Γιάννης Κωνσταντινίδης: Τριάντα τραγούδια
με τη σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου
και τον Γιάννη Βακαρέλη στο πιάνο
Κυκλοφόρησε επιτέλους!
«Πέντε τραγούδια της προσμονής» (1924-1980), «πέντε τραγούδια της αγάπης» (1930-1931) και «είκοσι τραγούδια του ελληνικού λαού» (1937-1947) σε μια βαθιά, αληθινή ερμηνεία, από μια σπουδαία τραγουδίστρια με τη συνοδειακή υποστήριξη ενός εξαίρετου πιανίστα.
Για τον συνθέτη (1903-1984) έχουμε γράψει στο tar με άλλη αφορμή. Με διπλή καλλιτεχνική ταυτότητα και ανάλογη συνθετική πορεία (Κωνσταντινίδης – Γιαννίδης), ως Κωνσταντινίδης έστρεψε με τρυφερή ευαισθησία το συνθετικό του ενδιαφέρον στην παραδοσιακή ελληνική μουσική. Επηρεάστηκε από τη δημοτική παράδοση αλλά όχι μόνον. Μελέτησε εις βάθος την ιστορία της μουσικής και ασχολήθηκε σοβαρά με το να χρησιμοποιήσει τις ιμπρεσιονιστικές και νεο-φολκλορικές εκφάνσεις της λόγιας δυτικοευρωπαϊκής μουσικής στα χρόνια του μεσοπολέμου, κάτι που διακρίνεται σε όλα τα συνθετικά του πονήματα, ακόμα και στα ελαφρά τραγούδια.
Ο συνθέτης στο πιάνο του
Δεν είναι απλό θέμα το να τοποθετηθεί ο Κωνσταντινίδης με κριτήριο το μουσικό του ύφος, σε μια συγκεκριμένη «οικογένεια» πρωτεργατών της ελληνικής μουσικής, όπως για παράδειγμα στην Εθνική σχολή (Π. Πετρίδης, Μ. Καλομοίρης κλπ), ή τη σύγχρονη συνθετική τάση που μπροστάρης της ήταν ο Νίκος Σκαλκώτας κλπ. Είναι μια ιδιαίτερη μουσική προσωπικότητα, που χαρακτηρίζεται από την απόλυτα ελεύθερη ή και κατ’ επιλογήν συνδυαστική χρήση των στυλ και των τεχνοτροπιών σύνθεσης.
Χάρη στη δισκογραφία έχει ο ενδιαφερόμενος ακροατής τις ευκαιρίες να ακούσει και να απολαύσει τη μουσική του Κωνσταντινίδη αλλά και να εκτιμήσει την αισθητική και την έμπνευση του, σε ό,τι αφορά τη χρήση των παραδοσιακών μας μουσικών και την μετουσίωση τους σε σπουδαία μουσικά έργα.
Μια τέτοια ευκαιρία μας δίνει η Σόνια Θεοδωρίδου στο συγκεκριμένο cd που κυκλοφόρησε από την εταιρία The HumanVoice, http://www.thehumanvoicemusic.com/
H ηχογράφηση, που έδωσε αφορμή να γράψω το κείμενο αυτό, δεν είναι πρόσφατη. Ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 1995 με ηχολήπτη τον Νίκο Εσπιαλίδη, στην αίθουσα Δημήτρης Μητρόπουλος του Μεγάρου Μουσικής. Χρειάστηκε να καμφθούν στο διάβα των χρόνων διάφορες δυσκολίες, αλλά έχει σημασία ότι μπορούμε σήμερα να απολαμβάνουμε το περιεχόμενο αυτής της πολύ αξιόλογης μουσικής κατάθεσης. Ο δίσκος συνοδεύεται από κείμενα του Γιώργου Μονεμβασίτη. Μπορείτε να τον αναζητήσετε στο κατάστημα Opera disc http://www.operacd.gr/
Η Σόνια Θεοδωρίδου στις 25 Αγούστου 2011.
