Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο

Οπτικοακουστικό Ντοκουμέντο

Το TAR με χαρά παρουσιάζει μια εξαιρετικά σπάνια πηγή, η οποία ήλθε στο φως μετά από μακρόχρονη έρευνα. Πρόκειται για ένα οπτικοακουστικό ντοκουμέντο στο οποίο ο Δημήτρης Φάμπας ερμηνεύει μουσική για σόλο κιθάρα. Τα υλικό που παρέχεται στην ιστοσελίδα, συνιστά σπάραγμα από κινηματογραφική ταινία με τίτλο "Η κιθάρα στην Ελλάδα", η οποία προβλήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1966, στο κινηματοθέατρο "Άττικα". Από τη συνολική διάρκεια της ταινίας η οποία φτάνει τα 22 λεπτά της ώρας φανερώνεται πως, ο σκοπός της παραγωγής ήταν η δημιουργία ενός ντοκουμέντου σχετικά με τη διάδοση της κιθάρας στη χώρα. Ένα φαινόμενο που εκείνη την εποχή έδινε τις πρώτες ενδείξεις για την εκρηκτική εξάπλωση που επρόκειτο να ακολουθήσει.

Στην ταινία μετά από ένα μικρό πρόλογο (με εκφωνητή τον Πέτρο Πανταζή) εμφανίζεται ο Δημήτρης Φάμπας, ο οποίος ερμηνεύει τμήμα από την
Sevilla , op. 47/3 του Isaac Albéniz. Ακολουθούν ο Ευάγγελος Ασημακόπουλος μαζί με τη Λίζα Ζώη, οι οποίοι ερμηνεύουν τμήμα από το Danza Española , op. 37, no. 2, του Enrique Granados, και το Danza ritual del fuego (από την όπερα El amor brujo του Manuel de Falla). Την ταινία ολοκληρώνει τραγουδώντας μαζί με μια κιθάρα ο Λάκης Παππάς. Η μουσική σε όλες τις περιπτώσεις είναι ντουμπλαρισμένη.

Η παραγωγή πραγματοποιήθηκε από τους Γεώργιο Γούναρη, Γεώργιο Ζαραφωνίτη, και Αθανάσιο Καραγιάννη. Τη σκηνοθεσία ανέλαβε ο Γεώργιος Ζαραφωνίτης, ο οποίος είχε στην κατοχή του και το μοναδικό αντίγραφο της ταινίας που έχει εντοπιστεί. Το αντίγραφο (ποζιτίφ) βρέθηκε σε πολύ κακή κατάσταση, κατά την οποία μεγάλο τμήμα του είχε υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά. Με τη συνδρομή του εργαστηρίου της "Ταινιοθήκης της Ελλάδος", κατέστη δυνατή η επαναφορά του μεγαλύτερου τμήματος της ταινίας. Ακολούθως η ταινία ψηφιοποιήθηκε σε στούντιο τελεσινέ και δέχτηκε ψηφιακή επεξεργασία στο "Άκρον - Στούντιο", υπό την επιμέλεια του Βαγγέλη Φάμπα.

Από το ντοκουμέντο αντλούται άφθονες πληροφορίες σχετικές με παραμέτρους της τεχνικής του Δημήτρη Φάμπα, όπως η θέση στήριξης του οργάνου, η θέση των χεριών, ο τρόπος κρούσης των χορδών και πολλά ακόμη, όπως ο εσωτερικός χώρος του σπιτιού του, δεδομένου πως η κινηματογράφηση πραγματοποιήθηκε στην οικία Φάμπα.

Για να δείτε το ντοκουμέντο, επιλέξτε αυτόν τον υπερσύνδεσμο. 
(Για να το δείτε χρειάζεστε το QuickTime player)


Τάσος Κολυδάς| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center