[Θέματα Μουσικής]
Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ
Μια συζήτηση για την προβολή της τέχνης
και μια συναυλία προς επιβεβαίωση!
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, στις 22 Ιανουαρίου 2011 στην αίθουσα του Ωδείου Φίλιππος Νάκας στη Γλυφάδα.
Το θέμα μεγάλο, σύνθετο και ιδιαίτερα επίκαιρο όσο ποτέ. Ομιλητής ο γνωστός Δημοσιογράφος κύριος Νίκος Βατόπουλος, υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος της Καθημερινής, με συντονίστρια την διεθνούς φήμης πιανίστρια, παιδαγωγό και έχουσα την καλλιτεχνική διεύθυνση του τοπικού παραρτήματος του ωδείου κα Έφη Αγραφιώτη.
Η Εφη Αγραφιώτη και ο Κώστας Γρηγορέας με το Νίκο Βατόπουλο.
Η αίθουσα, ανέλπιστα, γεμάτη με απλούς φιλότεχνους, ενεργούς ακροατές και ανθρώπους της Τέχνης και του Πολιτισμού.
Από τις πρώτες τοποθετήσεις του Ν. Βατόπουλου διέκρινε κάποιος την βαθιά και πολύπλευρη γνώση του στο αντικείμενο. Η δυναμική της συζήτησης εξελίχθηκε ευθύς αμέσως με τρόπους που οδηγούσαν στη σίγουρη επιτυχία της βραδιάς. Το θέμα φυσικά ανεξάντλητο και το πρόβλημα δυσεπίλυτο. Κανείς δεν είχε την ψευδαίσθηση ότι χθες θα δοθεί έστω και μία λύση. Όμως όλοι οι παρόντες απεκόμισαν την γνώση που αφορά στο πόσο δύσκολο είναι να προβληθεί η αληθινή πλευρά του πολιτισμού μέσα σε έναν ορυμαγδό συμβάντων που διαχρονικά επηρεάζουν την πολιτιστική κουλτούρα ενός ακροατηρίου.
Ο προσανατολισμός της συζήτησης ήταν εκείνος τελικά που μπορεί να οδηγήσει και σε λύσεις. Η αλλαγή του τρόπου προβολής των μικρών και μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων από τα ΜΜΕ, η είσοδος του διαδικτύου στην πληροφόρηση, η προσωπική επαγγελματική επιλογή και ο βαθμός απεξάρτησης της από την εταιρική κουλτούρα, η ανάγκη διερεύνησης των αναγκών σε πολιτιστικό προϊόν των κατοίκων της μεγαλούπολης αλλά και μιας επαρχιακής πόλης, η δύναμη της χορηγίας επικοινωνίας, η σχέση του θεατή-ακροατή με το μέσο πληροφόρησης και ο τρόπος μετάδοσης της πολιτιστικής πληροφορίας ώστε αυτή να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο στην επιλογή του δρώμενου εκείνου που θα συμβάλλει στην τέρψη της ψυχής και την παίδευση του νου του, ήταν μερικοί από τους προβληματισμούς και τα σημαντικά θέματα που τέθηκαν.
Οι ερωτώντες προσέδωσαν την δυναμική εκείνη που βοήθησε τόσο τον κύριο Βατόπουλο όσο και την κυρία Αγραφιώτη να τοποθετηθούν βάσει των εμπειριών τους (που είναι ομολογουμένως πολλές) αλλά και της ευρύτητας της γνώσης τους σε όλα τα καίρια ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος. Η απλότητα, η ευγένεια και η προσήνεια των δύο αυτών σπουδαίων ανθρώπων της τέχνης και του πολιτισμού δημιούργησαν μία άνετη και πλήρως χαλαρή ατμόσφαιρα στο ακροατήριο, απαραίτητη προϋπόθεση μιας εποικοδομητικής και παραγωγικής συζήτησης.
(φωτο: Άλκης Αναστόπουλος)
Η βραδιά έκλεισε με ρεσιτάλ του μεγάλου Έλληνα κιθαριστή Κώστα Γρηγορέα ο οποίος μάγεψε, στην κυριολεξία, μικρούς και μεγάλους με τις ερμηνείες του στην σουίτα 'Τετράδιο για Κιθάρα' του Μάνου Χατζιδάκι. Στιγμές συγκινητικές που δημιουργήθηκαν από ένα αγαπημένο παιδί του Μάνου, έναν κιθαριστή που θαρρείς όταν παίζει πως ο ήχος της κιθάρας είναι η φωνή της ψυχής του ενώ το ίδιο το όργανο μέρος του σώματός του. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με την Έφη Αγραφιώτη στο πιάνο και τον Κώστα Γρηγορέα να ερμηνεύουν μια σύνθεση του ίδιου για κιθάρα και πιάνο αφιερωμένη στον Μάνο, με τίτλο Η Νύχτα.
Από παλαιότερη παρουσίαση της 'Νύχτας', πέρυσι τον Δεκέμβριο
Φυσικά δεν θα τολμήσω να αμφισβητήσω την προσωπική εκτίμηση των παραπάνω λεχθέντων, όμως ορμώμενος εκ τούτου επιθυμώ να καταγράψω ένα γεγονός. Την πλήρη σχεδόν απουσία των ανθρώπων της Τέχνης που παράγουν πολιτισμό στο εν λόγω Ωδείο. Αυτό ως μία απλή καταγραφή γεγονότος και εκπλήξεως. Γιατί τελικά είναι προτιμότερος ένας κακός ακροατής από έναν απόντα ακροατή. Και οι καθηγητές του Ωδείου ήταν απόντες. Γεγονός που προβληματίζει πολύ περισσότερο όταν συνδυασθεί με τον ενεργό ρόλο τους στην παιδαγωγική διαδικασία της νέας γενιάς, δηλαδή των παιδιών μας.
(φωτο: Άλκης Αναστόπουλος) | |
Επειδή το θέμα που έδωσε τον τίτλο στην εκδήλωση της 22ας Ιανουαρίου δεν εξαντλείται σε μία ωριαία συζήτηση, θα πρότεινα την συνέχιση αυτής της προσπάθειας ώστε περισσότεροι να συμμετέχουν, ενεργά, στη διαμόρφωση μιας άποψης που θα συμβάλει σε μία δυναμικότερη παρέμβαση όλων των ακροατών και φιλότεχνων στην διαμόρφωση άποψης και διατύπωση ισχυρής θέσης αφενός αλλά και στην ενεργοποίηση των νέων στην κατανόηση της επίδρασης της πληροφορίας στην ποιοτική αναβάθμιση της ζωής τους.
Δημήτρης Κυπραίος
(Ιανουάριος 2011)