[μουσικά πορτραίτα]
Κωνσταντίνος Α. Λυγνός
Ασχολείται για πρώτη φορά με την μουσική στις αρχές του ’60 όταν παίρνει μαθήματα κιθάρας, μαθαίνει πιάνο μόνος του και συμμετέχει σε rock συγκροτήματα. Το 1969 γράφεται στο Ελληνικό Ωδείο και παίρνει το Πτυχίο Ωδικής το 1971, ενώ παράλληλα μελετά ιδιωτικά με τον Γ. Α. Παπαϊωάννου και κάνει μαθήματα πιάνου με την Χ. Τόμπρα. Την ίδια εποχή μελέτησε Βυζαντινή και Δημοτική μουσική με τον Μ. Φ. Δραγούμη και δούλεψε στο Ελληνικό Εργαστήρι Ηλεκτρoνικής Μουσικής με το Στέφανο Βασιλειάδη. Παρουσίασε ηλεκτροακουστικά κομμάτια και το1974 έγινε μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Συγχρονής Μουσικής (Ε.Ε.ΣΥ.Μ).
Από το 1975 ως το 1976, εργάστηκε δημοσιογραφικά δημοσιεύοντας άρθρα, κριτικές, και συνεντεύξεις και καλύπτοντας εκτενώς την επιστροφή του Ιάννη Ξενάκη στην Ελλάδα.
Τον Νοέμβριο του 1976, γράφτηκε στο Μεταπτυχιακό Τμήμα Σύνθεσης (Post-Graduate Composition Course) του Guildhall School of Music and Drama στο Λονδίνο. Κατά την παραμονή του στη Βρετανία εργάστηκε στο Ηλεκτροακουστικό Εγραστήρι του Morley College, έγινε μέλος της Society for the Promotion of New Music και παρακολούθησε σεμινάρια με τους Witold Lutoslawski και Hans-Werner Henze στο Britten-Pears School for Advanced Musical Studies.
Επέστρεψε στην Αθήνα το 1990 και έγινε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών το 1993. Υπήρξε μουσικός συντονιστής του συλλόγου British Graduates Society από το 1996 ως το 1998. Είναι ιδρυτικό μέλος της Καλλιτεχνικής Εστίας Συνθετών (Κ.Ε.ΣΥ.), συνεργάτης του Αρχείου Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου (Α.Ε.Μ.Θ.Τ.) και Εκδότης του διμηνιαίου περιοδικού της ΕΕΜ «μουσικής ΠΟΛΥΤΟΝΟΝ». Το 2007 ήταν ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο συνέδριο και το Φεστιβάλ της I.S.C.M. (International Society for Contemporary Music), που έγινε στο Χονγκ-Κονγκ.
Κάντε κλικ και ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ
Έχει γράψει μουσική για ορχήστρα και διάφορα είδη μικρών συνόλων, για πιάνο, κιθάρα και σόλο ορχηστρικά όργανα. Στα φωνητικά του έργα περιλαμβάνονται μία σκηνική καντάτα (παραγγελία του Φεστιβάλ Παξών), ένα μιούζικάλ σε αγγλική γλώσσα βασισμένο στην «Λυσιστράτη», μουσικό θέατρο, χορωδιακά, κύκλοι τραγουδιών και τραγούδια.
Έχει επίσης γράψει ηλεκτροακουστική μουσική, μουσική για το θέατρο, τον κινηματογράφο και παιδικό θέατρο. Ασχολήθηκε με διασκευές και μεταγραφές Ελληνικών τραγουδιών.
Έχει πάρει παραγγελίες από το Βρετανικό Συμβούλιο, την ΕΕΜ, την Ελληνική Ραδιοφωνία, διάφορα Φεστιβάλ, καθώς και από εκτελεστές στην Ελλάδα, τη Βρετανία και την Ιταλία. Συνεργάστηκε με το «Αμφι-θέατρο» του Σ. Α. Ευαγγελάτου στο ανέβασμα του ‘Φάουστ’ του Γκαίτε.
Η μουσική του έχει παρουσιαστεί, ηχογραφηθεί, μεταδοθεί και εκδοθεί στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Βρετανία, την Ιταλία, την Λιθουανία (στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Ολυμπιάδας), άλλες Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Σερβία κ.α.). Επίσης, στις ΗΠΑ και στην Κωνσταντινούπολη (υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη σε δύο συναυλίες για την Κυριακή της Ορθοδοξίας), το Ισραήλ και την Αυστραλία. Έχει συνεργαστεί με την Ορχήστρα των Χρωμάτων, την Καμεράτα και το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής, τους σαξοφωνίστες Στάθη Μαυρομμάτη και Θανάση Ζέρβα, τον φλαουτίστα Σπύρο Παπικινό και την τσεμπαλίστα Γιούλη Βεντούρα.
Τα γραπτά του περιλαμβάνουν εισηγήσεις και ανακοινώσεις σε Συνέδρια και Ημερίδες (Κέντρο Μεσογειακής Μουσικής, Σύλλογος Σαξοφώνου Ελλάδος, Ινστιτούτο Επιμόρφωσης του Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης), και κείμενα για το Πολύτονον. Σε αυτά περιλαμβάνονται συνεντεύξεις με ένα μεγάλο αριθμό Ελλήνων συνθετών (Γ. Σισιλιάνος, Μ. Παλλάντιος, Α. Κουνάδης, Θ. Αντωνίου, Δ. Αγραφιώτης) και εκτελεστών (Νέο Ελληνικό Κουαρτέτο, Μ. Μιχαηλίδης), καθώς και σχόλια για την τρέχουσα μουσική και πολιτιστική επικαιρότητα και δισκοκριτικές. Επίσης έχει την ευθύνη της σύνταξης του κύριου άρθρου του περιοδικού.
ΑΚΟΥΣΤΕ ΣΤΟ ΤaR-radio.com:
KONSTANTINOS LIGNOS: Two Greek Songs and one... Mambo
E-mail: cel-lignos@otenet.gr
(ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΣΕΛΙΔΑΣ: Κώστας Γρηγορέας)