Διαδικτυακό περιοδικό Μουσικής TAR - ΚΙΘΑΡΑ & ΚΙΘΑΡΙΣΤΕΣ
TRANSLATE this page:
 αρχική     προφίλ     ιστολόγια    επικοινωνία        RSS FEEDS           
GR CY

<< ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ >>
Επιμέλεια: Τίνα Βαρουχάκη 

Tar Logo

| More
Home » ΣΤΗΛΕΣ » ΣΤΗΛΕΣ ΕΚΤΑΚΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΩΝ » ZipUnzip (Γ.Μουλουδάκης)
[CITY 1>LIVE] – Ο ΛΑΒΥΡΙΝΘΟΣ ΜΙΑΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΜΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΤΩΝ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ 2ου ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΝΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ (του Γ. Μουλουδάκη)

δείτε περισσότερα


ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΕΝΟΣ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ; (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


Ο ΤΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΡΙΓΚΙΠΙΣΣΑΣ Ή ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΕΝΟΣ ΠΑΡΑΞΕΝΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ (του Γ. Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


Ο ΧΡΟΝΟΣ ΩΣ ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΕΝΑΣ ΨΑΡΟΓΙΩΡΓΗΣ ΣΤΟΝ ΥΑΚΙΝΘΟ (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


“Ο ΝΕΟΣ ΚΑΙ Η ΚΟΥΚΟΥΒΑΓΙΑ”, ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΚΙΘΑΡΑ; (του Γιώργου Μουλουδάκη)

δείτε περισσότερα


ΤΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΝΕΣ; (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΤΙ ΘΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΣΕ ΕΝΑΝ ΤΙΜΙΟ ΔΑΣΚΑΛΟ; (Αρχάνες 2013, μια φιλόδοξη οπτική) -του Γιώργου Μουλουδάκη

δείτε περισσότερα


ΕΝ ΑΡΧΑΝΑΙΣ ΕΓΕΝΕΤΟ ΛΟΙΠΟΝ ΚΙ ΑΠΕΙΡΑ ΘΑ ΓΕΝΝΟΥΣΙ (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΕΡΤ ΑΕ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΙΜΨΗΣΤΟ ΤΩΝ ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΩΝ-ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΕΝΘΥΜΗΜΑ ΛΕΥΤΕΡΗ ΒΟΓΙΑΤΖΗ (του Γιώργου Μουλουδάκη)

δείτε περισσότερα


ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕΤΑΞΥ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΚΗ ΧΡΗΣΗΣ ΜΙΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΗΣ ΜΑΣΚΑΣ (του Γ. Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


ΕΝΑΣ ΜΗ ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ (με την ολοκλήρωση του δεύτερου κύκλου σεμιναρίων του Γ.Μουλουδάκη στο Athenaeum)

δείτε περισσότερα


ΜΕΤΑΓΓΙΣΕΙΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΣΕ ΝΕΚΡΟ ΑΣΘΕΝΗ-ΕΝΑ ΕΜΠΑΘΕΣ ΣΧΟΛΙΟ; (του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


Ένας χρήσιμος απολογισμός από τον πρώτο κύκλο σεμιναρίων στο Athenaeum (9-11/2/13)

δείτε περισσότερα


ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΦΑΛΑΙΝΕΣ
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
[ZipUnzip]
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ (μέρος Β΄)
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] ΓΥΑΛΙΑ ΗΛΙΟΥ
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[zipUnzip] Ο ΘΑΝΑΤΟΣ ΕΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] Η ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] EL GRECO…
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] Andrés Segovia Torres (1893-1987)
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] Έκλασ’ η νύφη, σκόλασ’ ο γάμος
(του Γιώργου Μουλουδάκη)


Το να παρατηρείς τις φιλότιμες προσπάθειες των ανθρώπων της “τέχνης” να διατηρήσουν την εικόνα τους κατά το δυνατόν ατσαλάκωτη μέσα στον κυκεώνα της μεταμοντέρνας κατολίσθησης παραμένει μια απόλαυση για όσους από εμάς έτυχε να μπολιαστούμε σε χρόνο αφανή απ’ το κέντημα μιας λυτρωτικής ειρωνείας. Εκείνο που σε άλλες εποχές ήταν η απελευθερωτική καταφυγή σ’ ένα ειλικρινές γιουχάισμα προς αυτόν που ενδόμυχα αντιλαμβάνεσαι ότι σε κοροϊδεύει, έχει απαγορευθεί στην περιχαρακωμένη απ’ τις στατιστικές υπνηλία του καναπέ. Το μόνο που σου παραχωρείται ως προνόμιο στην τηλεοπτική δημοκρατία είναι ένα εξουθενωτικό multiple choice ανάμεσα σε πανομοιότυπες εκπροσωπήσεις μίας και μόνης οπτικής, δίπλα στο πλούσιο σκηνικό που -κανονικά- θα άξιζε να ντύνει τη ζωή μας.
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] Σε ποιόν ανήκει ο Χατζιδάκις; (μέρος Β')
(του Γιώργου Μουλουδάκη)

