Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Το Κάλλος του Ήχου (Π. Θεοδοσίου) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΕΚΔΟΣΕΙΣ » CD, Διαδικτυακές Εκδόσεις & Βίντεο
  Εκτυπώστε το άρθρο

Βαγγέλης Σακκάς
Colours from Home
Νόστος για την πατρίδα

 

Βέλγιο, Βρυξέλλες, τέλη της δεκαετίας που μας άφησε. Μια ομάδα συμπατριωτών μας που αναζήτησαν με επιτυχία την επαγγελματική τους σταδιοδρομία στο εξωτερικό συνέδεσαν τα καλλιτεχνικά τους όνειρα και τις αισθητικές τους προθέσεις με αποτέλεσμα μια θεατρική παράσταση και μια δισκογραφική έκδοση.

Οι «Όρνιθες», το αριστοφανικό αυτό έργο με τις τόσο σημαντικές ερμηνείες αναφοράς από το  παρελθόν, ήταν το έναυσμα για την παράσταση που ετοίμασε η, εγκατεστημένη στις Βρυξέλλες εδώ και 30 χρόνια,  σκηνοθέτις Ειρήνη Χαλκιά. Μια παράσταση οικολογικού - κοινωνικού χαρακτήρα, που ανέβηκε στο θέατρο “Scarabeus”  της ίδιας πόλης τη χρονιά που πέρασε. Το κείμενο σε γαλλική απόδοση και με κάποια περάσματα στα ελληνικά ελαφρώς, κωμικό σχεδόν σουρεαλιστικό. Τα κουστούμια φιλοτέχνησε η Αγνή Δούτση, πρόσφατη επίσης μετανάστρια στις Βρυξέλλες.  Η μουσική, το επίκεντρο της παρούσας παρουσίασης, ανήκει στη συνθετική γραφίδα ενός νέου δημιουργού, γιατρού στο επάγγελμα, πολυπράγμονα όμως μουσικού και ταλαντούχου ερμηνευτή, που ακούει στο όνομα Βαγγέλης Σακκάς.

Εγκατεστημένος από το 2009 στην Βελγική πρωτεύουσα, για την ολοκλήρωση της ειδίκευσης στη Γυναικολογία, κι έχοντας πίσω του ένα μεγαλό αριθμό τραγουδιών επάνω κυρίως σε ελληνική ποίηση (Καρυωτάκης, Σεφέρης, Εγγονόπουλος, Κανδηλώρος), τη μουσική σύνθεση για τη μεγάλη οθόνη (Fritz Lang: “Metropolis”), αλλά και το παιδικό θέατρο («Τα Παράπονα των Τροφών» του Χάρη Κανδηλώρου και «Ρουμπελστίτσκιν» των αδελφών Grimm) ο Βαγγέλης Σακκάς με σπουδές στο πιάνο, την κιθάρα, το κλαρινέτο και το βιολοντσέλο, έγραψε τα ορχηστρικά μέρη και τα δυο τραγούδια που συνόδεψαν την αναβίωση αυτή των «Ορνίθων».

Η μουσική σημείωσε μεγάλη επιτυχία και αγαπήθηκε από το κοινό του θεάτρου. Ας σημειωθεί ότι η μουσική ερμηνεύθηκε ζωντανά κατά τη διάρκεια των παραστάσεων από το εξαιρετικό γκρουπ La Touche που δημιουργήθηκε με αφορμή την παράσταση και συνεχίζει να ερμηνεύει ελληνική και ξένη μουσική στις Βρυξέλλες. Πληροφορίες για το συγκρότημα στο http://www.latouchemusic.be/

Η ηχογράφηση του “Colours from Home”, βασισμένη στο μεγαλύτερο της μέρος στο μουσικό υλικό της παράστασης, έγινε στην Αθήνα στα NMB Studios με τη βοήθεια του τσελίστα Ορέστη Ζαφειρόπουλου ο οποίος έχει και την ευθύνη των ενορχηστρώσεων. Μαζί του έπαιξαν ο Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος στο βιολί, η Γιασμίνα Διμιτρίεβα στο ακκορντεόν, ο Μαρίνος Γαλατσινός στο κλαρινέτο και το φλάουτο, ο Παναγιώτης Γιαννακάκης στο πιάνο, ενώ τραγούδησαν η Δήμητρα Τσίγκα, η Μαρία Βλαχοπούλου και ο Λουκάς Πανουργιάς.


Δήμητρα Τσίγκα


Οδυσσέας Ζαφειρόπουλος


Ορέστης Ζαφειρόπουλος

Ένα τάνγκο-μπολέρο (“Ballo di ragazzi”), ένα βαλς (“Drops”), μια χαμπανέρα (“Rossignol 2”) σηματοδοτούν τα σημαντικότερα μέρη μιας μουσικής που ρέει αβίαστα πλαισιώνοντας το μελωδικό στοιχείο που κυριαρχεί.  Οι υπόλοιποι τίτλοι είναι ενδεικτικοί: “Rossignol entrée”, “Giovedi”, “Valse de petits oiseaux”, “Itys”, “December”, “Raccolta”.


Vaggelis Sakkas: Colors fron Home, Rossignol 2, La Touche

Όπως μας λέει ο συνθέτης: «Οι μουσικές μου επιρροές είναι κατά βάση ο Μάνος Χατζιδάκις τον οποίο θαυμάζω ως συνθέτη και προσωπικότητα, η κλασσική μουσική και η όπερα (αγαπημένοι οι Πουτσίνι, Μπραμς, Καμπαλεφσκι, Ραχμάνινοφ) αλλά και οι σύγχρονοι (οι ιταλοί Dallapiccola, Scelsi), οι παραδοσιακές μουσικές (Αφρικανικών χωρών και Μαρόκου) και σε μεγάλο βαθμό η ροκ.»

Το cd είναι διαθέσιμο στο προσωπικό site του Βαγγέλη Σακκά: http://sakvag.wix.com/sakkasvaggelis#


Παναγιώτης Θεοδοσίου
panagiotis.theodossiou@gmail.com
Φεβρουάριος 2014

Τεχνική Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center