Φωτογραφία του Νίκου Βατόπουλου
Η Σόνια Θεοδωρίδου λέει σχετικά:
Η μουσική της σημερινής Ελλάδας δεν είναι τόσο γνωστή όσο της έπρεπε να είναι. Οι συνάδελφοι μου, που άκουσαν τα τραγούδια του Κωνσταντινίδη εκδήλωσαν πολύ θετικά σχόλια. Είναι έτσι κι αλλιώς μικρά διαμάντια όλα αυτά τα τραγούδια. Με το cd αυτό κάνουμε κι εμείς μια προσπάθεια να βοηθήσουμε την διάδοση της ελληνικής λόγιας και κλασικής μουσικής μας.
Υπάρχει ένα.. ιστορικό μέχρι να φτάσουμε στην κυκλοφορία του βέβαια! Ηχογραφήθηκε το 1995 μετά από παραγγελία του αγαπημένου μου Χρήστου Λαμπράκη και περίμενε το πλήρωμα του χρόνου υπομονετικά, στα αζήτητα των δισκογραφικών εταιριών. Από μια άλλη πλευρά, λόγω της άρνησης του Μεγάρου Μουσικής να μας παραχωρήσει το master (αν και είχε ηχογραφηθεί από μας χωρίς την παραμικρή αμοιβή τότε), χρειάστηκε για να το αποκτήσω και να το δισκογραφήσουμε, να πληρώσω 3.000 ευρώ στο Μέγαρο! Έτσι μπόρεσα και το πήρα. Αποφασίσαμε με τον άντρα μου να είναι το πρώτο cd της εταιρίας μας The Human Voice, για να τιμήσουμε τον Γιάννη Κωνσταντινίδη αλλά και συνολικά την ελληνική μουσική με αυτόν τον τρόπο.
Η Σόνια Θεοδωρίδου από πέρυσι είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τεχνών του Βερολίνου και παράλληλα τραγουδά σε αίθουσες στην Ευρώπη. Η δραστηριότητά της και στη σαιζόν που αρχίζει περιλαμβάνει ενδιαφέροντα πράγματα: ναι, έχω να κάνω πολλά πράγματα και φέτος. Αυτό τον καιρό τραγουδώ στην «Όπερα της Πεντάρας» στο Schauspielhaus της Κολωνίας. Εκεί θα έχω μια παγκόσμια πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου με το έργο Demokratie in Abendstunde, της Elfriede Jelinek, αυστριακής συγγραφέως που πρέπει να θυμίσουμε ότι το 2004 της απονεμήθηκε βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας. Οι φίλοι του κινηματογράφου τη θυμούνται σίγουρα από το βιβλίο της Die Klavierspielerin που έγινε υπέροχη ταινία από τον σκηνοθέτη Michael Haneke με τον τίτλο Ο Πιανίστας. Μετά, τραγουδώ στην Κολωνία Jacques Brel. Έχω κοντσέρτα στο Concertgebouw του Άμστερνταμ τον Οκτώβριο και το πρώτο κοντσέρτο με τα τραγούδια του Καβάφη, του συνθέτη Αθανάσιου Σιμογλου και την ορχήστρα μας, την Orchestra Mobile, στη Φιλαρμονική της Στουτγάρδης, με μαέστρο το σύζυγό μου, τον Θεόδωρο Ορφανίδη. Κάπως έτσι συνεχίζω τη δραστηριότητά μου μέχρι τον Μάη. Στο διαδίκτυο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να δει περισσότερες λεπτομέρειες για τα επόμενα καλλιτεχνικά δρώμενα ( http://www.soniatheodoridou.com/).
Καλή διαδρομή λοιπόν στο cd με τα τριάντα τραγούδια του Γιάννη Κωνσταντινίδη. Υπέροχα τραγούδια, υποδειγματικά τραγουδισμένα…
Έφη Αγραφιώτη
Effie.tar@gmail.com
Σεπτέμβριος 2011
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας