Το Tar από καιρό παρακολουθεί τις συζητήσεις για την τύχη ενός πολύ σημαντικού θεσμού, αυτού των μουσικών σχολείων. Η αγωνία των εκπαιδευτικών είναι διπλή. Αφορά και το δικό τους μέλλον αλλά πολύ περισσότερο την προοπτική επιβίωσης των σχολείων που με κόπο δημιουργήθηκαν, αφού δεν αρκούν μόνο τα κτίρια ούτε η τυπική τήρηση του προγράμματος, παρά χρειάζεται μεράκι για να δημιουργηθεί ένα ζωντανό κύτταρο, όπως είναι τα μουσικά σχολειά σε όλη την Ελλάδα.
Έχουμε επιλέξει την προβολή όσων σχολείων το επιθυμούν. Δημοσιεύουμε την παρουσίασή τους όπως μας την στέλνουν οι διευθυντές ή διευθύντριες. Την αρχή κάναμε με το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας. Συνεχίζουμε με το Μουσικό σχολείο Ξάνθης. Το κείμενο μας το έστειλε ο διευθυντής του σχολείου Κος Ιωάννης Κακάρας. Τον ευχαριστούμε καθώς και τους εκπαιδευτικούς που μεσολάβησαν για να γίνει το αφιέρωμα αυτό.
(Γιώργος Λιγνός)
ΤΟ ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
…ονειρεύομαι, ονειρεύομαι σχολεία άφθονα γελαστά σ' όλη τη χώρα
και δάσκαλους μεγάλους εμπνευσμένους καρφωμένους
στη χαρούμενή τους θέση
να πλάθουν ανθρώπους ελεύθερους εύθυμους κι' ευτυχισμένους
καρδιές φουντωμένες απ' την έρευνα και την αγάπη.
(Σαράντος Παυλέας)
Στην Ξάνθη της τέχνης και της μουσικής, την πόλη του Μουσικογυμναστικού Συλλόγου «Ορφέας» των αρχών του 20ου αι., την πόλη στην οποία ο μεγάλος Μάνος Χατζιδάκις διδάχτηκε τα πρώτα μαθήματα πιάνου από την περίφημη μουσικό αρμενικής καταγωγής Αλτουνιάν, δε θα μπορούσε να λείπει ένα Μουσικό Σχολείο. Αυτό ιδρύθηκε το 1997 με πρώτο διευθυντή τον κύριο Γεώργιο Φραντζολά. Αρχικά στεγάστηκε στο χώρο του 5ου Γυμνάσιου Ξάνθης. Σχετικά σύντομα όμως, επί της θητείας του διευθυντή κυρίου Ιωάννη Κετιπίδη, μεταφέρθηκε στο κτήριο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Βιστωνίδας στη Διομήδεια Ξάνθης. Τα εγκαίνια έγιναν από τον Πρόεδρο της Βουλής Απόστολο Κακλαμάνη. Από τον Αύγουστο του 2011 τη διεύθυνση του Σχολείου ανέλαβε ο κύριος Ιωάννης Κακάρας.
Στόχος κάθε σχολείου, αλλά ειδικότερα ενός Μουσικού Σχολείου όπως το δικό μας, είναι η διαμόρφωση δημοκρατικού πνεύματος που θα ευνοεί τη συνεργασία μεταξύ των μελών της σχολικής κοινότητας, την αυτενέργεια και την ανάληψη πρωτοβουλιών. Ακόμα το σχολείο οφείλει να αποτελεί χώρο έμπνευσης, έκφρασης, χαράς και δημιουργίας. Βέβαια, όλα αυτά αποκτούν μεγαλύτερη αξία όταν συνδέονται άμεσα με την κοινωνία. Συνεπώς, το σχολείο πρέπει να εμπνέεται από την κοινωνία και να προσφέρει σε αυτήν.
Η μουσική κληρονομιά της Ξάνθης, της βυζαντινής παράδοσης, της οθωμανικής ανατολής, αλλά και της κοσμοπολίτικης μουσικής του 19ου και 20ου αι., εμπνέει τους καθηγητές και τους μαθητές του Σχολείου, του οποίου στόχος είναι η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και του ταλέντου των μαθητών, η απόκτηση κοινωνικών εμπειριών, η προσωπική καλλιέργεια. Γι’ αυτόν τον λόγο το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης είναι ανοικτό σε όλους τους μαθητές και όχι μόνο σε εκείνους που θέλουν να μάθουν μουσική. Έτσι, στο Σχολείο μας υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής των μαθητών σε Μουσικά Σύνολα διαφορετικών κινημάτων και εκμάθησης μουσικών οργάνων της αρεσκείας τους, αλλά και σε ποικίλες δραστηριότητες (θεατρικές, περιβαλλοντικές, αθλητικές ομάδες κτλ.). Το ξεχωριστό είναι ότι στην προετοιμασία και την οργάνωση των εκδηλώσεων αυτών ζητείται η ενεργός συμμετοχή των μαθητών, η προσωπική εμπλοκή τους μέσα από την εύρεση λύσεων, τις προτάσεις τους, την έμπνευσή τους.
