Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΘΑΡΑΣ ΠΑΤΡΑΣ
11-14 Απριλίου 2014
Λίζα Ζώη – Cobie Smit – John Mills – Ευάγγελος Ασημακόπουλος
Όταν ένα Φεστιβάλ εξακολουθεί να συγκεντρώνει μια τέτοια εντυπωσιακή προσέλευση σπουδαστών από κάθε γωνιά της Ελλάδας, αυτό το γεγονός από μόνο του σημαίνει πολλά!
Ανεξάρτητα από την προσωπική ικανοποίηση που παράλληλα μας δίνει και το κέφι να συνεχίσουμε, το Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα πρωτίστως επιβεβαιώνει έναν επιτυχημένο θεσμό που για 23 ολόκληρα χρόνια λειτουργεί χωρίς χορηγό. Αυτό το τελευταίο μάλιστα θεωρώ απαραίτητο να το υπογραμμίσω, αφού δεν ξέρω καμία ανάλογη εκδήλωση στο τόπο μας ή στο εξωτερικό, που να λειτουργεί τόσα χρόνια χωρίς βοήθεια, χωρίς υποστήριξη, να είναι δηλαδή μια εκδήλωση αυτοδύναμη και αυτοχρηματοδοτούμενη πέρα ως πέρα.
Το 23ο Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα λοιπόν, που παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες, συγκέντρωσε σε σχέση με άλλες χρονιές ακόμα μεγαλύτερο αριθμό σπουδαστών, είχε κατά γενική ομολογία εξαιρετική επιτυχία.
Ρεσιτάλ του John Mills | Ρεσιτάλ του Vojin Kocič |
Στον πανέμορφο χώρο της Φιλαρμονικής Εταιρείας Ωδείου Πατρών, ήταν φέτος προσκαλεσμένοι ξένοι σολίστες, ο διεθνούς φήμης Άγγλος καλλιτέχνης John Mills και ο νεαρός πολυβραβευμένος Σέρβος Vojin Kocič. Ήταν δυο ρεσιτάλ υψηλού επιπέδου που ικανοποίησαν και τον πιο απαιτητικό ακροατή.
Ρεσιτάλ του Γιάννη Γιαγουρτά | Συναυλία του ‘Τρίο Ατενέουμ’ |
Από ελληνικής πλευράς έδωσαν ρεσιτάλ αποσπώντας τα ευμενέστερα σχόλια του κοινού που είχε κατακλύσει την αίθουσα όλες τις βραδιές, οι ταλαντούχοι Γιάννης Γιαγουρτάς, Γιώργος Τοσικιάν και Βασίλης Κανελλόπουλος ενώ το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έκλεισε εντυπωσιακά το Τρίο Ατενέουμ (Σοφία Στριγγάρη, Ελένη Συγκούνα και Ράνια Αγγελέτου).
Ρεσιτάλ του Βασίλη Κανελλόπουλου | Ρεσιτάλ του Γιώργου Τοσικιάν |
Το απόγευμα του Σαββάτου, ο καταξιωμένος συνθέτης και μαέστρος Θόδωρος Αντωνίου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα διάλεξη γύρω από τη σχέση της κιθάρας με τα σύγχρονα ακούσματα, ενώ την Κυριακή, ο Μίνως Τυλλιανάκης, Καθηγητής Πανεπιστημίου στον τομέα της ορθοπεδικής και τραυματολογίας, με μια εξαιρετική ομιλία αναφέρθηκε σε θέματα προβλημάτων χεριών και δακτύλων (κακώσεις, θλάσεις, τενοντίτιδες κλπ.)
