Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΣΤΗΛΕΣ » Τετράδιο Πρόχειρο (του μουσικού Κ. Γρηγορέα) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Eλληνική Μουσική και Τραγούδι
  Εκτυπώστε το άρθρο

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ GRAND PRIX ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ;

Σίγουρα για την πλειοψηφία των Ελλήνων η άμεση απάντηση θα είναι "Τι μας λες τώρα...".
Διότι, απελπισμένοι και καταθλιπτικοί, το έχουμε χωνέψει πλέον πως είμαστε η μαφία της Ευρώπης (μην πω της Υφηλίου) και μετά από μερικές ηρωικές διαμαρτυρίες (ξανα)ξεκινήσαμε, όμορφα και παραδοσιακά, την εθνική αυτομαστίγωση: "Αααα ρε οι ξένοι", "Ααα ρε πως μαζεύουν τα σκουπίδια οι ευρωπαίοι", "Ααα ρε τι ωραία που περιμένουν όλοι στη σειρά","Ααα ρε τι τίμιοι και πως πληρώνουν φόρους" κλπ κλπ κλπ...
Ας τελειώνουμε λοιπόν! "Έθνος ξενοδόχων και γκαρσονιών" όπως είχε πει και ο Μίκης, και πάλι καλά να λέμε.

Όμως, γίνεται έτσι δουλειά ρε πατριώτες; Αρκεί ο μουσακάς και η παραλία για να λέγεσαι πολιτισμένος και ελκυστικός τόπος; Ή (έστω) θα ξεκουνηθεί ο άλλος να περάσει τον Ατλαντικό μόνο για το μουσακά και την παραλία; Χωρίς να υπάρχεις στον σύγχρονο πολιτιστικό χάρτη; Για πόσα χρόνια ακόμα θα ξαναζεσταίνεις την παλιά σούπα;

Δεν θα επεκταθώ άλλο, άλλωστε τα απολύτως κοινότυπα (ξανα)λέω. Απλά θέλησα να ρίξω κι εγώ μια μπαλωθιά αποχαιρετώντας (κατά πως φαίνεται) ένα σπουδαίο, σχεδόν 40ετή θεσμό της ελληνικής μουσικής τέχνης: το Grand Prix Maria Callas του Ατενέουμ. Ένα από τα 4 μεγαλύτερα Grand Prix της Υφηλίου! 
Για τους περισσότερους η απώλεια δεν θα προσθέσει τίποτα στην σημερινή απελπισία τους. Τι του έλειπε του ψωριάρη, φούντα με μαργαριτάρι θα πουν κάποιοι. Όμως επιτρέψτε μου να ανήκω σε αυτούς που φανατικά πιστεύουν πως αυτή η φούντα και οι πολλές άλλες που μια-μια μαδιώνται (χωρίς δα και καμιά σοβαρή αντίσταση από κυβερνώμενους και κυβερνώντες έτσι;) είναι που έδιναν την προοπτική να φύγει για πάντα η ψώρα από τα κεφάλια τα δικά μας και των παιδιών μας.
Εκτός αν πολιτιστικά μας αρκούν οι 'έντεχνες' πίστες του ξεδόματος-ξοδέματος (Άφεριμ!) και η επιστροφή στην εποχή που σοβαρές δραστηριότητες πολιτισμού παρήγαν τα (έχοντα τα σχετικά φράγκα και κίνητρα) ξένα Ινστιτούτα (Γκαίτε, Βρεττανικό Συμβούλιο κλπ).

Κώστας Γρηγορέας
Δεκέμβριος 2011


Η επιστολή του Ατενέουμ, με την δυσάρεστη ανακοίνωση:

Προς τα μέλη και τους φίλους του ATHENAEUM

Αγαπητοί μας φίλοι,
Μέσα στην παγκόσμια ύφεση, στην τεράστια οικονομική κρίση της χώρας μας, στους μειωμένους μισθούς και συντάξεις, στη γενική κατήφεια και ανασφάλεια που αισθανόμαστε, βρίσκουμε το κουράγιο να σας ευχηθούμε ευτυχισμένο τον καινούργιο χρόνο με υγεία, χαρά και πολλή πολλή αγάπη.
Τώρα, αν κάναμε και μια ευχή για λίγο καλύτερα οικονομικά, δε θα έβλαπτε.

Με πολύ λύπη σας γνωρίζουμε ότι λόγω των γνωστών συνθηκών, το ΥΠΠΟΤ και ο Πολιτισμικός Οργανισμός του Δήμου Αθηναίων αδυνατούν να επιχορηγήσουν το Διεθνές GRAND PRIX ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ  για πιανίστες του 2012 και η οικονομική συμβολή του ATHENAEUM βεβαίως δεν αρκεί.
Έτσι, για πρώτη φορά από το 1975 δε θα πραγματοποιηθεί το GRAND PRIX ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΛΑΣ  στην Αθήνα. Θέλουμε να ελπίζουμε για το 2013. Πάντως δε σας κρύβουμε τη σοβαρή ανησυχία μας για το μέλλον του θεσμού.

Παρ΄ όλα αυτά θα πραγματοποιήσουμε τις καθιερωμένες συναυλίες νέων καλλιτεχνών.
Από 14 Ιανουαρίου έως 19 Μαΐου, 90 συναυλίες ταλαντούχων νέων αλλά και καταξιωμένων καλλιτεχνών με ενδιαφέροντα προγράμματα, σας περιμένουν.
Το παραδοσιακό εορταστικό παζάρι του ATHENAEUM θα διαρκέσει μέχρι τις 31/12/2011.
Θα είναι ανοικτό από 11 π.μ. έως 4μ.μ.

Σας στέλνουμε και πάλι τις πιο θερμές μας ευχές

Για το ATHENAEUM

Λούλη Ψυχούλη                                                         Άννα Κουκουράκη

  Πρόεδρος                                                                  Γεν. Γραμματέας

Athenaeum International Cultural Centre
Grand Prix Maria Callas
Opera - Oratorio/Lied - Piano
Adrianou 3
GR - 105 55 Athens
Tel: +30 210 32 11 987, 955, 949
Fax: +30 210 32 111 96
contact@athenaeum.com.gr
http://www.athenaeum.com.gr/ | More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center