"FLAMENCO ALCHEMY" ΒΡΑΔΙΕΣ ΤΟΥ ΙΟΥΛΙΟΥ
Μουσικότητα, μελωδία, ρυθμός, χορός, χρώματα, χάρη, ζωντάνια, ένταση, πάθος, τραγούδι, ευαισθησία, λυρισμός… Με δυο λόγια: FLAMENCO ALCHEMY…
Το μουσικοχορευτικό θέαμα που παρουσιάστηκε με επιτυχία το 2010 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, σε σύνθεση του σολίστ και καθηγητή φλαμένκο κιθάρας Χρίστου Τζιφάκι, ενορχήστρωση του συνθέτη Μιχάλη Τραυλού και χορογραφία του διάσημου Ισπανού Joaquin Grilo, παρουσιάστηκε από 17 έως 19 Ιουλίου στα υπαίθρια θέατρα της Αττικής, Βεάκειο Πειραιά, Κηποθέατρο Παπάγου και Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς.
«…Γι΄αυτό ονόμασα το έργο «Αλχημεία». Αυτό που επιδίωξα ήταν να σπάσω τα σύνορα. Πρώτα απ’ όλα τα προσωπικά και ύστερα τα μουσικά. Θέλησα να δημιουργήσω μια ενότητα, μεταξύ μουσικών που έχουν μάθει κατά κύριο λόγο να αυτοσχεδιάζουν (όπως είναι οι μουσικοί της τζαζ και του φλαμένκο) με μουσικούς που έχουν συνηθίσει να ερμηνεύουν συγκεκριμένο κείμενο. Με μια δόση ίσως υπερβολής, θα έλεγα ότι με αυτόν τον τρόπο προσπάθησα να συνδυάσω το απολλώνιο με το διονυσιακό στοιχειό, πάνω στις φόρμες του φλαμένκο» είχε δηλώσει σε παλαιότερη συνέντευξή του στο TaR o συνθέτης Χρίστος Τζιφάκις.
Ο συνθέτης έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο της μουσικής Ακαδημίας του Maastricht και με υποτροφία της Ακαδημίας ταξίδεψε στην Ισπανία όπου μελέτησε την τέχνη του Flamenco. Εκεί είχε την ευκαιρία να συμπράξει ως σολίστ με διάσημες ορχήστρες και μαέστρους όπως ο Leo Brouwer.
Το έργο «FLAMENCO ALCHEMY» αποτελείται από επτά μέρη: “Panfandango,” “quierido Rodrigo” “Tango” “Alter ego” (buleria), “Solea por buleria”, “Escobilla”, “Tango συρτό,” και “Bagdad.”
Tη χορογραφία του έργου στη μορφή που παρουσιάστηκε φέτος, «υπογράφουν» ο επίσης Ισπανός (από τη Σεβίλλη) χορευτής Oscar de los Reyes, ο οποίος αποθεώθηκε από το κοινό και η χορεύτρια Ελένη Γιαννοπούλου, που επίσης με το χορό της ανέδειξε την ορχηστική τέχνη. Ο Oscar de los Reyes έχει αποσπάσει το πρώτο βραβείο καλύτερου χορευτή Flamenco στον Εθνικό διαγωνισμό του Cadiz, το 2008 και έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις σε διάσημα θέατρα της Αμερικής, της Ιαπωνίας και της Ευρώπης. Η χορεύτρια Ελένη Γιαννοπούλου έχει διακριθεί στο φεστιβάλ φλaμένκο «Diade Andalucia” και όπως αναγράφεται χαρακτηριστικά στο βιογραφικό της, “της ανατέθηκε από τον οργανισμό Lunta de Andalucia να εκπροσωπήσει το Flamenco σε χώρες της Ευρώπης για την προώθηση της Ισπανικής κουλτούρας και του τουρισμού”.
Στον κύκλο συναυλιών έπαιξαν οι μουσικοί: Xρήστος Τζιφάκις (κιθάρα φλαμένκο), Παναγιώτης Μπουραζάνης (ηλεκτρικό μπάσο) και Γιάννης Παπαγιαννούλης (καχόν), οι οποίοι αποτελούν το από το 2000 συσταθέν σχήμα “Flamenco jazz trio, ενώ τραγούδησε και η Μελίνα Ιωαννίδου. Ένα μοναδικό συνδυασμό στοιχείων φλαμένκο και κλασικής μουσικής προσέδωσε η σύμπραξη του trio με την ορχήστρα εγχόρδων “INTRARTI” υπό τη διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα και του β. μαέστρου William Kunjard.
