Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Περιηγήσεις (Γ.Ευταξία) & Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

Η ΝΕΑ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΗΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΑΘΗΝΩΝ   
Ένα ποικίλο και αξιόλογο πρόγραμμα

 

«Η καλλιτεχνική περίοδος 2018-2019 μας βρίσκει υγιείς οικονομικά, έχοντας καλύψει πολλές από τις κενές οργανικές θέσεις μουσικών. Εκσυγχρονίζουμε σταδιακά και τον μουσικό μας εξοπλισμό», δήλωσε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, Στέφανος Τσιαλής.
Με ανανεωμένη και τη δέσμευση για συμπόρευση με το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, εμφανίζεται αισιόδοξος για το μέλλον της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών και συμπληρώνει:
«Μία από τις κορυφές της περυσινής καλλιτεχνικής περιόδου, ήταν και οι συναυλίες μας στην Πορτογαλία, ενδεικτικές της διαρκούς προσπάθειάς μας για διεθνή παρουσία, η οποία δε θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί χωρίς τη στήριξη, μετά από πολλά χρόνια, του Υπουργείου Πολιτισμού. Συγχαίροντας τη νέα Υπουργό Πολιτισμού για την ανάληψη των κρίσιμων -για όλους μας- καθηκόντων της, δηλώνουμε διαθέσιμοι, διατεθειμένοι και βέβαιοι για δημιουργική και γόνιμη συνεργασία».


Ο Διευθυντής της Κ.Ο.Α. Στέφανος Τσιαλής 
(φωτο Χρύσα Νικολέρη)

Το πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών για την καλλιτεχνική περίοδο 2018-19 είναι ποικίλο και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, με αφορμή τη συμπλήρωση 70 χρόνων χωρίς το εξέχον μέλος της, Νίκο Σκαλκώτα (1904-1949), θα αποτίσει φόρο τιμής στον ανεπανάληπτο, πρωτοποριακό και πάντα επίκαιρο συνθέτη, με το νέο κύκλο συμφωνικών συναυλιών «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του», καθώς επίσης και με την ηχογράφηση έργων του για την εταιρεία Νaxos.

Image result for skalkottas tar

«Το 2019 είναι έτος Σκαλκώτα καθώς συμπληρώνονται εβδομήντα χρόνια από τον πρόωρο θάνατό του. Η συμμετοχή του στα Α΄ βιολιά της Ορχήστρας μας, κατά τα -απ όλες τις απόψεις- σκοτεινά χρόνια της γερμανικής κατοχής, όπως και οι καλλιτεχνικές του αγωνίες ως συνθέτη και βιολιστή, με συγκινούν βαθιά», επεσήμανε ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ορχήστρας. «Η προσπάθεια που κάνει η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών να αναδείξει το έργο του Σκαλκώτα σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο με κάνει να νοιώθω υπερήφανος. Επιθυμία μας είναι να τιμήσουμε αυτόν τον σπουδαίο Έλληνα μουσουργό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Οι συμφωνικές μας συναυλίες ξεκινούν με τον Κύκλο «Ο Σκαλκώτας και οι σύγχρονοί του».

Επιπροσθέτως, με εφαλτήριο τα 100 χρόνια από τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κρατική Ορχήστρα θα παρουσιάσει έργα εμπνευσμένα από πολεμικές, αλλά και κοινωνικές συγκρούσεις και συρράξεις. Ο κύκλος αυτός ονομάζεται «Πόλεμος και Ειρήνη» και παρουσιάζει εξαιρετικά δείγματα συμφωνικής και κινηματογραφικής μουσικής. Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Στέφανος Τσιαλής, «θέμα των συναυλιών αυτού του κύκλου είναι η σύγκρουση, την οποία όμως ακολουθεί ένα αίσιο τέλος».

Εξαιρετικό κεφάλαιο των συμφωνικών συναυλιών της ορχήστρας παραμένει ο Κύκλος Μάλερ, ο οποίος αποτελεί πρόκληση για κάθε συμφωνική ορχήστρα και, όπως αναφέρθηκε, πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2020.

Μαζί με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συμπράττουν επίσης διεθνώς αναγνωρισμένοι μουσικοί και αρχιμουσικοί, όπως οι: Λεωνίδας Καβάκος, Βλαντιμίρ Ασκενάζυ, Νέλσον Φρέιρε, Νατάλια Γκούτμαν, Κουρτ Ζάντερλινγκ, Κρίστοφ Πόππεν, Ούρος Λάγιοβιτς, Canadian Brass κ.α. Επιπλέον συνεχίζεται και η συνεργασία με το Τρίτο Πρόγραμμα της Γερμανικής Ραδιοφωνίας, το οποίο μετέδωσε πέρυσι την επετειακή συναυλία της ορχήστρας.

Σταθερή -όπως τόνισε ο κ. Τσιαλής- παραμένει και η παρουσία της ορχήστρας εκτός των τειχών, μέσα από το διευρυμένο πρόγραμμα Προσφορά Μουσικής και Μουσική Προσφορά, υπό τον Λεωνίδα Καβάκο. Ο διεθνούς ακτινοβολίας μουσικός συμπράττει με την ορχήστρα αφιλοκερδώς, εν μέρει υπέρ των αναγκών της ορχήστρας και εν μέρει υπέρ φιλανθρωπικών σκοπών. Παράλληλα το πρόγραμμα επεκτείνεται υπό την αιγίδα του, καθώς η ορχήστρα επιστρέφει σε πόλεις που ήδη έχει επισκεφτεί με ολιγομελή ορχηστρικά τμήματα.

Η Κρατική Ορχήστρα επίσης ενισχύει τη σύγχρονη ελληνική παραγωγή, σε σχέση με το «Έτος Σκαλκώτα», με τρεις παραγγελίες σε αξιόλογους Έλληνες συνθέτες: τον Ορέστη Παπαϊωάννου, τον Χρήστο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Συνεχίζονται επίσης τα Crossover, καθώς και ο διάλογος μεταξύ τεχνών με τα «Classic Rock II», αλλά και με την προβολή των ταινιών «Nightmare Before Christmas» του Τιμ Μπάρτον και «Shoulder Arms» του Τσάρλι Τσάπλιν, με ζωντανή ερμηνεία μουσικής.

Οι αξιόλογες συναυλιακές δράσεις της ορχήστρας, συμπληρώνονται με την ανάδειξη έργων μουσικής δωματίου από τα αξιόλογα μουσικά σύνολα της ορχήστρας μεταξύ των οποίων τα: Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, Quintarco, Metallon και Κουιντέτο Ξύλινων Πνευστών, τα οποία μας έχουν χαρίσει πολύ αξιόλογες βραδιές μουσικής δωματίου κυρίως στο πλαίσιο του κύκλου «Μουσικοί περίπατοι στα Μουσεία».

Image result for κοα tar.gr

 Όπως ήταν αναμενόμενο και φέτος, η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών συνεχίζει αμείωτο το εξαιρετικό κοινωνικό και εκπαιδευτικό της έργο.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι θα συνεχίσει για τρίτη χρονιά η Ακαδημία Νέων Μουσικών, με σκοπό την ένταξη νέων μουσικών στο πνεύμα της ορχήστρας, αλλά και την προετοιμασία για διεθνείς διαγωνισμούς. «Οι εκπαιδευτικές και κοινωνικές μας δράσεις είναι πιο εκτεταμένες και διευρυμένες από ποτέ», επεσήμανε ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ, ενώ συνέχισε λέγοντας: «Διευκολύνουμε την παρουσία μαθητών και σπουδαστών ωδείων και σχολείων, με τιμή εισιτηρίου 3 ευρώ για ομαδικές κρατήσεις. Κάθε ομάδα φίλων μας συνεχίζει να χαίρει έκπτωσης 20%. Μένουμε σταθεροί στην παράδοση-όπως έχει αποδειχθεί- των δημοφιλών εισαγωγικών ομιλιών στις συμφωνικές συναυλίες μας, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες σε όλους τους ακροατές μας».