Διάλεξη του Θόδωρου Αντωνίου | Διάλεξη του Μίνωα Τυλλιανάκη |
Ο John Mills στη διάλεξη | …και στο ρεσιτάλ |
Πέρα από τη δική μας διδασκαλία που γινόταν σε καθημερινή βάση, εννέα από τους τελειόφοιτους και απόφοιτους σπουδαστές του Φεστιβάλ, είχαν την ευκαιρία σε δυο συνεχόμενα πρωινά, να πάρουν από τον John Mills μαθήματα ερμηνείας και αισθητικής που άφησαν άριστες εντυπώσεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ο διαπρεπής κιθαριστής επισκέπτεται τη χώρα μας. Τον είχαμε παρακολουθήσει και στο παρελθόν σε μαθήματα Master Class στην Αθήνα και μας ήταν πολύ ευχάριστο πως οι παλιές καλές εντυπώσεις μας επιβεβαιώθηκαν και πάλι φέτος.
Master Class Ευάγγελου Ασημακόπουλου | και John Mills |
Στην αίθουσα συναυλιών επίσης έγινε και η διδασκαλία των μικρών μαθητών που συγκεντρώνονται κάθε χρόνο όχι μόνον από την Πάτρα αλλά από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Νέα παιδιά με τη συνοδεία των γονιών ή των δασκάλων τους, έπαιξαν το ρεπερτόριό τους, άκουσαν χρήσιμες συμβουλές και πήραν μια ενθάρρυνση για τη προσπάθειά τους, προσπάθεια που επικύρωσαν με τη συμμετοχή τους στο διαγωνισμό της Κατηγορίας τους την τελευταία ημέρα.
Πράγματι η Δευτέρα, τελευταία μέρα του Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στις τρεις Κατηγορίες των διαγωνισμών.
Την παρουσία της πενταμελούς επιτροπής αποτελούμενης από τον John Mills (πρόεδρο) και τους σολίστ και καθηγητές κιθάρας Cobie Smit, Vojin Kocič, Γιάννη Γιαγουρτά και Κώστα Βρέλλη, πλαισίωσε ένα πολυάριθμο κοινό που παρακολούθησε την προσπάθεια πολλών ταλαντούχων νέων παιδιών και στις τρεις Κατηγορίες.
Η διεθνής επιτροπή του διαγωνισμού για όλες τις Κατηγορίες:
Vojin Kocič, Κώστας Βρέλλης, Jonh Mills, Cobie Smit, Γιάννης Γιαγουρτάς
Οι επιδόσεις των συμμετεχόντων στους διαγωνισμούς προδιαγράφουν μια απρόσκοπτη εξέλιξη, αφού οι περισσότεροι από αυτούς έδωσαν δείγματα φροντισμένης τεχνικής, ερμηνείας και ήχου, προϊόντα και αποτέλεσμα σωστής διδασκαλίας.
Ήταν μια θετική εικόνα για την πορεία του οργάνου στον τόπο μας, εικόνα που διαφέρει από εκείνη άλλων εποχών, όπου το θέμα της διδασκαλίας αποτελούσε την κύρια αιτία της αποτυχίας σε ένα διαγωνισμό.
Όπως θυμούνται όσοι παρακολουθούν από κοντά τα δρώμενα του Φεστιβάλ της Πάτρας, τις δυο τελευταίες χρονιές δεν είχε δοθεί Πρώτο Βραβείο στη μεγάλη Κατηγορία αφού οι επιτροπές θεώρησαν πως οι νικητές δεν πληρούσαν τους όρους ενός ρεσιτάλ για την επόμενη χρονιά.
Ωστόσο φέτος στην Κατηγορία Γ΄, το Πρώτο Βραβείο κατέκτησε ο Παναγιώτης Αγοραστός από την Θεσσαλονίκη που θα είναι ο σολίστ του 24ου Φεστιβάλ της Πάτρας. Ο Αγοραστός που είναι τελειόφοιτος του Μουσικού Κολλεγίου της συμπρωτεύουσας στην τάξη της Λουκίας Σαμούρκα θα δώσει ακόμη δυο ρεσιτάλ: στην Αθήνα τον προσεχή Δεκέμβριο (αίθουσα Athenaeum) και στο Ηράκλειο τον Απρίλιο του 2015, στα πλαίσια του 17ου Φεστιβάλ Κιθάρας που διοργανώνει το ‘Σύγχρονο Ωδείο Κρήτης’.
