ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ 2020
Με κιθαριστικές… συνηχήσεις έκανε ποδαρικό η νέα χρονιά, χάρη στις Γιορτές Κιθάρας, που φέτος συμπληρώνουν 5 έτη καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής προσφοράς. H Γιορτή της Κλασικής Κιθάρας διοργανώθηκε 2-5 Ιανουαρίου 2020.
Αίσθηση περαιτέρω αναβάθμισης στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, έδωσε το γεγονός ότι η 5η κατά σειρά διοργάνωση, υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στον όμορφο και άνετο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου Αλίμου, υπό την αιγίδα του Δήμου της περιοχής.
Την έναρξη του Φεστιβάλ, κήρυξε ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης απευθύνοντας ένα εγκάρδιο χαιρετισμό. Την εκδήλωση, τίμησε με την παρουσία του και ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αλίμου, κ. Νίκος Αλβανός.
Ο Δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης[1]
«Όλα ξεκίνησαν στις 2 Ιανουαρίου του 2016, διστακτικά και με άγνοια κινδύνου. Από τότε, αυτό που άλλαξε καθοριστικώς, είναι ο τόπος διεξαγωγής του Φεστιβάλ, κι αυτό για... χωροταξικούς λόγους, αφού «μεγαλώσαμε» και δημιουργήθηκε η ανάγκη για μεγαλύτερους χώρους μαθημάτων, αλλά κυρίως συναυλιών και διαλέξεων!» ανέφερε συγκινημένος στο σύντομο χαιρετισμός του, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, κ. Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος, καθιστώντας φανερό και το συναισθηματικό δέσιμό του με την περιοχή:
«Ο Άλιμος είναι η περιοχή που βρήκαμε «Ευήκοα Ώτα» στο πρόσωπο του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη, ο οποίος δίνει μεγάλη σημασία για τα πολιτιστικά δρώμενα του Δήμου και κατ’ επέκταση στον Πρόεδρο του Θουκυδίδειου Οργανισμού Πολιτισμού και Αθλητισμού Αλίμου,
κ. Νίκου Αλβανού! Όταν λοιπόν οι «υπεύθυνοι» συμμερίζονται και αποδέχονται τον ενθουσιασμό σου, τα πράγματα γίνονται εύκολα, ως προς την διαδικασία των επιλογών σου...» υπογράμμισε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες του για την αρωγή του Δήμου Αλίμου.
Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας» κ. Γιώργος Μαστρογιαννόπουλος
Επίτιμος προσκεκλημένος της διοργάνωσης, ήταν ο καταξιωμένος σολίστ και δάσκαλος Ιάκωβος Κολανιάν, ο οποίος με την εμπειρία και το αίσθημα δικαίου που τον χαρακτηρίζει, έχει στηρίξει και τιμήσει με την παρουσία του, πληθώρα διοργανώσεων.
Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλάμβανε σεμινάρια κλασικής κιθάρας (masterclasses) κατά τις πρωινές ώρες, διαλέξεις, καθώς επίσης και ρεσιτάλ κλασικής κιθάρας κάθε βράδυ.
Το Φεστιβάλ, τίμησαν με την παρουσία τους κατά την πρώτη ημέρα των ρεσιτάλ, τα μέλη του διεθνούς κιθαριστικού ντουέτου, Λίζα Ζώη και Ευάγγελος Ασημακόπουλος.
Ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Ανδρέας Κονδύλης δίπλα στους σπουδαίους Σολίστ και Δασκάλους Λίζα Ζώη και Ευάγγελο Ασημακόπουλο.
