κάντε κλικ στο εικονίδιο-μεγάφωνο, |
ΤΑ ΕΡΓΑ ΓΙΑ ΣΟΛΟ ΠΙΑΝΟ ΤΟΥ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ
Λίγες γραμμές, τιμής ένεκεν,
με αφορμή την έκδοση των απάντων για σόλο πιάνο
Από τον εκδοτικό μουσικό οίκο Φιλιππος Νάκας κυκλοφόρησε ένα πολύ σημαντικό για τους υποστηρικτές της ελληνικής μουσικής – και όχι μόνον - βιβλίο, που περιέχει άπαντα τα έργα για πιάνο του Δημήτρη Δραγατάκη. Ψυχή της πολλής και συστηματικής εργασίας που οδήγησε στο πόνημα αυτό είναι η συνάδελφος Λορέντα Ράμου, η οποία δισκογράφησε ως γνωστόν πρόσφατα τα έργα του αξέχαστου συνθέτη από την Πλατανούσα της Ηπείρου. Εκτός των μουσικών του κειμένων στο βιβλίο ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να διαβάσει βιογραφικά και μουσικά στοιχεία για τη διαδρομή και τις στυλιστικές φάσεις της συνθετικής διαδρομής και του προσωπικού ύφους του Δραγατάκη, αναλύσεις έργων συνοδευμένες από πληροφορίες που δόθηκαν από συνεργάτες και οικείους, ερμηνευτικά σχόλια. Ένα δίγλωσσο κείμενο 80 σελίδων με ιστορικά, αναλυτικά, μουσικολογικά σχόλια πλαισιώνει τις παρτιτούρες, μαζί με την κριτική αξιολόγηση των πηγών στις οποίες βασίστηκε η έκδοση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη σχέση των πιανιστικών έργων με στοιχεία της ηπειρωτικής παραδοσιακής μουσικής, «κλειδί» μιας ερμηνείας στην οποία διατηρείται το πνεύμα του συνθέτη. Η συστηματική προσπάθεια των εκδοτών και των συνεργαζομένων για την όσο το δυνατό αρτιότερη έκδοση, που δεν είναι λίγοι, είναι εμφανής. Ένα μεγάλο εύγε στη Λορέντα Ράμου για την επιμονή και τη θετική της ανταπόκριση.
Δεν έχουμε παρά να υποστηρίξουμε παρόμοιες προσπάθειες με το να διαδώσουμε και να μελετήσουμε το συγκεκριμένο βιβλίο.
Δανειζόμαστε εν συνεχεία στοιχεία βιογραφικά από την ιστοσελίδα http://composers.musicportal.gr/index.php?lang=el&c=dragatakis για να σκιαγραφήσουμε όσο γίνεται αντικειμενικά την φυσιογνωμία του Δραγατάκη:
Ο Δημήτρης Δραγατάκης γεννήθηκε στην Πλατανούσα της Άρτας το 1914 και πέθανε στις 18 Δεκεμβρίου του 2001 στην Αθήνα. Πήρε μαθήματα βιολιού με τον Γεώργιο Ψύλλα στο Εθνικό Ωδείο. Αποφοίτησε το 1939. Από το 1949 ξεκίνησε μαθήματα σύνθεσης με τον Λεωνίδα Ζώρα και τον Μανώλη Καλομοίρη. Παράλληλα δίδασκε ο ίδιος βιολί στο Εθνικό Ωδείο. Το ενδιαφέρον του για τις νεότερες τεχνοτροπίες εκδηλώθηκε χάρη σε δική του πρωτοβουλία εντελώς ανεξάρτητα από τους δασκάλους του. Με προτροπή του Μ. Καλομοίρη στράφηκε στη βιόλα. Εργάστηκε από το 1944 και για μία εικοσαετία στην ορχήστρα της Λυρικής Σκηνής. Το 1977 καταλαμβάνει θέση καθηγητή αρμονίας, αντίστιξης, φούγκας και ενορχήστρωσης στο Εθνικό Ωδείο από την οποία αποχωρεί το 1997. Ήταν αναπληρωτής Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Εθνικού Ωδείου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών και Αντιπρόεδρος της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.
Ο κατάλογος έργων του περιλαμβάνει πάνω από εκατό έργα για όλα σχεδόν τα είδη. Τα πρώτα χρονολογημένα έργα φέρουν την ημερομηνία 1957, περιλαμβάνονται όμως στον κατάλογο και παλαιότερα έργα, χωρίς χρονολογία σύνθεσης. Σημαντικό μέρος της παραγωγής του καταλαμβάνουν οι μεγάλες μορφές (έξι συμφωνίες, κοντσέρτα, κοντσερτίνα).
Το 1988 κατόπιν παραγγελίας του Δήμου Ηρακλείου γράφει το Κοντσερτίνο για σαντούρι και ορχήστρα, έργο που προκάλεσε πολλές συζητήσεις. Άλλες σημαντικές παραγγελίες ήταν τα έργα Ωδή ΧΙΙΙ για φωνή και μικρό σύνολο, για το έτος Κάλβου (Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 1992) και Κοντσέρτο για βιόλα και ορχήστρα (Μέγαρο Μουσικής, 1992).
Η σταδιοδρομία του ως συνθέτη ξεκίνησε όταν ήταν σαράντα περίπου ετών, η στάση ζωής του επομένως είχε ήδη προσδιοριστεί και αυτό συνέβαλε στο να διατηρήσει μια ήρεμη, ανεξάρτητη πορεία χωρίς να «παρασυρθεί» ούτε καν από τα πρωτοποριακά ρεύματα που κυριαρχούσαν τις δεκαετίες του 60 και του 70. Ήδη στο πρώτο του έργο (Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.1, 1957) εμφανίζονται τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσωπικού του μουσικού ύφους.
Η μουσική του γλώσσα ενσωμάτωνε διδάγματα από το αρχαίο ελληνικό δράμα και τη μελοποιία του ηπειρώτικου δημοτικού τραγουδιού. Κύρια χαρακτηριστικά ήταν η ελληνικότητα που δεν καταφεύγει στο φολκλόρ και η αμεσότητα επικοινωνίας που παραπέμπει ευθέως στην παράδοση.
***********
Κάντε κλικ στον παρακάτω σύνδεσμο για την
ΕΡΓΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΡΑΓΑΤΑΚΗ
Έφη Αγραφιώτη
effie@tar.gr
Ιούνιος 2009
Επιμέλεια σελίδας: Κώστας Γρηγορέας