Σειρά πορτραίτων σημαντικών δημιουργών –ερμηνευτών καταγράφει η Έφη Αγραφιώτη με τα μικρά αλλά περιεκτικά κείμενά της. Ο στόχος είναι να πληροφορηθεί ο αναγνώστης για προσωπικότητες της μουσικής που έπαιξαν σπουδαίο ρόλο στην ιστορία. Θα μπορούσαμε να θεωρήσουμε, πως οι αναφορές αυτές σε πρόσωπα, είναι και μια μικρή αλλά απαραίτητη «βιβλιοθήκη»
για όλους μας.
2008
…in memoriam…
MARIA MALIBRAN, Ο ΜΥΘΟΣ
Αυτή τη χρονιά θα τιμηθούν παγκοσμίως επέτειοι μεγάλων ονομάτων του μουσικού χώρου. Σε κάποια από αυτά θα κάνουμε αναφορές και στο δικό μας χώρο, σε αυτό τον κύκλο μικρών συνοπτικών κειμένων. Αυτή τη φορά θα μιλήσουμε για τη Μαρία Γκαρθία Μαλιμπράν Μπεριό.
María-Felicità García, la Malibran, όπως την αποκαλούσαν όλοι, γεννήθηκε στις 24 Μαρτίου 1808 στο Παρίσι και πέθανε πολύ νέα, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1836 στο Μάντσεστερ. Η θρυλική μέτζο σοπράνο με τη δραματική απαράμιλλη χροιά, τη θηλυκή και ανεξάρτητη παρουσία, την επικοινωνιακή –πρωτοφανή για τα δεδομένα εκείνης της εποχής τακτική, γεννήθηκε σε μουσική οικογένεια, από γενεές πριν. Οι γονείς της ήταν ισπανικής καταγωγής. Η Μαλιμπράν από τα 16 της χρόνια γνώρισε μια μοναδική στην ιστορία του λυρικού τραγουδιού αναγνώριση, παντού όπου εμφανίστηκε στα λίγα δυστυχώς χρόνια που έζησε.
Κόρη του διάσημου τενόρου Μανουέλ Γκαρθία και αδελφή της συνθέτριας Πωλίν Γκαρθία Βιαρντό από πολύ μικρή γνώρισε τα μυστικά του τραγουδιού και απέκτησε εμπειρία σκηνής. Διέθετε μια εξαιρετικά ηχηρή και μεγάλη φωνή, μια μοναδική δεξιοτεχνική ευκολία, και πλούσια ρομαντική ευαισθησία. Διέθετε επίσης φανατικούς θαυμαστές, πολιτικούς, λογοτέχνες και μουσικούς, τον Λιστ, τον Σοπέν και πολλούς άλλους, που κάποιες φορές δημιουργούσαν ακόμα και σκάνδαλα για να διατυμπανίσουν τον θαυμασμό τους γι’ αυτήν.
Το 1825, έτος θριάμβου στη τουρνέ της στην Αμερική, όπου ανέδειξε τα έργα του Ροσσίνι, του Μότσαρτ και πολλών ακόμα, παντρεύεται τον γάλλο ευγενή Ευγένιο Μαλιμπράν κατ’ απαίτηση του πατέρα της, αλλά η συζυγική τους συστέγαση κράτησε για λίγο χρόνο. Ήταν ήδη γνωστός ο μεγάλος έρωτας του βέλγου συνθέτη και βιολονίστα Σαρλ ντε Μπεριό γι αυτήν. Παντρεύτηκαν, εγκαταστάθηκαν στις Βρυξέλλες και απέκτησαν το 1833 –πριν καν παντρευτούν- ένα γιο, που αναδείχτηκε σε μεγάλο πιανίστα, τον Σαρλ Βίλφριντ ντε Μπεριό.
Η φωτεινή περίοδος της καλλιτεχνικής πορείας σκοτείνιασε όταν το 1836, έγκυος στο δεύτερο παιδί της έπεσε από το άλογο και μετά από λίγους μήνες πέθανε από τα παρεπόμενα της πτώσης αυτής. Ο σύζυγός της συντετριμμένος της έθαψε σε μαυσωλείο που έχτισε στις Βρυξέλλες.
Για τα 200 χρόνια από τη γέννησή της μια σημερινή διάσημη τραγουδίστρια, η μέτζο Cecilia Bartoli ηχογράφησε ένα δίσκο με τίτλο Μαρία και περιεχόμενο τα ωραιότερα τραγούδια του μπελκάντο, ιν μεμόριαμ της πρώτης από τις τραγουδίστριες που επηρέασαν τόσο δυνατά και θαυμάστηκαν τόσο στην ιστορία της φωνητικής τέχνης, της Μαρία Μαλιμπράν.
http://eteindien.rmc.fr/252062/Hommage-a-Maria-Malibran/
Το 1943 ο Σασά Γκιτρύ φιλμογράφησε τη ζωή της Μαρίας Γκαρθία Μαλιμπράν. Διηγείται τις παιδικές ανησυχίες της, τις πρώτες εντυπωσιακές της ερμηνείες, το γάμο της με τον τραπεζίτη Μαλιμπράν, τις φιλίες της με τον Λαμαρτίνο και τους Λαφαγιέτ, το τελευταίο της ρεσιτάλ στο Μάντσεστερ. Είναι ίσως το μόνο παραστατικό ντοκουμέντο από την απίστευτη ζωή της γυναίκας αυτής.
Έφη Αγραφιώτη
effie@tar.gr
(Φεβρουάριος 2008)