, η ΣΤΑΣΥ προσδίδει έναν τόνο διαφορετικό στις μετακινήσεις των επιβατών των μέσων σταθερής τροχιάς»[9].
Θα ήταν παράλειψη να μην αναφερθούμε σε μια πολύ σπουδαία συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η οποία δεν εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, αλλά στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ Αθηνών. Ωστόσο, την παραθέτουμε στο παρόν άρθρο, επειδή υλοποιείται χρονικά στον απόηχο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής.
ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ ΣΤΟ ΗΡΩΔΕΙΟ (24 Ιουνίου)
Στις 24 Ιουνίου, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττει με τον διεθνούς φήμης σολίστ, Ντανιίλ Τρίφονοφ, υπό τη Διεύθυνση του νέου Καλλιτεχνικού της Διευθυντή,
κ. Λουκά Καρυτινού. Η συναυλία εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου. Στο δελτίο τύπου της ΚΟΑ[10], αναφέρονται τα εξής: «Αν υπάρχει ένας σύγχρονος πιανίστας που να μπορεί να θεωρηθεί άξιος επίγονος των μεγάλων «αστέρων» της χρυσής εποχής του πιάνου, αυτός είναι αναμφίβολα ο Ντανιίλ Τρίφονοφ. Η εκρηκτική δεξιοτεχνία και η βαθιά εκφραστικότητα της ερμηνείας του εγγυώνται μια συγκλονιστική ανάγνωση του αειθαλούς Δεύτερου Κοντσέρτου του Ραχμάνινοφ. Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, υπό τη στιβαρή μπαγκέτα του καταξιωμένου αρχιμουσικού Λουκά Καρυτινού, παρουσιάζει επίσης την Ενάτη Συμφωνία του Σοστακόβιτς, που λόγω της πυκνότητας, της διαύγειας και της φρεσκάδας της αποκαλείται κάποιες φορές «η κλασική του Σοστακόβιτς». Τη συναυλία ολοκληρώνει το ατμοσφαιρικό Ισοκράτημα ενός παιδιού του Γιώργου Κουμεντάκη, εμπνευσμένο από την ανεκτίμητη βυζαντινή μουσική παράδοση».
Πρόγραμμα
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ
(γεν. 1959)
Ισοκράτημα ενός παιδιού
ΣΕΡΓΚΕΪ ΡΑΧΜΑΝΙΝΟΦ
(1873–1943)
Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα αρ.2 σε ντο ελάσσονα, έργο 18
ΝΤΜΙΤΡΙ ΣΟΣΤΑΚΟΒΙΤΣ
(1906-1975)
Συμφωνία αρ. 9 σε μι ύφεση μείζονα, έργο 70
ΣΟΛΙΣΤ
Ντανιίλ Τρίφονοφ, πιάνο
ΜΟΥΣΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ
Λουκάς Καρυτινός
Περισσότερες πληροφορίες: https://www.koa.gr/events/athens-festival-2021-24-06-2021/
ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΩ ΣΥΡΟ
Ο σημαντικός θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «Ανω» στη Σύρο, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του οποίου είναι ο σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου και Κάντορας της Γερμανικής Εκκλησίας Αθηνών, κ. Χρήστος Παρασκευόπουλος, συμμετέχει φέτος στον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής.
Στο δελτίο τύπου αναφέρεται σχετικά[11]: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "ΑΝΩ", συμμετέχοντας στην Ευρωπαϊκή Γιορτή της Μουσικής 2021, παρουσιάζει τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, μια ξεχωριστή συναυλία με έργα για εκκλησιαστικό όργανο και τρομπόνι.
Ο Γιάννης Καΐκης (τρομπόνι) και ο Χρήστος Παρασκευόπουλος (εκκλησιαστικό όργανο), συμπράττουν αναδεικνύοντας ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον μουσικό αποτέλεσμα, που προκύπτει από τη συνεργασία των χάλκινων πνευστών με το εκκλησιαστικό όργανο, έναν συνδυασμό που έχει εμπνεύσει σημαντικούς μουσικοσυνθέτες όλων των εποχών.
Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, χωρίς την παρουσία κοινού και θα μεταδοθεί διαδικτυακά τη Δευτέρα 21 Ιουνίου, στις 8:00 μ.μ. από τις σελίδες του Φεστιβάλ ΑΝΩ σε YouTube και Facebook. (https://livestream.anofestival.gr/)
Η πράξη «Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Άνω Σύρου ΑΝΩ» είναι ενταγμένη στο Τοπικό Πρόγραμμα CLLD-LEADER/Ομάδα Τοπικής Δράσης «Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε.»/Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Η Ευρώπη επενδύει στις αγροτικές περιοχές/Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων/Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020/Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σχεδιασμός αφίσας: Κώστας Καταγάς
Οπτική ταυτότητα Φεστιβάλ: Φρειδερίκος Ρούσσος / Syrostoday
Για περισσότερες πληροφορίες: www.anofestival.gr»
ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΥΣΕΙΑ – Δελτίο τύπου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού[12]
ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ – ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 | Αίθριο Μ.Β.Π. | 21.30-23.00
Η συνεργασία μας με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συνεχίζεται και φέτος. Στο πανέμορφο και ασφαλές αίθριο του Μουσείου μας η Κ.Ο.Θ. τιμά την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικής με μία συναυλία που περιλαμβάνει έργα Αξιώτη, Σαρασάτε και Μότσαρτ. Με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας.
Είσοδος ελεύθερη με δηλώσεις συμμετοχής. Περιορισμένος αριθμός μόνο καθημένων (Τηλ. επικοινωνίας ΚΟΘ: 2310236990).
Διεύθυνση ορχήστρας: Ρωμανός Παπάζογλου
Βιολί: Αριέτα Λιάτση
Πρόγραμμα:
Γιώργος Αξιώτης (1875-1924): Δειλινό
Pablo de Sarasate (1844-1908): Zigeunerweisen, έργο 20
Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791): Συμφωνία αρ. 41 σε ντο μείζονα, Κ.551 (του ‘Διός’)
Το Μουσείο υποστηρίζει την εκδήλωση.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος – Δελτίο Τύπου
Αρχαία Λιμναία, 20/06/2021, ώρα 21.00
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος έχει προγραμματίσει για την Ημέρα Μουσικής τέσσερεις (4) μουσικές εκδηλώσεις, παραγωγής Υπουργείου Πολιτισμού, Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος και της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ.
Πιο συγκεκριμένα, θα υλοποιηθούν:
- Την Κυριακή 20 Ιουνίου 2021 Μουσική εκδήλωση, σε συνδιοργάνωση με το Δήμο Αμφιλοχίας και την ΑΜΚΕ ΕΠΠΙ-ΔΡΟΥΜΕ, στην Αρχαία Λιμναία και ώρα 9.00 μ.μ.
- Δύο βίντεο με μουσική σύνθεση, τραγούδι και αρχαία λύρα του Γιάννη Ψειμάδα, εμπνεόμενος από αρχαιολογικούς χώρους Αιτωλοακαρνανίας και με πλάνα από τη λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου.
- Μαγνητοσκοπημένο βίντεο με εκδήλωση, που εκτυλίσσεται στην παραποτάμια Πύλη της αρχαίας Στράτου, δίπλα στα λιμνάζοντα νερά του ποταμού Αχελώου. Συμμετέχουν το σχήμα εθελοντών μουσικών ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ ΕΦΗΒΩΝ με τα δύο μουσικά κομμάτια:
– Να σταθώ στα πόδια μου ( Μόνο το τραγούδι ) – Λεωνίδας Μπαλάφας
– Παραμύθι με λυπημένο τέλος – Μίλτος Πασχαλιδης.
Οι τρεις βιντεοπροβολές θα αναρτηθούν στον λογαριασμό Facebook και την ιστοσελίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος την Δευτέρα 21 Ιουνίου.
Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς – Δελτίο Τύπου
Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού, 21/06/2021
Aνήμερα της Ημέρας Μουσικής η είσοδος στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άργους Ορεστικού θα είναι ελεύθερη για το κοινό, καθώς σε αυτό θα φιλοξενείται έως τις 31 Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους η Περιοδική Έκθεση “Αρχαίων Ήχοι. Γιώργος Πολύζος̇ χειροποιώντας μουσικά όργανα”.
Η έκθεση αποτελεί προϊόν συνεργασίας με τον Γιώργο Πολύζο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, το Σύνολο Αρχαίας Ελληνικής Μουσικής «Ορφεία Αρμονία» και το Δήμο Άργους Ορεστικού.
Χάρη στα μουσικά όργανα που κατασκεύασε ο Γιώργος Πολύζος και στον τρόπο που αυτά εντάσσονται στη μόνιμη έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου, σε άμεση συνομιλία με αρχαιολογικά ευρήματα της περιοχής, το κοινό θα πάρει απαντήσεις για το ποιά και πώς ήταν τα αρχαία μουσικά όργανα, το ρόλο τους μέσα στην κοινωνία, ενώ θα μπορέσει να προσεγγίσει την αρχαία μουσική πολυαισθητηριακά.
Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» - Δελτίο Τύπου
Διαδικτυακή παρουσίαση στις 21/6/2021 της μουσικής εκδήλωσης «Μουσικές διηγήσεις για το ’21- Τραγουδώντας την Ιστορία» που είχε πραγματοποιηθεί, το Σάββατο, 12 Ιουνίου 2012.
Bodossaki Lectures on Demand, 21/06/2021, ώρα 20.30
(Ιστότοπος του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD)
Δελτίο τύπου
Το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβος Ανωγειανάκης» – Κέντρο Εθνομουσικολογίας σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα του ICOM, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής 2021, διοργανώνουν μουσική εκδήλωση, το Σάββατο 12 Ιουνίου 2021 και ώρα 20:30, με τίτλο: Μουσικές διηγήσεις του ’21. Τραγουδώντας την Ιστορία.
Πρόκειται για ένα μουσικό αφιέρωμα στην Επανάσταση του 1821 με τη χορωδία παραδοσιακής μουσικής "Ροδιά".
Θα παρουσιαστούν τραγούδια που ιστορούν γεγονότα της Επανάστασης, αλλά και άλλα από την περίοδο λίγο πριν αυτή ξεσπάσει και συνταράξει
τις ζωές όσων τη βίωσαν και όσων ακολούθησαν. Τραγούδια που μιλούν για τους πρωταγωνιστές της περιόδου εκείνης που λειτούργησε σαν καταλύτης στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ελλάδας. Τραγούδια που συνέβαλαν με τον καιρό στη διαμόρφωση της εθνικής συνείδησης και που σήμερα λειτουργούν ως υπόμνηση, ανάμνηση και μνήμη της μικρής και της μεγάλης Ιστορίας του τόπου.
Η Μάρθα Μαυροειδή έχει την επιμέλεια του προγράμματος και τη διδασκαλία της χορωδίας.
Παίζουν οι μουσικοί:
Μάνος Αχαλινωτόπουλος: κλαρίνο, Γιάννης Πούλιος: βιολί, Μαρία Πλουμή: λαούτο, Γιώργος Βεντουρής: κοντραμπάσο, Μανούσος Κλαπάκης: κρουστά, Μάρθα Μαυροειδή: πολίτικο λαούτο
Η εκδήλωση εγκαινιάζει τον τριετή κύκλο δράσεων του Μουσείου με τίτλο «Μουσικές ταυτότητες» που για το 2021 είναι αφιερωμένες στο θέμα: «Μουσική και εθνική ταυτότητα». Εγκαινιάζει επίσης τη δράση του Ελληνικού Τμήματος του ICOM με τίτλο:
«Μουσεία και Μουσική».
Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί ψηφιακά στον ιστότοπο του Ιδρύματος Μποδοσάκη BLOD (Bodossaki Lectures on Demand https://www.blod.gr) από την Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021, Ευρωπαϊκή Ημέρα της Μουσικής,όπου και θα παραμείνει διαθέσιμη για το κοινό.
Περισσότερες πληροφορίες: στο σύνδεσμο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Μουσικής[13]:https://www.facebook.com/EuropeanMusicDay.Gr
Aντί επιλόγου
Οι προαναφερόμενες εκδηλώσεις, ασφαλώς δεν είναι οι μοναδικές αυτής της όμορφης μουσικής ημέρας. Υπάρχουν και άλλες αξιόλογες μουσικές εκδηλώσεις, όπως μουσικές βραδιές τζαζ μουσικής, μουσικές συναυλίες τραγουδιού, παραδοσιακής μουσικής, κ.ά., οι οποίες, δεν φιλοξενούνται εδώ είτε επειδή δεν υπήρχε σχετική ενημέρωση, είτε επειδή είναι λιγότερο σχετικές θεματικά με το προφίλ του διαδικτυακού περιοδικού www.tar.gr
Υπάρχουν βεβαίως και άλλες εκδηλώσεις, συνήθως οι πλέον πολυδιαφημισμένες, οι οποίες είναι ταυτισμένες κατά κανόνα με την αισθητική της ποπ κουλτούρας. Αυτές ασφαλώς, δεν αφορούν το διαδικτυακό μας περιοδικό.
Ας παραβλέψουμε πολυδιαφημισμένες συναυλίες δημοφιλούς μουσικής και τους -κάθε μουσικού είδους- «αστέρες», που αναμένεται να συγκεντρώσουν τα φώτα της δημοσιότητας. Ας ταυτιστούμε με τη λεπτότητα και την ευαισθησία της συμφωνικής μουσικής και της μουσικής δωματίου.