Στις 2 Ιανουαρίου, την έναρξη του συναυλιακού μέρους του Φεστιβάλ, έκανε η κιθαρίστρια Μαρίκα Κουρσάρη, ερμηνεύοντας με ιδιαίτερη ευαισθησία, έργα σύγχρονης μουσικής «μελωδιστών» συνθετών, όπως των Μιχάλη Ανδρονίκου, Κώστα Γρηγορέα, Roland Dyens και Νίκου Κυπουργού. Μοναδική εξαίρεση από το ρεπερτόριο της σύγχρονης μουσικής, το έργο του Henry Purcell, το οποίο έχει μεταγραφεί για κλασική κιθάρα και έδωσε μια ιδιαίτερη «πινελιά» στο πρόγραμμα, μεταφέροντάς μας στη γοητευτική ατμόσφαιρα της αισθητικής που αποπνέει η μπαρόκ μουσική.
Η σολίστ, Μαρίκα Κουρσάρη, στο ρεσιτάλ της, 2 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας»
Την κιθαρίστρια, Μαρίκα Κουρσάρη, διαδέχθηκε στη σκηνή, ο κ. Κωνσταντίνος Κηρολύτης μεταφέροντάς μας στην Ισπανία, μέσα από την ερμηνεία γνωστών και αγαπημένων έργων των Dionisio Aguado, Isaac Albeniz και Joaquin Rodrigo. Ο κιθαριστής, αξιοποιώντας και τη μεταδοτική του ικανότητα ως δασκάλου, διάνθισε τις ερμηνείες του με εύστοχα και περιεκτικά σχόλια πριν την εκτέλεση κάθε έργου, προσφέροντας διαφωτιστικές πληροφορίες. Στο τέλος, ερμήνευσε ως anchor το «Take Five» του Dave Brubeck.
Ο σολίστ, Κωνσταντίνος Κηρολύτης, στο ρεσιτάλ του 2 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας»
Στις 3 Ιανουαρίου, τη σκυτάλη των ρεσιτάλ πήρε ο καταξιωμένος σολίστ, Μιχάλης Σουρβίνος, ο οποίος «ταξίδεψε» το κοινό με την υψηλής ποιότητας δεξιοτεχνία του, σε ερμηνείες έργων των J. Turina, R.Dyens, I.Albeniz , καθώς και σε ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσες δικές του συνθέσεις. Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο κ Σουρβίνος, κάλεσε στην σκηνή τον μαθητή του Χρήστο Μπενετάτο, για να παίξουν μαζί, συγκινώντας ιδιαιτέρως το κοινό.
Ο σολίστ, Μιχάλης Σουρβίνος, στο ρεσιτάλ του στις 3 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας»
Ο κύκλος των συναυλιών στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, συνεχίστηκε στις 4 Ιανουαρίου, με το εξαίσιο ρεσιτάλ του κ Δημήτρη Κοτρωνάκη.
Ο σολίστ, παρέμεινε στο ύφος της σύγχρονης μουσικής του 20ου και 21ου αιώνα ερμηνεύοντας έξοχα, πολύ ενδιαφέροντα έργα των: Vicente Asencio, Gerard Drozd, Mario Gangi, Vojislav Ivanovic, Αtanas Οurkouzounov. Εκτός προγράμματος, ο σολίστ μας επιφύλασσε τρεις ευχάριστες μουσικές εκπλήξεις: Leo Brouwer: “An Idea”, Stepan Rak: “Kaygorod” και Vojislav Ivanovic: «Cafe no2».
Ο σολίστ, Δημήτρης Κοτρωνάκης, στο ρεσιτάλ του στις 4 Ιανουαρίου 2020 στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας»
Τον επίλογο των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων του Φεστιβάλ, έκανε ο νικητής της περσινής διοργάνωσης Πτολεμαίος Αρμάος, ο οποίος δικαίωσε περίτρανα το βραβείο που έλαβε πέρυσι, ενθουσιάζοντας μουσικούς και φιλόμουσους.
Ο νεαρός κιθαριστής, Πτολεμαίος Αρμάος, στο ρεσιτάλ που έδωσε στις 5 Ιανουαρίου ως «έπαθλο» για τη διάκρισή του στο διαγωνισμό της διοργάνωσης «Γιορτές Κιθάρας 2019» όπου απέσπασε το Α΄ Βραβείο στην κατηγορία «σολίστ».