Σημειωτέον ότι ένα μικρό τμήμα του έργου ο Χρίστος Τζιφάκις το συνέθεσε στην Ισπανία και το ηχογράφησε στο studio του Joaquin Grilo. Όπως θυμάται ο ίδιος:
« ήταν μια επιλογή που κάναμε από κοινού, ώστε να προσαρμόσω τη μουσική σε κάποια σημεία στην ιδιαίτερη κινησιολογία του χορευτή. Ήταν πραγματικά μια πολύ όμορφη και έντονη εμπειρία, που με έκανε να συνειδητοποιήσω με πολύ άμεσο τρόπο ότι ένα πολύ σημαντικό μέρος της ορμής που μπορεί να έχει ένα έργο προέρχεται από το ίδιο το ανθρώπινο σώμα!»
Τίνα Βαρουχάκη
varouchaki@gmail.com
Ιούλιος 2013
Flamenco Alchemy του Χρίστου Τζιφάκι
στο Ευριπίδειο Θέατρο Ρεματιάς Χαλανδρίου
(19/07/2013)
Ομολογώ πως κατευθυνόμενος σε μία από τις πιο πράσινες γωνίες του Χαλανδρίου, στο πανέμορφο και ιδανικό για τέτοιου είδους βραδιές, Ευριπίδειο θέατρο Ρεματιάς, μικρή ιδέα είχα για την παράσταση την οποία επρόκειτο να παρακολουθήσω. Το όλο αποτέλεσμα όμως άφησε εμένα και -κρίνοντας από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα- το υπόλοιπο κοινό πλήρως ικανοποιημένους και ενθουσιασμένους για το μουσικοχορευτικό δρώμενο που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε.
Η παράσταση Flamenco Alchemy λοιπόν βασίζεται στις μουσικές συνθέσεις αλλά και στη σύγχρονη -δίχως δήθεν νεωτερισμούς- ματιά πάνω στο Flamenco, του κιθαριστή και συνθέτη Χρίστου Τζιφάκι. Σε ό,τι αφορά το μουσικό μέρος, αποτελεί ένα δείγμα άριστου συνδυασμού της ανδαλουσιανής μουσικής παράδοσης, που μας έχει κοινωνήσει πλήθος τεράστιου καλλιτεχνικού μεγέθους Ισπανών κιθαριστών, μαζί με την έντεχνη-ορχηστρική μουσική. Αξίζει όμως να σημειωθεί πως στη δομή και στο ‘‘άπλωμα’’ των συνθέσεων βρίσκονται με μαεστρία διασκορπισμένες και ορισμένες jazz πινελιές οι οποίες αποδίδονται ιδανικά από το μπάσο και τα κρουστά που μαζί με την κιθάρα του συνθέτη αποτελούν το ‘‘Τζιφάκις flamenco jazz trio’’. Η οποία κιθάρα παίρνοντας τα ηνία όπου έπρεπε και για όσο έπρεπε δένει και αλληλεπιδρά εξαιρετικά με τους υπόλοιπους μουσικούς, με την τεχνική και το ηχόχρωμα του Τζιφάκι να μαρτυρούν το επιτυχές πάντρεμα κλασσικής και flamenco κιθαριστικής παιδείας.
Οι χορευτές με τη σειρά τους, η ‘‘δική μας’’ Ελένη Γιαννοπούλου και ο Ισπανός Oscar de los Reyes, εντυπωσίασαν με τη χορογραφία αλλά και με την απόδοση τους σε όλη τη διάρκεια της παράστασης. Πιο αισθαντική η Ελληνίδα χορεύτρια, έδεσε υπέροχα με τον αέρινο και επίσης παθιασμένο Ισπανό ο οποίος και έγινε δέκτης ενθουσιωδών επευφημιών στο εντυπωσιακό του χορευτικό σόλο δικαιώνοντας πλήρως τις διεθνείς διακρίσεις του για ‘‘τη δύναμη και την ταχύτητα στα πόδια’’ όπως χαρακτηριστικά αναφερόταν στο πρόγραμμα.
Η συνολική εντύπωση που άφησε η παράσταση, τόσο στα σημεία κατά τα οποία μουσικοί και χορευτές αλληλεπιδρούσαν όσο και στα πρωταγωνιστικά μέρη του καθενός, ήταν πως το εγχείρημα σύνδεσης φλαμένκο μουσικής και χορού μαζί με την κλασσική μουσική (και εν μέρει την τζαζ) ήταν κάτι παραπάνω από επιτυχημένο. Ο Χρίστος Τζιφάκις σεβάστηκε στο έπακρο την ισπανική μουσική παράδοση διανθίζοντας όμως το δημιούργημά του με εξαιρετικά ενδιαφέροντα στοιχεία που σε καμία των περιπτώσεων δε θα μπορούσαν να εκληφθούν από τον ακροατή-θεατή ως ξένα σε σχέση με το όλον.
Σταύρος Κουδουνάς
koudounas.tar@gmail.com
Ιούλιος 2013
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΖΙΦΑΚΙ (στην Τίνα Βαρουχάκη)
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας