Ανοιχτή Επιστολή Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης |
|
Η MH NOMIMH ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ |
ΘΕΜΑ: Πνευματική Δημιουργία στο Διαδίκτυο
Πρόκληση ή Απειλή ;
Το σύνολο των πνευματικών δημιουργών, των ερμηνευτών –εκτελεστών και παραγωγών πνευματικών έργων, συσπειρώνονται, ευθυγραμμίζονται και κινητοποιούνται για την προστασία των πνευματικών έργων στο διαδίκτυο μέσω των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων που τους εκπροσωπούν.
Οι εκπρόσωποι των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών και Συγγενικών δικαιωμάτων, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 12.μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50), αίθουσα «Αντώνης Τρίτσης» , σε μία κοινή Συνέντευξη Τύπου με θέμα τη μη νόμιμη χρήση και εκμετάλλευση των πνευματικών έργων και των προϊόντων πολιτισμού στο διαδίκτυο.
Για πρώτη φορά οι 14 υπογράφοντες Οργανισμοί, που εκπροσωπούν το σύνολο των πνευματικών ανθρώπων της χώρας, δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων ξένων δικαιούχων στην Ελλάδα και τις παραγωγικές δυνάμεις προϊόντων πολιτισμού, σε μια κοινή προσπάθεια ενημέρωσης, σύγκλισης, έκφρασης θέσεων, κατέθεσαν τις προτάσεις τους προς το κοινό και την Πολιτεία, η οποία εκλήθη μέσω των οργάνων της να πάρει θέση για τη προστασία των πνευματικών/συγγενικών / ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο διαδίκτυο.
Πέτρος Ξανθόπουλος (Δ/ντής Νομικού Τμήματος & Διεθνών Σχέσεων ΑΕΠΙ), Διονύσης Τσακνής (μέλος ΔΣ ΑΕΠΙ),
Μαίρη Φασουλάκη (Δ/νση Τομέα Επικοινωνίας &Πολιτισμού ΑΕΠΙ), Γιώργος Μυλωνάς (Πρόεδρος ΑΘΗΝΑ),
Νίνα Παπαευαγγέλου (Νομική Σύμβουλος ΘΕΣΠΙΣ)
· Επίσης σε ένα πλαίσιο ευθυγραμμισμένης πολιτικής και κλίμα ομόψυχης από κοινού συνεργασίας κοινοποίησαν ανοιχτή επιστολή προς τον Τύπο την Πολιτεία το κοινό διατυπώνοντας τις προθέσεις τους για διεύρυνση των κινητοποιήσεων και των προσπαθειών για επίτευξη λύσης στο μεγάλο πρόβλημα που επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ευρύτερου χώρου του Πολιτισμού και των προϊόντων του
Άννα Ραγκούση Νταλάρα (Εκπρόσωπος Διακομματικής Επιτροπής Βουλής), Μαίρη Φασουλάκη (Δ/νση Τομέα Επικοινωνίας & Πολιτισμού ΑΕΠΙ), Γιώργος Μυλωνάς (Πρόεδρος ΑΘΗΝΑ), Νίνα Παπαευαγγέλου (Νομική Σύμβουλος ΘΕΣΠΙΣ)
· Έχουν ήδη δρομολογηθεί συναντήσεις με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Πολιτισμού, Μεταφορών και Δικαιοσύνης και Κοινά αιτήματα των 14 Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης
1. «Νόμιμο Internet» :
να έχουν οι χρήστες του internet πρόσβαση στα πνευματικά έργα, χωρίς να παραβιάζουν τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα των δημιουργών και παραγωγών τους.
2. Να δημιουργήσει το Κράτος ένα αναβαθμισμένο, διευρυμένο και εκσυγχρονισμένο σε σχέση με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, προχωρώντας στην κατάλληλη νομοθετική ρύθμιση με τη συνεργασία των συναρμοδίων Υπουργείων και των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων.
3. Να εισαχθεί το μάθημα της Πνευματικής Ιδιοκτησίας σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης για την ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των μαθητών, που ήδη από πολύ νεαρή ηλικία είναι χρήστες του internet.