Στο προηγούμενο μέρος μίλησα για τις δυσκολίες που είναι συνυφασμένες με κάθε επανεκτέλεση του έργου του Χατζιδάκι σήμερα, και υποσχέθηκα την παρουσίαση μιας συγκεκριμένης «στρατηγικής της εκτέλεσης» σε ότι αφορά στο έργο του. Είδαμε ήδη την αδυναμία ακόμα και του πιο ειδικευμένου συνόλου να σταθεί στο ύψος μιας αποτελεσματικής κατανόησης των ιδιαιτεροτήτων αυτού του έργου. Εδώ όμως θα προσκρούσουμε στο παράδοξο να μιλάμε με εξωμουσικούς όρους σε ανθρώπους που είναι μουσικοί, και να ελπίζουμε ότι αυτό που γίνεται κατανοητό πίσω από τις φράσεις έχει σε κάθε διαφορετικό αποδέκτη ένα στοιχειωδώς μουσικό αντίκρισμα. Είθε. Δυστυχώς η ικανότητα να συνεννοούμαστε με λέξεις έχει εδώ και καιρό ακολουθήσει πειθήνια τη φθίνουσα μιας μη αναστρέψιμης συλλογικής αποσυναισθηματοποίησης της ζωής, κι έτσι η κορυφαία φιλοδοξία κάποιου που «μιλάει» για τη μουσική θα περιοριστεί αναγκαστικά στη μικρή πιθανότητα στο γείσο των φράσεων να ξεκλέψει λίγο χώρο για ένα καινούργιο νόημα. Τίποτα παραπάνω.
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] Σε ποιόν ανήκει ο Χατζιδάκις;
(του Γιώργου Μουλουδάκη)

Την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου βρέθηκα στο ΜΜΑ (καλεσμένος απ’ τον Σείριο- ή να το πω καλύτερα από τον Γ.Χατζιδάκι-Θεοφανόπουλο) για να παρακολουθήσω τη βραδιά με τίτλο «Μύθος ο κοινός» και υπότιτλο «Συναυλία τιμής στον Μ.Χατζιδάκι», που διοργάνωνε ο φορέας με το ηχηρό όνομα «Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».
δείτε περισσότερα


[ZipUnzip] "Μπαλωθιές από σαμπάνιες"
(σχόλιο σε ένα σχόλιο του Ε.Ασημακόπουλου)
(του Γιώργου Μουλουδάκη)
Στη γενέτειρά μου την Κρήτη δεσπόζει ακόμη η από πολλούς καταραμένη συνήθεια να ρίχνουν μπαλωθιές στο γάμο της νύφης. Κυριολεκτώ ίσως, επειδή η εκπυρσοκρότηση διατηρεί τον σεξουαλικό της υπαινιγμό ακόμη και στις μεγαλύτερες κακοτοπιές. Παραμένει το κύκνειο άσμα των προσπαθειών κάθε αρσενικού να αλώσει το οχυρό της νύφης, μια σιωπηλή παραδοχή ότι στο εξής όλες οι αρμοδιότητες σε αυτή την κατεύθυνση παραχωρούνται στον γαμπρό. Εκπυρσοκροτώ σημαίνει συμμετέχω συμβολικά στην ευλογημένη σεξουαλικότητα αυτού του γάμου και ταυτοχρόνως αποσύρω δια του συμβόλου την πραγματική μου μέχρι τώρα επιθυμία να είμαι εκεί αντ’ Αυτού. Πραγματική ή όχι, αυτή η «επιθυμία» Ευ-λογεί στ’ αλήθεια. Δεν υπάρχει πλέον κανείς που να εχθρεύεται αυτή την ένωση. Τώρα μπορούμε αδερφωμένοι να προχωρήσουμε στο παρασύνθημα -γλέντι δηλαδή και χορός για μερικές μέρες!
Το έθιμο κρατά από αρκετά παλιά υποθέτω, ώστε να έχει ξεχαστεί η ευγενική του καταγωγή και να επικρίνεται πλέον από κάθε Αθηναίο ως μια απλή βαρβαρότητα. Θα επιμείνω ότι βαρβαρότητα είναι η απέκδυση των πράξεών μας από το ειδικό βάρος του νοήματός τους, και μόνο.
δείτε περισσότερα


ZipUnzip: Μητροπάνος, Χατζηγιάννης κι εμείς οι υπόλοιποι...
του Γιώργου Μουλουδάκη
Στις 2 και στις 4 Νοεμβρίου 2006 και από τις συχνότητες της κρατικής τηλεόρασης έτυχε να παρακολουθήσω το 2ο «Φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης». Η συμμετοχή μιας φίλης (να το πω: της Στέλλας Γαδέδη), όσο και μια ελαφρώς διεστραμμένη περιέργεια για τα τεκταινόμενα σε έναν χώρο που δεν γνωρίζω αλλά του οποίου τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες παρακολουθώ λαθραία και με αδιάπτωτο ενδιαφέρον, με καθήλωσαν στον καναπέ. Το επίσημο εορταστικό κλίμα των παραστάσεων πριμοδοτήθηκε από την παρουσία στην κριτική επιτροπή κάποιων καθιερωμένων -δια της ευθείας ή δια της τεθλασμένης των ΜΜΕ-  καλλιτεχνών. Το σε πόσο βαθιές ή αβαθείς περιοχές του κοινωνικού ψυχικού στρώματος έχουν ριζώσει αυτές οι παρουσίες είναι θέμα προς εξέτασιν.
Εκείνο που για τώρα με απασχολεί  είναι η επίσης εορταστική παρουσία δύο εξεχόντων για την εποχή μας προσώπων του ευρείας κατανάλωσης καλλιτεχνικού χώρου -του Δημήτρη Μητροπάνου και του Μιχάλη Χατζηγιάννη- που εκλήθησαν να βοηθήσουν στην κορύφωση ενός κατά τα άλλα αμήχανου προγράμματος. Ο πρώτος στις 2 και ο δεύτερος στις 4 του μήνα.
δείτε περισσότερα


zipUnzip: για το Master Class

Master class - Μια χαμένη ευκαιρία; 
                           ή
Το ερημωμένο γαλατικό χωριό

του Γιώργου Μουλουδάκη
Στις 7/12/2005 οι δημοσιογράφοι είχαν κληθεί σε συνέντευξη Τύπου για την αναγγελία της κυκλοφορίας από την εταιρία Corifeo ενός διπλού CD με τίτλο Master Class - μισός αιώνας Έλληνες κιθαριστές. Η συνέντευξη τύπου έλαβε χώρα καταπώς θα έλεγε κάποιος που χειρίζεται καλά τα ελληνικά στο μέγαρο μουσικής Αθηνών.
Προσπερνώ στα γρήγορα το γεγονός το ίδιο και θα επιστρέψω. Λίγους μήνες πριν τη συνέντευξη ο Νότης Μαυρουδής –παραγωγός όσο και ηθικός αυτουργός του παραπάνω άλμπουμ μου είχε ζητήσει να χρησιμοποιηθεί μια ηχογράφησή μου σε αυτό. Εννοείται ότι είπα ευχαριστώ και του έστειλα κάποια προτίμηση από ένα παλαιότερο CD μου. Δεν ξέρω αν κολακεύτηκα ή αν ανησύχησα, και θα εξηγήσω παρακάτω το γιατί.

δείτε περισσότερα| More

    - Ενημερώστε για τις εκδόσεις σας. (Στις "κυκλοφορίες" η παρουσίαση των εκδόσεων γίνεται με την επιμέλεια και ευθύνη των δημιουργών τους).
    - Ενημερώστε το TaR (webmaster.tar@gmail.com) για τις δραστηριότητές σας και για οποιαδήποτε κιθαριστικού ή γενικότερου μουσικού ενδιαφέροντος είδηση
    (Ό,τι παρατίθεται στις ενημερωτικές στήλες είναι πληροφόρηση κι όχι -κατ' ανάγκη- πρόταση του TaR)
Το TaR λειτουργεί ως μη κερδοσκοπική μουσική διαδικτυακή κοινότητα που βασίζεται αποκλειστικά στην εθελοντική εργασία των συνεργατών. 
Δεν απασχολεί επαγγελματίες δημοσιογράφους και η πληροφόρηση που παρέχει μέσω των ενημερωτικών στηλών του εξαρτάται αποκλειστικά από τα δελτία τύπου που στέλνουν οι ενδιαφερόμενοι καλλιτέχνες, τα οποία και δημοσιεύει "καλή τη πίστει". Όπως είναι επόμενο όμως, το TaR δεν φέρει ευθύνη για πιθανές ανακρίβειες.
.

© TAR - Μουσικό διαδικτυακό περιοδικό
webmaster: Κώστας Γρηγορέας
διευθυντής: Νότης Μαυρουδής


εικαστική επιμέλεια, σχεδιασμός: Ειρήνη Κουρζάκη
υλοποίηση, φιλοξενία: Hyper Center