Πρόλογος
Τα κείμενα που ακολουθούν ήταν προγραμματισμένο να δημοσιοποιηθούν στο «TAR» προς τις αρχές Σεπτεμβρίου, όμως: Λίγο η καλοκαιρινή ραστώνη, αλλά κυρίως οι καταστροφές σε θεσσαλικό κάμπο και Μαγνησία (Βόλος-Πήλιο) πήγαν πολύ πίσω τη δημοσίευση…
Πώς να αντέξεις να μιλήσεις για ευχάριστα και δημιουργικά γεγονότα όταν έχει πέσει θανατικό σε ανθρώπους, ζώα, καταστροφές σε υποδομές και περιβάλλον! Καταστροφές, οι οποίες δεν μπορούμε να φανταστούμε αν θα αποκατασταθούν και αν μπορούν να αποκατασταθούν, ποτέ. Από ένα κράτος ανίκανο· που δεν σέβεται τους πολίτες, τη χώρα και δεν φροντίζει να έχει οργανώσει προληπτικούς μηχανισμούς, για να τους σώσει…
Επειδή όμως πρέπει να προβάλλονται τα όσα καλλιτεχνικά δρώμενα γεννάει το ταλέντο και η αγάπη νέων δημιουργών, οι οποίοι επιμένουν να ονειρεύονται, να δρουν και να ασχολούνται με τον πολιτισμό, αποφασίσαμε να δημοσιεύσουμε, έστω κι αργοπορημένα κάποιες πληροφορίες για το 8ο Φεστιβάλ ΠΑΟΥ, που διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο τής Θεσσαλίας και φέτος ήταν αφιερωμένο στην κιθάρα και τον Νότη, με τίτλο «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής».
Βάσω Μαυρουδή - Ντάκουρη
* * * * * * * * * *
8ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΟΥ: «ΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ»
(21-24 Αυγούστου 2023)
Αναφορά στον Νότη - Της Βάσως Μαυρουδή (Διαβάστηκε στις 24 Αυγούστου, στην εκδήλωση αφιέρωμα στον Νότη Μαυρουδή) Συγχωρήστε μου τη συγκίνηση, αλλά ζούμε δυστυχώς μαύρες μέρες. Κι όχι μόνο γιατί καίγεται η χώρα! Κι όχι μόνο γιατί καταστρέφεται το φυτικό και ζωικό της βασίλειο. Κι όχι μόνο γιατί καίγονται Άνθρωποι! Ζούμε μαύρες μέρες γιατί τα φίδια τής ξενοφοβίας, της μισαλλοδοξίας, τού μίσους για τον Άλλον, τον σε εισαγωγικά…διαφορετικό, μάς έχουν όχι απλά ζώσει, αλλά ξαναμπήκαν και πάλι στον-κατά τα άλλα- Ναό της Δημοκρατίας, τη Βουλή μας! Ο Νότης δεν ξέχασε ποτέ την προσφυγική του καταγωγή από Πόντιους γονείς. Δεν ξέχασε ποτέ την ιδιότητα του μετανάστη όταν έφυγε από τη χώρα μας, για την Ιταλία. Παράτυπος μετανάστης μάλιστα κι αυτός. Δεν ξέχασε ποτέ ότι, αν και ξένος στην Ιταλία, υπήρξαν φωτισμένοι και καλοί άνθρωποι που τον στήριξαν εκείνα τα δύσκολα χρόνια. Δεν το ξέχασε, γιατί βίωσε ακόμα μια μεγάλη αλήθεια τής ζωής! Η ανθρωπιά, όπως και η γνώση, είναι μια σκυτάλη. Στην δίνει κάποιος και εσύ πρέπει να την παραδώσεις στον επόμενο, στους επόμενους. Διαφορετικά οι χυμοί τής ψυχής και του νου σου στεγνώνουν. Σε σαπίζουν, σε νεκρώνουν πριν