Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home »
  Εκτυπώστε το άρθρο
Δημήτρης Φάμπας (1921-1996)
Αναμνηστική φωτογραφία από τα μαθήματα στην Ακαδημία της Σιένα, το 1955. Στο κέντρο διακρίνονται ο Andrés Segovia, η Βασίλισσα του Βελγίου και ο ιδιοκτήτης του παλατιού που στεγάζεται η Ακαδημία, Conte Chigi Sarachini. Ο Φάμπας βρίσκεται όρθιος προς τα δεξιά· αριστερά του, ο νεαρός John Williams.
Από την πρώτη μαθητική συναυλία της Σχολής Φάμπα. Διακρίνονται αλφαβητικά οι εξής: Κωνσταντίνος Αναγνωστόπουλος, Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Μιχαήλ Γιαννακόπουλος, Λίζα Ζώη, Σάκης Κανατσούλης, Κωνσταντίνος Μαργαριτόπουλος, Χρήστος Μίχος, Ευγένιος Παπαναγόπουλος, Ευγενία Ροδίτη, Σταμάτης Ροζάκης, Δημήτρης Φάμπας, Νίκος Χαμηλοθώρης (8 Μαρτίου 1958).
Ρεσιτάλ κιθάρας στο θέατρο «Κεντρικόν» (19 Μαΐου 1958).
Αναμνηστική φωτογραφία από τη μαθητική συναυλία της 9ης Απριλίου 1959. Διακρίνονται όρθιοι οι: Κ. Mαργαριτόπουλος, Θ. Aναγνωστόπουλος, Ν. Kανατσούλης, Κ. Kατσαράς, Ε. Aσημακόπουλος, Ν. Xαμηλοθώρης, Θ. Pουμπούλας και καθιστοί οι Λ. Zώη, Δ. Φάμπας, Ε. Pοδίτη.
Ρεσιτάλ στον τηλεοπτικό σταθμό της Μαδρίτης (25 Σεπτεμβρίου 1959).
Μαθητές και δάσκαλος στην αίθουσα διδασκαλίας.
Στη μαθητική συναυλία του 1960, εκτελέστηκε το Κοντσέρτο του Mario Castelnuovo-Tedesco, σε ρε μείζονα, op. 99. Σολίστ, η Λίζα Ζώη, η οποία διακρίνεται όρθια, αριστερά στη σκηνή· δεξιά, ο δάσκαλός της, Δημήτρης Φάμπας συγχαίρει τον μαέστρο, Γιάννο Ιωάννου. (3 Απριλίου 1960)
Οι κιθαριστές Ida Presti και Alexander Lagoya, δειπνούν στην οικία Φάμπα, μαζί με μαθητές και φίλους του οικοδεσπότη. Από δεξιά διακρίνονται οι ―νεαροί τότε― μαθητές, Νότης Μαυρουδής και Ευάγγελος Ασημακόπουλος· το ζεύγος των προσκεκλημένων βρίσκεται στην κεφαλή του τραπεζιού· όρθια η Τζένη Φάμπα, ενώ στο αριστερό πλευρό του Δημήτρη Φάμπα κάθεται ο πρώτος του δάσκαλος, Νίκος Ιωάννου. (Αθήνα, Ιούλιος 1960)
Μαθήτρια και δάσκαλος προετοιμάζονται για τον διαγωνισμό κιθάρας στη Νάπολη. Η Λίζα Ζώη κέρδισε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία της. (Νάπολη, Σεπτέμβριος 1960).
Πριν από τα ρεσιτάλ, μερικές φορές δινόταν διάλεξη σχετικά με την ιστορία της κιθάρας. Εδώ,το ρεσιτάλ του Φάμπα στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, προλογίζει η Δόξα Καμπαλούρη. (Επίδαυρος, 21 Μαΐου 1961)
Υπαίθριο ρεσιτάλ, οργανωμένο από την Eλληνική Περιηγητική Λέσχη. (Μονή Αιγίνης, 1961)
Δάσκαλος και μαθητές επί σκηνής. Από τη μαθητική συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Mανώλη Kαλομοίρη. Διακρίνονται αλφαβητικά οι εξής: Ευάγγελος Ασημακόπουλος, Αναστασία Γρηγοράκη, Λίζα Ζώη, Κωνσταντίνος Μαργαριτόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Αλέκος Μπούρας, Δημήτρης Φάμπας, Νίκος Χαμηλοθώρης (13 Μαΐου 1962).
Με την Ντόρα Γιαννακοπούλου, σε μουσική του Μίκη Θεοδωράκη από την παράσταση «Ένας Όμηρος». (Φεβρουάριος 1963).
Ο Δημήτρης Φάμπας παίζει στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου στο Ηράκλειο (4 Δεκεμβρίου 1963).
Με τον Μάνο Χατζιδάκι· μετά από την εκτέλεση του μπαλέτου «Όρνιθες» (30 Αυγούστου 1964).
Ο Φάμπας παρακολουθεί μαθητική συναυλία. Το ενδιαφέρον του κοινού για την κιθάρα φανερώνεται από την πληρότητα της αίθουσας.
