[μουσικός στο ντιβάνι]
ΑΝΝΑ ΠΑΡΛΑΠΑΝΟΥ
(1959-2007)
Η πρόωρη αναχώρηση μιας σπουδαίας τραγουδίστριας
Ούτως η άλλως, είναι πολύ δύσκολο να μιλήσει κανείς για το θάνατο ενός φιλικού προσώπου.
Όμως, ειδικά όταν πρόκειται για το θάνατο μιας καλλιτέχνιδας (που υπήρξε και συνεργάτης σου) πρέπει να φανείς πολύ προσεκτικός ώστε να μην μεταφέρεις και στο κοινό την αίσθηση της οριστικής απώλειας (που σαν φίλος νιώθεις), ευνοώντας με αυτόν τον τρόπο και το θάνατο της καλλιτεχνικής υπόστασης του αγαπημένου προσώπου.
Πόσω μάλλον, όταν πρόκειται να μιλήσεις για μια καλλιτέχνιδα όπως η Άννα Παρλαπάνου, που οι συγκυρίες δεν βοηθήσαν να καταξιωθεί στη συνείδηση του ελληνικού κοινού όσο θα έπρεπε. Αλλά που η καλλιτεχνική της αξία ως λυρική τραγουδίστρια και ως ερμηνεύτρια του “λόγιου” ελληνικού τραγουδιού δίνει τα περιθώρια να καταξιωθεί πολύ περισσότερο, έστω και μετά θάνατο. (Κάτι που θα μπορούσε βέβαια να είχε ήδη συμβεί, αν αποφασίζαμε να ρίξουμε περισσότερο τη ματιά μας σε εκείνους τους καλλιτέχνες που δουλεύουν στο εξωτερικό για το «καλό όνομα» της μη τουριστικής ελληνικής τέχνης).
Για να καταλάβουν λοιπόν και όσοι δεν την γνώρισαν για τι είδους τραγουδίστρια μιλάμε, παραθέτω μια ανέκδοτη ηχογράφηση από το αρχείο μου, όπου η Άννα ερμηνεύει 5 τραγούδια του Χατζιδάκι, 2 του Θεοδωράκη κι ένα Κρητικό ριζίτικο. Νομίζω ότι αυτό θα επιθυμούσε και η ίδια, αντί για περισσότερα λόγια…
Η ηχογράφηση αυτή έγινε μέσα σε ένα απόγευμα στο στούντιο μου. Ο (ανεκπλήρωτος τελικά) σκοπός ήταν να φτιαχτεί ένα demo, σαν πρόταση για ένα δίσκο με φωνή και κιθάρα. Ευτυχώς, το demo έμεινε!
Τα 8 τραγούδια έχουν ηχογραφηθεί «μια κι έξω» και χωρίς καμιά απολύτως διόρθωση ή μοντάζ. (Διότι αυτής της κατηγορίας τραγουδίστρια ήταν η Άννα…).
Η μοναδική μου παρέμβασή είναι η προσθήκη μιας μικρής φυσικής αντήχησης, ούτως ώστε να δημιουργηθεί η αίσθηση ενός μικρού συναυλιακού χώρου. Λαμβάνοντας λοιπόν υπ’ όψη την συναυλιακή μας διάθεση και την χωρίς διακοπές ηχογράφηση, αντιμετωπίστε το σαν ένα live recording. Ελπίζω να το απολαύσετε!
(Κώστας Γρηγορέας)
Ακούστε: 8 ελληνικά τραγούδια
με την Άννα Παρλαπάνου και τον Κώστα Γρηγορέα
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ της ΑΝΝΑΣ ΠΑΡΛΑΠΑΝΟΥ
(από εφημερίδα «Τα Νέα» 22/9/07)
"Απώλεια για το λυρικό τραγούδι"
Κόπηκε πρόωρα, στα 48 της, το νήμα τής ζωής της λυρικής τραγουδίστριας Άννας Παρλαπάνου, ύστερα από βαριά τρίμηνη ασθένεια και νοσηλεία σε νοσοκομείο του Μονάχου.
«Η αγάπη μάς αποκαλύπτει το ωραίο και ο θάνατος εντείνει την επιθυμία που αισθανόμαστε γι΄ αυτό». Αυτή η πρόταση της Άννας Παρλαπάνου στη συναυλία «Έρως και θάνατος» του Φεστιβάλ Ευρωπαϊκών Εβδομάδων στο Πάσαου της Γερμανίας πριν από μερικά χρόνια ήταν το νήμα και η κεντρική ιδέα της ζωής και της δουλειάς της.
Η Άννα Παρλαπάνου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τασκένδη από γονείς πρόσφυγες αντάρτες. Στην Ελλάδα σπούδασε πιάνο και τραγούδι, συνέχισε ως υπότροφος στο Μόναχο και στη Ζυρίχη με μεγάλους δασκάλους της μουσικής και πήρε μέρος σε διεθνή masterclasses τραγουδιού. Το ρεπερτόριό της περιελάμβανε από κλασική και σύγχρονη μουσική μέχρι έντεχνο λαϊκό τραγούδι. Ιδιαίτερα προτιμούσε όμως τα ελληνικά, τα ρωσικά και τα γερμανικά τραγούδια. Ζούσε μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας και περνούσε τα καλοκαίρια της κοντά στους γονείς της, τους οποίους λάτρευε, στο Μεταξοχώρι Αγιάς.
Οι συναυλίες της σε Ελλάδα, Κύπρο, Γερμανία, Ελβετία και Αυστρία συνοδεύονταν πάντα από ενθουσιώδεις κριτικές και σχόλια στον γερμανικό και τον ελληνικό Τύπο.
Συμμετείχε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ, καθώς και στα ελληνικά Φεστιβάλ Πάτρας και Καλαμάτας. Συνεργάστηκε μεταξύ άλλων με τους συνθέτες Θάνο Μικρούτσικο, Ελένη Καραΐνδρου, Δημήτρη Λάγιο, Νικόλα Οικονόμου, Γιώργο Κουρουπό. Τραγούδησε στο Μέγαρο Μουσικής και έχει κάνει ηχογραφήσεις για το ελληνικό ραδιόφωνο, την τηλεόραση, το θέατρο, καθώς και για το Τρίτο Πρόγραμμα της γερμανικής τηλεόρασης.
Είχε μόλις ολοκληρώσει μια ιδιαίτερα προσεγμένη μουσική παραγωγή, μια μελοποιημένη ποιητική διαδρομή από την αρχαιότητα και το Βυζάντιο έως σήμερα. Στον δίσκο συμμετέχουν γνωστοί καταξιωμένοι Έλληνες μουσικοί και εκτός από την ίδια στο τραγούδι, την απαγγελία των ποιημάτων κάνει ο γνωστός ηθοποιός Μπρούνο Γκαντς.