από τον βιολογικό σου θάνατο. Ο Νότης υπήρξε ένας γλυκός και γενναιόδωρος άνθρωπος. Χάρισε απλόχερα την ανθρωπιά και τις γνώσεις του. Δεν σταμάτησε ποτέ να είναι ένας ευαίσθητος και χρήσιμος πολίτης. Μέσα από τη μουσική του, μέσα από τη διδασκαλία του, μέσα από τον λόγο του, η προσφορά του υπήρξε ανεκτίμητη και συνεχής. Ο Μ. Χατζιδάκις τον είχε χαρακτηρίσει «σοβαρό και λεπτολόγο». Όντως είχε αυτά τα χαρακτηριστικά και μέσα στον χρόνο έγινε ακόμα βαθύτερος άνθρωπος. Εάν η μουσική του υπήρξε- για να δανειστώ τον Οδυσσέα Ελύτη-«Ευγενικιά περήφανη μελαγχολία», ο άνθρωπος Νότης, χωρίς να χάνει αυτές τις ιδιότητες που είχε και στον χαρακτήρα του, γνώριζε πως όλοι καταγόμαστε από το ίδιο πρωταρχικό κύτταρο της ζωής. Πως όλοι αποτελούμε ένα σύνολο. Ίσως και γι’ αυτό έφτιαξε μια οικογένεια που δεν αρκέστηκε στο κλειστό μοντέλο γονείς-παιδιά-εγγόνια, αλλά δημιουργήσαμε μαζί μιαν ευρύτερη οικογένεια που την αποτέλεσαν φίλοι, μαθητές και όποιος είχε την ανάγκη μας. Ο Νότης, ό,τι κατάφερε το κατάφερε με την επιμονή, τη δουλειά, την αφιέρωση σε ό,τι πίστευε. Δεν πούλησε τις ιδέες του, δεν μπήκε στο star system, δεν ασχολήθηκε με το life style… Θα μπορούσα να σας αφηγηθώ δεκάδες γεγονότα που στηρίζουν τα όσα σάς είπα μέχρι τώρα. Δεν θα το κάνω… Θα σας αφήσω με ένα ερώτημα: Τί είναι πατρίδα για σας; Για μένα είναι ο χώρος όπου συμβαίνουν εμπειρίες και γεννιούνται συναισθήματα και αναμνήσεις. Ο χώρος αυτός δεν είναι κάμποι και βουνά. Είναι μια σχέση, είναι άνθρωποι με τους οποίους δεν έχουμε δεσμούς αίματος αλλά δεσμούς Επιλογής. Η δική μου Πατρίδα είναι ο Νότης! Και ευτυχώς που υπάρχει ο υπαρξιακός λώρος τής μνήμης, ο οποίος συνεχίζει να με συνδέει μαζί του, γιατί διαφορετικά θα ένιωθα τελείως Εξόριστη! Σας ευχαριστώ Βάσω Μαυρουδή |
Λίγα λόγια για το Φεστιβάλ Πάου 2023 / Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής
Το Φεστιβάλ Πάου πραγματοποιήθηκε για 8 η χρονιά, από τις 21 ως τις 24 Αυγούστου, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και την εθελοντική εργασία μελών, φίλων και συνεργατών των Μουσικών Συνόλων ΠΘ (Synola), σε καλλιτεχνική διεύθυνση της Μαρίας Θωίδου, υπεύθυνης των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος ΕΕΠ, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στην Παλαιά Μονή Πάου/Αργαλαστή Πηλίου.
Τη φετινή καλλιτεχνική επιμέλεια του προγράμματος του φεστιβάλ, επιμελήθηκαν η Μαρία Θωίδου και ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν, συνεργάτης του Νότη Μαυρουδή τα τελευταία 13 χρόνια.