Παναγιώτης Αγοραστός: Α΄ Βραβείο στην Κατηγορία Γ΄ (χωρίς όριο ηλικίας)
Στην Κατηγορία Β΄ (για σπουδαστές μέχρι 16 ετών), το πρώτο Βραβείο απέσπασε ο Γιάννης Τουρής από τον Πύργο, που σπουδάζει στο Εθνικό Ωδείο Πύργου στην τάξη του Γιάννη Κακολύρη, ενώ τέλος στη Κατηγορία Α΄ (για σπουδαστές μέχρι 12 ετών), το Πρώτο Βραβείο κατέκτησε ο 11χρονος Νίκος Γκίκας από την Αθήνα, μαθητής του Στέφανου Πυρίδη.
Γιάννης Τουρής: Α΄ Βραβείο Στην Β΄ Κατηγορία (μέχρι 16 ετών) | Νίκος Γκίκας: Α΄ Βραβείο στην Α΄ Κατηγορία (μέχρι 12 ετών) |
Τα Βραβεία και τους Επαίνους αξίας 2.000 Ευρώ είχε αθλοθετήσει ο Μουσικός Οίκος Παπαγρηγορίου – Νάκας, Πανεπιστημίου 39, Αθήνα.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα των διαγωνισμών και στις τρεις Κατηγορίες έχουν ως εξής:
Κατηγορία Α΄ (για σπουδαστές ηλικίας μέχρι 12 ετών)
1. Γκίκας Νικόλαος Α΄ Βραβείο 2. Κόντος Θεόδωρος Β΄ Βραβείο 3. Παττακός Γιώργος Γ΄ Βραβείο 4. Μπαντζής Σταύρος Έπαινος 5. Ρεζίτης Δημήτρης Έπαινος 6. Ταλιούγλας Νίκος Έπαινος 7. Τσακαλογιάννης Γιάννης Έπαινος |
ΣΗΜ: Τα ονόματα των σπουδαστών που πήραν Έπαινο είναι καταχωρημένα με αλφαβητική σειρά.
Κατηγορία Β΄(για σπουδαστές ηλικίας μέχρι 16 ετών)
1. Τουρής Γιάννης Α΄ Βραβείο 2. Βούζης Αλέξης Β΄ Βραβείο 3. Σαπουντζάκη Ελευθερία Γ΄ Βραβείο 4. Σουρής Νίκος Γ΄ Βραβείο 5. Ζαχαράκης Παναγιώτης Έπαινος 6. Κυδωνιάτη Βασιλική Έπαινος 7. Παναγοπούλου Χρυσή Έπαινος 8. Τζώρτζης Παναγιώτης Έπαινος |
ΣΗΜ: Τα ονόματα των σπουδαστών που πήραν Έπαινο είναι καταχωρημένα με αλφαβητική σειρά.
Κατηγορία Γ΄(για κιθαριστές κάθε ηλικίας)
1. Αγοραστός Παναγιώτης Α΄ Βραβείο 2. Συμιακού Κατερίνα Β΄ Βραβείο 3. Σουκαράς Δημήτρης Γ΄ Βραβείο 4. Καμπύλης Χαράλαμπος Έπαινος |
Κλείνοντας αυτό το σημείωμα, η Λίζα κι εγώ θέλουμε από καρδιάς να ευχαριστήσουμε όλες τις προσωπικότητες που έλαβαν μέρος στις τετραήμερες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, αφού η συμμετοχή τους υπήρξε αφιλοκερδής.
Ευάγγελος Ασημακόπουλος
(Απρίλιος 2014)
lizevas@yahoo.com
http://www.evangelos-liza.com/
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας