ΤΟ D&A GUITAR DUO
ΜΑΣ ΤΑΞΙΔΕΨΕ ΣΤΗ «ΜΠΛΕ ΘΑΛΑΣΣΑ»
Άγνωστα έργα σε πρώτες εκτελέσεις, γνωστά έργα σε νέες μεταγραφές, ερμηνείες έργων βραβευμένων σε διαγωνισμούς… Και όλα αυτά χάρη σε συνεργασίες που αντέχουν στο χρόνο, ταξιδεύουν κυριολεκτικά και μεταφορικά εκτός συνόρων και αξιοποιούν το διαδίκτυο για να χαράξουν νέους δρόμους στη μουσική.
Τέτοια περίπτωση αποτελεί το D&A GuitarDuo, (Δημήτρης Κουρζάκης & Άγγελος Μπότσης, ένα κιθαριστικό ντουέτο που δραστηριοποιείται επί χρόνια και επομένως, δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις στον κιθαριστικό χώρο. Η αναγγελία συναυλία τους στις 19 Νοεμβρίου 2021, στην αίθουσα συναυλιών «Φ. Νάκας», ήταν αναμενόμενο να αποτελέσει πόλο έλξης μουσικών και φιλόμουσων. Αυτή τη φορά όμως, υπήρχε ένας ακόμη σημαντικός λόγος: η ερμηνεία συνθέσεων άγνωστων στη χώρα μας, καθώς και νέων μεταγραφών για δυο κιθάρες ήδη γνωστών έργων.
Το ρεσιτάλ ξεκίνησε με τρία πολύ αγαπημένα στο κοινό έργα του Ισπανού Πιανίστα και συνθέτη Isaac Albéniz και συγκεκριμένα τα έργα “Mallorca” – “Aragón” – “Córdoba”, έργα του οποίου κατ΄εξαίρεση με ό,τι ισχύει συνήθως, είναι περισσότερο γνωστά στην κιθαριστική εκδοχή τους, παρά στην αρχική εκδοχή τους για πιάνο.
Η όμορφη Ισπανική ατμόσφαιρα διατηρήθηκε με τα έργα του Manuel de Falla: “Danza del Molinero”, “El Circulo Mágico: Romance del Pescador” και "Danza Espanola no.1 (από την όπερα La Vida Breve)".
Ακολούθησε η μεγάλη έκπληξη της βραδιάς: η ερμηνεία για πρώτη φορά στη χώρα μας του ανέκδοτου έργου “Blau Mar” (Μπλε Θάλασσα) που συνέθεσε ο πολυβραβευμένος Καταλανός συνθέτης, Feliu Gasull[1]. Πρόκειται για ένα τονικό και μονομερές έργο σύγχρονης μουσικής με απλές και όμορφες μελωδικές γραμμές. Τα άλλοτε πολύ γρήγορα και άλλοτε πολύ αργά μοτίβα, τα οποία έκαναν τις χορδές της κιθάρας να πάλλονται πότε έντονα και πότε αργά, αφήνοντας ενίοτε τον ήχο να σβήνει, παρέπεμπαν συνειρμικά στους άλλοτε έντονους και άλλοτε ήρεμους παφλασμούς των κυμάτων. Αυτοί οι κυματισμοί που έκαναν οι συνηχήσεις των δυο ερμηνευτών, δημιούργησαν μια ονειρική ατμόσφαιρα, κρατώντας έτσι αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατή.
Δεν είναι η πρώτη φορά που παίζεται και βραβεύεται έργο του Ρώσου συνθέτη στη χώρα μας. Την ίδια χρονιά (2019) βραβεύτηκε και το έργο του «Chiaroscuro» στο πλαίσιο του 6ου Διαγωνισμού Σύνθεσης του Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας στη Θεσσαλονίκη (καλλιτεχνικός διευθυντής κ. Φώτης Κουτσοθόδωρος). Μια χρονιά αργότερα, το 2020, βραβεύτηκε στο διεθνή διαγωνισμό της Βέροιας το έργο του "Parhelia."
Ας ελπίσουμε τα νέα πανέμορφα έργα που απολαύσαμε χάρη στην έρευνα και τις ενδιαφέρουσες ερμηνείες των Δημήτρη Κουρζάκη & Άγγελου Μπότση, ν ΄αντέξουν στο χρόνο.
Ας ελπίσουμε ότι οι τελειόφοιτοι και νέοι σολίστ κλασικής κιθάρας, θα αξιοποιήσουν αυτές τις σπάνιες ευκαιρίες, ώστε να μην παίζονται τα ίδια και τα ίδια χιλιοπαιγμένα έργα.
Ας ελπίσουμε δε, το συντομότερο δυνατόν να ξανακούσουμε τα έργα, τόσο από τους ίδιους, όσο και από άλλους μουσικούς, χωρίς τις αντίξοες συνθήκες πανδημίας, ώστε ούτε κοινό, ούτε σολίστ, να χρειάζονται πλέον τις μάσκες για να αποδείξουν το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τον αμοιβαίο (τύποις και κατ΄ουσίαν) σεβασμό.
Ανέκαθεν ήταν καλοδεχούμενες οι νέες μεταγραφές, πολύ περισσότερο δε, οι πρώτες εκτελέσεις έργων. Ιδιαιτέρως δε, στην κλασική κιθάρα που δεν έχει το εύρος του ρεπερτορίου, άλλων μουσικών οργάνων, όπως είναι το πιάνο. Στη σημερινή δύσκολη συγκυρία, τέτοιες ενέργειες είναι ιδιαιτέρως αξιέπαινες, γιατί δεν ανοίγουν μόνο νέους δρόμους στη μουσική, αλλά και στην ίδια τη ζωή, που μέσω της δημιουργίας νικά συμβολικά (και ξορκίζει) το θάνατο.
Καμιά συννεφιασμένη Κυριακή, καμιάς «συννεφιασμένης εποχής», δεν μπορεί να εμποδίσει τη δημιουργία. Το ν΄ανοίγεις νέους δρόμους, έχει κόπο, αλλά υπό τις παρούσες συνθήκες, συνεπάγεται ακόμη μεγαλύτερο κόπο και αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο. Γιατί όπως γράφει και ο νομπελίστας ποιητής, Οδυσσέας Ελύτης[3]:
Πως επιτέλους φάνηκε να 'ρχεται από μακριά
Η ποντοθώρητη παρθένα Ελπίδα!
Πάμε μαζί κι ας μας λιθοβολούν
Κι ας μας φωνάζουν αεροβάτες
Φίλε μου όσοι δεν ένιωσαν ποτέ με τι
Σίδερο με τι πέτρες τι αίμα τι φωτιά
Χτίζουμε ονειρευόμαστε και τραγουδούμε!
Τίνα Βαρουχάκη
varouchaki.tar@gmail.com
Δεκέμβριος 2021
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)
[1] Επίσημη Ιστοσελίδα του Συνθέτη: Φελιού Γκασούλ - Ιστός Oficial (feliugasull.com)
[2] Eπίσημη Ιστοσελίδα του Συνθέτη: Konstantin Vassiliev (konstantin-vassiliev.de)
[3] Eλύτης Οδυσσέας, Ήλιος ο Πρώτος, XVI, Ίκαρος, Αθήνα, 2002 (10η έκδοση).
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR