Πάνος Τσαμουράς:
'Mahur saz semai' του Kemençeci Nikolaki,
Ρωμιού συνθέτη της Πόλης
O Πάνος Τσαμουράς γεννήθηκε το 1998. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης με ειδίκευση στη Σύνθεση (καθηγητής Γιώργος Κυριακάκης) και πτυχιούχος κλασικής κιθάρας (καθηγητής Γιάννης Παπαθανασίου).
Στα πλαίσια του πτυχιακού ρεσιτάλ κιθάρας τον Ιούνιο του 2021, όπου και ήμουν μέλος της κριτικής επιτροπής, παρουσίασε για πρώτη φορά διασκευή του σε έργο κλασικής οθωμανικής μουσικής. Συγκεκριμένα , ερμήνευσε το 'Mahur saz semai' του Kemençeci Nikolaki, Ρωμιού συνθέτη της Πόλης του 20ου αιώνα, δεξιοτέχνη στη λύρα (kemençeci) και στο πολίτικο λαούτο (lavtaci). Ο Kemençeci Nikolaki συνέθεσε πλήθος οργανικών και φωνητικών έργων.
Kemençeci Nikolaki
Ομολογώ ότι με εντυπωσίασε αυτή η διασκευή, ως γραφή αλλά και ως εκτέλεση. Πρότεινα λοιπόν στον Πάνο να την παρουσιάσουμε στο TaR.
Οι περισσότεροι ακροατές της κιθάρας έχουν έρθει σε επαφή με αυτό το γοητευτικό είδος μέσω του πολύ επιτυχημένου και πασίγνωστου κιθαριστικού έργου Koyunbaba του Ιταλού συνθέτη Carlo Domeniconi. Αν και όχι ειδικός, νομίζω ότι η προσέγγιση του Τσαμουρά είναι πιο κοντά στο πρωτότυπο ιδίωμα και γι’ αυτό σας προτείνω να την ακούσετε με προσοχή.
Με αφετηρία την μονοφωνική γραφή της οθωμανικής μουσικής, ο Π. Τσαμουράς συνδυάζει την τεχνική της κλασικής κιθάρας με την ερμηνεία και τα στολίδια των ελληνικών παραδοσιακών και οθωμανικών σκοπών και τραγουδιών. Χρησιμοποιεί μη συμβατικό κούρδισμα κουρδίζοντας την 5η χορδή σε σολ και την 6η σε ντο, τις οποίες αξιοποιεί έντονα για την εναρμόνιση του semai, ενώ προσαρμόζει τις μελωδίες της σύνθεσης στον ηχοχρωματικό και ερμηνευτικό κόσμο της κλασικής κιθάρας. Η διασκευή του Mahur saz semai είναι μια μόνο από τις διασκευές έργων κλασικής οθωμανικής μουσικής του Π.Τσαμουρά ( και μπορείτε την ακούσετε παρακάτω:
Σημειώνει ο Πάνος Τσαμουράς για το έργο:
«Το Mahur saz semai ακολουθεί την τροπική συμπεριφορά του μακάμ μαχούρ ενώ η δομή του έργου ακούει στους κανόνες της κλασικής φόρμας σεμάι: hane 1 (κουπλέ)-> teslim (ρεφρέν) -> hane 2-> teslim-> hane 3-> teslim -> hane 4 σε νέα ρυθμική αγωγή (6/8)-> teslim».
Κώστας Γρηγορέας
Νοέμβριος 2021
http://www.grigoreas.gr/
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι με ευθύνη του αρθρογράφου)