[Νέο Άλμπουμ]
Νίκος Μπαρουτσάκης - A la Cubana (2024)
Στα τέλη του 2024 ο Νίκος Μπαρουτσάκης εξέδωσε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με ένα άλμπουμ αποκλειστικά με έργα Κουβανών συνθετών. Η αγάπη του για τους Buena Vista Social Club, σε συνδυασμό με την ανακάλυψη του κουβανικού ρεπερτορίου για κιθάρα, οδήγησε στην κυκλοφορία του πρώτου του άλμπουμ, A la Cubana, από την Pixaudio. Το άλμπουμ είναι ένας φόρος τιμής στην κουβανική μουσική και ηχογραφήθηκε στα θρυλικά Abbey Road Studios. Περιλαμβάνει δύο νέα έργα που του αφιέρωσαν δύο παγκοσμίου φήμης συνθέτες για κιθάρα: η Toccata Cubana του Leo Brouwer και το Rincones Habaneros του Eduardo Martin.
Αυτό είναι ένα άλμπουμ γνήσιας πολιτιστικής ταυτότητας. Τα έργα που περιλαμβάνονται αποτελούν μια επισκόπηση των στυλ και των τάσεων που αναπτύχθηκαν τα τελευταία διακόσια χρόνια στη μουσική δημιουργία της Κούβας. Από τις πρώιμες δημιουργίες της Κουβανέζικης μουσικής που εκφράζονται στις όμορφες contradanzas του Saumell, και αργότερα στους χορούς των Cervantes και Lecuona, μέχρι την avant-garde και άλλα μουσικά ρεύματα του 20ού και 21ου αιώνα, που αντικατοπτρίζονται στα έργα των Rojas, Brouwer, Rodríguez και Martín, αυτό το θαυμάσιο μουσικό ταξίδι κορυφώνεται με τη δημοφιλή Guantanamera του Joseíto Fernández.
Ο κιθαριστής Νίκος Μπαρουτσάκης κινείται με μεγάλη δεξιοτεχνία σε αυτό το ηχητικό σύμπαν, όπου συγκλίνουν στοιχεία της Αφρικής, της Ευρώπης και της Αμερικής (Eduardo Martín) |
Η Toccata Cubana για κιθάρα, που ολοκληρώθηκε στις 16 Μαρτίου 2024, γράφτηκε ειδικά για τον Νίκο Μπαρουτσάκη. Ο ιδιαίτερος ήχος και ο επαγγελματισμός του με παρακίνησαν πολύ να γράψω αυτό το κομμάτι. Ο Νίκος δημιούργησε μια ανθολογία, ας πούμε αντιπροσωπευτική της κουβανέζικης μουσικής (όπως ο Saumell, ο Cervantes, ο Eduardo Martín και ο Ernesto Lecuona, ο προ-θείος μου) στην οποία συμπεριέλαβε την Toccata Cubana μου και με τιμά με αυτήν. Σαφώς, αυτό το άλμπουμ είναι ένας φόρος τιμής στη μουσική μας. Είμαστε ευγνώμονες γι' αυτό, καθώς ακόμη και σήμερα υπάρχει έλλειψη τέτοιων παραγωγών».
Leo Brouwer
***********************
Συνθέτες:
Leo Brouwer (γεν. 1939): συνθέτης, μαέστρος και κιθαριστής Ο Leo Brouwer είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες προσωπικότητες της σύγχρονης μουσικής. Είναι μέλος θεσμικών φορέων κύρους, όπως η Αμερικανική Ακαδημία Τεχνών και Γραμμάτων και η UNESCO, και έχει διευθύνει πάνω από 120 ορχήστρες παγκοσμίως, μεταξύ των οποίων η Φιλαρμονική του Βερολίνου και η Ορχήστρα Συναυλιών του BBC. Ιδρυτής της Ομάδας Ηχητικού Πειραματισμού ICAIC, διηύθυνε σημαντικές κουβανικές και ισπανικές ορχήστρες και φεστιβάλ. Οι διακρίσεις του περιλαμβάνουν το Βραβείο Manuel de Falla, το Εθνικό Βραβείο Μουσικής (Κούβα) και δύο Latin Grammy. Ο κατάλογος του Brouwer περιλαμβάνει πάνω από 700 έργα και μια δισκογραφία που ξεπερνά τις 1.200 ηχογραφήσεις. Έχει συνθέσει για εμβληματικά ονόματα όπως ο Julian Bream, ο John Williams και ο Yo-Yo Ma. Πολυάριθμες ομάδες και φεστιβάλ, συμπεριλαμβανομένου του Leo Brouwer Chamber Music Festival, φέρουν το όνομά του. Ενεργός ως πολιτιστικός προαγωγός, συνεχίζει να εμπνέει το παγκόσμιο κοινό μέσω της μουσικής και της πρωτοπορίας του στις τέχνες.
