Ένας δεξιο…τέχνης αριστερόχειρας:
Θοδωρής Ζήρας
(1ο Μέρος)
Ένας δεξιο…τέχνης αριστερόχειρας. Εξαιρετικός βιρτουόζος, δε χωρά καμία αμφιβολία, γνωρίζει τις σύγχρονες τεχνικές της ηλεκτρικής κιθάρας, συνθέτει και είναι παραγωγός στα CD του, γνωρίζει πολύ καλά τη σύγχρονη τεχνολογία και χρησιμοποιεί το διαδίκτυο τόσο έξυπνα, που εξαντλεί κάθε δυνατότητα για την προβολή της δουλειάς του. Στην ιστοσελίδα του http://www.theodoreziras.com/ θα βρούμε τα πάντα, βιβλία, CD’s, DVD, free lessons, ταμπλατούρες, video, το πρόγραμμα των συναυλιών και πολλά άλλα.
Στη συζήτηση που είχαμε, είδα έναν άνθρωπο πολύ ευγενικό, έξυπνο, κατασταλαγμένο και ενημερωμένο για τα πάντα.
TAR. Θοδωρή, θέλω να μου πεις πως ξεκίνησες και ποιες ήταν οι πρώτες σου μουσικές επιρροές.
Θ.Ζ. Ξεκίνησα στα δεκαπέντε μου χρόνια, όταν μου έκαναν δώρο στα γενέθλιά μου μία κλασσική κιθάρα. Έτσι ξεκίνησα με κλασσική κιθάρα, γιατί στον Πόρο όπου μέναμε δεν είχε δάσκαλο ηλεκτρικής κιθάρας. Υπήρχε ένας δάσκαλος που έκανε όλα τα όργανα, τον έλεγαν Γιώργο Βεριεντζή και έκανα μαζί του κλασσική κιθάρα και αρμόνιο. Οι μουσικές μου επιρροές ήταν αυτό που άκουγαν και τα άλλα παιδιά της ηλικίας μου Iron Maiden….αλλά μου άρεσε και ο Jimmy Hendrix.
TAR. Ποιους άλλους δασκάλους είχες στη συνέχεια;
Θ.Ζ. Στα δεκαοχτώ ανέβηκα Αθήνα για να σπουδάσω οικονομικά, (γιατί οι γονείς μου δε θέλανε να σπουδάσω μόνο κιθάρα) και συνέχισα για τρία χρόνια την κλασσική κιθάρα με δάσκαλο τον Κώστα Γρηγορέα. Παράλληλα έκανα και πιάνο στο «Εναρμόνιο Ωδείο».Την ίδια περίοδο έκανα ηλεκτρική κιθάρα στο «Ωδείο Τέχνης» του Γιώργου Φακανά με δάσκαλο τον Μιχάλη Κιτεψιδάκη και ιδιαίτερα μαθήματα με το Δημήτρη Νταή. Στην κλασσική έφτασα μέχρι την πρώτη ανωτέρα και σταμάτησα, γιατί αποφάσισα να ασχοληθώ μόνο με την ηλεκτρική κιθάρα αποκλειστικά. Το 1998 αφού τελείωσα τα οικονομικά, πήγα στο Guitar Institute του Λονδίνου, όπου σπούδασα τρία χρόνια και πήρα το πτυχίο στην ηλεκτρική κιθάρα. Επίσης έκανα σπουδές σε Studio τεχνικές, ηχογραφήσεις, κλπ.
TAR. Έχεις φτάσει σε ένα υψηλό επίπεδο τεχνικής. Τι έκανες για να φτάσεις ως εδώ, πώς μελέτησες;
Θ.Ζ. Πιστεύω πως η τεχνική είναι καθαρά θέμα εξάσκησης, δεν έχει να κάνει με το ταλέντο ή με την έφεση προς τη μουσική. Είμαι της άποψης, ότι εάν πάρουμε δυο τυχαία άτομα από το δρόμο και τα βάλουμε να μελετάνε από το πρωί ως το βράδυ θα αποκτήσουν τεχνική. Δε σημαίνει ότι θα παίζουν καλά, αλλά θα έχουν τεχνική, μπορεί να γίνουν ρομποτάκια. Όμως δεν φτάνει μόνο αυτό. Εάν θέλεις να ξεχωρίσεις, χρειάζεται οργάνωση και πρέπει να ξέρεις, όχι μόνο πόσο θα μελετάς, αλλά και τι θα μελετάς. Γιατί δε μιλάμε μόνο για ταχύτητα. Π.χ. και το σήκωμα το σωστό (bending) είναι τεχνική.
Θυμάμαι λοιπόν, την περίοδο 1993-94-95 μελετούσα γύρω στις έξι ώρες την ημέρα κάθε μέρα, τεχνική μόνο τεχνική, δηλαδή αυτό ήταν και κακό γιατί ήθελα να κάνω και άλλα πράγματα, αλλά μου είχε γίνει έμμονη ιδέα. Σπάνια έβγαινα από το σπίτι.
Ειδικά μια περίοδο εκτός την καθημερινή μελέτη στο τέλος της εβδομάδας που δεν είχα σχολή, μελετούσα από το απόγευμα της Παρασκευής ως την Κυριακή το βράδυ συνέχεια. Έπαιζα δύο ώρες, έκανα μισή ώρα διάλειμμα, ξανά δύο ώρες κ.ο. Δε θυμάμαι να μεσολαβούσε τίποτε άλλο ως την Κυριακή το βράδυ.
TAR. Όλα αυτά αρκούν για να γίνει κανείς καλός κιθαρίστας;
Θ.Ζ. Όχι δεν αρκούν. Όλοι οι μεγάλοι κιθαρίστες, δεν έχουν μόνο καλή τεχνική, έχουν αισθητική, έχουν άποψη. Πρέπει να ακούς πολύ μουσική, γιατί… για να κάνεις κάτι, πρέπει να έχεις και τα ανάλογα ερεθίσματα. Το ποιο σημαντικό όμως, είναι να υπάρχει ισορροπία στο μυαλό και στα δάχτυλα. Μπορούμε να φανταστούμε έναν κιθαρίστα με πολύ καλή τεχνική, χωρίς ιδέες, χωρίς άποψη; Θα ήταν βαρετός. Από την άλλη, εάν πάλι κάποιος με πολλές ιδέες, με γνώση στα θεωρητικά, με ακούσματα, δεν έχει τεχνική, αυτό που έχει στο μυαλό του δε θα μπορεί να το εκφράσει ακριβώς. Πρέπει λοιπόν να υπάρχει ισορροπία. Τα τελευταία χρόνια και εγώ αυτό προσπαθώ να δουλέψω. Που είναι και το πιο δύσκολο.
TAR Τι κιθάρες χρησιμοποιείς;
Θ.Ζ. Από κιθάρες χρησιμοποιώ τις Palm Bay, είναι μία βιοτεχνία στην Αγγλία που τις κατασκευάζει και θεωρώ ότι είναι οι καλύτερες κιθάρες αυτή τη στιγμή. Έχω πάρα πολλές κιθάρες, αλλά μ’ αυτή μπορώ να παίξω πιο εύκολα, και πιο γρήγορα. Έχει πολύ καλά ξύλα, πολύ καλή κατασκευή, είναι απλά τέλεια!
TAR Και από μαγνήτες;
Θ.Ζ. Από μαγνήτες χρησιμοποιώ Di-Marzio τον κλασσικό συνδυασμό Paf pro κάτω και tone zone επάνω.
TAR Τι ενισχυτές χρησιμοποιείς και τι γνώμη έχεις για τις «σχετικά» νέες τεχνολογίες modeling, προσομοίωσης ενισχυτών, speaker simulator, virtual effects, plugins , τα χρησιμοποιείς στις ηχογραφήσεις σου;
Θ.Ζ. Από ενισχυτές δε χρησιμοποιώ λαμπάτους. Γενικά είμαι fan του modeling, γι’ αυτό στα live παίζω με κεφαλή Line 6 με έτοιμα presets που την συνδέω και με καμπίνα και DI box και κάνω mix τα δύο σήματα κι έτσι ο ήχος νομίζω ότι είναι καλός. Στις ηχογραφήσεις χρησιμοποιώ πάλι τεχνολογία modeling δηλ. όλα τα CD μου τα έχω γράψει με pod, το χρησιμοποιώ για παραμόρφωση γιατί μοιάζει ο ήχος σαν vintage και τα υπόλοιπα effects σε plugins (reverb, compressor, delay κλπ.)
TAR Θέλω να μας πεις λίγα λόγια για τη δισκογραφική σου δουλειά.
Θ.Ζ. Η πρώτη μου δισκογραφική δουλειά ήταν το “Trained to play” το 2001, που βασικά ήταν η πτυχιακή μου εργασία, όταν σπούδαζα στην Αγγλία. Είχα την τύχη λοιπόν, να βρω εταιρία, τη “Steel Gallery Records” στη Θεσσαλονίκη και να το κυκλοφορήσει λίγους μήνες πριν καν το παραδώσω. Πήγε πολύ καλά και από κριτικές και από πωλήσεις. Επιστρέφω στην Ελλάδα και πηγαίνω στο στρατό, όπου είχα την ευκαιρία, επειδή υπηρετούσα στον Πόρο, να ετοιμάσω το δεύτερο CD το “Virtual Virtuosity” που κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 2003 από την εταιρία “Secret Port”. Αυτό πήγε ακόμα καλύτερα. Όταν απολύθηκα από το στρατό, έκανα άλλο ένα CD το “Euroforce” με φωνητικά αυτή την φορά με έναν Ελληνογερμανό τραγουδιστή το Γιώτη Παρχαρίδη. Τραγουδιστής του Γερμανικού Power Metal group Human Fortress. Το CD κυκλοφόρησε από την εταιρεία “Sonic Age Records”.
TAR Πού μπορεί να βρει κανείς τα CD σου;
Θ.Ζ. Αυτό είναι ένα «μελανό» σημείο και με όσες εταιρίες έχω συνεργαστεί καμία δεν είχε καλή διανομή. Εν γνώση μου βέβαια, γιατί μου το είχαν ξεκαθαρίσει, ότι δεν μπορούν να μπουν σ’ όλα τα «δισκάδικα». Αλλά αυτό το έχω προσπεράσει και ασχολήθηκα ο ίδιος με το θέμα και το έλυσα κάνοντας διανομή μέσω ίντερνετ. Δηλαδή, όταν κάποιος θέλει το CD μου και πατήσει Ζήρας στο Google θα εμφανιστούν δέκα, δεκαπέντε σημεία που θα βρει να το αγοράσει, είτε είναι Ασία, είτε είναι Αμερική, είτε είναι Ευρώπη, οπουδήποτε. Επίσης στο δικό μου site έχω ξεχωριστό webshop, που έχω τα πάντα CD, DVD, βιβλία. Είναι πολύ εύκολο να τα αγοράσει κάποιος, ακόμη και χωρίς πιστωτική κάρτα.
TAR Ετοιμάζεις κάτι αυτόν τον καιρό;
Θ.Ζ. Τώρα ετοιμάζω μια καινούρια δουλειά που θα είναι μια μεγάλη παραγωγή. Θα παίζει μέσα κι ένας μεγάλος μουσικός παγκόσμιας αποδοχής από το διεθνή χώρο, ο Derek Sherinian, που έπαιζε πλήκτρα στους Dream Theater. Την παραγωγή θα την κάνει μεγάλη πολυεθνική εταιρεία με παγκόσμια διανομή και θα κυκλοφορήσει το 2007.
TAR Σου εύχομαι να πάνε όλα καλά. Πιστεύω, πως έχεις όλες τις δυνατότητες για το είδος που υπηρετείς, να ακουστείς στον παγκόσμιο χώρο. Υπάρχουν δυσκολίες;
Θ.Ζ. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια, αλλά τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα έξω. Υπάρχει πληθώρα καλών κιθαριστών δηλ. αυτό που κάνω εγώ το κάνουν πάρα πολλοί. Το internet είναι γεμάτο με κιθαρίστες του δικού μου style. Για να ξεχωρίσεις λοιπόν, πρέπει να έχεις αυτό το κάτι, αυτό θα παιχτεί στη σύνθεση, γιατί μόνο με καλή τεχνική δεν αρκεί, υπάρχουν… εκατοντάδες. Πέραν όμως του τι λες, έχει σημασία και πώς το λες. Ο κόσμος είναι πολυάσχολος. Κανείς δε θα έρθει σε εσένα να σε βρει, πρέπει να πας εσύ σ’ αυτόν. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσον της διαφήμισης. Με την εταιρία που θα κυκλοφορήσει το νέο μου CD κινούμαστε προς αυτήν την κατεύθυνση. Έχει τη δυνατότητα της υποστήριξης, να κάνει δηλ. διαφήμιση, σωστή προώθηση, παγκόσμια διανομή σε κάθε σημείο του πλανήτη, να με βάλει σε μεγάλα περιοδικά. Πρέπει να επενδυθούν χρήματα για όλα αυτά.
(Τέλος 1ου μέρους)
Ειδικά για τους αναγνώστες του TaR:
Μάθημα για το sweep picking απο τον Θοδωρή Ζήρα
Theodore Ziras: TaR lesson Νο1
Μιχάλης Καραγιάννης
karagiannis@tar.gr
(Φεβρουάριος 2007)