Ενδεικτικά κατά το σχολικό έτος 2001-2002 η Παραδοσιακή Ορχήστρα και η Χορωδία του Σχολείου μας πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις για την Αδελφοποίηση των Δήμων Βιστονίδας-Κιτίου, καθώς επίσης συμμετείχαν σε συναυλία του Λάκη Χαλκιά στη Γενισέα σε σύμπραξη με την Ορχήστρα του Δήμου Κομοτηνής. Κατά τα έτη 2003-2008 πραγματοποιήθηκαν από το Σχολείο μας πολλές μουσικές εκδηλώσεις σε όλη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης με αφορμή ποικίλα καλλιτεχνικά γεγονότα (απονομή βραβείων ζωγραφικής στην Αλεξανδρούπολη, χριστουγεννιάτικους εορτασμούς κ.ά.). Κατά το σχολικό έτος 2009-2010 διοργανώσαμε συναυλία Παραδοσιακής Μουσικής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων Μουσικού Σχολείου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πετεινού Ξάνθης, ενώ η Παραδοσιακή Ορχήστρα του Σχολείου μας συμμετείχε ακόμα σε εκδήλωση του Συλλόγου Μικρασιατών στην κεντρική πλατεία της πόλης.
Ένας θεσμός του Σχολείου μας είναι οι συναυλίες που διοργανώνονται εδώ και 15 χρόνια στο τέλος κάθε σχολικού έτους με τίτλο «…ηχοχρωματίζοντας». Οι συναυλίες αυτές είτε είναι αφιερωμένες σε κάποιο συνθέτη είτε αναφέρονται σε ένα θέμα. Έτσι, τον Μάιο του 2011 η συναυλίας μας ήταν αφιερωμένη στον συνθέτη Νίκο Κυπουργό, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του, ενώ το 2009 η συναυλία μας είχε τίτλο «Η γυναίκα στην τέχνη». Αξίζει να αναφερθεί ότι τον Απρίλιο του 2012 το Σχολείο μας σε συνεργασία με τον Δήμο Αβδήρων πραγματοποίησε μια συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Μίμη Πλέσσα, ο οποίος μάλιστα παραβρέθηκε στην εκδήλωση. Το 2012 πραγματοποιήθηκε στα Άβδηρα το 1ο Φεστιβάλ Μουσικών Σχολείων Αν. Μακεδονίας και Θράκης που διοργανώθηκε από την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, το Δήμο Αβδήρων και το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης.
Παράλληλα με τις μουσικές εκδηλώσεις, τα σύνολα ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής συνέπραξαν για την παραγωγή cd με τίτλο: «Τα τελευταία Χριστούγεννα της Χιλιετίας 2000». Τα έσοδα των πωλήσεων δόθηκαν υπέρ των σεισμοπαθών της Αθήνας. Στην παραγωγή ενός ακόμα cd με τίτλο «Η Ελλάδα του Ρήγα Φεραίου» συνέβαλαν ο Σύλλογος Φίλων Μουσικού Σχολείου Ξάνθης «Ορφέας» και η Παραδοσιακή Ορχήστρα μας το 2008. Ακόμα, το 2008-2009 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας η παρουσίαση του βιβλίου «Αρμονία Ι & ΙΙ» του αείμνηστου καθηγητή του Σχολείου Κώστα Τσορτανίδη. Οφείλουμε να τονίσουμε ότι απ’ την αρχή σχεδόν της ίδρυσης του Σχολείου συστάθηκε θεατρική ομάδα που παρουσίασε πολλά θεατρικά έργα, όπως «Οδυσσεβάχ», «Όρνιθες», «Κατά φαντασίαν ασθενής».