Eduardo Martín (γεν. 1956): Ο Eduardo Martín δημιουργεί μουσικά τοπία που διατρέχουν τις παραδόσεις της κλασικής, της κουβανικής, της τζαζ και της παγκόσμιας μουσικής. Ως παραγωγικός κιθαρίστας και συνθέτης, οι συνθέσεις του φημίζονται για το συναισθηματικό τους βάθος και την ευρηματική συγχώνευση κουβανικών και διεθνών στυλ, ενώ έχουν παρουσιαστεί σε θεατρικές παραγωγές και κινηματογραφικές μουσικές. Από το 1991, ο Martín έχει περιοδεύσει εκτενώς στην Κούβα, τη Νότια Αμερική και την Ευρώπη, κερδίζοντας την αναγνώριση των κριτικών και του κοινού για τις συναυλίες και τα masterclasses του. Ως καθηγητής στο Instituto Superior de Arte (ISA) στην Αβάνα και συχνός κριτής σε διεθνείς διαγωνισμούς, είναι μια σεβαστή προσωπικότητα στην παγκόσμια κοινότητα της κιθάρας.
Ernesto Lecuona (1895-1963): Οι συνθέσεις του Lecuona, όπως η *Malagueña* και η *La Comparsa*, ενσωματώνουν την ψυχή των κουβανικών και λατινοαμερικανικών παραδόσεων.
Ñico Rojas (1921-2008): Ο Ñico Rojas επαναπροσδιόρισε την κουβανική κιθαριστική μουσική, συνδυάζοντας τον οικείο λυρισμό της trova με την κομψότητα των κλασικών μορφών.
Manuel Saumell (1818-1870): Πρωτοπόρος της κουβανικής εθνικής μουσικής, ο Saumell μετέτρεψε την contradanza σε μια καθαρά κουβανική μορφή.
Ignacio Cervantes (1847-1905): Οι *Danzas Cubanas* του Ignacio Cervantes είναι κοσμήματα της κουβανικής κλασικής μουσικής, συνδυάζοντας την ευρωπαϊκή παράδοση με τον ρυθμό της πατρίδας του.
Aldo Rodríguez (γεν. 1955): Ο διάσημος κιθαρίστας και παιδαγωγός Aldo Rodríguez έχει διευθύνει masterclasses στην Πολωνία, τη Γαλλία, την Κολομβία, τη Βουλγαρία και τη Χιλή.
Joseíto Fernández (1908-1979): Συνθέτης και τραγουδιστής, γνωστός για την *Guantanamera*, ένα από τα πιο εμβληματικά κουβανέζικα τραγούδια που έχουν γίνει διάσημα παγκοσμίως.
Ο Νίκος Μπαρουτσάκης, γεννημένος στην Αθήνα το 1989, είναι κλασικά εκπαιδευμένος κιθαρίστας με ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων σε διάφορα είδη μουσικής. Έχει εμφανιστεί σε σπουδαίους χώρους και οργανισμούς, όπως το Victoria and Albert Museum, η Royal Academy of Dramatic Arts, το Bridewell Theatre, το Ωδείο Φίλιππος Νάκας, το Sofar Sounds, η Debut Opera, το Volterra Project και το Φεστιβάλ Marchland, όπου είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με την ελληνίδα τραγουδίστρια Σαβίνα Γιαννάτου και τον τζαζ κιθαρίστα Alex Roth.
