κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο, για να ακούτε |
ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΟΣΟ, ΜΙΚΡΟ ΣΠΟΥΡΓΙΤΙ;
Ο λόγος για την Edith Piaf, που πέθανε στα 47 της, στις 11 Οκτωβρίου του 1963. Το πέρασμά της από τη ζωή τα είχε όλα. Αγωνίες, αδιέξοδα, φτώχεια και πλούτο, αρρώστια, χαμόγελα, έρωτες, μοναξιά, συντριβή, αποθέωση.. Όλα αυτά ήταν σφαλισμένα σε ένα κορμάκι μια σταλιά και μια παθιασμένη ψυχή που τραγουδούσε με τη τεχνική του αυτονόητου. La Môme, ήταν το συνοδευτικό του ονόματός της, η μικροκαμωμένη!
Αυτή η μικροκαμωμένη ήξερε τι ήθελα να δοξάσει όταν τραγουδούσε με την πελώρια φωνή της: L'Hymne à l'Amour, la Vie en Rose, Milord κλπ.
Παιδί ενός μεροκαματιάρη ακροβάτη του δρόμου, κρατούσε από τα εφτά της το καπέλο για να μαζεύει τα χρήματα των καλών ανθρώπων. Γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1915. Η μητέρα της, Anita Maillard ήταν λυρική τραγουδίστρια, γνωστή με το ψευδώνυμο Line Marsa. Λίγες όμως εβδομάδες μετά τη γέννησή της εγκατέλειψε το κοριτσάκι και η μικρή έζησε τα πρώτα της χρόνια πρώτα με τη στοργή των γιαγιάδων. Το 1919 η Εντίθ αρρωσταίνει από κάποια πάθηση στον εγκέφαλο και τυφλώνεται πρόσκαιρα. Θεραπεύεται ευτυχώς.
Στα δέκα της η Εντίθ αρχίζει να τραγουδάει στους δρόμους. Αν και ο πατέρας της ήθελε να την κάνει ακροβάτη, γρήγορα κατάλαβε πως η κόρη του είχε "όλο το ταλέντο στο λαιμό και καθόλου στο κορμί". Ανακάλυψε ότι η φωνή της σαγηνεύει και βοηθάει να συγκεντρωθούν κάπως περισσότερα χρήματα για να ζήσουν.. Οι δυο τους γυρνούν όλη τη Γαλλία δουλεύοντας στους δρόμους…
Η Πιάφ αρχίζει να πιστεύει στον εαυτό της και την δυνατότητα να σταδιοδρομήσει ως τραγουδίστρια στα δεκαπέντε της. Φεύγει από την οικογένειά της και μόνη τραγουδά στους παρισινούς δρόμους αναζητώντας κάτι καλύτερο, ό,τι κι αν αυτό θα είναι. Γνωρίζει δύο χρόνια αργότερα τον Louis Dupont με τον οποίο κάνει ένα κοριτσάκι, τη Μαρσέλ, που όμως μετά από δύο χρόνια πεθαίνει από μηνιγγίτιδα. Εκείνη, τραγική φιγούρα, συνεχίζει να τραγουδά στους δρόμους μέχρι που τυχαία γνωρίζει τον Louis Leplée, διευθυντή του πιο κομψού παρισινού καμπαρέ των Ηλυσίων Πεδίων που μαγεύτηκε από αυτήν. Υπογράφει συμβόλαιο μαζί της, τη βαφτίζει «Môme Piaf» (μικρό σπουργίτι). Το 1935 κυκλοφορεί ο πρώτος της δίσκος. Ο Λεπλέ δολοφονείται και η Πιάφ κατηγορείται ότι γνωρίζει τον δολοφόνο. Αθωώνεται χάρη στον νέο της έρωτα, τον συνθέτη Raymond Asso, που είναι τρελά ερωτευμένος μαζί της, φεύγει για να ζήσει στην επαρχία αλλά επιστρέφει στο Παρίσι το 1937.
Βγαίνοντας από περιπετειώδεις και επικίνδυνες εμπειρίες από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, η Πιάφ είναι πια ένα μεγάλο αστέρι. Γυρνάει την πρώτη ταινία της. Στα 30 της ερωτεύεται τον Υβ Μοντάν και αποφασίζει να στηρίξει την προβολή του. Στα τέλη του 1945, γράφει το υπέροχο La vie en rose, που δεν εκτιμάται από την αρχή, αλλά υπογράφει την παγκόσμια αποδοχή της λίγο αργότερα. Καθ’ όλη την καριέρα της γράφει περίπου 80 τραγούδια.
Μετά το 1945 και το ταξίδι-θρίαμβο στην Νέα Υόρκη η ζωή της μπαίνει στην πιο περίεργη, επώδυνη και απρόσμενη φάση. Έρωτες, αλκοόλ και αρρώστιες την οδηγούν στα άκρα. Την χαριστική βολή την δίνει ο καρκίνος.
Μια θρυλική προσωπικότητα που τα έζησε όλα, αυτή η γυναίκα με την σπαρακτική αλήθεια στις πυκνές στιβαρές της νότες μας καθηλώνει ακόμα σήμερα, ίσως μάλιστα να μας καθηλώνει περισσότερο από όσο στις δεκαετίες του 60 και του 70. Έτσι λένε όσοι θυμούνται καλύτερα.
Έφη Αγραφιώτη
Effie.tar@gmail.com
Οκτώβριος 2011
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας