ΤΑ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΜΟΥ ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ ΣΤΕΚΙΑ!
Θα ήθελα να σας μιλήσω λίγο για τα καλοκαιρινά μου διδακτικά στέκια: το ένα στο Gargnano (Γκαρνιάνο) της Ιταλίας και το άλλο στο Αϊβαλί της Τουρκίας. Δυστυχώς δεν έτυχε να έχω ακόμα κάποιο τέτοιο μόνιμο στέκι στην Ελλάδα, αλλά κάποτε θα γίνει κι αυτό!
GARGNANO
Στο μικρό Gargnano, στη λίμνη Garda της Ιταλίας που είναι καλοκαιρινό θέρετρο χιλιάδων τουριστών, ο αγαπημένος μου σύζυγος (που σίγουρα δεν είναι το κύριο γνώρισμά του!!) και σπουδαίος κιθαρίστας και δάσκαλος, Oscar Ghiglia διδάσκει κάθε καλοκαίρι από το 1973, όταν δημιούργησε τις ‘Κιθαριστικές Συναντήσεις’ (Incontri Chitarristici di Gargnano) με τους φίλους του κιθαριστές Gianluigi Fia (Τζιαν-Λουίτζι Φία) και Ruggero Chiesa (Ρουτζέρο Κιέζα). Ο Ghiglia δίδασκε κιθάρα και ο Chiesa (επίσης γνωστός δάσκαλος κιθάρας αλλά και μουσικολόγος), δίδασκε ανάγνωση και μεταγραφή ταμπλατούρας). Μετά τον πρόωρο χαμό του Chiesa το 1993, στη θέση του διδάσκει παλιά μουσική και ανάγνωση ταμπλατούρας, ένας από τους πιο αξιόλογους μαθητές του, ο Massimo Lonardi (Μάσιμο Λονάρντι). Ο σημερινός καλλιτεχνικός διευθυντής των Συναντήσεων είναι ο Alessandro Calzoni (Αλεσάντρο Καλτσόνι), παληός μαθητής του αρχικού καλλιτεχνικού διευθυντή Gianluigi Fia. Σε αυτή τη σελίδα μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για την ιστορία αυτών των Συναντήσεων:
Το 2013 ο Δήμος Gargnano έκανε τον Oscar Ghiglia επίτιμο δημότη, για τα 40 χρόνια προσφοράς του, που έκαναν το Gargnano διάσημο διεθνώς στο χώρο των κιθαριστών.
Από το 2009 άρχισα να διδάσκω κι εγώ στο Gargnano και έχει γίνει πια και για μένα ένα αγαπημένο μέρος όπου επιστρέφω κάθε χρόνο και συναντώ μαθητές από όλον τον κόσμο. Το 2013 είχαμε μαθητές από την Ιταλία, την Φινλανδία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και το Πουέρτο Ρίκο! Τα σεμινάρια γίνονται κάθε χρόνο στο τέλος του καλοκαιριού.
Σημαντικό κομμάτι των Συναντήσεων αυτών είναι ο διεθνής διαγωνισμός που γίνεται από το 1976 κάθε χρόνο και ειδικά στο παρελθόν (μια και σήμερα ο αριθμός των διαγωνισμών έχει αυξηθεί εντυπωσιακά) ήταν ένας από τους λίγους και σημαντικούς διεθνείς διαγωνισμούς κιθάρας. Από το 2013, υιοθετήσαμε ένα καινούργιο σύστημα, όπου ο κάθε διαγωνιζόμενος συμμετέχει στον πρώτο κύκλο στέλνοντας ένα video ανεβασμένο στο youtube. Με αυτό τον τρόπο, όσοι περάσουν στον δεύτερο κύκλο (ημιτελικό) το γνώριζαν ως το τέλος Ιουλίου, έχοντας έτσι το χρόνο να προγραμματίσουν τον ερχομό τους στο Gargnano στις αρχές Σεπτεμβρίου και ρισκάροντας λιγότερο, αφού ήξεραν ότι τουλάχιστον βρίσκονται ήδη ανάμεσα στους 12 διαγωνιζόμενους του ημιτελικού. Στη φωτογραφία βλέπετε τους νικητές του φετινού διαγωνισμού και τα μέλη της επιτροπής, από αριστερά: Oscar Ghiglia, Francesco Biraghi, Andrea de Vitis (Ιταλία, Πρώτο Βραβείο), Flavio Nati (Ιταλία, Δεύτερο Βραβείο), Eduard Leata (Ρουμανία, Τρίτο Βραβείο), Έλενα Παπανδρέου, Massimo Lonardi, Giancarlo Facchinetti.