Πέρα από την ερμηνευτική και δισκογραφική του καριέρα, ο Νίκος είναι αφοσιωμένος δάσκαλος με έδρα το Λονδίνο του Ηνωμένου Βασιλείου και επί του παρόντος είναι καθηγητής κιθάρας στο Brighton College Prep Kensington, στο Riddlesdown Collegiate και στο Young Music Makers. Εκτός από τη δουλειά του στα σχολεία, διατηρεί και το δικό του ιδιωτικό στούντιο διδασκαλίας.
Ο Νίκος ξεκίνησε τις σπουδές του στην κιθάρα ως έφηβος με τον Δημήτρη Παππά, με τον οποίο απέκτησε το Δίπλωμα Σολίστ. Στη συνέχεια, συνέχισε τις σπουδές του στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών στην τάξη της Αντιγόνης Γκόνη, όπου αποφοίτησε με Bachelor και Master στη Μουσική. Το τελευταίο κεφάλαιο των σπουδών του ολοκληρώθηκε στο Royal College of Music στο Λονδίνο, ως RCM Award Holder, με την υποστήριξη του βραβείου Soirée d’Or, όπου απέκτησε Artist Diploma in Performance υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Gary Ryan και Charles Ramirez.
Ο Νίκος έχει παρακολουθήσει masterclasses με μερικούς από τους σπουδαιότερους κιθαρίστες του κόσμου, όπως οι Sergio Assad, Dušan Bogdanović, Zoran Dukić, Eliot Fisk, René Izquierdo, Timo Korhonen, Pablo Márquez, Elena Papandreou, Konrad Ragossnig, Raphaëlla Smits, and Gohar Vardanyan.
Ο Νίκος παίζει με κιθάρα κατασκευασμένη ειδικά για αυτόν από τον José Marín Plazuelo, στη Γρανάδα της Ισπανίας.
*Ως γράφων είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που ο Νίκος μου ζήτησε να κάνω την παρουσίαση του πρώτου του άλμπουμ. Υπήρξα δάσκαλος του μέχρι το δίπλωμα του και φίλος του από πολύ παλιά. Εύχομαι καλοτάξιδο!
Δημήτρης Παππάς
Κιθαριστής-Μουσικοπαιδαγωγός
Κλικ εδώ για να διαβάσετε το φυλλάδιο του άλμπουμ |
ΤΟ TaR EINAI ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΤOY ΑΛΜΠΟΥΜ
************************
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Το περιεχόμενο του κειμένου, το φωτογραφικό, βιντεογραφικό ή ηχητικό υλικό καθώς και η επιμέλεια του άρθρου είναι ευθύνη του συγγραφέα)
Το TaR, εκπληρώνοντας το όραμα του ιδρυτή του Νότη Μαυρουδή (1945-2023), συνεχίζει να λειτουργεί ως μία ελεύθερη και αυστηρά μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα, που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία και στην εγκυρότητα των συνεργατών του. Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, διορθωτές κλπ, άρα δεν έχει την υποδομή και τους πόρους ώστε να ελέγχει την ακρίβεια των πληροφοριών και την πνευματική ιδιοκτησία του υλικού που παρατίθεται (κειμένου, εικόνων, βίντεο, ηχογραφήσεων κλπ). Βασίζεται αποκλειστικά στην καλή πίστη του αρθρογράφου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις απόψεις του και για το υλικό που επιλέγει, από το προσωπικό του αρχείο. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από την χρήση πληροφοριών και υλικού παρακαλείται να το δηλώσει άμεσα ώστε να γίνει άμεση διόρθωση (tar.onlinemag@gmail.com). Το TaR έχει ως στόχο να στηρίξει την ποιοτική μουσική δημιουργία κι όχι να θίξει με οποιονδήποτε τρόπο τους δημιουργούς και το έργο τους. Επίσης, η πληροφόρηση που το TaR παρέχει σχετικά με συναυλίες, εκδόσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, φεστιβάλ κλπ εξαρτάται αποκλειστικά από τις πληροφορίες που παρέχουν οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες και το TaR τις δημοσιεύει πάντα "καλή τη πίστει". Το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες και βασίζεται στην βοήθεια των αναγνωστών ώστε να διορθώνονται τα όποια προβλήματα. Διαχειριστής: Κώστας Γρηγορέας Ιδρυτής: Νότης Μαυρουδής |