Το μεράκι μας έχει ως αποτέλεσμα τις πολλές βραβεύσεις του Σχολείου σε Πανελλήνιους και Περιφερειακούς Αγώνες. Συνοπτικά το Σχολείο μας έχει βραβευθεί με τρία Πρώτα Πανελλήνια Βραβεία Φωνητικών Συνόλων Παραδοσιακής Μουσικής, με τέσσερα πρώτα βραβεία στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες, με το 2ο βραβείο Διασκευής Έργου Λόγιας Ευρωπαϊκής Μουσικής στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (Κομοτηνή 2008-2009), με το 3ο βραβείο για Σύνολα Έντεχνου Ελληνικού Τραγουδιού στους Περιφερειακούς Μαθητικούς Καλλιτεχνικούς Αγώνες (Δράμα, 2005-2006).
Φωτογραφίες από εκδήλωση του σχολείου μας στις 4 Μαΐου 2010
Η φετινή χρονιά έχει ξεκινήσει επίσης δυναμικά. Στις 19 Δεκεμβρίου 2012 παρουσιάστηκε στην Ξάνθη συναυλία με κάλαντα από όλη την Ελλάδα που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Ξάνθης από κοινού με τα 1ο, 3ο, 4ο, 5ο, 11ο, 13ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία Ξάνθης με τίτλο «Νότα αγάπης». Τα έσοδα της παράστασης διατέθηκαν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» για την ενίσχυση οικογενειών της πόλης μας. Για τον μήνα Μάρτιο έχει προγραμματιστεί η συμμετοχή της Χορωδίας μας στο Φεστιβάλ Χορωδιών που θα πραγματοποιηθεί στο Ζωγράφειο Λύκειο στην Κωνσταντινούπολη (8-10 Μάρτη 2013) και συναυλία-αφιέρωμα στον συνθέτη Τάσο Ιωαννίδη, που θα μας τιμήσει με την παρουσία του, τον Απρίλιο με τίτλο «…ηχοχρωματίζοντας 15ος χρόνος - με λάχανα και χάχανα». Επίσης, τον μήνα Μάρτιο η ομάδα της Ερευνητικής Εργασίας της Α΄ Λυκείου οργανώνει ραδιοφωνικές εκπομπές στο Πολιτιστικό Ραδιόφωνο της Φ.Ε.Ξ. 93,5 FM, το οποίο εκπέμπει και στο διαδίκτυο (http://www.radioxanthi.gr/).
Η επικοινωνία μεταξύ των μελών της σχολικής μας κοινότητας είναι για μας ζητούμενο και απαραίτητο μέσο για την συναισθηματική μας ισορροπία. Είμαστε «μια οικογένεια», νιώθουμε ότι είμαστε «μια ομάδα». Σε αυτήν την οικογένεια ανήκουν φυσικά και οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών μας, αλλά και οι απόφοιτοι του Σχολείου μας. Οι πρώτοι παραστέκονται στο δύσκολο έργο μας πρακτικά και ηθικά, οι δεύτεροι δεν ξεχνούν να επισημαίνουν μέσα από τον Σύλλογό τους και τα μουσικά συγκροτήματά τους το σχολείο που τους ενέπνευσε και τους έδωσε τα πρώτα εφόδια για τη ζωή.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σχολείο μας με κυριότερο το στεγαστικό, δεν περιορίζουν την αισιοδοξία μας. Μέχρι τώρα αναγκαζόμαστε δυστυχώς να δεχθούμε πολύ λιγότερους μαθητές από τον αριθμό που εκδηλώνουν ενδιαφέρον, γιατί δεν έχουμε τις απαιτούμενες κτηριακές εγκαταστάσεις. Αυτή τη στιγμή φοιτούν 152 μαθητές γυμνασίου και λυκείου, αλλά και πάλι δανειζόμαστε αίθουσες από κτήρια του δήμου…. Ωστόσο, είναι θετικά τα μηνύματα που εισπράττουμε για το θέμα της επίλυσης του στεγαστικού μας προβλήματος, καθώς προωθείται το θέμα της ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου. Συγκεκριμένα αναμένουμε την έγκριση του νέου τοπικού ρυμοτομικού σχεδίου, ώστε στη συνέχεια να δρομολογηθούν οι σχετικές διαδικασίες. Ονειρευόμαστε να ανεγερθεί μια σχολική μονάδα με το όνομα Μάνος Χατζιδάκις και μελλοντικά να συστεγαστεί σε αυτήν τη μονάδα και ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο, που αυτή τη στιγμή λείπει από τη Θράκη.
Περισσότερα για το Σχολείο μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας:
http://gym-mous-xanthis.xan.sch.gr/
Ιωάννης Κακάρας
Μουσικός
Διευθυντής Μουσικού Σχολείου Ξάνθης
Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας