(Scroll-down page to watch the videos)
"Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΟΥ", ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΑΤΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ
ΤΟΥ Α' ΤΟΣΙΤΣΕΙΟΥ-ΑΡΣΑΚΕΙΟΥ ΕΚΑΛΗΣ
Ψηφιακά video art βασισμένα στα μουσικά κομμάτια "Ο ουρανός μου" και "Ο Ήλιος" του Κώστα Γρηγορέα (από τη συλλογή "Soundtracks για Ιδανικές Ταινίες")
Κατά τη διάρκεια του Β΄ τετραμήνου του σχολικού έτους 2010-2011 οι μαθητές του τμήματος ΒΗΥ3 της Β΄τάξης του Α΄ Αρσακείου-Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο μάθημα επιλογής «Εφαρμογές Η/Υ», υλοποίησαν μια ιδέα της καθηγήτριάς τους της Πληροφορικής κ. Ξένιας Σιούτη (η οποία ανέλαβε και την καθοδήγηση της ομάδας) και σε συνεργασία με τις καθηγήτριες: Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου (Πληροφορικός), Κυριακή Πρεβενιού (Καλλιτεχνικών), Μαρία Τασσοπούλου (Μουσικός). Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση και επιτυχία του προγράμματος είχαν η διευθύντρια του Α' Τοσιτσείου-Αρσακείου Λυκείου Εκάλης κ. Ελ. Αγγελοπούλου και η υποδιεθύντρα Κ. Βενιέρη οι οποίες στήριξαν και ενθάρρυναν από την αρχή κάθε προσπάθεια τόσο των μαθητών όσο και των καθηγητριών.
Η ιδέα ήταν για μια πρωτότυπη διαθεματική δραστηριότητα με θέμα «Οι μαθητές εμπνέονται, δημιουργούν, υλοποιούν το δικό τους ψηφιακό video art βασισμένο στο μουσικό έργο “Ο Ουρανός μου” του Κώστα Γρηγορέα. Η εργασία των παιδιών παρουσιάστηκε στο Αμφιθέατρο των Σχολείων σε ειδική εκδήλωση, ή οποία έκλεισε με ένα ρεσιτάλ του κιθαριστή συνθέτη για τους μαθητές του σχολείου και τους καθηγητές τους.
Η ιδέα της δραστηριότητας
Σκοπός της δραστηριότητας ήταν οι μαθητές να αναπτύξουν κριτική σκέψη, δημιουργικότητα και φαντασία, ώστε να επενδύσουν εικαστικά σε ψηφιακή μορφή με τις δικές τους εικόνες ένα συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι, χρησιμοποιώντας τα οπτικοακουστικά μέσα και τις νέες τεχνολογίες που διαθέτει το Σχολείο.
Το κύριο μουσικό κομμάτι ήταν το έργο Ο Ουρανός μου για 2 κλασικές κιθάρες, έργο του κιθαριστή - συνθέτη Κώστα Γρηγορέα, ο οποίος με πολλή χαρά δέχτηκε να συνεργαστεί στην όλη προσπάθεια. Στην ηχογράφηση το έργο ερμηνεύουν οι κιθαριστές Αλεξάνδρα Χριστοδήμου και Γιάννης Πετρίδης. Στην εργασία θέλησαν να συμμετάσχουν και δύο μαθήτριες της Α' Λυκείου, οι οποίες εμπνεύστηκαν από το κομμάτι Ο Ήλιος, που και αυτό ανήκει στην συλλογή Soundtracks για Ιδανικές Ταινίες του Κ.Γ. και ερμηνεύεται επίσης από τους Πετρίδη-Χριστοδήμου.
Κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας οι μαθητές
- συνειδητοποίησαν τη σύνδεση και την αλληλεξάρτηση εικόνας και ήχου και την αξία της καλλιτεχνικής αυτης έκφρασης
- με προσωπική τους συμμετοχή πειραματίστηκαν πώς και πόσο η μουσική επένδυση επηρεάζει τη συναισθηματική κατάσταση του θεατή
- κατανόησαν ότι ακόμη και μέσα σε όρια η δημιουργικότητα μπορεί να εκφραστεί. Οι περιορισμοί στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν η μουσική και η χρονική διάρκεια του βίντεο. Συνειδητοποίησαν λοιπόν ότι κάτω από τον ίδιο περιορισμό μπορούν να προκύψουν τελείως διαφορετικά αποτελέσματα.
- παρακολούθησαν διαφορετικά είδη ταινιών που έχουν υλοποιηθεί κάτω από περιορισμούς
- έμαθαν τις βασικές αρχές της θεωρίας του ψηφιακού βίντεο (φωτισμό, κάμερα, ηχοληψία, μοντάζ)
- δημιούργησαν και επεξεργάστηκαν το δικό τους βίντεο στον υπολογιστή
- συζήτησαν με τον δημιουργό Κώστα Γρηγορέα για τη μουσική σύνθεση, τους κανόνες της και τις πηγές έμπνευσης, αλλά και για την τέχνη γενικότερα.
