Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Οργανοποιία
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΚΙΘΑΡΕΣ ΚΑΙ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑ ΣΤΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΛΛΑΔΑ

(Έκθεση μουσικών οργάνων, διαλέξεις, συναυλίες)
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR

Μια έκθεση κατασκευής μουσικών οργάνων είναι πάντα ένα καλοδεχούμενο γεγονός. Η αρχή, τουλάχιστον στην πρόσφατη ιστορία, είχε γίνει από τον Σύλλογο Φίλων Καλλιτεχνικής Οργανοποιίας πρίν από μια εικοσαετία περίπου. Πριν δυο περίπου χρόνια το Tar είχε οργανώσει μια Έκθεση κατασκευής Κλασικής Κιθάρας και εφέτος έγινε ακόμα μια έκθεση. Την έκθεση αυτή τη φορά διοργάνωσαν το «Εργαστήρι Μουσικής Αγωγής και Κατασκευής Μουσικών Οργάνων» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών) σε συνεργασία με το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας (MΕΛΜΟΚΕ). Το θέμα αυτής της χρονιάς ήταν «Κιθάρες και Μαντολίνα στη σύγχρονη Ελλάδα» και το Tar υπήρξε χορηγός επικοινωνίας.

Η έκθεση ήταν πλαισιωμένη από διαλέξεις και συναυλίες και φιλοξενήθηκε για 5 μέρες στο νεοκλασικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών «Κωστής Παλαμάς» (Ακαδημίας 48 & Σίνα, Αθήνα) από το απόγευμα της 4ης Μαϊου μέχρι την Κυριακή το πρωί της 8ης Μαϊου. Στην έκθεση συμμετείχαν 15 εκθέτες οργανοποιοί με κλασικές, ακουστικές και λαϊκές κιθάρες καθώς και με μαντολίνα. Ανάμεσα στους εκθέτες πολλά γνωστά ονόματα οργανοποιών αλλά και πολλά υποσχόμενων νεοεισερχομένων στο επάγγελμα. Οι κιθάρες και τα μαντολίνα της ελληνικής οργανοποιίας απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι συναγωνίζονται επάξια τους διεθνείς συναδέλφους τους και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις βρίσκονται και μπροστά από αυτούς.

Οι 15 εκθέτες οργανοποιοί ήταν αλφαβητικά οι εξής:

Βαρβούνης Αντώνης

Βασιλειάδης Βασίλης

Βασιλείου Δημήτρης

Βουλαδάκης Χρήστος

Γύπας Παύλος

Κακανιάρης Κώστας

Καλαντώνης Λευτέρης

Κουκουρίγκος Γιάννης και Τάσος

Λαζαρίδης Βασίλης

Λαζάρου Θεόφιλος

Παλαιοδημόπουλος Ιωάννης

Παντελιάς Γεώργιος

Σπουρδαλάκης Χρήστος

Τσόλης Στάθης

Φρονιμόπουλος Νίκος

 Εκτός από τη σύγχρονη οργανοποιία το ΜΕΛΜΟΚΕ παρουσίασε μουσικά όργανα σημαντικών οργανοποιών των αρχών του 20ου αιώνα όπως των Δημητρίου Μούρτζινου, Ιωάννη Γομπάκη, Φώτη Αυγέρη και άλλων, σχετικό φωτογραφικό υλικό καθώς και ιστορικά καλούπια οργάνων.

Έγιναν επίσης τρεις διαλέξεις η πρώτη με θέμα Η κιθάρα και το μαντολίνο στην ελληνική μουσική παράδοση η δεύτερη αφορούσε τη Μαθητεία και κατασκευή μουσικών οργάνων και η τρίτη είχε τίτλο Οι οργανοποιοί Ιωάννης και Δημήτριος Σταθόπουλος.

Το μελωδικό μέρος της έκθεσης είχαν αναλάβει το Κουιντέτο Νυκτών Εγχόρδων «Δημήτριος Δούνης», η Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων «ΑΤΤΙΚΑ» και το Μουσικό Σύνολο «Τροβαδούροι». Συναυλίες από σφιχτοδεμένα σύνολα βιρτουόζων, υψηλής αισθητικής αξίας με πλούσιο ρεπερτόριο που περιελάμβανε μουσικές από την προκλασική περίοδο μέχρι και τη σύγχρονη μουσική παραγωγή.

 

Υπεύθυνοι του προγράμματος και του όλου εγχειρήματος οι τρεις ομιλητές:

Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής ΤΜΣ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Νικόλας Τσαφταρίδης, ΕΕΔΙΠ Α΄ βαθμίδας, ΤΕΑΠΗ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πέτρος Μουστάκας, μουσικολόγος, MΕΛΜΟΚΕ


Νικόλας Τσαφταρίδης
nikotsaf@ecd.uoa.gr
(Μάιος 2011)
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center