Συγκεκριμένα, με αφορμή την ξαφνική απώλεια του συνθέτη και κιθαρίστα Νότη Μαυρουδή, το Γενάρη του 2023, το Φεστιβάλ Πάου εδραίωσε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στη μνήμη του, οργανώνοντας μια σειρά μουσικών εκδηλώσεων με κύριο όργανο την κιθάρα, κάτω από τον τίτλο «Μέρες Κιθάρας Νότης Μαυρουδής».
Στο πλαίσιο του προγράμματος του φεστιβάλ, φιλοξενήθηκαν οι καλλιτέχνες: Θωμάς Νάτσης (φλαμέγκο κιθάρα), Γιάννης Τουλής (τσέλο), καθηγητής τσέλου στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Μανόλης Ανδρουλιδάκης (κιθάρα, ενορχήστρωση, μαθητής του Νότη Μαυρουδή στην κιθάρα), ο Δημήτρης Δεμίρης (μπάσο /συνεργάτης των Synola), ο τραγουδιστής Κώστας Θωμαίδης, το Sofokleous Duet με τους φοιτητές του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠΑΜΑΚ) Κωστή Παλαιογιάννη (κιθάρα) και Απόστολο Λιβογιάννη (λαούτο), το διεθνούς φήμης Duo Melis με τους κιθαριστές, καθηγητές κιθάρας στην Μουσική Ακαδημία του Στρασβούργου, Susanna Prieto και Αλέξη Μουζουράκη, οι φοιτήτριες Κωνσταντίνα Μαλαπάνη (κιθάρα) και Θεοδώρα Αποστολίδου (φλάουτο) από το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης (ΠΑΜΑΚ), ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν και η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου.
Γιώργος Τοσικιάν & Νένα Βενετσάνου.
Μουσικά εργαστήρια των Synola (Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας)
Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ Πάου πραγματοποιήθηκαν δύο Μουσικά Εργαστήρια με μέλη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Synola) σε διδασκαλία της Μαρίας Θωίδου, που συμμετείχαν στην πρώτη και τελευταία εκδήλωση του φεστιβάλ: Συγκεκριμένα στις 21/8 παρουσιάστηκαν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη σε ενορχήστρωση και συνοδεία στην κιθάρα του Μανόλη Ανδρουλιδάκη, Δημήτρη Δεμίρη (μπάσο) και Γιάννη Τουλή (τσέλο), όπου συμμετείχαν τα μέλη των Synola: Χριστίνα Χαραλαμπίδου (φλάουτο), Ανδρέας Αγγελής (μπουζούκι) Χριστόφορος Σταμούλης (μπουζούκι, φωνή) και στο τραγούδι: Θάλεια Βούρου, Ιωάννα Δημητρουλάκη, Λευτέρης Κωνσταντίνου, Φιλιώ Αζαριάδη, Μπέτυ Ιορδανίδου, Ελένη Μαγαλιού, Βιβή Γουσέτη, Πέτρος Καλκάνης, Νίκος Κολοβελώνης, Ελπίδα Ασλανίδου, Σαβίνα Ζήκου, Γιάννης Αγαπητός και Ιφιγένεια Κοκκάλη (μέλος ΔΕΠ).
Στις 24/8 παρουσιάστηκαν τραγούδια του Νότη Μαυρουδή σε συνοδεία του Γιώργου Τοσικιάν, όπου συμμετείχαν τα μέλη των Synola: Λευτέρης Κωνσταντίνου, Νανά Κούλη, Άντρη Ευρυπίδου, Φιλιώ Αζαριάδη, Στέλιος Κουτεντάκης, Έλενα Πούλιου, Ελπίδα Αγαπητού, Κική Καραγκούνη, Ελένη Γκουνταρούλη, Άννα Θωίδου, Δέσποινα Αριστείδου, Ελένη Μαγαλιού, Βιβή Γουσέτη, Θάλεια Βούρου.
Λίγα λόγια για την τελευταία συναυλία στις 24/8/2023 «Θα βρεθούμε ξανά στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή»
Το Φεστιβάλ Πάου 2023, ολοκληρώθηκε με την συναυλία «Θα βρεθούμε ξανά στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή», παρουσία του Πρύτανη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καθηγητή κ. Χαράλαμπου Μπιλλίνη και του Αντιπρύτανη Οικονομικών και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, καθηγητή κ. Ευθύμιου Προβίδα.
Την εκδήλωση χαιρέτησε με ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ακολούθησε ο καταλυτικός λόγος της επίτιμης καλεσμένης, συντρόφου του συνθέτη, Βάσω Μαυρουδή. Στη συνέχεια η τραγουδίστρια Νένα Βενετσάνου, συνεργάτης του Νότη Μαυρουδή, ερμήνευσε αγαπημένα τραγούδια του συνθέτη. Συμμετείχαν ακόμη η τραγουδίστρια Μαρία Θωίδου και τα Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Τα τραγούδια συνόδευσε στην κιθάρα, ο κιθαριστής Γιώργος Τοσικιάν.
Στην εκδήλωση συμμετείχε φιλικά με ένα τραγούδι και ο κιθαριστής Νίκος Παναγιωτίδης. Κατά τη διάρκεια τη εκδήλωσης αυτής, προβλήθηκαν βίντεο από τις καλλιτεχνικές επισκέψεις του Νότη Μαυρουδή στο Φεστιβάλ Πάου, καθώς και εικαστικές αναφορές στα τραγούδια του, σε επιμέλεια του Αλέξανδρου Σεϊταρίδη.
Νίκος Παναγιωτίδης & Μαρία Θωίδου
Το Φεστιβάλ Πάου 2023 συνδύασε στο πρόγραμμά του ανερχόμενους νέους καλλιτέχνες καταξιωμένους βιρτουόζους μουσικούς, συνεργάτες, μαθητές και θαυμαστές του συνθέτη, αγαπημένους του ανθρώπους, αλλά και μέλη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/ Synola.
Τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ, επισκέφθηκε πλήθος κόσμου. Το φιλόμουσο κοινό συνέβαλε με τη στάση του στη δημιουργία μιας κατανυκτικής ατμόσφαιρας.
Μέσα από αυτή την δημιουργική συνένωση δυνάμεων, το πρόγραμμα του Φεστιβάλ Πάου 2023, με τον τίτλο «ΜΕΡΕΣ ΚΙΘΑΡΑΣ ΝΟΤΗΣ ΜΑΥΡΟΥΔΗΣ», αποτέλεσε μια ιδιόμορφη και ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική σύνθεση, που τίμησε τον Νότη Μαυρουδή με σεβασμό και αξιοπρέπεια, για την οποία ο ίδιος αγωνίστηκε όλη του τη ζωή. Μαρία Θωίδου (Καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ Πάου)
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΟΥ Φεστιβάλ Πάου 2023 / 21-14 Αυγούστου «Μέρες κιθάρας Νότης Μαυρουδής» Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Παλαιά Μονή Πάου/Αργαλαστή Πηλίου
21/8 1ο μέρος Nuevo Flamenco Recital Θωμάς Νάτσης: κιθάρα Γιάννης Τουλής: τσέλο 2ο μέρος Πλανόδιοι Μουσικοί Κώστας Θωμαίδης: τραγούδι Μανόλης Ανδρουλιδάκης: κιθάρα Συμμετέχουν τα Synola (Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας): μικρό οργανικό σύνολo (ενορχήστρωση Μανόλης Ανδρουλιδάκης ) και σόλο φωνές (Διδασκαλία Μαρία Θωίδου) Φιλική συμετοχή : Δημήτρης Δεμίρης (μπάσο) Γιάννης Τουλής (τσέλο)
22/8 1ο μέρος : Sofokleous Duet Κωστής Παλαιογιάννης: κιθάρα Απόστολος Λιβογιάννης: λαούτο 2ο μέρος Duo Melis Susanna Prieto: κιθάρα Αλέξης Μουζουράκης: κιθάρα
