Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος
ΠΑΤΡΑ 2017
Μια ανασκόπηση του 26ου Φεστιβάλ Κιθάρας
Συνηθίζω, χρόνια τώρα, να κάνω ένα μικρό απολογισμό μετά τη λήξη του Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα. Έναν απολογισμό στον απόηχο αυτού του τετραήμερου των εκδηλώσεων, έτσι για να γραφούν δυο λόγια γύρω από τις συναυλίες, τις διαλέξεις, τα μαθήματα, τα Master Classes και τους διαγωνισμούς, γύρω από τους καλλιτέχνες και τους σπουδαστές που έλαβαν μέρος και επίσης δυο λόγια για τις εντυπώσεις που άφησε πίσω της αυτή η ετήσια κιθαριστική γιορτή.
Θα πρέπει πρώτα ωστόσο να επισημάνω, και μάλιστα με μεγάλη ικανοποίηση, πως η ερώτηση που συχνά δεχόμαστε από τους ενδιαφερόμενους για το Φεστιβάλ δεν είναι άλλη από το “ποιους έχουμε καλέσει φέτος στην Πάτρα”!
Η ερώτηση δεν σχετίζεται δηλαδή με το αν πρόκειται να γίνει ή όχι και φέτος το φεστιβάλ ή δεν αφορά στην εποχή, τις ημέρες, το χώρο, τη διάρκεια, ή στις ώρες των εκδηλώσεων. Όλα αυτά είναι γνωστά πια και θεωρούνται δεδομένα.
Το μόνο ζήτημα που τους ενδιαφέρει είναι ποιοι από τους επώνυμους είναι φέτος οι προσκαλεσμένοι.
Είναι πράγματι αυτή η ερώτηση ενδεικτική της καθιέρωσης αυτού του Φεστιβάλ αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ικανοποίηση για μας που διοργανώνουμε αυτόν το θεσμό για 26 συνεχόμενα χρόνια, ένα θεσμό από τους μακροβιότερους παγκοσμίως.
Η “Φιλαρμονική Εταιρία Ωδείο Πατρών” που φιλοξενεί κάθε χρόνο το Φεστιβάλ, διαθέτει όλους τους άνετους χώρους διδασκαλίας αλλά και μια από τις καταλληλότερες για κιθάρα αίθουσες συναυλιών. Στους χώρους αυτούς οι εκλεκτοί καλλιτέχνες που επιλέγουμε κάθε φορά, μεταφέρουν μέσα από τη διδασκαλία τους, τις διαλέξεις, τα Master Classes και τις συναυλίες τους, τις γνώσεις και την εμπειρία τους στους σπουδαστές κάθε επιπέδου και κάθε ηλικίας.
Η Λίζα κι εγώ φροντίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε οι προσκαλεσμένοι καλλιτέχνες που συμμετέχουν αφιλοκερδώς, να επιβεβαιώνουν με την ποιότητά τους, πως το ετήσιο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα είναι ένα γεγονός υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών.
Χωρίς μεγαλοστομίες, βερμπαλισμούς και φανφάρες, θέλουμε να παραμείνει ένα καλλιτεχνικό ραντεβού που κάθε χρόνο συγκεντρώνει περισσότερους από 100 σπουδαστές από κάθε γωνιά του τόπου και ένας αυτοχρηματοδοτούμενος θεσμός που προσφέρει εμπειρία, γνώση, ενημέρωση, κατάρτιση, προβληματισμό και ψυχαγωγία.
Θα σταθώ λίγο στα παραπάνω ώστε να υπογραμμίσω το γεγονός της αυτοχρηματοδότησης, της έλλειψης δηλαδή χορηγίας από οποιονδήποτε φορέα (Υπουργείο, Δήμο, Οργανισμό, Ίδρυμα, Σύλλογο κλπ.), με μοναδική προσφορά τα βραβεία των διαγωνισμών από τον κατασκευαστή Παύλο Γύπα και τον Μουσικό Οίκο Παπαγρηγορίου – Νάκα τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
Master Class από τους Vladimir Gorbach και Sabrina Vlaskalic
Περνώντας τώρα στις Συναυλίες, θα ξεκινήσω πρώτα με το ρεσιτάλ του Ρώσου Vladimir Gorbach που δικαίωσε κατά τον καλύτερο τρόπο τη φήμη που τον ακολουθεί. Είναι ένας ώριμος καλλιτέχνης που διαθέτει όλα εκείνα τα προσόντα που του επιτρέπουν να ανταποκρίνεται στα πιο απαιτητικά έργα της κιθαριστικής φιλολογίας: με μια άρτια τεχνική, με ένα ήρεμο νευρικό σύστημα, με κατασταλαγμένες ερμηνείες και με έναν πολύμορφο κατεργασμένο ήχο, κερδίζει με την παρουσία του ακόμα και τον αυστηρότερο κριτή. Ένας καλλιτέχνης σεμνός που δεν “το παίζει” αλλά μπορεί και παίζει υπέροχα, εντυπωσιακά, συγκινησιακά.
Χωρίς να έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάποια από την τάξη του στα Master Class που δίδαξε, πληροφορήθηκα πως το μάθημά του άφησε άριστες εντυπώσεις για την επικοινωνία και τη βοήθεια που προσέφερε στους σπουδαστές του.
Να προσθέσω εδώ πως μόλις πριν δυο δεκαετίες, η Ρωσία, μια χώρα –πηγή δημιουργίας κορυφαίων μουσικών (πιάνου, βιολιού, τσέλου, ορχηστρών κλπ), δεν διέθετε Σχολή κιθάρας ικανή να συγκριθεί με αυτές των ευρωπαϊκών ή αμερικάνικων. Οι παρουσίες του Vladimir Gorbach φέτος καθώς και του συμπατριώτη του Anton Baranov πέρυσι στο Φεστιβάλ της Πάτρας, ανατρέπουν τα δεδομένα αυτά.
Ο Ρώσος βιρτουόζος Vladimir Gorbach στο ρεσιτάλ του Σαββάτου
Η γνωστή μας από προηγούμενες εμφανίσεις της στην Πάτρα Sabrina Vlaskalic επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το υψηλό επίπεδο της καλλιτεχνίας της. Θεωρώ πως η πολυβραβευμένη Σέρβα κιθαρίστρια συγκαταλέγεται σήμερα στις κορυφαίες της γενιάς της. Τόσο το ρεσιτάλ όσο και το Master Class που πραγματοποίησε άφησαν εξαιρετικές εντυπώσεις.
Η δεξιοτέχνης Sabrina Vlaskalich από τη Σερβία, στην κατάμεστη αίθουσα συναυλιών της Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείου Πατρών
Εξαιρετικές εντυπώσεις όμως άφησαν και τα ρεσιτάλ της Παρασκευής από τους νέους Έλληνες κιθαριστές Βασίλη Δίγκο και Θοδωρή Θεοδωρούδη. Παρά το νεαρό της ηλικίας τους (21 ετών ο πρώτος και μόλις 17 ο δεύτερος), εντυπωσίασαν και οι δυο τους με την άψογη τεχνική και την ωριμότητα του παιξίματός τους. Συγχρόνως δε, με την εμφάνισή τους αυτήν, δικαίωσαν κι εμάς τους ίδιους για την επιλογή μας να τους προσκαλέσουμε στο Φεστιβάλ.
Θοδωρής Θεοδωρούδης και Βασίλης Δίγκος: Εξαιρετικές εντυπώσεις τα ρεσιτάλ τους
Η Κυριακή, τρίτη μέρα των ρεσιτάλ, ήταν εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στους καλλιτέχνες μας από τη Θεσσαλονίκη. Το γνωστό κιθαριστικό ντουέτο Κυριακή Κόντη – Θανάσης Παύλου κάλυψε όλο το πρώτο μέρος με έργα Ελλήνων συνθετών για κιθάρα, ενώ στο δεύτερο μέρος πλαισιωμένοι από την Ελένη Μιχαλοπούλου (τραγούδι) και Παναγιώτη Κελέκη (φλάουτο), απέδωσαν και πάλι έργα Ελλήνων συνθετών (Χατζιδάκι – Θεοδωράκη) σε δικές τους διασκευές για κιθάρα.
Τόσο το ντουέτο με το εξαιρετικό ανσάμπλ και τον εκλεπτυσμένο ήχο όσο και το Κουαρτέτο με την λαμπρή παρουσία των Μιχαλοπούλου-Κελέκη, δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα συγκίνησης που απλώθηκε στην αίθουσα και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.
Το ντουέτο Κυριακή Κόντη – Θανάσης Παύλου σε έργα Ελλήνων συνθετών
Την Κυριακή ωστόσο είχε προηγηθεί η διάλεξη του Καθηγητή Μουσικής Σπύρου Δελέγκου με θέμα “ο ρόλος της κιθάρας στην ελληνική αστική λαϊκή μουσική του Μεσοπολέμου”, ένα θέμα ενδιαφέρον για όσους εξειδικεύονται στην μορφή της μουσικής αυτής, την οποία και ανέπτυξε διεξοδικά και εμπεριστατωμένα ο ομιλητής.