Γενικό πλάνο της αίθουσας «Αντ. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων,
κατά τη διάρκεια της ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΥΠΟΥ 30/11
Εκ μέρους των ΟΣΔ μίλησαν: ο κ. Πέτρος Ξανθόπουλος, Δ/ντής Νομικού Τμήματος & Διεθνών Σχέσεων της ΑΕΠΙ, ο κ. Διονύσης Τσακνής, μέλος ΔΣ της ΑΕΠΙ, ο κ. Γιώργος Μυλωνάς, Πρόεδρος του ΟΣΔ ΑΘΗΝΑ, η κα. Νίνα Παπαευαγγέλου, Νομική Σύμβουλος του ΟΣΔ ΘΕΣΠΙΣ, ο κ. Ρήγας Αξελός, Γενικός Γραμματέας του ΟΣΔ ΔΙΟΝΥΣΟΣ, ο κ. Νίκος Σμαραγδής, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ, ο κ. Άρης Πετρόπουλος, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΟΣΔΕΛ, ο κ. Γιάννης Γλέζος, Πρόεδρος του ΟΣΔ ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ, ο κ. Γιώργος Ροϊλός, Αντιπρόεδρος του ΟΣΔ ΑΠΟΛΛΩΝ, ο κ. Γιώργος Μίχος, Γενικός Διευθυντής του ΟΣΔ ΕΠΟΕ, ο κ. Γιάννης Θωμόπουλος, Ταμίας του ΟΣΔ ΕΡΑΤΩ, ο κ. Δημήτρης Γιαρμενίτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της IFPI και της Sony Music, η κα. Ειρήνη Τσιλίρη, Υπεύθυνη Συντονισμού του ΟΣΔ GRAMMO – IFPI, ο κ. Γιάννης Κουτσομύτης, Ταμίας του ΟΣΔ PRO.MEDIA. Ο ΟΣΔΕΕΤΕ εκπροσωπήθηκε μέσω του Προέδρου του ΟΣΔ ΦΟΙΒΟΣ κ. Γιώργου Παπαθανασίου. Τον συντονισμό των ομιλητών είχε η κα Μαίρη Φασουλάκη, Διευθύντρια Τομέα Επικοινωνίας & Πολιτισμού της ΑΕΠΙ.
Παρεμβάσεις έκαναν:
Δια του ειδικού συνεργάτη του Γραφείου του κ. Φοίβου Μπότση, ο Υπουργός Πολιτισμού με μήνυμα για υποστήριξη και πρόταση συνεργασίας για την από κοινού εξεύρεση λύσης
· Κα Άννα Ραγκούση -Νταλάρα, εκπροσωπώντας τη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής με πρόταση για λύση μέσω διακομματικής συνεργασίας.
· Κος Γιώργος Σαραντινός, Πρόεδος ΟΠΙ και η κα Ειρήνη Σταματούδη, Διευθύντρια ΟΠΙ για το ρόλο του ΟΠΙ ως προς την προστασία των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων
Γιώργος Παπαθανασίου (Πρόεδρος ΦΟΙΒΟΣ), Νίκος Σμαραγδής (Γενικός Διευθυντής ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ), Μαίρη Φασουλάκη (Δ/νση Τομέα Επικοινωνίας & Πολιτισμού ΑΕΠΙ), Άρης Πετρόπουλος (Γενικός Διευθυντής ΟΣΔΕΛ), Γιάννης Γλέζος (Πρόεδρος ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ)
Διαβάστηκαν επίσης οι δηλώσεις της κας Δήμητρας Γαλάνη, Προέδρου του ΟΣΔ ΕΡΑΤΩ και η επιστολή «Ανθρώπινα Δικαιώματα και Υποχρεώσεις στη Ψηφιακή Εποχή» την οποία υπογράφει Ομάδα Πρωτοβουλίας 52 Συνθετών Στιχουργών – Δικαιούχων Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας. Προβλήθηκε, επίσης, η ειδικά σταλμένη για την εκδήλωση δήλωση του Robin Gibb, Συνθέτη Στιχουργού, μέλους του συγκροτήματος Bee Gees και Προέδρου της CISAC (Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Εταιρειών Πνευματικής Ιδιοκτησίας).
Την πρωτοβουλία και την κινητοποίηση των 14 ΟΣΔ Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων υποστηρίζουν οι συνδικαλιστικοί φορείς: ΕΕΠΗ (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων), ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος), Ένωση Δισκοπωλών Ελλάδος, ΕΤΕ (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος), ΕΕΘΣ (Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων), Εταιρία Συγγραφέων, ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων), ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών), ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου), Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου, Σωματείο Βιντεοκλάμπ Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φωτογράφων, Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, Ένωση Καλλιτεχνών Φωτογράφων Αθήνας.
Γιάννης Θωμόπουλος (Ταμίας ΕΡΑΤΩ), Γιώργος Ροϊλός (Αντιπρόεδρος ΑΠΟΛΛΩΝ), Μαίρη Φασουλάκη (Δ/νση Τομέα Επικοινωνίας &Πολιτισμού ΑΕΠΙ), Γιώργος Μίχος (Γενικός Διευθυντής ΕΠΟΕ )
Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί επώνυμοι δημιουργοί από όλες τις κατηγορίες τεχνών. Αναφέρουμε με αλφαβητική σειρά: Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Αντύπας, Πασχάλης Αρβανιτίδης, Αντώνης Βαρδής, Μιχάλης Γελασάκης, Μιχάλης Γκανάς, Αγαθή Δημητρούκα, Λίνα Δημοπούλου, Ελένη Ζιώγα, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Ζούδιαρης, Παντελής Θαλασσινός, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Χάρης Καφετζόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαριανίνα Κριεζή, Θοδωρής Λαχανάς, Γιώργος Λεκάκης, Μάκης Μάτσας, Μαργαρίτα Μάτσα, Νότης Μαυρουδής, Αντώνης Μιτζέλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Γιώργος Νιάρχος, Γιώργος Νταλάρας, Νίκος Οικονόμου, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Βασίλης Παπαδόπουλος, Γιώργος Παπαστεφάνου, Αντώνης Πλέσσας, Νίκος Πορτοκάλογλου, Μανώλης Ρασούλης, Ισαάκ Σούσης, Κώστας Τουρνάς, Κώστας Φασουλάς, κ.α.
Οι υπογράφοντες Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης
ΑΕΠΙ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Συνθετών - Στιχουργών – Εκδοτών Μουσικών Έργων
ΑΘΗΝΑ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών & Οπτικοακουστικών Έργων – Σκηνοθετών
ΑΠΟΛΛΩΝ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων
GRAMMO –IFPI - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Δικαιωμάτων Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου & Εικόνας
ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ηθοποιών
ΕΠΟΕ - Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Εταιρειών Παραγωγής και Διανομής Οπτικοακουστικών Έργων
ΕΡΑΤΩ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών –Ερμηνευτών
ΘΕΣΠΙΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Θεατρικών Συγγραφέων / Μεταφραστών Θεατρικών Έργων
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ – Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας / Σκηνογράφων/ Ενδυματολόγων / Ηχοληπτών / Μοντέρ
ΟΣΔΕΛ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (Συγγραφείς, Μεταφραστές, Δημοσιογράφοι, Εκδότες)
ΟΣΔΕΕΤΕ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους
PRO.MEDIA - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών έργων
ΦΟΙΒΟΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων
Πληροφορίες / Επικοινωνία
Μαίρη Φασουλάκη | Γιώργος Παπαθανασίου |
Ανοιχτή Επιστολή
Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης
και Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας
και Συγγενικών Δικαιωμάτων
ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
ΤΟΝ ΤΥΠΟ
ΤΑ ΜΜΕ
ΤΟΝ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
Οι υπογράφοντες Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας και των Συγγενικών Δικαιωμάτων, καλύπτουν όλο το φάσμα των κλάδων πνευματικής, καλλιτεχνικής και πολιτιστικής δημιουργίας του τόπου μας.
Εκπροσωπούμε άμεσα χιλιάδες πνευματικούς δημιουργούς, καλλιτέχνες, καθώς και παραγωγούς πολιτισμικών προϊόντων, οργανισμούς, εταιρείες και παραγωγικούς φορείς που απασχολούν επίσης χιλιάδες συμπολίτες μας εργαζομένους.
Οι απόψεις που εκφράζουμε ταυτίζονται με τις απόψεις και με τις τύχες χιλιάδων ακόμα εργαζομένων σε επαγγέλματα που υποστηρίζουν και είναι απαραίτητα για τη δημιουργία, παραγωγή, διάθεση και προώθηση των έργων των δημιουργών και δικαιούχων που εκπροσωπούμε.
Τα τελευταία χρόνια, η εξέλιξη της τεχνολογίας στην ηλεκτρονική επικοινωνία έχει επηρεάσει καταστροφικά την δημιουργία, παραγωγή και νόμιμη διάθεση των προϊόντων της διανοίας και εν γένει των πολιτισμικών αγαθών και εμείς, αδύναμοι να αντιδράσουμε, παρακολουθούμε τη διαρκή συρρίκνωση της πολιτιστικής δημιουργίας και την κατάρρευση της οικείας ελληνικής αγοράς, με αυτονόητα τα αρνητικά αποτελέσματα για την οικονομία, την κοινωνία και –ιδιαίτερα- τον πολιτισμό.
Παρακολουθούμε με αγωνία και δίκαιη αγανάκτηση το διαδίκτυο, ένα μέσο ελεύθερης επικοινωνίας, ανταλλαγής ιδεών και πληροφόρησης, να μεταμορφώνεται σε ανηλεή οδοστρωτήρα που ισοπεδώνει τα δικαιώματά μας, καταργώντας όχι μόνο το δικαίωμα στην περιουσία μας, αλλά και αυτό το ίδιο το δικαίωμά μας στην εργασία, συγχέοντας εσκεμμένα την έννοια των πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων με την έννοια της ελεύθερης πληροφόρησης και διακίνησης ιδεών.
Γινόμαστε, παράλληλα, μάρτυρες της ανάπτυξης μίας νέας «ηθικής» της κλοπής και της αποδοχής της από την κοινωνία, με την προσχηματική και εντελώς παράλογη δικαιολογία ότι, αδιακρίτως, τα πνευματικά έργα «ανήκουν σε όλους».
Βρισκόμαστε, εξάλλου, μπροστά σε μία σειρά από αναχρονιστικούς, δαιδαλώδεις και αλληλοαναιρούμενους Νόμους, Προεδρικά Διατάγματα, Οδηγίες, Ανεξάρτητες Αρχές, οι οποίοι «εξασφαλίζουν» κατ` ουσίαν τη διαιώνιση του προβλήματος.
Διαπιστώσαμε τέλος, δυστυχώς, την συνεχή αδιαφορία των αρμοδίων κρατικών οργάνων να στηρίξουν στην πράξη την προστασία των πνευματικών και των συγγενικών δικαιωμάτων και, κατ’ επέκταση, του Πολιτισμού, εξαιτίας της ατολμίας τους να θεσμοθετήσουν σύγχρονα, επαρκή και αποτελεσματικά μέτρα.
Η Ελλάδα είναι φορέας μίας βαριάς πολιτιστικής κληρονομιάς, αφού θεωρείται ότι αποτελεί την κοιτίδα του πολιτισμού, φράση που ακούγεται συνεχώς από τα χείλη των πολιτικών και των πολιτών αυτής της χώρας. Θα περίμενε κανείς, λοιπόν, ότι οι Έλληνες θα ήταν περισσότερο ευαισθητοποιημένοι στα θέματα του πολιτισμού και της προστασίας της πνευματικής και εν γένει πολιτιστικής δημιουργίας. Στην πράξη, όμως, αποδεικνύεται ακριβώς το αντίθετο, αφού αποδεδειγμένα είμαστε πρώτοι στην παράνομη ανταλλαγή στο διαδίκτυο αρχείων που περιέχουν πνευματικά έργα και πρώτοι στην κατανάλωση πλαστών και παραποιημένων προϊόντων στον κόσμο.
Το αποτέλεσμα αναμενόμενο και γνωστό σε όλους: δεν υπάρχει, πλέον, μουσική, κινηματογραφική ταινία, τηλεοπτική σειρά, λογισμικό, βιβλίο, φωτογραφία, δημοσιογραφικό άρθρο και κάθε λογής έργο της διανοίας, που να μην αποτελεί αντικείμενο παράνομης εκμετάλλευσης, οικονομικής και ηθικής.
Πρόσφατα δημοσιοποιήθηκαν δύο, ιδιαίτερα σημαντικές, γνωμοδοτήσεις, τόσο του τέως όσο και του νυν εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, οι οποίες υπερασπίζονται τα θεμελιώδη δικαιώματα ΟΛΩΝ ανεξαιρέτως των πολιτών στο διαδίκτυο από τη ραγδαία εξάπλωση πάσης φύσεως εγκλήματος στο διαδίκτυο, διακηρύσσοντας την ανάγκη διαφύλαξης και ανάπτυξης των αρχών και αξιών που πρέπει να διέπουν μια δημοκρατική κοινωνία και ένα κράτος δικαίου.
Οι γνωμοδοτήσεις αυτές με αντικειμενική οπτική και με σθένος αναδεικνύουν την πραγματική διάσταση του προβλήματος και θέτουν εκ ποδών τη μεροληπτική και μονόπλευρη άποψη όλων εκείνων που εσφαλμένα επιχειρηματολογούν δήθεν στο όνομα της ελεύθερης πρόσβασης στη πληροφορία και της διακίνησης ιδεών αλλά εθελοτυφλούν μπροστά στην αυθαίρετη και παράνομη καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων των δημιουργών, καλλιτεχνών και των πάσης φύσεως δικαιούχων πνευματικών και συγγενικών δικαιωμάτων, αποστερώντας τους παράλληλα το δικαίωμα στην παροχή δικαστικής προστασίας.
Τελικά το ζητούμενο, ανεξαρτήτως του εφαρμοστέου νομικού πλαισίου, είναι πώς θα σταματήσει η κατάφωρη παραβίαση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μιας σημαντικής μερίδας ανθρώπων, εργαζομένων πολιτών σε μια Πολιτεία που θέλει και οφείλει να είναι ευνομούμενη και δίκαιη.
Έχει καταγραφεί ότι από την ψηφιακή πειρατεία ετησίως ο πνευματικός, καλλιτεχνικός και πολιτιστικός χώρος του τόπου μας, όπως και το Ελληνικό Δημόσιο, μετρούν απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ΕΥΡΩ. Σε κάθε νόμιμη χρήση-εκμετάλλευση πνευματικών και καλλιτεχνικών έργων αντιστοιχούν εκατοντάδες παράνομες χρήσεις και εκμεταλλεύσεις .
Σε ό,τι αφορά στον τομέα της απασχόλησης, οι συνέπειες είναι δραματικές. Την τελευταία διετία έχουν χάσει τη δουλειά τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι, ενώ απειλούνται άμεσα και οι υπάρχουσες σήμερα θέσεις εργασίας.
Το πρόβλημα έχει πάρει τέτοιες διαστάσεις, ώστε αν η Πολιτεία άμεσα δεν λάβει δραστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισής του, τότε ο κλάδος της πνευματικής, καλλιτεχνικής και εν γένει πολιτιστικής παραγωγής στη χώρα μας θα οδηγηθεί με μαθηματική ακρίβεια σε κατάρρευση.
Οι υπογράφοντες Οργανισμοί :
ΑΕΠΙ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικών Δικαιωμάτων Συνθετών - Στιχουργών - Εκδοτών Μουσικών Έργων
Τηλ. 211 10 29291-3, e-mail: pr@aepi.gr
ΑΘΗΝΑ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δημιουργών Θεατρικών &
Οπτικοακουστικών Έργων - Σκηνοθετών
Tηλ. 210 36 18 368, e-mail: sada@otenet.gr
ΑΠΟΛΛΩΝ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ελλήνων Μουσικών
τηλ. 210 32 52 980, e-mail: apollonorg@ath.forthnet.gr
ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Μουσικών Πνευματικών Δικαιωμάτων
τηλ. 210 32 19 100, e-mail: autodiahirisi@gmail.com
GRAMMO - IFPI - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης & Προστασίας Δικαιωμάτων Παραγωγών Υλικών Φορέων Ήχου ή Ήχου & Εικόνας
τηλ. 210 68 94 310, e-mail: info@grammo.gr, irene.tsiliri@ifpi.gr
ΔΙΟΝΥΣΟΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Ηθοποιών
τηλ. 210 38 16 829, email: dion-act@otenet.gr
ΕΠΟΕ - Οργανισμός Συλλογικής Προστασίας Εταιρειών Παραγωγής και Διανομής Οπτικοακουστικών Έργων
τηλ. 210 65 42 760, e-mail: epoe@ontelecoms.gr
ΕΡΑΤΩ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών - Ερμηνευτών
τηλ. 210 82 38 074, e-mail: eratospe@otenet.gr
ΘΕΣΠΙΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Θεατρικών Συγγραφέων / Μεταφραστών Θεατρικών Έργων
τηλ. 210 33 10 521, e-mail: eeths@otenet.gr
ΙΣΟΚΡΑΤΗΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Διευθυντών Φωτογραφίας / Σκηνογράφων/ Ενδυματολόγων / Ηχοληπτών / Μοντέρ
τηλ. 210 36 26 752, e-mail: isocratis@ath.forthnet.gr
ΟΣΔΕΛ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (Συγγραφείς, Μεταφραστές, Δημοσιογράφοι, Εκδότες)
τηλ. 210 36 26 056, e-mail: info@osdel.gr
ΟΣΔΕΕΤΕ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων των Εικαστικών Τεχνών και των Εφαρμογών τους
τηλ. 210 33 01 992, e-mail: osdeete@yahoo.gr
PRO.MEDIA - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Παραγωγών Οπτικοακουστικών έργων
τηλ. 210 68 33 212, e-mail: info@sapoe.gr
ΦΟΙΒΟΣ - Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης και Προστασίας Πνευματικών Δικαιωμάτων Φωτογράφων
τηλ. 210 33 04 687, email: foebusds@hol.gr
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ
Την πρωτοβουλία και την κινητοποίηση των ΟΣΔ Πνευματικών και Συγγενικών Δικαιωμάτων υποστηρίζουν οι παρακάτω συνδικαλιστικοί φορείς:
ΕΕΠΗ (Ένωση Ελλήνων Παραγωγών Ηχογραφημάτων)
ΕΜΣΕ (Ένωση Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών Ελλάδος)
Ένωση Δισκοπωλών Ελλάδος
ΕΤΕ (Ένωση Τραγουδιστών Ελλάδος)
ΕΕΘΣ (Εταιρία Ελλήνων Θεατρικών Συγγραφέων)
Εταιρία Συγγραφέων
ΣΑΠΟΕ (Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Παραγωγών Οπτικοακουστικών Έργων)
ΣΕΒΑ (Σύλλογος Εκδοτών Βιβλίου Αθηνών)
ΣΕΚΒ (Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου)
Σύνδεσμος Εκδοτών Επιστημονικού Βιβλίου
Σωματείο Βιντεοκλάμπ Ελλάδας
ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ
Ο σεβασμός των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως αυτά καθορίζονται από το Χάρτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Ελληνικό Σύνταγμα, αποτελεί το θεμέλιο κάθε δημοκρατίας.
Όμως η δημοκρατία η οποία δεν εξασφαλίζει ταυτόχρονα ότι ο κάθε πολίτης θα εκπληρώνει και τις αντίστοιχες Υποχρεώσεις του, καλλιεργεί τους σπόρους αναταραχών και κοινωνικών προβλημάτων. Η σωστή λειτουργία της κοινωνίας εξαρτάται από μια δίκαιη ισορροπία μεταξύ των Δικαιωμάτων και των Υποχρεώσεων που έχει κάθε πολίτης.
Όταν διαταραχθεί αυτή η ισορροπία, γεννώνται αναπόφευκτα κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα. Στις αρχές του 21ου αιώνα, παρατηρείται το επικίνδυνο φαινόμενο τα Δικαιώματα του πολίτη να υπερισχύουν των Υποχρεώσεών του, με αποτέλεσμα αυτή η ανισορροπία να οδηγεί σε μία αναστροφή της πορείας προς μια Πολιτισμένη, Ευνομούμενη και τελικά Ανθρώπινη Κοινωνία.
Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης όλοι όσοι ασχολούμεθα με τον Πολιτιστικό και Δημιουργικό τομέα, σεβόμεθα τους πολίτες που απολαμβάνουν τα έργα μας και τα Θεμελιώδη Δικαιώματά τους.
Είναι όμως εξίσου δίκαιο και λογικό από ηθικής, κοινωνικής και νομικής άποψης να απαιτούμε και εμείς, αντίστοιχα, όπως όσοι απολαμβάνουν τα έργα μας στο Διαδίκτυο, να δείχνουν τον ίδιο σεβασμό και να εκπληρώνουν τις Υποχρεώσεις τους απέναντί μας σεβόμενοι τα δικά μας Θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα στην εργασία μας και στην ιδιοκτησία μας επί των πολιτιστικών προϊόντων που παράγουμε ή συνεισφέρουμε στη διάδοσή τους.
Οι παρανομούντες στο Διαδίκτυο επικαλούνται νομικούς κανόνες.
Εμείς επιζητούμε Δικαιοσύνη.
ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΣΥΝΘΕΤΩΝ ΣΤΙΧΟΥΡΓΩΝ
ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ
Γιώργος Ανδρέου, Αντώνης Ανδρικάκης, Ηλίας Ανδριόπουλος, Νίκος Αντύπας, Μιχάλης Γκανάς, Θοδωρής Γκόνης, Βαγγέλης Γκούφας, Άρης Δαβαράκης, Βασίλης Δερτιλής, Αγαθή Δημητρούκα, Λίνα Δημοπούλου, Μάνος Ελευθερίου, Γιάννης Ζουγανέλης, Νίκος Ζούδιαρης, Γιάννης Καλαμίτσης, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Κώστας Καλδάρας, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Χάρης Καφετζόπουλος, Σταμάτης Κραουνάκης, Μαριανίνα Κριεζή, Μυρσίνη Λοϊζου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Νότης Μαυρουδής, Αναστασία Μουτσάτσου, Δήμος Μούτσης, Μιχάλης Μπουρμπούλης, Νίκος Μωραϊτης, Γιώργος Νιάρχος, Χρήστος Νικολόπουλος, Μάνος Ξυδούς, Ρόμπερτ Ουίλλιαμς, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Λευτέρης Παπαδόπουλος, Θοδωρής Παπαδόπουλος, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Αντώνης Παππάς, Μίμης Πλέσσας, Αντώνης Πλέσσας, Μανώλης Ρασούλης, Ευανθία Ρεμπούτσικα, Ρεβέκκα Ρούσση, Ισαάκ Σούσης, Μάριος Στρόφαλης, Φοίβος Τασσόπουλος, Κώστας Τουρνάς, Οδυσσέας Τσάκαλος, Κώστας Τριπολίτης, Διονύσης Τσακνής, Πάνος Φαλάρας, Κώστας Φασουλάς, Γιώργος Χατζηνάσιος
Η MH NOMIMH ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ
ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ: ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ
Εκατοντάδες μη νόμιμα forum sites (downloading) και tracker sites (torrents, P2P file sharing) διαθέτουν δωρεάν ελληνικά και ξένα προστατευόμενα έργα, έχοντας εξασφαλίσει τα έσοδά τους από διαφημίσεις, δωρεές, εισφορές μελών για επιπλέον μουσικές υπηρεσίες (golden members) κ.α.
Ενδεικτικά αναφέρουμε:
280.000 ελληνικά και ξένα μουσικά έργα
5.000 ελληνικές και ξένες κινηματογραφικές ταινίες
970 προγράμματα λογισμικού (software)
750 ηλεκτρονικά παιχνίδια
1150 ηλεκτρονικά βιβλία (e books)
… διατίθενται δωρεάν στους επισκέπτες ενός δημοφιλούς forum site μεγάλης επισκεψιμότητας, γεγονός που επιβεβαιώνει την εκτεταμένη μη νόμιμη χρήση προστατευόμενων έργων στο διαδίκτυο. Όλο αυτό το περιεχόμενο διακινείται χωρίς την άδεια των αντίστοιχων δημιουργών – δικαιούχων και χωρίς την καταβολή οποιουδήποτε οικονομικού ανταλλάγματος.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της ΑΕΠΙ στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι:
Σε κάθε νόμιμο κατέβασμα μουσικού έργου αντιστοιχούν 650 παράνομες καταφορτώσεις (downloads) μέσω P2P, forum site κ.α.
Το 2008 κατέβηκαν νόμιμα από το διαδίκτυο 240.000 μουσικά έργα, ενώ αντίστοιχα τα μουσικά έργα που διακινήθηκαν παράνομα ανέρχονται στα 155.000.000.
Κάθε συνδρομητής συνδεδεμένος στο διαδίκτυο κατεβάζει / ανταλλάσσει παράνομα κατά μέσο όρο 10 μουσικά έργα το μήνα.
Πηγή: ΑΕΠΙ / Τμήμα Νέων Μέσων