Υλοποίηση
Η δραστηριότητα οργανώθηκε και υλοποιήθηκε στο τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου 2011 στο εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οι μαθητές διδάχθηκαν από τις καθηγήτριες Πληροφορικής τις βασικές αρχές της θεωρίας του ψηφιακού βίντεο μέσα από την επίδειξη κατάλληλα σχεδιασμένων εκπαιδευτικών παρουσιάσεων, καθώς επίσης και τις βασικότερες τεχνικές σύνθεσης σκηνικού και ατμόσφαιρας σε μια ταινία. Επίσης, μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες, έμαθαν το πρόγραμμα movie maker, το οποίο είχε επιλεγεί για την επεξεργασία των βίντεο. Στη συνέχεια, η καθηγήτρια Καλλιτεχνικών κ. Κυριακή Πρεβενιού παρουσίασε στους μαθητές τον ρόλο του βίντεο στην τέχνη, τι ονομάζουμε βιντεοτέχνη και τους νέους ορίζοντες που έχει ανοίξει στους καλλιτέχνες για να δημιουργούν και να εκφράζονται. Έδειξε στους μαθητές βίντεο και τους εξήγησε τη λογική της σύνθεσης βίντεο με αρχή, μέση και τέλος. Τέλος, η καθηγήτρια Μουσικής κ. Μαρία Τασσοπούλου συζήτησε, με τους μαθητές για την έννοια και την αξία της μουσικής επένδυσης, καθώς και για τη σύνδεση και την αλληλεξάρτηση εικόνας και ήχου.
Αφού ολοκληρώθηκε η θεωρητική παρουσίαση, οι μαθητές χωρίστηκαν σε ομάδες και κλήθηκαν να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν τις ιδέες τους, είτε τραβώντας πλάνα με την κάμερά τους είτε βγάζοντας φωτογραφίες με τη φωτογραφική τους μηχανή. Όταν συγκέντρωσαν το υλικό τους ξεκίνησαν στο εργαστήριο Πληροφορικής το μοντάζ των ταινιών τους.
Η συλλογή του υλικού και το μοντάζ έγινε αποκλειστικά από τους μαθητές χωρίς συγκεκριμένη καθοδήγηση, αφήνοντάς τους απόλυτη ελευθερία έκφρασης, μιας και το συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι επενδύονταν για πρώτη φορά με εικόνες ή βίντεο.
Συνάντηση με τον συνθέτη Κώστα Γρηγορέα
Οι μαθητές, όταν ολοκλήρωσαν τα βίντεό τους, συνάντησαν τον συνθέτη και κιθαριστή κ. Γρηγορέα στο εργαστήριο Πληροφορικής του Σχολείου και συζήτησαν μαζί του, με αφορμή τα έργα τους, για το συγκεκριμένο κομμάτι και γενικότερα για τη μουσική και την τέχνη. Στη συνάντηση συμμετείχε δημιουργικά, σχολιάζοντας τα έργα των μαθητών, ο θεατρολόγος του Σχολείου κ. Κώστας Θεοδώρου.
ΚΛΙΚ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΙΑΒΑΣΤΕ:
Σχετικά με τα φιλμ μικρού μήκους των μαθητών της Β΄ Λυκείου, του Α΄ Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης.
(του Κώστα Θεοδώρου)
ΤΑ ΒΙΝΤΕΟ
(με τυχαία σειρά)
Με μουσικό υλικό το "Soundtrack" Ο ΟΥΡΑΝΟΣ ΜΟΥ του Κ. Γρηγορέα,
σε ερμηνεία από το κιθαριστικό ντούο Γιάννης Πετρίδης & Αλεξάνδρα Χριστοδήμου (4 βίντεο):
"Το ωδη-πορικό ενός ονείρου"
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι μαθητές:
Δημήτρης Πολλάλης, Γιάννης Σαχίνογλου, Πέτρος Τσάτσος, Ιωάννα Φραγκούλη, Νίκη Χουβαρδά
"The Fire"
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι μαθητές:
Δημήτρης Πρεβεζάνος, Βίλυ Χριστοδούλου, Ηλίας Σιαμπάνης, Παναγιώτης Φυτάς
"A walk to remember"
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι μαθητές:
Βιβέτ Παπαρσένου, Ηλέκτρα Στέφα, Ιάσων Σωτηρίου, Ανδρομάχη Υφαντή, Δημήτρης Πολλάλης, Γιάννης Σαχίνογλου
"Κυματισμοί"
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι μαθητές:
Καλλιόπη Σιώτου, Μάριος Τσακλάνος, Μαριλένα Φράγκου, Δημήτρης Σαχίνογλου
Με μουσικό υλικό το "Soundtrack" Ο ΗΛΙΟΣ του Κ. Γρηγορέα,
σε ερμηνεία από το κιθαριστικό ντούο Γιάννης Πετρίδης & Αλεξάνδρα Χριστοδήμου (1 βίντεο)
"Ο Έρωτας στα χνάρια της Φύσης"
Το βίντεο επιμελήθηκαν οι μαθήτριες:
Κατερίνα Αθανασίου, Ελευθερία Γκύζη, μαθήτριες της Α΄ Λυκείου. Το κείμενο επιμελήθηκε η Κατερίνα Αθανασίου.
ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ
από την εκδήλωση της παρουσίασης
Από το ρεσιτάλ κιθάρας για τους μαθητές του Α' Τοσίτσειου-Αρσακείου Εκάλης:
Ο Κ. Γρηγορέας παίζει το "Μεσογειακό" του Κυριάκου Τζωρτζινάκη
(Ερασιτεχνική Ηχογράφηση)
Αναμνηστική φωτογραφία των συντελεστών της δραστηριότητας, μαζί με τις διευθύντριες του Α' Τοσίτσειου-Αρσακείου Εκάλης
Επιμέλεια κειμένων:
Ξένια Σιούτη
(Πληροφορικός, Καθηγήτρια του Α' Τοσιτσείου Αρσακείου Εκάλης)
Τεχνική επιμέλεια σελίδας: Κώστας Γρηγορέας