Ιακωβίδης Ζακ
Άρωμα εποχής
χάρη στην έκδοση ενός βιβλίου
Ο Ιάκωβος Μπενβενίτσε. (Αθήνα 1928) που όλοι εμείς οι παλιότεροι γνωρίσαμε σαν Ζακ Ιακωβίδη, υπήρξε αναμφίβολα ένα μεγάλο ταλέντο στο χώρο της ελαφράς μουσικής. Θα ήθελα να σταθώ πρώτα - πρώτα στην εντυπωσιακή του ενορχηστρωτική του ικανότητα.
Διηύθυνε για πολλά χρόνια την Ελαφρά Ορχήστρα του τότε ΕΙΡ. Τα γνωστότερα από τα τραγούδια του: "Αγαπούλα, αγαπούλα", "Να το πάρεις το κορίτσι", "Tικ-Τακ" (1950), «Γιατί θέλεις να χωριστούμε», "Η τελευταία μου αγάπη είσαι εσύ", "Σου έχω τόση αδυναμία", "Θα μείνω για πάντα κοντά σου" (1947), "Tης ζωής μου το τραγούδι είσαι συ" (1952), "Όλα γιορτάζουν τον έρωτά μας", "Είναι η ζωή σου η ζωή μου", "Σαν της γαρδένιας τον ανθό", "Χρυσή μου καρδούλα", «Νοιώθω παράξενα» (1967), "Έχω μιαν αρραβωνιάρα", "Βρέχει, ψιλοβρέχει", "Του χωρισμού η ώρα είναι τώρα" αποτελούν μέρος εκατοντάδων άλλων τραγουδιών. Ξεκίνησε με πολυετείς σπουδές μουσικής στο Ωδείο Αθηνών αλλά και στη Φυσικομαθηματική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως επαγγελματίας μουσικός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Τι να θυμηθούμε πρώτο; εκατοντάδες επιτυχημένα τραγούδια, μιούζικαλ, επιθεωρήσεις. "Αστέρια της Αθήνας", "Άλλος για το Καστρί", "Μπετόβεν και μπουζούκι", "Επιχείρησις...Ασπίδα", «Όποιον θέλει ο λαός 1966, «Μπόννυ και Κλάιντ α λα ελληνικά» (1968), «Άκου...βλέπε...» (1968), «Τ’ αστέρι του τσίρκου», «Κουρδιστά ανθρωπάκια». Ακόμα και σε παραστάσεις όχι ποιοτικές η μουσική του διατηρούσε πάντα μια σοβαρότητα.
Είχε συνθέσει τη μουσική για τα πολύ αγαπητά σήριαλς «Λούνα Παρκ» και «Λάμψη».
Ο Ζακ Ιακωβίδης βραβεύτηκε στα Φεστιβάλ Ελαφρού Τραγουδιού του 1962 και του 1966 και κέρδισε το Χρυσό Μετάλλιο της «πρώτης Ολυμπιάδας Τραγουδιού» (1967) με το τραγούδι «Πού νάναι ο ίσκιος σου Θεέ» καθώς και το Α΄ βραβείο του 17ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (1978) με το τραγούδι «Κράτα με» (συν-βράβευση με το τραγούδι «Ετούτη την ώρα ας γίνουμε ένα» του Γ. Πετρίτση)..
Αυτόν τον σημαντικό της μουσικό τιμά το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος την Τετάρτη 4 Μαΐου 2011 της 7 το απόγευμα με την ευκαιρία της έκδοσης της βιογραφίας του συνθέτη από τον Κώστα Παπασπήλιο. Σίγουρα οι πληροφορίες που το βιβλίο θα μας προσφέρει θα αγγίζουν πολλές παραμέτρους της τότε μουσικής ζωής και θα φωτίζουν μέσα από τη ζωή του Ζακ Ιακωβίδη, που γι αυτήν δεν γνωρίζουμε σχεδόν τίποτα, πολλές άλλες ζωές και καταστάσεις της μουσικής πραγματικότητας στην Ελλάδα από το 1940 και εντεύθεν.
Οι λεπτομέρειες της εκδήλωσης περιέχονται στην πρόσκληση.
‘Εφη Αγραφιώτη
Effie.tar@gmail.com
Απρίλιος 2011.