Επιμόρφωση εν … πλω
Για τη Σύρο το ταξίδι, με αφορμή το Φεστιβάλ Αιγαίου και ισχυρό κίνητρο, ανάμεσα σε άλλα, την εκεί παρουσία της αξιαγάπητης Τζένιφερ Λάρμορ (Jennifer Larmore) – περί αυτών προσεχώς – και είπαμε να πάμε με το γρήγορο ακτοπλοϊκό τρόπο. Πληρώσαμε βεβαίως το εισιτήριο κάτι παραπάνω – τι κάτι, πολύ – θα φθάναμε όμως αρκετά πιο γρήγορα από τα απλά πλοία της γραμμής. Ημερομηνία: Τρίτη 11 Ιουλίου του (σωτηρίου έτους) 2007. Πλεούμενο: το HIGHSPEED 3 της εταιρείας HELLENIC SEAWAYS. Προγραμματισμένη ώρα αναχώρησης η 7:15 π.μ. Προγραμματισμένη ώρα άφιξης η 10:05 π.μ. Το ταχύπλοο αναχώρησε ακριβώς την προγραμματισμένη ώρα, το ταξίδι ήταν υπέροχο, ποτέ δεν θυμόμαστε το Αιγαίο τόσο λίμνη – πιο λίμνη και από τη … Λίμνη των Κύκνων - ωστόσο δέσαμε στο λιμάνι της Σύρου στις 11:00 ακριβώς. Καθυστέρηση δηλαδή 55 ολόκληρων λεπτών χωρίς λόγο και αιτία. Το ταξίδι δηλαδή διάρκεσε περίπου όσο με το απλό πλοίο της γραμμής. Ωστόσο είχαμε πληρώσει 39,00 ευρώ το κάθε άτομο, ενώ το κόμιστρο του απλού πλοίου είναι περίπου το μισό. Κάποιος βεβαίως μας κοροϊδεύει και αυτό είναι γεγονός. Μήπως είναι καιρός να αναλάβει δράση ο Συνήγορος του πολίτη;
Η Σύρος με τα ωραία της © γ.β.μ./2007
Η επιστροφή έγινε την Παρασκευή 13 Ιουλίου με το HIGHSPEED 4 της ίδιας εταιρείας. Προβλεπόμενη ώρα άφιξης στο λιμάνι του Πειραιά η 14:30. Δέσαμε στις 16:20. Ωστόσο η καθυστέρηση δεν ήταν αναίτια – ανακοινώθηκε δικαιολογία που ευσταθούσε – και είχε και καιρό, μια και το μελτέμι ήταν ζωηρό εκείνη τη μέρα.
Αιτία όμως για να γραφτεί το σχόλιο αυτό δεν είναι τα όσα πιο πάνω εκτέθηκαν. Άλλη και με άμεση σχέση με τη μουσική είναι η αιτία. Σκορπισμένο πάνω στους πάγκους-τραπέζια των πλοίων της HELLENIC SEAWAYS βρίσκεται αυτή την εποχή το 11ο τεύχος της τακτικής της έκδοση ΠΕΛΑΓΟΣ. Ξεφυλλίζοντάς το, για να περνάει και η ώρα, εντοπίσαμε, μεταξύ άλλων, ένα αφιέρωμα στη Σκιάθο. Αρχίσαμε να το διαβάζουμε με προσοχή μια και το νησί του Παπαδιαμάντη φιλοξενεί μέρος των καλοκαιρινών διακοπών μας, τα τελευταία χρόνια. Με τουριστικό ύφος γραμμένο ήταν (αμφιβάλουμε αν ο συντάκτης του έχει επισκεφτεί το νησί) μάλλον αδιάφορο και βαρετό, μέχρι που φτάσαμε στη σελίδα 38 όπου και το «κεφάλαιο» ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ. Εκεί στην αναφορά στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΤΡΙΑΣ διαβάσαμε έκπληκτοι τα ακόλουθα: «… Εκεί μπορείτε να επισκεφτείτε και τα τέσσερα μουσεία. Ανάμεσα σ’ αυτά υπάρχει και το μουσείο ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΝ με τη μεγαλύτερη συλλογή από μουσικά όργανα στον κόσμο…». Κοίτα φίλε μου που η μεγαλύτερη συλλογή από μουσικά όργανα υπάρχει στην Ελλάδα και δεν το ξέραμε! Στη Σκιάθο μάλιστα, την οποία κάθε καλοκαίρι επισκεπτόμαστε! Και ουδέποτε είδαμε αυτή την τεράστια συλλογή!
Η Σκιάθος με τα … όργανά της (είναι νύχτα και δεν φαίνονται) © γ.β.μ./2006
Φεύγουμε. Φεύγουμε γρήγορα για τη Σκιάθο, προτού το μάθει κανείς συλλέκτης και τα … απαλλοτριώσει, οπότε δεν θα μπορέσουμε να τα δούμε. Σκεφτόμαστε μάλιστα να προτείνουμε στο Υπουργείο Παιδείας ή εκείνο του Πολιτισμού (ποιο άραγε να είναι αρμόδιο;) να οργανώνει εκεί μαθήματα οργανολογίας και οργανογνωσίας, μια και είναι κρίμα μια τέτοια συλλογή, «η μεγαλύτερη συλλογή από μουσικά όργανα στον κόσμο», να μένει ανεκμετάλλευτη. Και σκοπεύουμε να ξαναταξιδέψουμε με τα πλοία της HELLENIC SEAWAYS για να μάθουμε κι άλλα τέτοια σπουδαία πράγματα που τα αγνοούσαμε!!! Αυτό κι αν είναι … επιμόρφωση εν πλω.
Ιούλιος 2007
Γιώργος Β. Μονεμβασίτης
gbmonem@tar.gr