ΜΑΡΙΑ ΚΕΡΕΣΤΕΝΤΖΗ-ΒΛΑΣΤΑΡΑΚΗ
(1929 – 2002)
Δραματική Σοπράνο
Γεννημένη το 1929 στην Αθήνα, μέχρι και το 1949 μεγαλώνει, ωριμάζει και μορφώνετε μουσικά, προετοιμαζόμενη να διαγράψει μια λαμπρή πορεία στον χώρο της Όπερας και του Λυρικού θεάτρου.
Το 1949 την βρίσκουμε να μελετά στο Εθνικό Ωδείο, ενώ παράλληλα ξεκινά δειλά την καριέρα της συμμετέχοντας ως Χορωδός στην Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Το 1952 ολοκληρώνει τις σπουδές της παίρνοντας τις ανώτατες διακρίσεις του Ωδείου, ενώ η Λυρική Σκηνή την υποδέχεται την ίδια χρονιά σαν πρωταγωνίστρια στον ρόλο της Santuzza στην Όπερα Cavalleria Rusticana.
To 1953 έχει την ευκαιρία να συμμετέχει σε διαγωνισμό πρόσληψης νέων τραγουδιστών στην La Scala di Milano, όπου διακρίνεται, και αμέσως εντάσσεται στο δυναμικό αυτού του σπουδαίου Λυρικού Θεάτρου, ενώ για τα επόμενα δύο χρόνια συνεχίζει να μελετά τραγούδι.
Το 1955 είναι σημαντική χρονιά για την νεαρή Μαρία, γιατί η Διεύθυνση της La Scala την εντάσσει στην ομάδα των πρωταγωνιστών της. Σαν αναγνωρισμένη, πλέον, soloist είναι η μοναδική Ελληνίδα Λυρική Τραγουδίστρια που συμμετέχει στην εναρκτήρια χρονιά του Φεστιβάλ Αθηνών, ερμηνεύοντας, την Ηλέκτρα στον Ιδομενέα του W. A. Mozart.
To 1958 και πριν ακόμα ζήσει τα τριάντα πρώτα χρόνια της ζωής της, θριαμβεύει στην La Scala τραγουδώντας Pamina στον Μαγεμένο Αυλό του Mozart και πολλούς ακόμα ρόλους, ενώ γίνεται η επίσημη πρώτη αντικαταστάτρια της Callas και της Tebaldi σε όλες τις πρόβες των παραστάσεων τους.
Τις χρονιές του ’56 και του ’57 σαν πρωταγωνίστρια της La Scala τραγουδά στο Αμβούργο και στο Λονδίνο, ενώ εμφανίζεται στην Μπολόνια και στο Κάλιαρι.
Τιμημένη δύο φορές το 1955 και το 1957 με το μετάλλιο του Ιδρύματος Verdi, αποφασίζει το καλοκαίρι της επόμενης χρονιάς (1958) να επιστρέψει στην Ελλάδα, όπου η Εθνική Λυρική σκηνή την τιμά, δίνοντάς της την θέση της πρώτης Soprano μεταξύ των μονίμων συνεργατών της. Στην Σκηνή της Αθηναϊκής Όπερας δίνει και την τελευταία της παράσταση 1982.
Σαν Prima-Soprano στην Αθηναϊκή Όπερα τραγούδησε τους πρωταγωνιστικούς ρόλους σε όπερες του Verdi (Nabucco, Ballo in Maschera, Simon Boccanegra, Aida, Otello), στην Gioconda του Ponchielli, Tosca (Rossini), Andrea Chenier (Giordano), Dama Picca (Tchaikovsky), Don Giovanni (Mozart), Orfeo (Gluck), Lohengrin (Wagner).
Στις 7 Μαρτίου του 2002 παραδίδει την ψυχή της στο Θεό και την μνήμη της σ’ εμάς τους Έλληνες που για άλλη μια φορά δεν σταθήκαμε άξιοι να την διατηρήσουμε ζωντανή.
(Χρησιμοποιήθηκαν πληροφορίες από το Λεξικό της Ελληνικής μουσικής του Τάκη Καλογερόπουλου)
(Οι φωτογραφίες και τo ηχογράφημα προέρχονται από CD της εταιρείας Vocal Classics της σειράς GREEK MASTER SINGERS)
Δημήτρης Κυπραίος
Ιανουάριος 2018
https://www.facebook.com/dimitris.kipreos
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)