Συνέντευξη του Νότη Μαυρουδή
στο "Κιθαρολόγιο" του Γιώργου Μαστρογιαννόπουλου
Περί κιθάρας ο λόγος, όπως μαρτυρά ο τίτλος: “Κιθαρολόγιο,” στο οποίο ο συνθέτης, Νότης Μαυρουδής, κατέθεσε αυθόρμητα και πηγαία την ευαίσθητη, κιθαριστική ψυχή του. Το περιβάλλον γι΄αυτή τη γόνιμη συζήτηση, ιδεώδες, γιατί απέναντί του δεν είχε τη συνήθη κατάσταση ενός επαγγελματία δημοσιογράφου με «άγρια μεσάνυχτα» από κλασική κιθάρα. Είχε έναν καθηγητή κλασικής κιθάρας της επόμενης γενιάς, που στάθηκε δίπλα του με τον δέοντα σεβασμό, σοβαρότητα και κριτική σκέψη, τον εκδότη του «Κιθαρολογίου», κ. Γιώργο Μαστρογιαννόπουλο.
Ο ομιλών, ξετύλιξε το νήμα μιας δημιουργικής, ενάρετης ζωής και όπως ήταν λογικό, η συνέντευξη μοιράστηκε σε δυο εξίσου ενδιαφέροντα μέρη. Θυμήθηκε πολλά... Το πώς η θέα ενός ακορντεόν που έπαιζε συμμαθητής του, ενεργοποίησε την επιθυμία του να μάθει μουσική. Το πόση ικανοποίηση ένοιωσε αντικρύζοντας την πρώτη του κιθάρα, γεγονός που δημιούργησε στη μητέρα του μια …νότα αισιοδοξίας ότι επιτέλους θα μείνει σπίτι και θα γλυτώσει τους τραυματισμούς από τα παιχνίδια της υπαίθρου. Η διαίσθηση της μάνας, όπως συνήθως, ήταν σωστή. Η άλλοτε ορμή του παιχνιδιού, μεταφέρθηκε από τα οικοδομικά τετράγωνα της Καλλιθέας, στα νοητά τετράγωνα της κιθαριστικής ταστιέρας. Η νεοδιόριστη τότε καθηγήτρια, διεθνούς φήμης σήμερα, Λίζα Ζώη, δεν άργησε να διαπιστώσει το ταλέντο του και λίγα χρόνια αργότερα, τον εμπιστεύτηκε στον σπουδαίο Δάσκαλό της, τον αείμνηστο Δημήτρη Φάμπα. «Είμαστε τυχεροί, γιατί πέσαμε στα χέρια ενός φωτισμένου τότε Δασκάλου, όπως ήταν ο Φάμπας» υπογραμμίζει ο κ. Νότης Μαυρουδής και αναφέρει συγκινημένος: «η κιθάρα για μας ήταν σκοπός ζωής! Tρόπος ζωής! Tο μόνο ταξίδι που ξέραμε να κάνουμε και ο Φάμπας, μας έκανε να την αγαπήσουμε βαθύτατα». Η βαθιά αγάπη του Νότη Μαυρουδή για την κιθάρα, αποδεικνύεται αδιαλείπτως έως σήμερα. Με τον χειμαρρώδη λόγο του, μας ταξίδεψε σε σημαντικούς σταθμούς της ζωής του: στο Δίπλωμά του, στη διάκρισή του με 1ο βραβείο στον διεθνή διαγωνισμό κλασικής κιθάρας στο Μιλάνο και ακολούθως, στην ανάθεση της Έδρας της Κλασικής Κιθάρας στην Ακαδημία Scuola Ciciva di Milano, στην οποία δίδαξε ως το 1975. Στους σημαντικούς σταθμούς του και οι πρώτες του εμφανίσεις ως σολίστ κλασικής κιθάρας στη σπουδαία και μοναδική τότε, ιστορική αίθουσα συναυλιών του «Φ.Σ. Παρνασσός», μα και στις Μπουάτ της εποχής. Ακόμη απορεί με την προσήλωση του κοινού των Μπουάτ στους ήχους της κλασικής κιθάρας. «Εκκλησία!» αναφωνεί ο Νότης Μαυρουδής εμφατικά και θέτει το ρητορικό ερώτημα: «Τολμάς σήμερα να πας σε μπουάτ και να παίξεις για μισή και πλέον ώρα, κλασική κιθάρα;» οι δυο συνομιλητές συμφωνούν πως «όχι». Παρακολουθώντας τη συνομιλία τους, κανείς συνειδητοποιεί ότι ο Δάσκαλος Νότης Μαυρουδής δεν μελέτησε μόνο την κλασική κιθάρα, αλλά και την ιστορία της, μέσα από το έργο τόσο των Δασκάλων του, όσο και των δικών τους Δασκάλων.
Τα βίντεο που ακολουθούν είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια συνέντευξη: είναι μαθήματα ζωής, τα οποία πρέπει να σιωπήσεις για να τ΄αφουγκραστείς. Γιατί όπως εύστοχα παρατηρεί ο κ Μαστρογιαννόπουλος: “ό,τι αφορά στο μέλλον, πατά στο χθες».
Τίνα Βαρουχάκη
Ιούλιος 2021