Το 2014 οι ημερομηνίες για το Gargnano θα είναι από τις 24 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου. Στις 24 Αυγούστου το απόγευμα θα γίνει μια ακρόαση των μαθητών που έχουν δηλώσει συμμετοχή, αλλά κατά κανόνα γίνονται δεκτοί όλοι, οπότε μην τρομάζετε! Φυσικά όποιος έρθει, καλό είναι να είναι καλά διαβασμένος, ώστε να παίξει στην τελική συναυλία (που θα γίνει η στις 3 η στις 4 Σεπτεμβρίου). Τα μαθήματα γίνονται κάθε μέρα (εκτός της Κυριακής), το πρωί διδάσκει ο Massimo Lonardi και εγώ, και το απόγευμα ο Oscar Ghiglia. Ο ημιτελικός του διαγωνισμού θα είναι στις 5 Σεπτεμβρίου και ο τελικός στις 6. Η ιστοσελίδα όπου μπορείτε να βρείτε πληροφορίες για τα σεμινάρια και το διαγωνισμό είναι η εξής:
Δυστυχώς η σελίδα είναι για το 2013 (προσοχή!) και κατά κανόνα ενημερώνεται την άνοιξη, οπότε μέχρι τότε, όποιος θέλει πληροφορίες μπορεί να μου γράψει στο elpa@elenapapandreou.gr
Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότερες απορίες σας θα λυθούν διαβάζοντας την ιστοσελίδα του 2013, οπότε παρακαλώ κάντε πρώτα αυτό, πριν ρωτήσετε πράγματα που έχουν ήδη γραφτεί! Η σελίδα είναι στα Αγγλικά και στα Ιταλικά. Το πιθανότερο είναι ότι το πρόγραμμα του διαγωνισμού θα παραμείνει ίδιο για το 2014 αλλά σίγουρα θα φανεί όταν ανανεωθεί η ιστοσελίδα. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε την σελίδα πριν κλείσετε εισιτήρια και ξενοδοχεία, μια και ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να έχει αλλάξει ως τότε στις ευμετάβλητες χώρες μας!
ΑΪΒΑΛΙ
Τώρα πάω στο δεύτερο καλοκαιρινό διδακτικό στέκι μου, που επισκέφτηκα για πρώτη φορά φέτος δίνοντας σεμινάριο, το οποίο θα επαναληφθεί του χρόνου και κατά πάσα πιθανότητα θα γίνεται κάθε χρόνο. Μετά από αυτό το ταξίδι, το Αϊβαλί έγινε από τα πιο αγαπημένα μου μέρη! Το Αϊβαλί που είναι μια ώρα από τη Μυτιλήνη με το καραβάκι, που έχει ένα έντονο και συγκινητικό Ελληνικό άρωμα, με τα τόσα Ελληνικά σπίτια δίπλα στα Τούρκικα, τα περισσότερα είναι καλά διατηρημένα από τον καιρό της καταστροφής ως σήμερα.
Συνάντησα Τούρκους που χαιρόντουσαν όταν τους έλεγα ότι ήμουν Ελληνίδα και μου έλεγαν ότι ο παππούς τους γεννήθηκε στην Κρήτη η τη Μυτιλήνη και αναγκάστηκε να αφήσει το σπίτι του όπως αντίστοιχα κάποιος Έλληνας του Αϊβαλιού η της Πόλης. Άκουγα να παίζουν Ελληνικά τραγούδια, ένας συμπαθής κύριος που γνώρισα (ο Μουσταφά) είναι μεγάλος θαυμαστής της Χαρούλας Αλεξίου και άκουγε τους δίσκους της συνεχώς (!), βρήκα το σπίτι που γεννήθηκε μια γλυκιά γυναίκα που γνώρισα παλιά και που έφυγε παιδάκι για τη Μυτιλήνη. Μια πολύ συγκινητική εβδομάδα.
