Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΑΡΘΡΑ (χρονολογικά) & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Κλασική Κιθάρα & Home » ΑΡΘΡΑ (θεματολογικά) » Παλαιά Μουσική
  Εκτυπώστε το άρθρο

Η κιθάρα στα… νιάτα της!

Ένα πολύ ενδιαφέρον ρεσιτάλ είχα τη τύχη να παρακολουθήσω το περασμένο Σάββατο (16 Απριλίου 2011) στη "Σοφίτα" του Κολλεγίου Ψυχικού. Ο Αλέξανδρος Κάλκος μας ταξίδεψε στη συναρπαστική διαδρομή της κιθάρας, σε ένα χορταστικό πρόγραμμα με τίτλο «Μεταμορφώσεις (4 κιθάρες "εποχής" αφηγούνται)», παίζοντας όλων των λογιών τις κιθάρες από την Αναγέννηση ως τις αρχές του 19ου αιώνα. Συγκεκριμένα (αντιγράφοντας από το πρόγραμμα):
Η Βιχουέλα στις βασιλικές αυλές του 16ου αιώνα στην Ισπανία  / Η Αναγεννησιακή κιθάρα στους χορούς των Γάλλων ευγενών / Μπαρόκ του δρόμου στην Ιταλία και στην Ισπανία / Υψηλή τέχνη στο παλάτι του «Βασιλιά  Ήλιου» / Η σιωπή της κιθάρας στο δεύτερο μισό του 18ου αιώνα / Είσοδος στα αριστοκρατικά σαλόνια της Βιέννης και του Παρισιού και γέννηση ενός νέου ρεπερτορίου.

 

 

 

Ο Αλέξανδρος Κάλκος από το 2008 ασχολείται ενεργά με την ερμηνεία της μουσικής από την Αναγέννηση ως την Κλασική περίοδο με όργανα εποχής και έχει παρακολουθήσει σεμινάρια με τους Paul ODette, Rolf  Lislevand, Andrea Damiani και Thor-Harald Johnsen στην Ιταλία και στην Αυστρία καθώς και με τους Νίκο Παναγιωτίδη και Θοδωρή Κίτσο στην Ελλάδα. Επίσης, έχει λάβει μέρος σε Εργαστήρι Μεσαιωνικής μουσικής με τις Livia και Claudia Caffagni (La Reverdie) στην Ιταλία.

Αυτή του την εμπειρία μοιράστηκε μαζί μας προχθές. Παρά δε την παρουσίαση του προγράμματος χωρίς διάλλειμα, όχι μόνο δεν κούρασε, αλλά – αντίθετα – κράτησε ολοζώντανο το ενδιαφέρον μας μέχρι και την τελευταία νότα. Κυρίως, λόγω της εξαιρετικής του ερμηνείας και στις τέσσερις κιθάρες, αλλά – επιπροσθέτως – και λόγω της μεστής παρουσίασης των τεσσάρων οργάνων και της ιστορίας τους.

 

Αξίζει να αναφερθώ και στο ποικίλο ρεπερτόριο που επέλεξε να μας χαρίσει, ανά όργανο:

 

Βιχουέλα

 

 

Luys Milan: Fantasia I - Pavana I
Luys de Narvaez: Differencias sobre “Guardame las vacas” - Canción del Emperador
Alonso Mudarra: Pavana de Alexandre - Gagliarda

 

Αναγεννησιακή κιθάρα

 

 

Gregoire Brayssing: Fantasie
Guillaume Morlay: Pavanne – Gaillarde
Alonso Mudarra: Romanesca o Guardame las vacas
Adrien le Roy: Bransle de Champaigne - Bransle Haulbaroy - Pimontoyse

 

Κιθάρα Μπαρόκ

 

 

Robert de Visée: Prelude – Gavotte - Menuets en rondeau – Sarabande – Bourée
Gaspar Sanz: Folias – Españoletas - Canarios

 

Ρομαντική Κιθάρα

 

 

Fernando Sor: Intoduction et Variations brillantes sur un air favori de Mozart de l’ Opera “La flûte enchantée” op. 9

 

Μέρος του παραπάνω προγράμματος θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε και πάλι την Κυριακή 8 Μαΐου, στην Γερμανική Ευαγγελική Εκκλησία, σε μία συναυλία με τίτλο «Φαντασίες, Χοροί & Folies», στο πρώτο μέρος της οποίας ο Βασίλης Τιγγιρίδης θα παίξει Μπαρόκ Λαούτο.

Σπάνια έχουμε την ευκαιρία να δούμε και να ακούσουμε από κοντά το πώς ήταν το αγαπημένο μας όργανο πριν πολλά-πολλά χρόνια, πράγμα που αποτελεί έναν ακόμα καλό λόγο να παρακολουθήσει κανείς μια τέτοια συναυλία.

 

 

κείμενο – φωτογραφίες:

Άλκης Αναστόπουλος

(Δευτέρα 18 Απριλίου 2011)| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center