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (MΑSTERCLASSES)
Στο πλαίσιο των σεμιναρίων κλασικής κιθάρας δίδαξαν ο επίτιμος προσκεκλημένος της διοργάνωσης, κ. Ιάκωβος Κολανιάν, καθώς και πολλοί καταξιωμένοι δάσκαλοι και σολίστ, καθώς και κάποιοι νέοι, αλλά πολυβραβευμένοι και πολλά υποσχόμενοι. Τους παραθέτουμε με αλφαβητική σειρά: Θοδωρής Θεοδωρούδης, Βάνα Κάλλη, Νίκος Κατσαράκης, Κωνσταντίνος Κηρολύτης, Δημήτρης Κοτρωνάκης, Μαρίκα Κουρσάρη, Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, Κώστας Μπουρόπουλος, Χρήστος Σέλα, Ελένη Σκάρκου, Μιχάλης Σουρβίνος, Σπύρος Φλουράκης.
Μάθημα με τον σολίστ κ. Ιάκωβο Κολανιάν
Ο κ. Γιώργος Μπεχλιβάνογλου, διδάσκει με την Moov - travel guitar δικής του κατασκευής και έμπνευσης.
ΔΙΑΛΕΞΕΙΣ
Ενδιαφέρουσες διαλέξεις, παραχώρησαν οι μουσικολόγοι Τάσος Κολυδάς και Κώστας Παρισιάδης. Ερωτηθείς αναφορικά με τις διαλέξεις, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, παρατηρεί σχετικά: «Φέτος, όπως κάθε χρόνο πραγματοποιήθηκαν δυο σημαντικές διαλέξεις.
Η πρώτη, παρουσιάστηκε από τον Δόκτορα του ΕΚΠΑ, Τάσο Κολυδά και είχε ως αντικείμενο την Ιστορία της Κιθάρας στην Πατρίδα μας, απ’ την απαρχή της εμφάνισης της τον προηγούμενο αιώνα! Η δεύτερη, που είχε και την μορφή workgroup, έγινε από τον Κιθαριστή και Συνθέτη Κώστα Παρισιάδη. Ήταν μία ουσιώδης επέκταση των μουσικών Κλιμάκων σε όλη την ταστιέρα! Ειδικότερα, η «σύνθεση» τους στις διάφορες «Positions», «Θέσεις» επί το Ελληνικόν, ώστε να γίνονται αμέσως λειτουργικές στην τεχνική μας, αλλά και στην αυτοσχεδιαστική χρήση τους σε άλλα προσφιλή είδη, εκτός της λεγομένης Κλασικής Μουσικής.»