Από τα μέσα της δεκαετίας του 1960, ο αριθμός των μαθητών στην τάξη του Φάμπα αυξάνεται με γοργό ρυθμό. Από την μαθητική συναυλία του 1967 (Θέατρο Γκλόρια, 5 Μαΐου 1967). Διακρίνονται αλφαβητικά οι εξής: Ιωάννης Αξιώτης, Έλενα Ασπρούδη, Μαρία Βλαχοπούλου, Φρόσω Ζαφείρη, Ιωάννης Μανωλιδάκης, Νότης Μαυρουδής, Ευάγγελος Μπουντούνης, Αλέκος Μπούρας, Θεόδωρος Ρούμπουλας, Μαρία Στρατήγη, Δημήτρης Φάμπας, Νίκος Χαμηλοθώρης.
Οι συντελεστές της ετήσιας μαθητικής συναυλίας του 1967 (Θέατρο Γκλόρια, 5.5.1967). Διακρίνονται αλφαβητικά οι εξής: Ιωάννης Αξιώτης, Έλενα Ασπρούδη, Μαρία Βλαχοπούλου, Φρόσω Ζαφείρη, Ιωάννης Μανωλιδάκης, Νότης Μαυρουδής, Ευάγγελος Μπουντούνης, Αλέκος Μπούρας, Θεόδωρος Ρούμπουλας, Μαρία Στρατήγη, Δημήτρης Φάμπας, Νίκος Χαμηλοθώρης.
Ο Φάμπας προετοίμαζε τους μαθητές του ώστε σε μικρή ηλικία να είναι έτοιμοι να παρουσιαστούν στη σκηνή ως σολίστ κιθάρας. Από την εμφάνιση τεσσάρων μαθητών του σε «τετραπλό ρεσιτάλ», το 1967, στο Θέατρο «Γκλόρια». Διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δειξιά οι: Βαγγέλης Μπουντούνης, Νότης Μαυρουδής, Νίκος Χαμηλοθώρης και Γιάννης Μωναλιδάκης (16 Ιουνίου 1967)
Με τον διευθυντή του RTF, Robert Vidal, στο διαγωνισμό κιθάρας του Πίλσεν· και οι δύο μετείχαν στην κριτική επιτροπή (Ιούλιος 1968).
Ο καλλιτέχνης υποκλίνεται μπροστά στο κοινό του. (Πίλσεν Τσεχοσλοβακίας, 2 Ιουλίου 1968)
Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Αθηναγόρα (Κωνσταντιντινούπολη, 16 Ιανουαρίου 1969).
Από ρεσιτάλ του Φάμπα στην Εταιρία Μακεδονικών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη (10 Δεκεμβρίου 1969)
Ο Δημήτρης Φάμπας συμπράττει επί σκηνής με τον Κωστή Γαϊτάνο στο Κοντσέρτο του Luigi Boccherini σε Μι Μείζονα. (Αθήνα, 27 Νοεμβρίου 1970)
Ο Δημήτρης Φάμπας μαζί με τη μαθήτριά του, Ειρήνη Κώνστα, παίζουν μουσική για δύο κιθάρες. (Ηράκλειο, 16 Δεκεμβρίου 1970)
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Νέα Υόρκη για τις ανάγκες της περιοδεία του στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Φάμπας συνάντησε τον Μάνο Χατζιδάκι. Οι δύο μουσικοί είχαν συνεργαστεί πολλές φορές στο παρελθόν. (8 Οκτωβρίου 1971)
Από τη μαθητική συναυλία του 1978. Διακρίνονται από αριστερά και τα παιδιά του Φάμπα, Ευάγγελος και Εύα. Επίσης, μετέχουν αλφαβητικά οι εξής: Ευάγγελος Ανεζίρης, Δημήτρης Αντωνάτος, Παύλος Αντωνιάδης, Ολίβια Βεργωτή, Γεράσιμος Βεργωτής, Αριστοτέλης Γιαννακούρος, Λευτέρης Δαής, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Αντώνης Κόσσυβας, John Diamond, Michael Nothdurft (23 Ιανουαρίου 1978)
Ο μεγάλος αριθμός των μαθητών εξυπηρετούσε στη σύσταση κιθαριστικών συνόλων, που είχαν τη δυνατότητα να εμφανιστούν σε μεγάλες αίθουσες. Από τη μαθητική συναυλία του 1979, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά. Μετέχουν αλφαβητικά οι εξής: Μιχάλης Βυθούλκας, Αριστοτέλης Γιαννακούρος, Λευτέρης Δαής, Παναγιώτης Δεληγιάννης, Αντώνης Κόσσυβας, Γιώργος Μυλωνάκος, Στέφανος Παπαγιάννης, Άκης Τριανταφύλλου, Εύα Φάμπα, Ευάγγελος Φάμπας (10 Απριλίου 1979).
Μεταξύ άλλων, ο Φάμπας αναλάμβανε και χρέη μαέστρου για τις ανάγκες της μαθητικής του «ορχήστρας», στην οποία μετέχουν αλφαβητικά οι εξής: Παύλος Αντωνιάδης, Γιάννης Γεωργίζας, Αριστοτέλης Γιαννακούρος, Λευτέρης Δαής, Αντώνης Κόσσυβας, Δημήτρης Λογαράς, Παναγιώτης Μπαρμπέρης, Γιώργος Μυλωνάκος, Νίκος Παναγιωτίδης, Χρ. Σωτάκης, Άκης Τριανταφύλλου, Μάρκος Τσέτσος, Εύα Φάμπα, Michael Nothdurft (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ηλιούπολης, 6 Μαρτίου 1982).
Παρτιτούρα με χειρόγραφο σχεδίασμα από τη Σούστα του Δημήτρη Φάμπα


| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center