29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας / Πάτρα, 15 – 18 Απριλίου 2022
(Των Λίζας Ζώη - Ευάγγελου Ασημακόπουλου)
Μετά από δυο χρόνια επιβεβλημένης λόγω κωρονοϊού απουσίας, το φετινό 29ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα μας επιφύλαξε μια απροσδόκητα ευχάριστη έκπληξη!
Πρώτα, οι συμμετοχές των σπουδαστών που παρά τις δυσμενείς συνθήκες ξεπέρασαν τα 100 άτομα, στη συνέχεια οι υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις που υπήρξαν όλες τους μια ξεχωριστή εμπειρία σε όσους τις παρακολούθησαν και τέλος οι διαγωνισμοί που εντυπωσίασαν με την άμιλλα που απλώθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, η οποία ωστόσο ανέδειξε μια νέα ‘φουρνιά’ μελλοντικών σολίστ του οργάνου.
Το σκηνικό δεν έμοιαζε όπως ήταν φυσικό με καμιά από τις προηγούμενες χρονιές, αφού το ακροατήριο φορούσε μάσκα σε όλες τις εκδηλώσεις, ακολουθώντας τις αυστηρές προδιαγραφές του νόμου με τον απαραίτητο έλεγχο. Μάσκα φορούσαν επίσης τόσο οι καθηγητές όσο και οι μαθητές μέσα στην τάξη, ενώ από την πρωτόγνωρη για όλους μας αυτή εμπειρία διασώθηκαν μόνον οι σολίστες την ώρα της συναυλίας τους.
Ρεσιτάλ του Φίλιππου Μανωλούδη
Η πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων ξεκίνησε με δυο εντυπωσιακά ρεσιτάλ: του Φίλιππου Μανωλούδη ο οποίος στη νεότητά του παρουσιάζει μια σπάνια τεχνική και εκφραστική ωριμότητα και αμέσως μετά του Θοδωρή Θεοδωρούδη, νικητή του περσινού διαγωνισμού στο φεστιβάλ της Πάτρας, ο οποίος με την άρτια εμφάνισή του επιβεβαίωσε τη φήμη που ήδη τον περιβάλλει. Πρόκειται για δυο νέους καλλιτέχνες, από τους σημαντικότερους κιθαριστές της γενιάς τους στη χώρα μας.
Ρεσιτάλ του Θοδωρή Θεοδωρούδη
Οι δυο φίλοι στο τέλος της συναυλίας ερμήνευσαν ως ντουέτο ένα χορό του Νίκου Σκαλκώτα αποσπώντας τα έντονα χειροκροτήματα του κοινού για το απρόσμενο μπιζ που του χάρισαν…
Ντούο Θεοδωρούδη - Μανωλούδη
Η δεύτερη ημέρα των εκδηλώσεων άρχισε με τη διάλεξη του κορυφαίου θεωρητικού της μουσικής Παναγιώτη Αδάμ, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχέση της Chaconne με την Passacaglia, συνεχίστηκε με το ρεσιτάλ του διαπρεπούς Ιταλού σολίστα Pietro Locatto ο οποίος συγκίνησε το κοινό με ένα πρόγραμμα Ισπανών συνθετών που παρουσίασε, ενώ έκλεισε με τη συναυλία του ντουέτου Ανδρόνικου Καραμπέρη – Χρήστου Τσαρούχη οι οποίοι ενθουσίασαν με την εκφραστικότητα και το ‘ανσάμπλ’ στα έργα που ερμήνευσαν.
Ρεσιτάλ του Pietro Locatto
Ρεσιτάλ Ανδρόνικου Καραμπέρη – Χρήστου Τσαρούχη
Η τρίτη και τελευταία μέρα των εκδηλώσεων περιελάμβανε τη διάλεξη του γνωστού μας από προηγούμενα φεστιβάλ Καθηγητή Ορθοπεδικής και Τραυματολογίας Μίνωα Τυλλιανάκη, ο οποίος ανέλυσε το πρόβλημα της ωλένης του χεριού, δεχόμενος στο τέλος ένα καταιγισμό ερωτήσεων του ακροατηρίου - ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που προξένησε η ομιλία του.
Διάλεξη Μίνωα Τυλλιανάκη
H ημέρα έκλεισε με ένα εξαιρετικό ρεσιτάλ του Σέρβου Vojin Kocić το οποίο προκάλεσε τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό του κοινού της Πάτρας που υποδεχόταν τον δημοφιλή καλλιτέχνη για δεύτερη φορά μετά το 2014.
Ρεσιτάλ του Vojin Kocić
Όπως κάθε χρονιά, η τέταρτη και τελευταία ημέρα των εκδηλώσεων ήταν αφιερωμένη στους τρεις διαγωνισμούς που περιελάμβαναν κάθε ηλικία. Θα σταθούμε στο Α΄ Βραβείο της μεγάλης Κατηγορίας που κατέκτησε ο νεαρός Νίκος Σιψάς, ο οποίος δικαίως επιλέχθηκε από την πενταμελή επιτροπή ως ο κορυφαίος στην κατηγορία του χάρις στις υποδειγματικές ερμηνείες στα έργα των Dowland και Walton, αποσπώντας έτσι το έπαθλο που είχε αθλοθετήσει ο οργανοποιός Νικόλας Ιωάννου παράλληλα με την τιμητική διάκριση για ένα προσωπικό ρεσιτάλ κιθάρας στο επόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στην Πάτρα.
Από το 1992, χρονιά που αυτές οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν ως Σεμινάριο και αργότερα μετεξελίχθηκαν σε Φεστιβάλ, στόχος μας υπήρξε πάντοτε η ενημέρωση, η επιμόρφωση και ο προβληματισμός των εκατοντάδων σπουδαστών που συνέρρεαν και εξακολουθούν να συρρέουν από κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μόνο. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, προτεραιότητά μας υπήρξε πάντοτε η αυστηρή επιλογή καλλιτεχνών που θα πλαισίωναν το τετραήμερο των εκδηλώσεων με συναυλίες, Master classes, διαλέξεις, ρεσιτάλ και διδασκαλίες, οι οποίες και συνέτειναν τα μέγιστα στην καθιέρωση και τη φήμη του θεσμού.
Στη διεύθυνση της ‘Φιλαρμονικής Εταιρίας Ωδείο Πατρών’ που για μια ακόμα χρονιά μας φιλοξένησε στις αίθουσές της, θέλουμε δημοσίως να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας καθώς επίσης και στους χορηγούς Νικόλα Ιωάννου και Κ. Παπαγρηγορίου – Χ. Νάκα (panasmusic) για την ευγενική τους προσφορά.
Τέλος, με αισιοδοξία και πολλές ευχές, προσβλέπουμε στο γνωστό ραντεβού μας στην Πάτρα, για να γιορτάσουμε όλοι μαζί ένα πανηγυρικό
30ό Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας στις 7-14 Απριλίου 2023!
Λίζα Ζώη – Ευάγγελος Ασημακόπουλος
(Απρίλιος 2022)
Τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Α΄ (συμμετοχές 16)
Επιτροπή: Β. Φιλιππαίου (Πρόεδρος), V. Kocić, P. Locatto, Δ. Δερδενές, Β. Πουρνιάς
|
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Β΄ (συμμετοχές 13)
Επιτροπή: V. Kocić (Πρόεδρος), P. Locatto, Μ. Κουρσάρη, Δ. Δερδενές, Β. Πουρνιάς
|
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Γ΄ (συμμετοχές 16)
Επιτροπή: Π. Αδάμ (Πρόεδρος), V. Kocić, P. Locatto, Μ. Κουρσάρη, Β. Πουρνιάς
|
Ο διακεκριμένος οργανοποιός Νικόλας Ιωάννου βραβεύει τον Ν. Σιψά νικητή της Γ΄ Κατηγορίας
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ TaR
Τεχνική επιμέλεια σελίδας Κώστας Γρηγορέας
(Η επιμέλεια του κειμένου είναι ευθύνη του αρθρογράφου)