Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Μουσικές Αναφορές (Ε. Αγραφιώτη) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » πλήκTRa
  Εκτυπώστε το άρθρο

[πλήκTRa]
DANIEL BLUMENTHAL
Ένας αστέρας του πιάνου στην Αθήνα

Ένα ρεσιτάλ και ένα σεμινάριο στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες

Είναι πολύπλοκο να εξιστορήσουμε την καταγωγή του! Ακούγεται παράξενο αλλά έτσι είναι.. Bέλγος; Αμερικανός; Γάλλος; Γερμανός; Πάντως γεννήθηκε στο γερμανικό Landstuhl, παίζει πιάνο από τα πέντε του, όταν στο Παρίσι άρχισε να μελετά. Τα πράγματα σοβάρεψαν αργότερα, έτσι ο Daniel Blumenthal στην Αμερική πλέον εγκατεστημένος, τελείωσε το πανεπιστήμιο του Michigan και το Juilliard School de New York (Master of Music, Doctor of Musical Arts. Κέρδισε σε παγκόσμιας εμβέλειας διαγωνισμούς πιάνου, όπως το 1981 τον διαγωνισμό του Leeds και την επόμενη χρονιά της Γενεύης και τον διαγωνισμό Busoni. H φήμη του εξαπλώθηκε σε παγκόσμια κλίμακα μετά το βραβείο στο Concours Reine Elisabeth του έτους 1983. Την ίδια χρονιά έπαιξε στο Carnegie Hall  για πρώτη φορά.

Αγαπάει εξ ίσου τη λεγόμενη σολιστική εργογραφία και τη μουσική δωματίου, διδάσκει με ατελείωτο μεράκι, είναι εξ άλλου διαπρεπής καθηγητής στο Conservatoire Royal de Bruxelles εδώ και αρκετά χρόνια, από το 1999 νομίζω. Δισκογραφικά είναι παρόν σε 80 τουλάχιστον δίσκους, αναδεικνύοντας μάλιστα συνθέτες όπως ο Τζέρνυ, ο Μπουζόνι, ο Γκέρσουιν και πολλοί ακόμα πιο «άγνωστοι». Ευγενής, επικοινωνιακός και ευρυμαθής, τι άλλο χρειάζεται για να προσελκύει τους νέους;

Στην Αθήνα ο διάσημος μουσικός που ίσως μερικοί τον θυμούνται από την εμφάνιση του στο Μέγαρο Μουσικής το 2006, θα διδάξει στο Ωδείο Μουσικοί Ορίζοντες  και θα δώσει ρεσιτάλ, εκδηλώσεις για τις οποίες μπορείτε να δείτε πληροφορίες στην παρακάτω αφίσα:

κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο,
για να ακούσετε στο Tar-radio.com την ερμηνεία του Daniel Blumenthal
στο Τέταρτο Κοντσέρτο του Frederic Devreese
με την οποία ολοκλήρωσε το πρόγραμμά του 
στον Διεθνή Μουσικό Διαγωνισμό 'Βασίλισσα Ελισάβετ' του Βελγίου
το 1983 όπου του απονεμήθηκε το Τέταρτο Βραβείο.
(Ζωντανή ηχογράφηση της τελικής φάσης του διαγωνισμού).

 Δείτε και Ακούστε:

Επίσης:

http://www.youtube.com/watch?v=GwxnT7Yu5AE

http://www.youtube.com/watch?v=tZjz9CUWlhQ


Έφη Αγραφιώτη
effie.tar@gmail.com
(Φεβρουάριος 2010)
Επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center