Την Κυριακή 21 Ιουνίου, τιμάμε τόσο τη μουσική, όσο και τους μουσικούς.
Τους μουσικούς, που μας στήριξαν αφάνταστα, τις δύσκολες εποχές της Καραντίνας
Τους μουσικούς, που υπό τις αντίξοες συνθήκες της πανδημίας, έπαιζαν έξω από νοσοκομεία, για να απαλύνουν την ψυχή των ασθενών που χαροπάλευαν και των οικείων τους, καθώς και να ενδυναμώνουν το ηθικό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που υπερέβαινε κατά πολύ τις δυνάμεις του.
Τους μουσικούς, που έδωσαν νότες αισιοδοξίας στη ζωή μας, την εποχή του «εγκλεισμού», μεταδίδοντας συναυλίες μέσω διαδικτύου
Τους μουσικούς, που θα ευγνωμονούμε δια βίου, ως Δασκάλους
Τους μουσικούς, που μας καλλιεργούν πνευματικά και μας προσφέρουν ψυχική ανάταση.
Ας υποστηρίξουμε τους πραγματικά αξιόλογους μουσικούς, τους -κατά κανόνα- λιγότερο αμειβόμενους και προβεβλημένους.
Εκείνοι είναι που σπούδαζαν χρόνια εντός και εκτός συνόρων, εκείνοι μελετούν δια βίου, αναζητώντας νέες ερμηνείες, νέους συνθέτες, νέα έργα. Εκείνοι δαπανούν ώρες επί ωρών σε πρόβες. Εκείνοι συμβάλλουν στη συνέχεια της μουσικής, συνθέτοντας. Εκείνοι μας προσφέρουν μια διαφορετική αισθητική από την κρατούσα, πλημμυρίζοντάς μας από συγκίνηση.
Η αισθητική και το βάθος της λεγόμενης «σοβαρής», «λόγιας» μουσικής», ταυτίζεται περισσότερο από κάθε άλλη, με τον αλησμόνητο στίχο του οικουμενικού ποιητή, Οδυσσέα Ελύτη. Την Κυριακή 21 Ιουνίου, «στο βυθό της μουσικής συνταξιδεύουμε.»
Τίνα Βαρουχάκη
varouchaki.tar@gmail.com
Μάιος 2021
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)
[1] Πηγή: http://www.europeanmusicday.gr/i-idea/ / ανακτήθηκε: 20/06/2021
[2] Ό.π.
[3] Περισσότερες πληροφορίες: www.mesoevents.eu /ανακτήθηκε: 20/06/2021
[4]Πηγή: http://www.europeanmusicday.gr/ ανακτήθηκε 20/06/21
[5] Πηγή: ιστοσελίδα της ΕΡΤ: https://www.ert.gr/promo/ethniki-symfoniki-orchistra-tis-ert/ ανακτήθηκε 20/06/2021
[6] Πηγή: ιστοσελίδα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (ΕΛΣ): https://tv.nationalopera.gr/diaduktiaka-festival/resital-giorgou-mouloudaki/ ανακτήθηκε 20/06/2021
[7] Πηγή: Ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Αθηνών https://www.megaron.gr/event/giorti-tis-mousikis-3/ ανακτήθηκε 20/06/2021
[8] Πηγή: Ιστοσελίδα του Οργανισμού Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης http://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=2675/ ανακτήθηκε 20/06/2021
[9] Πηγή: https://www.metaforespress.gr/mesa-mazikis-metaforas/%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%83%CF%85-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%BA%CF%81%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CE%BF%CF%81%CF%87%CE%AE%CF%83%CF%84%CF%81%CE%B1-%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CF%8E%CE%BD-%CE%B3%CE%B9%CE%BF/ ανακτήθηκε: 20/06/2021
[10] Πηγή: Ιστοσελίδα της ΚΟΑ https://www.koa.gr/gr/events/athens-festival-2021-24-06-2021/ ανακτήθηκε:20/06/2021
[11] Πηγή: Ιστοσελίδα Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου Άνω Σύρου https://livestream.anofestival.gr/ ανακτήθηκε:20-06-2021
[12] Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (18-06-2021): https://digitalculture.gov.gr/2021/06/evropaiki-imera-mousikis-2021-sinavlies-ke-ekdilosis-me-eleftheri-isodo/ ανακτήθηκε:20-06-2021
[13] Δελτίο Τύπου Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού (18/06/2021), ό.π.