23/8 1ο μέρος: Histoire du tango Κωνσταντίνα Μαλαπάνη: κιθάρα Θεοδώρα Αποστολίδου: φλάουτο 2ο μέρος: Ρεσιτάλ κιθάρας σε μουσική Maximo Diego Pujol Γιώργος Τοσικιάν: κιθάρα
24/8 Θα βρεθούμε ξανά … στα τραγούδια του Νότη Μαυρουδή Χαιρετισμοί: Πρύτανης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθηγητής κ. Χαράλαμπος Μπιλλίνης Βάσω Μαυρουδή, σύντροφος του Νότη Μαυρουδή Ερμηνεία: Νένα Βενετσάνου, Μαρία Θωίδου: τραγούδι Γιώργος Τοσικιάν: κιθάρα Συμμετοχή: Synola (Μουσικά Σύνολα Πανεπιστημίου Θεσσαλίας) (Διδασκαλία Μαρία Θωίδου) Φιλική συμμετοχή Νίκος Παναγιωτίδης: κιθάρα Εικαστική επιμέλεια: Αλέξανδρος Σεïταρίδης Καλλιτεχνική διεύθυνση Φεστιβάλ Πάου: Μαρία Θωίδου, υπεύθυνη των Μουσικών Συνόλων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μέλος ΕΕΠ Καλλιτεχνική επιμέλεια προγράμματος: Μαρία Θωίδου, Γιώργος Τοσικιάν Με την εθελοντική συμμετοχή των Μουσικών Συνόλων ΠΘ και την υποστήριξη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
ΚΛΙΚ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ-ΑΛΜΠΟΥΜ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ |
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Το περιεχόμενο του κειμένου, το φωτογραφικό, βιντεογραφικό ή ηχητικό υλικό καθώς και η επιμέλεια του άρθρου είναι ευθύνη του συγγραφέα)
Το TaR, εκπληρώνοντας το όραμα του ιδρυτή του Νότη Μαυρουδή (1945-2023), συνεχίζει να λειτουργεί ως μία ελεύθερη και αυστηρά μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα, που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία και στην εγκυρότητα των συνεργατών του. Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους, διορθωτές κλπ, άρα δεν έχει την υποδομή και τους πόρους ώστε να ελέγχει την ακρίβεια των πληροφοριών και την πνευματική ιδιοκτησία του υλικού που παρατίθεται (κειμένου, εικόνων, βίντεο, ηχογραφήσεων κλπ). Βασίζεται αποκλειστικά στην καλή πίστη του αρθρογράφου, ο οποίος είναι ο υπεύθυνος για τις απόψεις του και για το υλικό που επιλέγει, από το προσωπικό του αρχείο. Οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θίγεται από την χρήση πληροφοριών και υλικού παρακαλείται να το δηλώσει άμεσα ώστε να γίνει άμεση διόρθωση (tar.onlinemag@gmail.com). Το TaR έχει ως στόχο να στηρίξει την ποιοτική μουσική δημιουργία κι όχι να θίξει με οποιονδήποτε τρόπο τους δημιουργούς και το έργο τους. Επίσης, η πληροφόρηση που το TaR παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του για συναυλίες, εκδόσεις, σεμινάρια, διαγωνισμούς, φεστιβάλ κλπ εξαρτάται αποκλειστικά από τα Δελτία Τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες ή διοργανωτές, τα οποία το TaR δημοσιεύει πάντα "καλή τη πίστει". Το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες και βασίζεται στην βοήθεια των αναγνωστών ώστε να διορθώνονται τα όποια προβλήματα. Διαχειριστής: Κώστας Γρηγορέας Ιδρυτής: Νότης Μαυρουδής |