Ο δρ. Μουσικών Σπουδών ΕΚΠΑ, κ. Τάσος Κολυδάς, στο πλαίσιο της διάλεξής του, που παρακολούθησαν δεκάδες επιμορφωνόμενων μουσικών
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΙ
Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διενεργήθηκαν διαγωνισμοί σε τρεις κατηγορίες: νέοι ως 13 ετών, νέοι ως 17 ετών και χωρίς όριο ηλικίας (κατηγορία σολίστ). Κατά κοινή ομολογία όλων των διδασκόντων, το επίπεδο των διαγωνιζομένων νέων ήταν πολύ υψηλό. Μιλώντας με τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή, δε δίστασα να κάνω τον … «δικηγόρο του διαβόλου» θέτοντας έναν ευρύτερο και δημοφιλή προβληματισμό: «Κατά μια αντίληψη, είναι λάθος παιδαγωγικά να ενθαρρύνεται η συμμετοχή μικρής ηλικίας μαθητών (παιδιών και εφήβων) σε διαγωνισμούς…». Μου είπε ξεκάθαρα την άποψή του: «Διαγωνισμοί» συμβαίνουν σε όλες τις εκφάνσεις της πορείας των νέων ανθρώπων... στα Σχολεία, στα Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών, στον Αθλητισμό... στο πλαίσιο της Ευγενούς Άμιλλας είναι αποδεκτοί και υπάρχουν άλλοι ειδικότεροι εμού να το τεκμηριώσουν... Σημασία έχει το πώς αντιμετωπίζεται το γεγονός από Γονείς, Διδασκάλους και στο τέλος τους Διαγωνιζόμενους μικρούς ή μεγαλύτερους Μουσικούς...Υπάρχει τρόπος να υλοποιηθούν έτσι ώστε μόνο ωφέλιμοι να είναι για την μελλοντική πορεία των μαθητών στον στίβο της πραγματικής ζωής. Δυστυχώς μπορεί να συμβεί και με τρόπο οδυνηρό για την ψυχοσύνθεση των νέων ανθρώπων... Χρειάζεται προσοχή απ’ όλους μας, με μοναδικό στόχο το πραγματικό όφελος των Μαθητών...» ανέφερε ο κ Μαστρογιαννόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι κάνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε οι διαγωνισμοί να υλοποιούνται σε κλίμα ευγενούς άμιλλας.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, επίτιμος προσκεκλημένος του Φεστιβάλ, κ. Ιάκωβος Κολανιάν, ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού.
Το Α΄Βραβείο στην κατηγορία «σολίστ», απέσπασε ο νεαρός κιθαριστκής, Aldo Likafi, ο οποίος θα εμφανιστεί ως σολίστ στην επόμενη διοργάνωση. Το έπαθλο ήταν μια κλασική κιθάρα κατασκευής Βασίλη Συγλέτου Vasilis Sigletos.
To B΄βραβείο της κατηγορίας «σολίστ», έλαβε ο Βασίλης Μουράτης, ενώ ο Γιώργος Περράκης διακρίθηκε με το Γ΄ βραβείο στην ίδια κατηγορία.
Στην Ηλικιακή Κατηγορία ως 17 ετών διακρίθηκαν οι μαθητές: Νικόλας Παπαθανασίου (A΄Βραβείο), Παγώνης Κωνσταντίνος (Β΄Βραβείο), Φλώκος Ευάγγελος (Γ΄Βραβείο)
Στην Ηλικιακή Κατηγορία ως 13 ετών, διακρίθηκαν οι μαθητές: Μέλλιος Ορέστης (A΄Βραβείο), Παγώνης Στέλιος (Β΄Βραβείο) Κοτσαμπάσογλου Γιώργος (Γ΄Βραβείο).
Ο νεαρός κιθαριστής, Aldo Likafi, ο οποίος απέσπασε το Α΄ βραβείο, στις Γιορτές Κιθάρας 2020
Προσφάτως, ο νεαρός κιθαριστής, Aldo Likafi, εγκαινίασε την κλασική κιθάρα που κέρδισε στις Γιορτές Κιθάρας, σε Ρεσιτάλ του στην Ολλανδία, όπου συνεχίζει τις μεταδιπλωματικές του σπουδές.
Ο Aldo Likafi, σε φωτογραφία από το Ρεσιτάλ που έδωσε προσφάτως στην Ολλανδία
Είναι ιδιαίτερα σημαντικό για κάθε υπεύθυνο διοργάνωσης να συμβάλει στο να εξελίσσονται νέα ταλέντα. Άλλωστε, αυτή είναι η σημαντικότερη αξία όλων αυτών των μουσικών διοργανώσεων: να δίνουν ερεθίσματα και ακούσματα υψηλής αισθητικής, στους νέους ανθρώπους, να τους καταδεικνύουν μεθόδους αποτελεσματικής μελέτης και να τους παράσχουν κίνητρα, ενθαρρύνοντάς τους να μελετήσουν σοβαρά και να εξελιχθούν. Άλλωστε, αυτό λείπει από τη χώρα μας και «διώχνει» τους νέους στο εξωτερικό: η παροχή κινήτρων και η διασφάλιση μιας ευοίωνης προοπτικής σε όλους όσοι θέτουν υψηλούς στόχους… Πόσα και πόσα μουσικά ταλέντα δεν πήγαν «χαμένα», επειδή εγκατέλειψαν την προσπάθεια λυγίζοντας μπροστά σε ποικίλα αδιέξοδα και δυσκολίες που συνάντησαν στον ανηφορικό, δύσβατο δρόμο τους… Χαρακτηριστικός ως προς αυτό, είναι ένας στίχος του ο κ. Μαστρογιαννόπουλου, από την ποιητική του Συλλογή με τίτλο: «Ξοδευμένα Ηλιοβασιλέματα»: «Ποτέ δεν θα μάθεις πόσο ψηλά μπορούσε να πετάξει το πουλί που φυλάκισες».
«Έχετε συναντήσει «φυλακισμένα πουλιά» που οι συνθήκες δεν επιτρέπουν να αξιοποιήσουν το μουσικό ταλέντο τους;» αναρωτήθηκα την πρώτη φορά που διάβασα αυτό τον στίχο: «Γύρω μας ο κόσμος είναι γεμάτος από «Φυλακισμένα Πουλιά»... κι όσο τα χρόνια βαραίνουν τις πλάτες μας, μετασχηματιζόμαστε κάποιοι, από «Φυλακισμένα Ταλέντα» σε... «Δεσμοφύλακες Ονείρων»... Οι «συνθήκες» μπορεί να παρουσιάζονται σαν κάτι απρόσωπο.... Δεν είναι όμως! Κάποιοι τις δημιουργούν και μάλλον φέρουν και τη μεγάλη ευθύνη...»
Όντως έχουν ευθύνη όλοι όσοι διαχειρίζονται ως εκπαιδευτικοί τις ευαίσθητες παιδικές ψυχές. Γι΄αυτό υπογραμμίζουμε για πολλοστή φορά: Νικητές δεν είναι μόνο όσοι διακρίθηκαν με βραβεία και επαίνους στο διαγωνισμό! Nικητές είναι όλοι όσοι είχαν την τόλμη να λάβουν μέρος σε αυτή την προσπάθεια! Επομένως, συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν!
Σαν Ηλιοβασίλεμα, έδυσαν και οι «Γιορτές Κιθάρας 2020».
Μια αναμνηστική φωτογραφία του συνόλου των κιθαριστών που δίδαξαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Γιορτές Κιθάρας» 2020
Πριν καν τελειώσει η φετινή διοργάνωση, σε ένα «πηγαδάκι» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής, έθετε ιδέες για την επόμενη.
Δεν έχασα την ευκαιρία, να ρωτήσω πώς οραματίζεται την επόμενη διοργάνωση. Έκανε μια παύση… μένοντας για λίγο σκεφτικός.
«Στο Λυκόφως του Φεστιβάλ, προσμένω το Λυκαυγές που θα φέρει την Ανατολή στις Ψυχές μας... Μια Ανατολή που δεν μπορώ και δεν πρέπει να την προσδιορίσουμε «Φεστιβαλικώς...» Επιτρέψτε μου να παραθέσω δύο στίχους απ’ την ποιητική συλλογή που αναφέρατε:
«Ξημέρωσε... Άλλη μια ευκαιρία να γίνουμε καλύτεροι Άνθρωποι...»
Έτσι οραματίζομαι την επόμενη Διοργάνωση: ως καλύτερος άνθρωπος...»
Τίνα Βαρουχάκη
varouchaki.tar@gmail.com
Φεβρουάριος 2020
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου
[1] Πηγή για το σύνολο του φωτογραφικού υλικού: η σελίδα του Φεστιβάλ Γιορτές Κιθάρας- Guitar Feasts 2020 στο fb.