Πότε θα αρχίσει να μεταδίδει κανονικά το Τρίτο;
του Αλέξιου Γ.Κ. Σαββίδη
Καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Συγγραφέα «Μεγάλων μαέστρων» και «Δοκιμίων κλασσικής μουσικής παιδείας»
Τον Δεκέμβριο του 2013, έξι μήνες μετά το κλείσιμο της ΕΡΤ, οι απελπισμένοι φιλόμουσοι - και γενικότερα όσοι συνειδητοποιούν τη σημασία διάδοσης της τέχνης και του πολιτισμού στην πολύπαθη Ελλάδα - άρχισαν να αισιοδοξούν: πληροφορίες που έβλεπαν δειλά το φως της δημοσιότητας σε διαδικτυακές πηγές (και όχι πάντως - ως κεντρική είδηση - σε κάποιο μεγάλης κυκλοφορίας έντυπο), ανέφεραν ότι σε προγραμματισμένη συνάντηση των πρώην παραγωγών - παρουσιαστών του Τρίτου, με τον επικεφαλής των ραδιοφώνων της ΔΤ – ΝΕΡΙΤ, κ. Θανάση Γεωργακόπουλο, καθώς και τον ίδιο τον πρόεδρο κ. Γιώργο Προκοπάκη, οι δύο τελευταίοι ανακοίνωσαν ότι η επαναλειτουργία του σημαντικού αυτού ραδιοφωνικού σταθμού (του μοναδικού κρατικού σταθμού στη χώρα με προγράμματα μετάδοσης κλασσικής μουσικής) είχε προγραμματιστεί για τα Φώτα (6 Ιανουαρίου 2014). Στη συνάντηση ορίστηκε μια πενταμελής επιτροπή, εν είδει «διευθυντηρίου», προκειμένου να μη χαθεί περαιτέρω χρόνος στη διαδικασία αναζήτησης νέου διευθυντή: πρώην συνεργάτες της ΕΡΑ 3, ανέλαβαν να εκπονήσουν πλήρες εβδομαδιαίο πρόγραμμα[1].
Όμως, στην Ελλάδα δεν ζούμε; Πότε έχουν τηρηθεί χρονοδιαγράμματα ή δεσμεύσεις, όσο και καλές να είναι οι προθέσεις. ‘Ετσι, λίγες μέρες μετά την 6η Ιανουαρίου ξεκίνησε μεν η μετάδοση μουσικής, αλλά αποκλειστικά με συχνά επαναλαμβανόμενο και –για όσους παρακολουθούν με μεγάλη πυκνότητα- εκνευριστικό- playlist, χωρίς καμία εκφώνηση ή αποφώνηση, παρά τις ομολογουμένως επιτυχημένες επιλογές. Αυτό σημαίνει πως οι ακροατές δε γνωρίζουν ούτε ποιες συνθέσεις ακούν, αλλά ούτε και την ταυτότητα των ερμηνευτών. Παρούσα μόνο ως σήμερα η ανά δίωρο λακωνική ανακοίνωση πρώην συνεργάτη του Τρίτου ότι «το Τρίτο Πρόγραμμα επιστρέφει». Τουλάχιστον, όμως, έληξε η εφιαλτική περίοδος ενός εξαμήνου και πλέον κατά το οποίο οι συχνότητες του Τρίτου παρέμεναν σιωπηλές.
Μετά από συνεχείς αναβολές για λόγους που δεν ανακοινώθηκαν (ίσως λόγω νομικής φύσεως προβλημάτων που ανέκυψαν μεταξύ Δημόσιας Τηλεόρασης/ΔΤ και ΝΕΡΙΤ), επισημοποιήθηκε στις 17 Ιανουαρίου - με την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών- η παράδοση της διαχείρισης της ΔΤ στη ΝΕΡΙΤ. Δόθηκε τότε προφορικά η διαβεβαίωση σε παραγωγούς του Τρίτου ότι το όλο θέμα «βρισκόταν στην τελική ευθεία», με αναμενόμενη άμεση έναρξη λειτουργίας του. Περιττό βέβαια είναι να ειπωθεί εδώ ότι κανένα σαφές πλαίσιο δεν είχε ως τότε διαμορφωθεί σχετικά με το ποιοι ακριβώς θα αναλάμβαναν την υλοποίηση αυτής της άμεσης έναρξης – και κυρίως ποιοι θα ήταν αυτοί που θα τη συντόνιζαν!
Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Real News (9/2) διαβάσαμε με έκπληξη ότι η έναρξη πλήρους λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ, και παράλληλα το τελικό «switch over» από τη ΔΤ, μετατίθεται για μετά το Πάσχα, δύο και πλέον μήνες αργότερα – περίπου για τις 25/4 (πάλι καλά που δεν ανακοινώθηκε η Πρωταπριλιά…). Μετά τα … Πάθη του Κυρίου, μας αναγγέλλουν, θα τερματιστούν τα … πάθη της ελληνικής κρατικής (ή αν προτιμάτε, δημόσιας) ραδιοφωνίας, με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης που θα καταργεί οριστικά την ΔΤ και θα επισφραγίζει επίσημα την έναρξη της πλήρους λειτουργίας της ΝΕΡΙΤ (έχουν άραγε καταλήξει οριστικά σ’ αυτήν την ονομασία – ποιοι άραγε θα είναι οι οριστικοί τίτλοι τηλεοπτικών καναλιών και ραδιοφωνικών σταθμών;).
Στο προαναφερόμενο δημοσίευμα - που διαψεύδει επανειλημμένες επίσημες διαβεβαιώσεις του υφυπουργού κ. Παντελή Καψή, πως η ΝΕΡΙΤ θα λειτουργούσε εντός του 2013 - επιχειρείται μια δικαιολόγηση της νέας αυτής αναβολής, αφενός σε σχέση με την επικείμενη προεκλογική περίοδο (Ευρωεκλογές Μαΐου) και αφετέρου με τη διεξαγωγή του - χαμηλού αισθητικού επιπέδου, αλλά δημοφιλούς - διαγωνισμού (ελαφρού) τραγουδιού της Eurovision, ο οποίος φέτος, λόγω Ευρωεκλογών, θα διεξαχθεί νωρίτερα (6, 8 και 10 Μαΐου). Με βάση τη συμφωνία που υπάρχει με την EBU, η ΔΤ δεσμεύεται να έχει ολοκληρώσει τη μετάβαση στη ΝΕΡΙΤ πριν την έναρξη του διαγωνισμού, διαφορετικά χάνει το δικαίωμα συμμετοχής! Σχολιάζοντας τα παραπάνω, θα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι που η ΝΕΡΙΤ (άρα και το Τρίτο) θα πρέπει μέχρι τότε να έχει ξεκινήσει τη λειτουργία της. ‘Ω, της ειρωνείας –η μετάδοση σοβαρής λόγιας μουσικής στο Τρίτο θα χρωστά σε σημαντικό ποσοστό την επανέναρξή της στη … Eurovision. Πάλι καλά!
Μια ευχάριστη έκπληξη όμως ήρθε στις 13 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφωνίας: για μια και μοναδική φορά διακόπηκε το playlist, αφού μεταδόθηκε ζωντανά από τη συχνότητα του Τρίτου η εορταστική συναυλία που δόθηκε στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Στον πρόλογο της εκδήλωσης ο ίδιος ο κ. Γεωργακόπουλος είπε επί λέξει: «είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω την επαναλειτουργία του Τρίτου – με νέες εκπομπές και πλήρες πρόγραμμα – από τη Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου.»
Στις 21 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός κ. Καψής προανήγγειλε, μέσω του ραδιοφωνικού σταθμού 9.84, ότι η έναρξη της ΝΕΡΙΤ θα πραγματοποιηθεί στις 27 Απριλίου, επιβεβαιώνοντας το δημοσίευμα της Real News.
Τελικά, στις 24 Φεβρουαρίου η επίσημη αναγγελία/δέσμευση του κ. Γεωργακόπουλου δυστυχώς δεν υλοποιήθηκε. Το playlist συνεχίζεται ακόμη!! Μέχρι πότε;
Θα ήταν δυνατό αυτά τα κωμικοτραγικά να συμβούν σε οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου, ακόμη και τριτοκοσμική; Ή, μήπως, ανήκουμε ήδη στις τριτοκοσμικού τύπου χώρες –και μάλιστα κατέχοντας ηγετική, δεσπόζουσα, θέση;
[1] ΄Ηδη από τον Αύγουστο του 2013 είχε κυκλοφορήσει στο διαδικτυακό μουσικολογικό περιοδικό TΑR άρθρο μας με τίτλο «Για ένα νέο Τρίτο», με συγκεκριμένες προτάσεις για ένα πρακτικό και ρεαλιστικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα επαναλειτουργίας του:
http://www.tar.gr/content/content.php?id=4442
Το συγκεκριμένο άρθρο, καθώς και την υπόλοιπη πρόσφατη αρθρογραφία μας περί αναστολής λειτουργίας της ΕΡΑ 3 στείλαμε από τα τέλη καλοκαιριού στο Γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού, κου Παντελή Καψή.