Από τη διάλεξη του Καθηγητού Μουσικής Σπύρου Δελέγκου
Δυο κιθάρες, τραγούδι και φλάουτο: Μια ατμοσφαιρική Συναυλία από τους καλλιτέχνες της συμπρωτεύουσας
Η Δευτέρα, που είναι και η ημέρα των διαγωνισμών, ήταν χωρίς αμφιβολία η πλέον κουραστική για τα μέλη της επιτροπής και ιδίως για τους ξένους καλλιτέχνες, την Sabrina Vlaskalic και τον Vladimir Gorbach. Αφού δίδαξαν σε Master Class τρεις συνεχείς ώρες, αμέσως μετά κάθισαν στο τραπέζι της επιτροπής για να ακούσουν επί 9 ώρες περισσότερους από 50 διαγωνιζόμενους στις τρεις Κατηγορίες!
Την φετινή επιτροπή του διαγωνισμού και για τις τρεις Κατηγορίες αποτελούσαν οι: Vladimir Gorbach (Πρόεδρος), Sabrina Vlaskalic, Γιάννης Πετρίδης, Μανώλης Βροντινός και Ρένα Σκλάβου.
Η επιτροπή του διαγωνισμού για όλες τις Κατηγορίες από αριστερά προς τα δεξιά:
Γιάννης Πετρίδης, Sabrina Vlaskalic, Vladimir Gorbach, Μανώλης Βροντινός, Ρένα Σκλάβου
Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανά Κατηγορία ήσαν τα εξής:
Κατηγορία Α
1 Γισδάκης Δημήτρης Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
2 Βουτυράς Άγγελος Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
3 Λάζαρη Ιωάννα Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
4 Παστός Αναστάσιος Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
5 Πετρίδης Λεωνίδας Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
6 Παπαδημητρίου Καριοφυλλιά Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
7 Χατζή Αγγελική Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
8 Γκότσης Άγγελος ΕΠΑΙΝΟΣ
9 Καννά Μαγδαληνή-Μαρία ΕΠΑΙΝΟΣ
10 Λάζαρη Θεοδώρα ΕΠΑΙΝΟΣ
11 Μπελέζου Δήμητρα-Αθηνά ΕΠΑΙΝΟΣ
Κατηγορία Β
1 Φίλιππας Γιάννης Α΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
2 Ζαχαράκης Παναγιώτης Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
3 Μιχαηλίδης Γιάννης Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
4 Θεοδωρούδη Έλενα Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
5 Νικολακοπούλου Κωνσταντίνα Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
6 Παπαθανάσης Θωμάς Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
7 Βούζης Αλέξης ΕΠΑΙΝΟΣ
8 Ζίνδρος Ορφέας ΕΠΑΙΝΟΣ
9 Κυρίτσης Άγγελος ΕΠΑΙΝΟΣ
10 Τυπάλδου Καλλιόπη ΕΠΑΙΝΟΣ
Κατηγορία Γ
1 Μανωλκίδης Κωνσταντίνος Β΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
2 Αγιάνογλου Σαράντης Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
3 Κυδωνιάτης Ιάσoνας Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
4 Μητρούσης Ιωάννης Γ΄ ΒΡΑΒΕΙΟ
5 Μπακαστάθης Ορέστης ΕΠΑΙΝΟΣ
6 Παπαδημητρίου Κωνσταντίνος ΕΠΑΙΝΟΣ
ΣΗΜ: Στα Βραβεία και τους Επαίνους τα ονόματα παρατίθενται με αλφαβητική σειρά
Από τη διάλεξη της Λίζας Ζώη που τίμησε την προσφορά της Ίντα Πρέστι και του Αντρές Σεγκόβια αφού φέτος κλείνουν 50 & 30 χρόνια από το θάνατό τους αντίστοιχα.
Άφησα τελευταία τη διάλεξη της Λίζας Ζώη, μια ενδιαφέρουσα διάλεξη την οποία αναδημοσίευσε ολόκληρη η εφημερίδα «ΤΟ «ΒΗΜΑ» από τις ιστοσελίδες του στις 26 Απριλίου 2017 και την οποία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω λινκ:
http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=876082
αλλά και το TaR:
http://www.tar.gr/content/content.php?id=5413
Ευάγγελος Ασημακόπουλος
Μάϊος 2017
lizevas@yahoo.com
http://www.evangelos-liza.com/
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)