Σημαντική κι ανεκτίμητη η κοινωνική προσφορά της ορχήστρας, συνιστά η δράση της σε σχολεία, ειδικά σχολεία, νοσοκομεία και σωφρονιστικά ιδρύματα. Με αυτόν τον τρόπο η ΚΟΑ πραγματοποιεί ένα πρωτοφανές «άνοιγμα» στην κοινωνία .
«Για εμάς αποτελεί προτεραιότητα, επένδυση για το μέλλον και υποχρέωση ταυτόχρονα να συνεχίζουμε δράσεις όπως το «Δικαίωμα στη Μουσική». Αισθανόμαστε ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε να στηρίζουμε μέσα από το «Ροζ Κουτί», τον κουμπαρά μας, τους πρόσφυγες…Να επισκεπτόμαστε όλα τα νησιά του Αιγαίου στο οποίο «Επιμένουμε»», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της ΚΟΑ.
Σημειωτέον ότι οι δράσεις της ΚΟΑ, υλοποιούνται χάρη στην ευγενική δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»

 

Η φετινή Καμπάνια της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


«Είμαστε Πιστοί στη Μουσική γιατί Είναι στη Φύση μας…»

Τη φετινή καμπάνια της Κρατική Ορχήστρας Αθηνών υπογράφει το G Design Studio με το σλόγκαν: «Είναι στη φύση μας».

«Αν ξεκλειδώσεις την ψυχή ενός κλειδοκύμβαλου θα βρεις κύματα σε ανατέλλοντα νησιά, αν αφουγκρασθείς καλά ένα βιολοντσέλο ηλεκτρισμένους μίσχους λουλουδιών, ένα φλάουτο θα σου αποκαλύψει τα μυστικά των κλαριών, τα κρουστά την έμφαση των αιωνόβιων βουνοκορφών.
Μία χαραυγή τρυπώνει και πυρώνει νότες τη φλογέρα, αναδύονται «με κοράλλια σε ένα όμποε, μια κληματαριά ανακλαρίζεται σε ένα βιολί. Δεν υπάρχει τίποτα που δεν μπορεί να ειπωθεί με τη μουσική. Η αφήγηση του κόσμου, πραγματικού ή φαντασιακού είναι η φύση της μουσικής.
Τα πρελούδια  των φλοίσβων, οι τοκάτες των μεσημεριών, οι φανφάρες των μικρών μπουμπουκιών, όλα ξεχύνονται εκστατικά από τους μουσικούς πρεσβευτές τους.
Μία σπουδή στο αρχέτυπο της φύσης που τροφοδοτεί τη μουσική με συνθέσεις που περιγράφουν το μεγαλείο της». (Πηγή: Δελτίου τύπου του G Design Studio) 

«Η φετινή καμπάνια είναι μία μουσική ανατομία. Μέσα από την καμπάνια αυτή πραγματοποιείται ένα ταξίδι στη φύση. Βλέπουμε μέσα στα όργανα πράγματα από τη φύση, τα οποία κάθε φορά ανακαλύπτονται σε σχέση με την κάθε συναυλία. Στην Κρατική Ορχήστρα Αθηνών, η μουσική είναι στη φύση μας». Έτσι λοιπόν όλη τη χρονιά, θα ανακαλύπτετε μέσα στα όργανα βουνοκορφές, ηφαίστεια, μικρά λουλούδια, καταρράκτες ή κοράλλια στο βυθό» τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του G Design Studio.

Το φετινό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι πλούσιο, αξιόλογο, ιδιαίτερο, δημιουργικό με πολλές συναυλίες, αφιερώματα, εκπαιδευτικές αλλά και κοινωνικές δράσεις.

Σημειωτέον δε, ότι από την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου, ανοίγει η προπώληση όλων των Συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας κι όσοι κλείσουν τα εισιτήριά τους εγκαίρως επιβραβεύονται με εκπλήξεις όλη τη χρονιά, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιούνιο.

Αναλυτικότερα το πρόγραμμα των εκδηλώσεων αναρτάται στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://www.koa.gr/ 


Γιώτα Ευταξία
(Σεπτέμβριος 2018)
gteftaxia@gmail.com
Φοιτήτρια του Τμήματος Μουσικών Σπουδών
του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)


Εγγραφείτε στη λίστα για το διμηνιαίο email ενημέρωσης

  
 

 | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center