Το παρόν σύγγραμμα αποτελεί μία πρωτότυπη επιστημονική μελέτη στο πεδίο της νεοελληνικής μουσικής ιστοριογραφίας. Πρόσωπα, ρεύματα, έργα και θεσμοί αντιπαραβάλλονται με τα πολιτισμικά φορτία της κάθε περιόδου, τις διεπιστημονικές σημάνσεις, τις πιο «αθέατες» μουσικές ιστορίες ή τη διασάλευση του «κανόνα», υπό κριτική, συγκριτική, επαγωγική και συμπερασματική σκοπιά. Η ιστορία του ελληνικού μουσικού μοντερνισμού εξετάζεται ως ένα κινητικό, μεταλλασσόμενο φαινόμενο, που συνδέεται με ζητήματα ιδεολογιών και ταυτοτήτων, κοινωνικής και οικονομικής συνθήκης, πολιτισμικών σημάνσεων και πολιτιστικών πολιτικών, ενώ η πρόσληψή του ερμηνεύεται ως διαρκής αναστοχασμός του ελληνικού παραδείγματος υπό μια πιο καθολική (global) προοπτική. Μέσα από την ιστορική, αναλυτική, αισθητική, ιδεολογική και κριτική επισκόπηση των σχέσεων μεταξύ της ελληνικής μουσικής πρωτοπορίας και του ευρύτερου κοινωνικού, πολιτικού και πολιτισμικού περιβάλλοντος όπου αυτή διαμορφώθηκε και εξελίχθηκε, επιχειρούνται να απαντηθούν βασικά ερωτήματα σχετικά με τις παρακαταθήκες και προοπτικές της εγχώριας μουσικής ζωής και δημιουργίας, και των εκπροσώπων τους, στον ελληνικό 20ό —αλλά και 21ο— αιώνα.
Η μελέτη απευθύνεται σε μουσικολόγους, σε φοιτητές και φοιτήτριες προπτυχιακού ή/και μεταπτυχιακού και διδακτορικού επιπέδου που διδάσκονται μαθήματα ή εκπονούν μελέτες σε θέματα ιστορίας της νεοελληνικής μουσικής, αλλά και σε καθηγητές μουσικής ή μουσικόφιλους αναγνώστες οι οποίοι ενδιαφέρονται να διευρύνουν τις γνώσεις τους σχετικά με το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο. Πρόκειται για μια εκτενή μονογραφία η οποία αφορά τη διαμόρφωση διακριτών και εξελικτικών όψεων του μοντερνισμού στη μουσική ζωή και δημιουργία κατά τη διάρκεια του ελληνικού 20ού αιώνα —χωρίς να αγνοεί και τον επαναπροσδιορισμό τους στις πρώτες δεκαετίες του 21ου. Η πραγμάτευση του αντικειμένου περιλαμβάνει την ιστοριογραφική, μουσικοαναλυτική, υφολογική και αισθητικοϊδεολογική ανάδειξη των τρόπων καλλιτεχνικής έκφρασης και συνθετικής δημιουργίας από πρόσωπα, φορείς και θεσμούς που καθόρισαν αυτήν την εποχή μέσα σε ποικίλα ρεύματα, σχολές ή ρεπερτόρια. Ο διεπιστημονικός χαρακτήρας της μελέτης υποστηρίζεται από την εκτενή βιβλιογραφική τεκμηρίωση, η οποία λαμβάνει υπόψη τόσο την πλούσια επιστημονική παραγωγή των τελευταίων τριάντα ετών, από εποχής συστάσεως της ελληνικής ακαδημαϊκής μουσικολογίας, όσο και τα απολύτως πρόσφατα πορίσματά της, με αποτέλεσμα το παρόν σύγγραμμα να αποτελεί και έναν ενημερωμένο βιβλιογραφικό οδηγό.
Το σύγγραμμα εκπονήθηκε στο πλαίσιο της δράσης «Κάλλιπος - Ελληνικά Ακαδημαϊκά Ηλεκτρονικά Συγγράμματα και Βοηθήματα» και είναι ελεύθερα διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο/-η στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://dx.doi.org/10.57713/kallipos-178
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Το περιεχόμενο του κειμένου, το φωτογραφικό, βιντεογραφικό ή ηχητικό υλικό καθώς και η επιμέλεια του άρθρου είναι ευθύνη του συγγραφέα)
Το TaR, εκπληρώνοντας το όραμα του ιδρυτή του Νότη Μαυρουδή (1945-2023), συνεχίζει να λειτουργεί ως μία ελεύθερη και αυστηρά μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα, που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία και στην εγκυρότητα των συνεργατών του. Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, διορθωτές κλπ, άρα δεν έχει την υποδομή και τους πόρους ώστε να ελέγχει την ακρίβεια των πληροφοριών και την πνευματική ιδιοκτησία του υλικού που παρατίθεται (κειμένου, εικόνων, βίντεο, ηχογραφήσεων κλπ). Βασίζεται αποκλειστικά στην καλή πίστη του αρθρογράφου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις απόψεις του και για το υλικό που επιλέγει, από το προσωπικό του αρχείο. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από την χρήση πληροφοριών και υλικού παρακαλείται να το δηλώσει άμεσα ώστε να γίνει άμεση διόρθωση (tar.onlinemag@gmail.com). Το TaR έχει ως στόχο να στηρίξει την ποιοτική μουσική δημιουργία κι όχι να θίξει με οποιονδήποτε τρόπο τους δημιουργούς και το έργο τους. Επίσης, η πληροφόρηση που το TaR παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του για συναυλίες, εκδόσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, φεστιβάλ κλπ εξαρτάται αποκλειστικά από τα Δελτία Τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες ή διοργανωτές, τα οποία το TaR δημοσιεύει πάντα "καλή τη πίστει". Το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες και βασίζεται στην βοήθεια των αναγνωστών ώστε να διορθώνονται τα όποια προβλήματα. Διαχειριστής: Κώστας Γρηγορέας Ιδρυτής: Νότης Μαυρουδής |