Στο Αϊβαλί λοιπόν, ζει τα καλοκαίρια μια πολύ δραστήρια και καταπληκτική γυναίκα, η Filiz Ali (Φιλίζ Αλί), πιανίστα, μουσικολόγος, μουσικοκριτικός, παραγωγός ραδιοφώνου, αλλά πάνω από όλα πραγματική λάτρης της μουσικής και των μουσικών. Το 1998 ίδρυσε μία θερινή ακαδημία, την Διεθνή Μουσική Ακαδημία του Αϊβαλιού (Ayvalik International Music Academy, η πιο σύντομα, AIMA) μέσω της οποίας οργανώνει καλοκαιρινά σεμινάρια με σημαντικούς δασκάλους από διάφορες χώρες, που επιστρέφουν κάθε χρόνο. Διδάσκει για παράδειγμα η πολύ σημαντική Τουρκάλα πιανίστα Idil Biret και ο επίσης διάσημος Γερμανός βιολονίστας, Lucas David. Τα σεμινάρια τα τελευταία χρόνια γίνονται στο παραδοσιακό αυτό Ελληνικό σπίτι:
Στο σπίτι αυτό, μένουν οι μαθητές και ο εκάστοτε δάσκαλος, ενώ στη δική μου περίπτωση, έμενε και η κιθαρίστα και καθηγήτρια κιθάρας στο Πανεπιστήμιο της Mercin στη νότια Τουρκία, η γλυκύτατη Hale Birgul (Χαλέ Μπιργκούλ), η οποία μετέφραζε ακούραστα για τους μαθητές από τα Αγγλικά στα Τούρκικα όσα είπα επί μια βδομάδα (!):
Οι μαθητές αυτή την πρώτη χρονιά, ήταν όλοι Τούρκοι, ευγενέστατοι, συμπαθέστατοι, πολύ προσεκτικοί στα μαθήματα και δουλευταράδες. Πιστεύω ότι από του χρόνου θα υπάρχουν και άλλοι εκτός των Τούρκων οπότε θα γίνει πιο διεθνές, προς όφελος όλων. Τα μαθήματα γίνονται στο ίδιο σπίτι όπου μέναμε, οπότε μπορούσα να παρακολουθώ και τον τρόπο μελέτης των μαθητών από δωμάτιο σε δωμάτιο και να τους συμβουλεύω αναλόγως, πράγμα πολύ χρήσιμο (και ελπίζω όχι τρομοκρατικό!!) γι αυτούς.
Στο τέλος του σεμιναρίου, έγινε συναυλία των μαθητών (με μια μικρή δική μου συμμετοχή), στην Ελληνική εκκλησία Ταξιάρχης, που τώρα είναι ανακαινισμένη και έχει γίνει μουσείο. Εδώ με την ιδρύτρια και διευθύντρια της Ακαδημίας, Filiz Ali, στον Ταξιάρχη:
Με τους μαθητές μπροστά στην Εκκλησία Ταξιάρχης
Η συναυλία αυτή έχει εντυπωσιακή προσέλευση μια και τα 150 και πλέον εισιτήρια (ναι, σωστά διαβάσατε, το κοινό αγοράζει εισιτήρια για να ακούσει μαθητές!) είχαν πωληθεί μέρες πριν και όπως κάθε μια από αυτές τις συναυλίες, είναι γεγονός για την τοπική κοινωνία που είναι αρκετά καλλιεργημένη μουσικά.
Και μια αναμνηστική φωτογραφία την τελευταία μέρα, όταν τηρώντας την παράδοση δώσαμε στα παιδιά τα πιστοποιητικά παρακολούθησης και αποχαιρετιστήκαμε συγκινημένοι δίνοντας ραντεβού για του χρόνου!
Το 2014 το σεμινάριο αυτό θα γίνει από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής εδώ: http://www.ayvalikmusic.com/en/gitar-masterclass/
Ελπίζω λοιπόν, παρ’ όλες τις δυσκολίες της εποχής, να συναντήσω κάποιους Έλληνες κιθαρίστες το 2014 σε κάποιο από τα δύο αυτά στέκια! Για διευκρινίσεις είμαι στη διάθεσή σας: elpa@elenapapandreou.gr
Έλενα Παπανδρέου
elpa@elenapapandreou.gr
Δεκέμβριος 2013
Τεχνική επιμέλειας σελίδας Κώστας Γρηγορέας